Socials

Wandeling vanuit Hřensko door Boheems Zwitserland in Tsjechië

Wandelen Hrensko

Wandeling vanuit Hřensko door Boheems Zwitserland in Tsjechië

Net over de grens vanaf Duitsland ligt Nationaal Park Boheems Zwitserland in Tsjechië. Een uniek natuurgebied waar je prachtig kunt wandelen. Vanuit het Tsjechische dorp Hřensko starten verschillende routes waarmee je Boheems Zwitserland kunt ontdekken. Ontdek Boheems Zwitserland aan de hand van deze wandeling vanuit Hřensko. 

Wat is Boheems Zwitserland? 

Nationaal Park Boheems Zwitserland is een uniek natuurgebied vol met dennenbossen, rotsformaties, poorten, ravijnen en diepe valleien. Je vindt het park net over de Duitse grens met de regio Saksen. 

Het gebied is miljoenen jaren geleden ontstaan toen het gebied werd bedekt door een ondiepe zee. Een landschap van zandsteen en rotsen in uiteenlopende formaties ontstond door deze zandbodem. De naam komt van Zwitserse schilders Adrian Zingg en Anton Graff die het landschap een romantische naam gaven.

Wandelen Hrensko

Hoe kom je er?

Je kunt Boheems Zwitserland bereiken met de auto. Vanaf Dresden volg je grotendeels de Elbe richting Tsjechië. Een andere manier is per trein. De trein rijdt vanaf Dresden richting via het laatste Duitse plaatsje Schmilka naar Hrensko. 

Wandeling vanuit Hřensko

Een van de plekken om te starten met wandelen in Boheems Zwitserland is Hřensko. Vanaf hier starten verschillende wandelroutes door het gebied. Een goede manier om kennis te maken met kloven, rotsformaties en de bossen van Boheems Zwitserland. Aangezien we de hele dag de tijd hadden voor het wandelen kozen we voor een route die ons langs de hoogtepunten rondom Hřensko bracht.

Starten deden we net iets buiten Hřensko waar je een parkeerplaats vind. Vanaf daar, maar ook al in het dorp zelf, kun je de rode route oppakken. Wanneer we de weg verlaten en het bos ingaan, begint het klimmen langzaam. De afstand naar de eerste bezienswaardigheid die dag is ongeveer 1,5 kilometer. Ineens zien we vanuit het niets de Prebischtor op duiken.

Wandelen Hrensko

De Prebischtor

De Prebischtor (Pravčická brána in het Tsjechisch) is de grootste natuurlijke losstaande boog van Europa. Niet alleen indrukwekkend om te zien, ook de berghut die er al sinds 1826 naast staat is een prachtig gebouw om te aanschouwen. De zandstenen boog heeft een spanwijdte van 27 meter en reikt tot 21 meter hoog. Koop een kaartje om onder de brug te komen en verschillende uitzichtpunten te bezoeken. De plek is gebruikt voor de film Chronicles of Narnia. Overigens om de Prebischtor te bezoeken, loop je een stukje van de rode route af.

We vervolgen na een bezoek van een uur onze wandeling op de rode trail. Af en toe klimmen we lichtjes, maar eigenlijk voelt het alsof de daling al wat is ingezet. Onderweg zien we de beroemde rotsen uit het gebied regelmatig opduiken. Het laatste stukje voordat we het dorp Mezní bereiken dalen we het meest. Vanaf hier besluiten we over te gaan op de groene wandelroute. De eerste twee kilometer lopen we langs de doorgaande weg naar Pension Na Vyhildice een stukje verderop. Hier ontpopt zich het tweede deel van het dorp en begint het dalen. Bij het restaurant slaan we links af en daarna direct nog een keer. 

De Edmundsklamm nabij Hřensko

Om de Edmundsklamm te bereiken moeten we flink dalen, gelukkig hoeven we al deze trappen niet meer op. De eerste blik op de klamm maakt veel indruk. De Edmundova Souteska Kamenice stroomt dwars door Boheems Zwitserland. Het is een grote rivier, maar doordat het omringd wordt door enorme rotsen is het indrukwekkend. We kunnen een stuk van de groene trail volgen langs de rivier richting Hrensko. 

Na twintig minuten houdt het pad op en zijn we genoodzaakt om in de stappen en een boottocht van twintig minuten te maken. Het is een toeristische attractie om door de Edmundsklamm te varen, toch blijft het een leuke ervaring. Onderweg vertelt de gids in het Duits en Tsjechisch over de markante rots vormen die we zien en door aan een touwtje te trekken valt er ineens water naar beneden. 

Na nog weer twintig minuten is het tijd om de laatste meters lopend af te leggen. Ook nu wandelen we nog twintig minuten voordat we in Hřensko zijn en nog een klein stukje af leggen naar de parkeerplaats. Moe maar voldaan staat de teller op zestien kilometer, iets meer dan de vijftien kilometer die er officieel voor staan.

Eten en drinken op deze route

Er zijn onderweg genoeg mogelijkheden om ergens te pauzeren en iets te eten of te drinken. De eerste mogelijkheid heb je bij de Prebischtor, hoewel je hiervoor dus wel het betaalde deel in moet (iets meer dan 3,50 euro in 2022). De volgende mogelijkheid heb je aan het einde van de rode trail in Mezni en ook bij het tweede deel van deze plek zit een eetgelegenheid. 

Wanneer je de Edmundsklamm in wandelt kom je bij de start van de bootjes een klein restaurant tegen waar je iets te eten en drinken kunt halen, dit geldt ook de de plek waar je weer uitstapt. Aan het einde van de route loop je Hřensko weer in, hier vind je tal van mogelijkheden om iets te eten of te drinken. 

Overnachten Hřensko

In het dorp zijn genoeg mogelijkheden om te overnachten. Je kunt kiezen voor een hotel of een guesthouse. Wij sliepen zelf in een guesthouse aan de Elbe. Niet heel luxe, maar voor de overnachting die wij er hadden prima. En het uitzicht over de Elbe was prachtig. Heb je in Hřensko geen mogelijkheden om te overnachten? Dan is Mezna ook een optie en start je de route vanaf daar.

Overigens is het dorpje Hřensko zelf niet per se de moeite waard om te bezoeken, de meesten bezoeken het vanwege de wandelmogelijkheden. In het dorp zie je namelijk veel winkels / stalletjes met goedkope handel. 

Handige tips voor de wandeling vanuit Hřensko

  • Neem cash mee, niet overal kun je met je pinpas betalen.
  • Het is overal betaald parkeren, ook hier is cash handig om te hebben
  • Op zich heb je onderweg voldoende eet- en drinkgelegenheden, maar het is ook fijn om zelf iets mee te nemen. 
  • Kleed je in laagjes. Op de hoogtes en in de kloof kan het afkoelen.
  • Wij liepen de route halverwege april en hadden een zonnige dag. Echte dikke wandelschoenen waren niet per se nodig, maar kies voor schoenen waar je goed op kunt wandelen. Ik liep op mijn trailschoenen. Wanneer het geregend heeft zijn schoenen met grip handig.

Lees meerover Tsjechië

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on