Wandelen op Vlieland – de leukste wandelroutes op Vlieland

Wandelen op Vlieland

Wandelen op Vlieland – de leukste wandelroutes op Vlieland

Waar ik vroeger de Waddeneilanden vaak per fiets verkende, ga ik tegenwoordig vaak lopend. Lopend op Vlieland ontdek je vaak plekken waar je niet op de fiets kunt komen de afgelegen wandelpaden. Natuurlijk leg je dan wat meer meters om op bepaalde plekken te komen, zeker wanneer je het westelijke deel van het eiland wilt bekijken. Toch kan ik iedereen aanraden om Vlieland wandelend te verkennen. Tips voor leuke wandelroutes op Vlieland.

De leukste wandelroutes op Vlieland

Kroon’s polder

Op het westelijke deel van het eiland, het laatste stukje bewoonde wereld van het eiland, ligt Kroon’s Polder. De naam van de polder komt van opzichter P.A. Kroon. Onder zijn toezicht werden vier kleine polders aangelegd om het eiland te beschermen tegen zware stormen. Door de combinatie van zoet en zout water, is het niet alleen een gebied geworden waar je veel vogels ziet (meer dan zestig soorten), maar ook waar veel planten groeien. Vanuit de vogelkijkhut kun je vele soorten vogels spotten in de polder.

Vanaf het Posthuys kun je wandelen naar het vogelrijke gebied. Via de blauwe paaltjes kun een route om de vier polders lopen. In ongeveer twee uur en 7,5 kilometer later, ben je om de rond de vier polders gewandeld en neem je ook een deel van het verlaten stukje strand mee om vervolgens bij het Posthuys weer uit te komen.

Start: Posthuys
Kleur: Blauwe paaltjes
Lengte: 7,5 kilometer
Tip: Huur een dag een fiets om hier te wandelen

Wandelen naar de Vliehors

De Vliehors op Vlieland is het makkelijkst te bezoeken met de Vliehors Expres. Met deze excursie rijd je naar het uiterste westelijke puntje van het eiland. Vanaf hier zie je buureiland Texel liggen en kun je het drenkelingenhuisje bekijken. Een plek met ultieme weidsheid en leegte. Alsof je alleen op de wereld bent. Met een beetje geluk spot je hier zeehonden.

Wandelen naar de Vliehors is een andere uitdaging. Allereerst dien je op de fiets richting het Posthuys te gaan tot je niet verder kunt. Vanaf hier kun je het strand op en het doel is eigenlijk zover mogelijk naar links lopen. Wil je naar het Drenkelingenhuisje? Dan moet je rekening houden met een afstand van ruim zes kilometer (vergeet niet dat je ook weer terug moet). Het gebied is alleen in de weekenden toegankelijk, je bevindt je namelijk op militair oefenterrein.

Start: Meest westelijke punt van het eiland
Kleur: Geen, gewoon richting westelijke richting lopen
Lengte: 10-12 kilometer
Tip: Huur een dag een fiets om hier te wandelen

Vuurboetsduin

De kleinste vuurtoren van de Waddeneilanden vind je op Vlieland. Overigens doet hij niet onder voor de andere vuurtorens, hij staat namelijk op een duin waardoor hij in principe net zo hoog is. De huidige vuurtoren van Vlieland is zestien meter hoog, maar door de Vuurboetsduin schijnt hij uiteindelijk 54 meter boven zeeniveau.

Vanaf het dorp kun je een wandeling maken langs de vuurtoren en het gebied rond de Vuurboetsduin. Onderweg kom je door bosrijk gebied op Vlieland. De wandeling van 6.3 kilometer is er een waarbij af en toe flink geklommen wordt. Wandel door het bos en bekijk Vlieland vanaf de Vuurboetsduin. En wanneer de vlag wappert bij de vuurtoren, kun je deze bezoeken.

Start: Vuurboetsplein
Kleur: Groen
Lengte: 6.3 kilometer

Bomenland – Doodemansbol

Op de fiets vanaf het dorp naar het Posthuys, kom je net voor het Posthuys een bosrijk gebied tegen: Bomenland. Het was destijds het eerste dennenbos op Vlieland. In het bos vind je twee uitzichtpunten waar je een weids Vlieland treft en een oorlogsmonument. Hier stortte in de nacht van 22-23 maart een bommenwerper van de Royal Air Force neer.

Je kunt de route op twee manieren starten. Bij het Posthuys en op de Postweg kun je het witte paaltjes wandelpad volgen. Wanneer je start op de Postweg kom je de Doodemansbol tegen, op zijn Vlielands ‘Bol van een dooie’. Hier zijn zeelieden begraven die in de 17e eeuw omkwamen door de pest. Ze werden zo ver mogelijk van het dorp begraven om besmettingen te voorkomen.

Start: Posthuys of Postweg
Kleur: Wit
Lengte: 4,5 kilometer

Kooisplek & Cranberryvlakte

Op Vlieland vind je vele vlaktes waar je cranberries kunt plukken. Samen met Terschelling is het de enige plek in Nederland waar ze groeien. In het najaar kun je ze plukken, grof gezegd tussen medio september en eind oktober. Wanneer de gemeente aankondigt dat je weer mag plukken, mag dat tussen 9.00-18.00 uur. Rond de Kooisplek heb je de meeste kans op cranberries te plukken.

Tevens kun je bij de Kooisplek ook een wandeling maken. Het is redelijk open gebied, dus de natuur heeft vrij kans en invloed op het gebied. Bij veel regen zijn wandelschoenen een pre. Via de blauwe paaltjes kom je door een natuurgebied met veel flora en fauna. In het gebied leven konijnen en komen veel vogels en vlinders voor.

Start: Postweg – ongeveer 800 meter vanaf het dorp
Kleur: Blauw
Lengte: 6,5 kilometer

Oude Kooi – Eendenkooi

Een relatief onontdekt plekje op Vlieland, je moet maar net weten wat er achter het oude kooikershuis nog een oude eendenkooi bevindt. De oude eendenkooi op Vlieland is maar relatief kort in gebruik geweest. In 1898 werd er een vergunning afgegeven voor een eendenkooi, in 1911 werd de overeenkomst al weer ontbonden. De kooi is nadien niet meer gebruikt, in 2008 is een deel gerestaureerd om een indruk te geven hoe het destijds was.

De wandeling naar de oude kooi is relatief kort. Je start op de Postweg bij de rode brievenbus vind je het oude kooikershuis. Je kunt een korte wandeling maken rondom het meertje bij de oude eendenkooi.

Start: Postweg
Kleur: Blauw
Lengte 1,3 kilometer

Nieuwe Kooi

Op Vlieland is zelfs een twee poging gedaan tot inrichten van een eendenkooi. Deze heeft zelfs niet eens gewerkt. Rond de nieuwe kooi en het natuurgebied Lange Paal kun je een wandeling maken door bosgebied en open landschap. Ook hier weer de mogelijkheid om cranberries te plukken in het najaar.

Een wandeling van ongeveer vier kilometer door open landschap afgewisseld met bos. Onderweg heb je grote kans op grazers tegen te komen. Het gebied wordt onderhouden door koeien en schapen. Een leuke en afwisselende route net buiten het dorp.

Start: Fietspad bij boswachterswoning
Kleur: Groen
Lengte: 4 kilometer

Lees meer over Vlieland

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on