Texel wandelend verkennen – tips voor wandelroutes op Texel

Texel wandelend verkennen – tips voor wandelroutes op Texel

Jaren geleden was ik voor het laatst op Texel. Het Waddeneiland dat het minst als eiland voelde destijds. Toch kwam ik na al die jaren graag een keer terug om Texel opnieuw te ontdekken. Tijd om meer van het eiland te zien en te kijken of mijn gevoel nog hetzelfde was. Ook nu kan ik zeggen dat ik op Texel het minst een eilandgevoel heb, het eiland is redelijk zelfvoorzienend en de afstanden zijn soms best groot. Dat het groot is heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Er zijn voldoende natuurgebieden te vinden waar je afwisselende wandelingen kunt maken. Wandelen op Texel – tips voor wandelroutes op Texel

Wandelen op Texel – tips voor wandelroutes Texel

Natuurgebied Eierland Texel

Helemaal in het noorden van het eiland ligt De Cocksdorp, de plek waar je ook de vuurtoren van Texel vindt. Het gebied rondom de vuurtoren wordt ook wel Eierlandsche Duinen genoemd. Dit deel was vroeger nog een apart eiland tot 1629. Het werd Eierland genoemd vanwege de grote meeuwenkolonie die hier vestigde in het voorjaar en vele eieren legden. Je kunt hier een wandeling maken door de duinen, over het strand en natuurlijk zie je bij deze wandeling ook de rode vuurtoren van Texel. En het leuke is, deze is nog te bezichtigen. Na een klim van 153 treden heb je een panoramisch uitzicht over de Noordzee, de Waddenzee, een stukje Texel en soms zie je Vlieland in de verte. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de vuurtoren zwaar beschadigd. Om de huidige vuurtoren te behouden hebben ze er een nieuwe omheen gebouwd. Op de vierde verdieping van de vuurtoren zie je de muren van de nieuwe en oude vuurtoren en er zijn zelfs nog kogelgaten zichtbaar.

Wandelroute Texel // Eierland- ca 6km

De wandeling start bij strandpaal 31 bij de vuurtoren, je gaat linksaf het strand op. Bij paal 29 ga je weer de duinen in, deze volg je tot het fietspad. Hierna ga je links tot je het huis Sebastopol tegenkomt, ook hier ga je weer linksaf. Bij de gele route weer linksaf, daarna rechtsaf. Bij de weg weer linksaf richting de vuurtoren.

Start: Parkeerterrein strandpaal 31 – Vuurtoren Texel
Lengte: 75 minuten – 6 km
Kleur: Gele paaltjes

Natuurgebied de Sluftervalei Texel

De Slufter blijft een fascinerend stukje natuur op Texel. Het is het enige gebied in Nederland waar de zee ongehinderd kan binnenstromen. Het kan dus ook gebeuren dat het gebied vol met water staat na een storm. Het kweldergebied verandert dus regelmatig, de vogels en planten kunnen dus ook tegen zout water. In de zomermaanden kleurt het gebied lila door de lamsoor en in het najaar rood door de bloeiende zeekraal. Het gebied is uitermate geschikt voor vogelliefhebbers. In de buurt van het water zijn de meeste vogels te zien.

Wandelroute Texel // Sluftervalei -ca 9,5 km

Je start bij het parkeerterrein bij strandpaal 21 in de Koog. Vanaf hier volg je het pad naar het strand. Daar aangekomen ga je rechtsaf over het strand tot paal 24. Hier ga je nogmaals rechtsaf de Slufter in. In de Slufter volg je de gele paaltjes, houd je rechts aan richting een dijkje en ook hier aangekomen weer rechts aan houden en het pad volgen langs de Muy en De Nederlanden. Bij de blauwe route rechtsaf langs het uitkijkpunt Bertusnol. Blijf de blauwe route volgen tot het startpunt. Je kunt natuurlijk ook in de Slufter beginnen en dan een pauze houden bij Strandpaviljoen 21 en daarna via het strand weer teruglopen naar de Slufter.

Start: Parkeerterrein strandpaal 21 bij de Koog
Lengte: 2 uur – 9,5 km
Kleur: Blauwe paaltjes

Natuurgebied Fonteinsnol Texel

Fonteinsnol klinkt in eerste instantie een beetje raar. Het bestaat eigenlijk uit twee woorden; fontein en nol. Nol is een ander woord voor duin en Fontein slaat in dit geval op de bron die hier sinds 1900 aanwezig was en waarbij het water dus uit de grond kwam. Waar het gebied vroeger nog een drassig duingebied was, is het nu een bosrijk gebied. Het bos rondom Fonteinsnol wordt de Dennen genoemd, van oorsprong stonden hier alleen dennenbomen, tegenwoordig is het gevarieerder met ook loofbomen. Het gebied is ook erg geschikt voor kinderen, met vele speelmogelijkheden. Op de Fonteinsnol staat een uitkijktoren waarbij je over het eiland kunt uitkijken.

Wandelroute Texel // Fonteinsnol – ca 2,7km

Het startpunt is bij de Fonteinsnol, bij de bosrand op de kruising Rozendijk – Westerslag. Volg het pad omhoog naar de uitkijktoren. Ga aan de andere kant van de toren naar beneden via het pad, op het zandpad direct na het ruiterpad rechtsaf tot de verharde weg. De weg ongeveer 100 meter volgen naar rechts en dan op de Koekoeksweg linksaf. Bij het fietspad linksaf. Vervolgens bij de Bosweg rechtsaf en dit pad langs de rode paaltjes volgen tot de speeltuin. De route vervolgen tot de Eksterlaan, hier linksaf tot de open plek. Daarna eerste kruising rechtsaf richting de Koekoeksweg en bij het fietspad weer linksaf.

Start: Fonteinsnol – kruising Rozendijk / Westerslag
Lengte: 45 minuten -2,7 km
Kleur: rode paaltjes

Natuurgebied De Bollekamer Texel

Wanneer je op zoek bent naar dieren tijdens je wandeling, dan ben je goed in De Bollekamer. Hier grazen Schotse Hooglanders en Exmoorpony’s. In dit gebied vind je ook een van de hoogste punten van Texel: De Loodsmansduin. Een hoge duin heeft natuurlijk vele voordelen, zeker in de oorlog. Een reden waarom hier vanaf 1938 het Nederlandse leger de duin als commandopost en legde daarvoor een bunker aan. De kanonnen stonden opgesteld in de Bollekamer. In de oorlog namen de Duitsers deze bunker over. In de Bollekamer zijn grote verschillen qua temperatuur. In de zonzijde kan het soms wel 50 graden worden en de noordzijde is een stuk minder warm en hier vind je dan ook meer dieren en planten.

Wandelroutes Texel // De Bollekamer – ca. 6 km

Startpunt is de parkeerstrook langs het Hoornderslag. Volg de blauwe paaltjes, na ca. 100 meter ga je rechtsaf. Na ongeveer 800 meter is recht de verbinding met de grotere blauwe paaltjes route. Wanneer je de 6 km wandeling wil doen, sla je rechtsaf via de gele markering naar de andere blauwe paaltjes. Na ongeveer 75 meter opnieuw rechtsaf. Bij 2 kilometer, bij de verharde weg ga je linksaf het gebied weer in. Daarna kom je weer bij de kruising met de andere blauwe route, hier ga je rechtsaf en blijf je de blauwe palen volgen tot het startpunt.

Start: Parkeerstrook langs Hoornderslag nabij Den Hoorn
Lengte: 75 minuten – 6 km
Kleur: combinatie van blauwe en gele palen

Vakantie op Texel boeken

Natuurgebied de Hors

Het natuurgebied de Hors op Texel vind je vlakbij de boot naar de vaste wal. Hier vind je een uitgestrekte strandvlakte waar nog steeds nieuwe duinen bij komen. In het gebied liggen de twee meertjes die samen de Horsmeertjes genoemd worden. Het is een paradijs voor vogels als de bruine kiekendief, blauwborst, de roerdomp en baardmannetjes.

Wandelroutes Texel // De Hors – ca. 3 of 6.8 km

In het natuurgebied de Hors kun je verschillende routes lopen. Er zijn twee uitgestippelde routes, een korte van drie kilometer en een iets langere van 6.8 kilometer. Bij beide wandelingen heb je de mogelijkheid om vogels te spotten. Zowel bij de Horsmeertjes als bij de Geul zitten vele vogels. Bij de Geul zelfs een kolonie lepelaars. Voor de route van 6.8 kilometer dien je de groene en gele route te volgen, voor de route van drie kilometer de blauwe en gele paaltjes.

Start: Parkeerstrook Mokweg
Lengte: 85 minuten – 6.8 kilometer of 45 minuten – 3 kilometer
Kleur: Groen en Geel | Blauw en Geel

Wil je meer lezen over Texel?

Vakantie op Texel boeken

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on