De mooiste gebieden om te wandelen in Drenthe

wandelen in Drenthe

De mooiste gebieden om te wandelen in Drenthe

Wanneer ik weer in de provincie Drenthe ben, kan ik genieten van de vele mogelijkheden om de natuur in te gaan. Er zijn zoveel fijne plekken om te ontdekken, terwijl ik jaren in de regio heb gewoond ontdek ik nog nieuwe steeds gebieden. Tips voor een aantal favoriete wandelgebieden in Drenthe om te wandelen. Mooie gebieden om te wandelen in Drenthe en wandelroutes in Drenthe.

Wandelen Drenthe- tips voor wandelroutes in Drenthe

Een van de mooiste provincies in Nederland om te wandelen is Drenthe. De natuur is enorm divers met heidevelden, bossen, zandverstuivingen en beekjes omringd door brinkdorpen. Drenthe kent een aantal natuurgebieden die perfect zijn om allerlei soorten wandelingen te maken. Lange afstanden, dagwandelingen, maar ook relatief korte wandelingen. De provincie kent zelfs drie nationale parken: Dwingelderveld, Drensche Aa en Drents- Friese Wold. Tips voor mooie wandelgebieden in de provincie Drenthe.

Wandelen in het Nationale Park Drentsche Aa

De Drentsche Aa is een prachtig stukje natuur bovenin Drenthe. Mijn hardlooprondje gaat regelmatig deze kant op en ook qua wandelingen ben je hier op de juiste plek. De Drentsche Aa is een slingerende beek van 28 kilometer die je niet alleen langs natuurgebieden brengt, maar ook langs 21 dorpen. Nationaal Park De Drentsche Aa biedt een afwisselend landschap en bevat verschillende kleinere natuurgebieden. Zo kun je diverse routes lopen in Balloërveld over de heide, maar ook rond de dorpen Zuidlaren, Grolloo, Orvelte en Annen zijn verschillende routes te vinden. In het UNESCO Geopark de Hondsrug loop je de IJstijd in, je vindt er diverse sporen van Hunebedden. Het gebied strekt zich uit van Emmen tot aan Groningen en ligt dus grotendeels in De Drentsche Aa. Hieronder vind je een aantal gebieden binnen de Drentsche Aa waar je kunt wandelen.
Meer lezen over dit gebied?

Drentsche Aa – Gasteren

In de Gasterse Duinen heb je de mogelijkheid om een Hunebed te aanschouwen tijdens je wandeling.  Het hunebed D10 laat samen met oude karrensporen de oude bewoningssporen zien. Tijdens je rondje van ongeveer vijf kilometer kom je door golvend heidelandschap en kleine vennetjes. Een leuke en afwisselende wandeling met af en toe gezelschap van Schotse Hooglanders. In augustus staat de hei in bloei en word het landschap prachtig paars.

Route: Gasterse Duinen
Lengte: 5 kilometer
Paaltjes: Paars
Start: Parkeerplaats Oudemolenseweg
Tip: Honden zijn niet toegestaan


Meer lezen over dit gebied?

Tip: In midden Drenthe kun je overnachten in een Cabiner. Je maakt dan al een Cabiner Trekking voordat je bij het huisje aankomt.

Drentsche Aa – Oudemolen

De wandelroute die je rond Oudemolen vindt, kun je combineren met de wandeling in de Gasterse Duinen. Hierdoor kun je er een extra lange route van maken. De standaard route, de blauwe paaltjes, is een wandeling van ongeveer zeven kilometer die langs heidevelden, bos en open weides brengt.

Route: Boswachterspad Oudemolensediep
Lengte: 7 kilometer
Paaltjes: lichtblauw
Start: Molensteeg 4
Tip: Neem waterdichte schoenen mee

Meer lezen over dit gebied?

Drentsche Aa – Evertsbos

Op voormalig landgoed Ter Borgh kun je een prachtig rondje maken van ongeveer vijf kilometer. Een afwisselende route door bos en heide waarbij je onderweg een pinetum en Hunebedden tegenkomt. Op de heide kun je af en toe nog een kudde schapen tegenkomen en onderweg hoor je vele vogels. Op de route ligt een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog.

Route: Evertsbos
Lengte: 5 kilometer
Paaltjes: geel
Start: Parkeerplaats Galgwanderveen Kerkweg in Eext

Wandelen bij Drouwenerzand

Op een zonnige dag besloten we op zoek te gaan naar een wandelroute iets verder van huis. Drouwen staat ook wel bekend om hun speeltuin/ kinderpretpark, dat er ook nog een prachtig natuurgebied ligt, wist ik niet. We starten de route op de parkeerplek van het attractiepark en lopen vanaf daar de paarse route, een rondwandeling van 4,5 kilometer. Het is een afwisselende wandeling met bos en heide op de route.

Route: Drouwenerzand
Lengte: 4,5 kilometer
Paaltjes: paars
Start: Parkeerplaats Camping Alinghoek


Meer lezen over dit gebied?

Wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld

Het grootste aaneengesloten heideveld vind je in Dwingelderveld. Hier ervaar je de stilte pas goed. Er zijn twee schaapskooien in Dwingelderveld; de Ruiner Schaapskudde en de Dwingelder Schaapskudde. Kijk dus niet raar op wanneer je tussen de schapen wandelt. Het nationale park wordt omringd door brink- en esdorpen. Plekken waar je terecht kunt voor restaurants en terrasjes. Er zijn zes gemarkeerde routes die je kunt volgen vanaf twee verschillende plekken.

Start: Parkeerplaats Spieregerweg Dwingeloo
Routes: Koelevaartsveen (6,5km), Lheederzand (5km) en Lheederzand (3km)
Start: Natuurpoort Spier
Routes: Kibbelhoek (6,2km), Boswandeling Spier (5,5km) en Wandelroute familiepad (2,3km)

Lees meer over Dwingelderveld

Tips voor wandelroutes op Dwingelderveld

Wandelen in Nationaal Park Drents – Friese Wold

Ben je een liefhebber van bos? Dan zit je hier goed. Na de Hoge Veluwe is dit het grootste aaneengesloten bosgebied. Je kunt hier wandelen in 6000 hectare bos, heide, stuif en grasland. Een gebied met veel variatie en ook veel verschillende startpunten. Je kunt beginnen in het Friese Appelscha of in het Drentse Ruinen. Het Drents – Friese Wold is niet alleen de plek voor wandelaars, ook voor de mountainbike zijn er genoeg routes. Je hebt verschillende plekken waar je kunt starten om te wandelen, zelf liep ik onderstaande wandeling:

Route: Grote bos en duinroute
Lengte: 10 kilometer
Paaltjes: rode en witte
Start: Buitencentrum Drents Friese Wold Appelscha
Tip: Dit is een combinatie van twee routes die aan elkaar gekoppeld worden door middel van rood-witte paaltjes


Lees meer over het Drents – Friese Wold

Wandelen bij Schoonloo

In de omgeving van Grolloo en Schoonloo vind je diverse wandelroutes. Een daarvan is de Veenpluisroute, een route van ongeveer zeven kilometer. Een route die start aan de kant van Schoonloo, waar je wandelt door het bos afgewisseld met meren en heide. Een route die je langs een afwisselend landschap brengt, waar je iedere keer iets nieuws te bekijken hebt. Misschien wel een van de mooiste routes van Drenthe. Een andere route is het Wolvenspoor. Een route van vijf kilometer waarbij je stenen met wolven tekens volgt. De route gaat deels door het zelfde gebied, maar is wat uitdagender qua ondergrond.

Route: Veenpluisroute
Lengte: 7,3 kilometer
Paaltjes: rood
Start: P-plaats Zandspeelplaats Grolloo
Tip: Neem waterdichte schoenen mee

Lees meer over de Veenpluisroute

Route: Wolvenspoor
Lengte: 5 kilometer
Paaltjes: wit
Start: Kruising Olle Hullenweg en Zwatte Schoonloo
Tip: Neem waterdichte schoenen mee

Wandelen in Havelte – Oorlogsroute

Wist jij dat er in Havelte meer bommen zijn gevallen dan tijdens het bombardement in Rotterdam? Dat er nog restanten te zien zijn in dit gebied is dus niet raar. Bij de Toegangspoort Holtingerveld starten diverse wandelroutes, waaronder een aantal korte wandelingen voor kinderen die langs Hunebedden gaan. Wil je een iets langere route? Kies dan voor de oorlogsroute van ongeveer negen kilometer. Het brengt je langs landschappen die niets onderdoen voor de Veluwe, onderweg zie je nog bommenkraters, een oude spoorlijn en loop je over de oude landingsbaan. Een route met een stukje geschiedenis door prachtige natuur. Oh en vergeet de schaapskudde niet bij Holtingerveld.

Route: Oorlogsroute
Lengte: 8,5 kilometer
Paaltjes: groen
Start: Toeganspoort Holtingerveld


Lees meer over de Oorlogsroute bij Havelte

Wandelen in Gasselte – Nije Hemelriek

Een plek waar ik nog jeugdherinneringen heb. In mijn kinderjaren was dit een van de plekken waar we naar toe gingen als het mooi weer was. Na een aantal jaren er niet geweest te zijn, is het gebied compleet veranderd. Er is een nieuw meer bijgekomen, met een aantal attracties. Ook is het een walhalla voor MTB-ers geworden. Een prachtig blauw meer omringd door bossen met vele wandelroutes en mountainbike routes. Wandelen kan via een van de wandelroutes die er uitgezet zijn. De vele routes komen uit bij het meer dat een blauw tintje krijgt wanneer je deze vanuit de hoogte bekijkt. Op de parkeerplaats bij het Nije Hemelriek kun je kiezen uit een van de verschillende routes net als bij het buitencentrum van het boomkroonpad

Route: Gasselterdennenroute
Lengte: 4 kilometer
Paaltjes: wit
Start: Parkeerplaats Nije Hemelriek

Route: Beek en bos
Lengte: 17 kilometer
Paaltjes: oranje
Start: Buitencentrum Boomkroonpad Drouwen
Tip: Neem waterdichte schoenen mee

Wandelen in Anderen – Wandelroute Eexterveld

Een route van zeven kilometer start vlak bij het dorpje Anderen. Je wandelt door het rustieke Anderen in alle rust tussen prachtige boerderijen door. Het eerste deel van de wandeling gaat vooral langs weilanden en heidevelden. Na een tijdje steek je over richting Eexterveld, een heidegebied met veel Schotse Hooglanders. Je wandelt dwars door hun gebied, dus kijk niet raar op wanneer je de paden moet delen met deze harige beesten.
Tip: wandelschoenen zijn niet overbodig, het pad is vaak drassig!
Bonus, wij kwamen niemand tegen tijdens onze wandeling!

Route: Eexterveld
Lengte: 7 kilometer
Paaltjes: bruin
Start: Parkeerplaats Anloërweg Anderen
Tip: Neem waterdichte schoenen mee

Lees meer over de route langs Eexterveld

Lange afstandswandelingen in Drenthe

Dat Drenthe vele mogelijkheden tot wandelen biedt is al gebleken. Er lopen naast korte rondwandelingen ook een aantal lange afstandswandelingen door Drenthe:

  • Pieterpad: het stuk tussen Groningen en Sleen – etappes 3 t/m 6
  • Groot Frieslandpad: het stuk tussen Waskemeer en Veendam – etappes 15 t/m 18
  • Drenthepad
  • Roots Natuurpad: het stuk tussen Zuidlaren en Balkbrug – etappes 5 t/m 12
  • Westerborkpad: het stuk tussen Staphorst en Kamp Westerbork – etappes 22 t/m 29
  • Noaberpad
  • Maarten van Rossumpad: het stuk tussen Balkbrug en Steenwijk – etappes 21 t/m 23

Op deze kaart vind je alle wandelroutes in de provincie Drenthe. Wil je misschien een weekendje blijven in Drenthe? Bekijk dan eens de huisjes van Natuurhuisje.nl, ideaal en vaak midden in het bos

Wandelen Drenthe

Lees meer over Noord Nederland

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on