Socials

Wandelen door de Garnitzenklamm in Karinthië Oostenrijk

Garnitzenklamm

Wandelen door de Garnitzenklamm in Karinthië Oostenrijk

Oostenrijk is een perfect land om vele wandelingen te maken tijdens je vakantie. Wandelingen door bergen of langs één van de vele meren, het land heeft vele mogelijkheden. In de regio Karinthië heb je de mogelijkheid om te wandelen door een kloof; de Garnitzenklamm. Een uitdagende wandeling waarbij je de rivier de Garnitzenbach volgt. Een wandeling die op te delen is in etappes en daardoor voor velen geschikt is. Alles wat je moet weten over wandelen door de Garnitzenklamm in Karinthië.

Wandelen door de Garnitzenklamm

Garnitzenklamm in Karinthië

Misschien is de Garnitzenklamm wel een van de mooiste kloven (klamm) in Oostenrijk. In het Karintische Gaital ligt de kloof, op een paar kilometer van het stadje Hermagor. In de loop van de jaren is er door de Garnitzenbach een kloof ontstaan van 4,5 kilometer lang. Onderweg vind je watervallen, kliffen waar je overheen dient te klimmen, groene baaien en diverse rotsformaties.

Wandelen door de Garnitzenklamm in etappes

De in totaal 16 kilometer lange trail van de Garnitzenklamm is opgedeeld in vier etappes. Zo gaat het eerste deel van de kloof nog over een breed pad met her en der trappen en bruggen. Een deel van de route dat voor iedereen geschikt is en dat merk je aan het aantal mensen op dit deel van de trail. Toch krijg je in het eerste deel al een goede indruk van de Garnitzenklamm. Je ziet direct hoe de beek door de kloof slingert en komt al diverse watervallen tegen. Voor dit deel ben je ongeveer 45 minuten onderweg, terug dien je via dezelfde route te gaan en ben je nog eens 45 minuten onderweg.

Het tweede deel is al een stuk minder druk. Minder ervaren wandelaars gaan vaak na het eerste deel weer terug naar beneden. Inmiddels zijn wandelschoenen geen overbodige luxe meer. De paden zijn een stuk smaller geworden en soms is een klimmetje nodig over rotsen om verder te komen. Na het einde van het tweede deel heb je de keus om via dezelfde weg terug te gaan of via een route door het bos. Bij de laatste optie dien je een rots op te klimmen en daarna volg je de rood-witte tekens.

Het deel erna wordt steeds rustiger, de meeste mensen zijn inmiddels afgehaakt, want de route wordt steeds uitdagender. Door heftige buien kan het zijn dat sommige paden weggespoeld zijn en soms is een primitieve brug aanwezig om over de rivier te komen. Af en toe moet je klimmen langs rotwanden waar je staaldraad of kettingen vast moet houden. Deel drie eindigt bij een breed bospad die over een beek loopt. Hier vind je nog een picknickplaats.

Het laatste deel van de route is gekenmerkt als zwaar. Vooral voor mensen met hoogtevrees is dit een pittig deel van de trail. Sommige stukken zijn smal en soms moet je via kettingen de trail vervolgen. Het eindpunt is de Klauze. Hier vind je een muur aan de beek en heb je de mogelijkheden tot pauzen. Wil je na het vierde deel weer terug? Dan vol je eerst dezelfde route tot het eindpunt van deel 3. Daar ga je links van de beek het bospad op om gelijk rechts aan te houden. Het pad, de Forststrasse, gaat afwisselend omhoog en omlaag, maar wordt nergens meer echt uitdagend.

Lees meer over de regio Karinthië

Garnitzenklamm

Overzicht etappes Garnitzenklamm

 • Tot het einde van het eerste deel: 45 minuten – 782 meter hoogte
 • Tot het einde van het tweede deel: 1 uur en 30 minuten – 886 meter hoogte
 • Tot het einde van het derde deel: 2 uur en 15 minuten – 1045 meter hoogte
 • Tot het einde van de kloof: 2 uur en 45 minuten – 1126 meter hoogte

Bekijk hier de overzichtskaart met de wandelingen

Tips voor je wandeling

 • Doe de juiste schoenen aan voor je wandeling, zeker als je verder wilt dan etappe 1
 • Er zitten een aantal bruggen op de trail, deze steek je alleen over
 • Blijf alleen op de gemarkeerde wandelpaden
 • Je hebt vaak geen ontvangst tijdens je wandeling
 • Bij hevige regenval wordt afgeraden om te gaan wandelen
 • Neem je eigen eten en drinken mee voor onderweg, je kunt nergens iets kopen
 • De route is deels geschikt voor honden
 • Parkeren kun je bij de ingang van de kloof doen
 • De kosten (alleen contant) voor een wandeling voor volwassenen zijn 5,30 euro, hiervan wordt het onderhoud betaalt
 • De Garnitzenklamm ligt op 3,5 kilometer ten zuidwesten van Hermagor
Garnitzenklamm

Meer lezen over Oostenrijk?

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on