Socials

Wat te doen in Amsterdam – tips voor een dagje Amsterdam

Dagje Amsterdam

Wat te doen in Amsterdam – tips voor een dagje Amsterdam

Amsterdam, de stad waar ik een beetje een haat-liefdesverhouding mee heb. Haat? Ja, af en toe maak ik de fout om alleen in het centrum te komen. En daar is het zo druk, dat ik het liefst direct weer wil vertrekken. Dan word ik overvallen door de drukte en weet ik weer waarom ik in Groningen woon. Maar natuurlijk heeft Amsterdam meer te bieden dan het ’toeristische’ centrum. Afgelopen periode ontdekte ik dan ook genoeg leuke dingen buiten het centrum. Benieuwd wat je in een dag in Amsterdam kunt doen? Tips voor unieke bezienswaardigheden in Amsterdam tijdens een dagje Amsterdam.

Wat te doen in Amsterdam – tips voor een dagje Amsterdam

Hofjeswandeling in de Jordaan

Begin de dag met het verkennen van de Jordaan. Dicht bij het centrum en toch niet de drukte van de toeristen. In de Jordaan hebben ze nog verschillende hofjes. Het leuke aan de hofjes vind ik altijd dat je vaak midden in de stad bent en je toch een enorme rust ervaart. Vaak zijn dit ook idyllische plekjes in een stad.
Lees meer over de hofjes in Amsterdam

Wandel door de 9 Straatjes

Nu je toch in de buurt bent kun je de Negen Straatjes niet overslaan. Wandel door een van de straten en proef de sfeer van Amsterdam. Bekijk de leuke en originele winkeltjes die je hier vindt of zoek een leuke plek om even koffie met taart te nuttigen. Een leuke plek hiervoor is bijvoorbeeld Pluk. Hier kun je niet alleen lekker eten en drinken, maar kun je ook fijne accessoires kopen.
Pluk
A: Reestraat 19

Ontdek Amsterdam vanaf het water

Ga je een dagje Amsterdam met een groep? Denk dan eens aan een rondvaart op het water via Bootuitjes. Niet alleen standaard rondvaarten, maar juist unieke rondvaarten met een eigen thema. Je kunt je rondvaart indelen naar eigen wens. Zo kun je een pizzaboot boeken of een ontbijtboot. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een boot beschikbaar voor je thema. Maar je kunt ook gewoon een sloep huren voor een tocht door Amsterdam. En wat is er nu leuker dan Amsterdam vanaf het water zien?

NDSM- werf

Amsterdam noord is tegenwoordig helemaal hip. Via het pontje bij Amsterdam Centraal kun je richting de NDSM werf. Een creatieve broedplek met veel toffe evenementen en graffiti. Een leuke plek om even rond te struinen en eventueel nog bij een van de tentjes die daar zitten uit te kijken over het IJ richting het centrum.

Moco Museum

Rondom het Museumplein heb je vele musea die je kunt bezoeken. Een minder bekend museum is het Moco Museum. Bij mij vooral bekend vanwege de kunstwerken van Bansky die je er kunt bekijken. Het museum focust zich op moderne en hedendaagse kunst van kunstenaars zoals Arsham, Bansky, Warhol, Kusama, Kaws en vele anderen. Moco biedt door deze kunstwerken inspiratie op de hedendaagse samenleving en trekt een groot publiek aan bezoekers. Het museum is gevestigd in een herenhuis en is daardoor niet enorm groot. Het pand is nog in authentieke stijl en daardoor is Moco een prachtig museum. Ik ben vooral fan van de kunstwerken van Bansky en die waren in grote getallen aanwezig.
Moco Museum
A: Museumplein

A’dam toren

Vanaf Amsterdam Centraal zie je de toren al aan de overkant van het IJ. Sinds 2009 draagt de toren de nam A’dam Toren – wat niet alleen voor Amsterdam staat, maar ook voor Amsterdam Dance and Music. Er worden vele evenementen gehouden in de toren. Je vindt er een hotel, cafes, restaurants, een uitkijkpunt en een ronddraaiend restaurant. Boven op de toren vind je misschien wel een van de meest bijzondere attracties van Amsterdam: een schommel waarbij je over de rand van de toren schommelt. Het uitzicht vanaf de toren is al prachtig, maar je kunt je bezoek nog een extra tintje geven dus. Met twee personen neem je plaats in de schommel waarbij je uiteindelijk over de rand heen schommelt. Voor sommigen een unieke ervaring, ik vond het wat heftig en was blij dat het maar vijf minuten duurde.
A’dam toren
A: Overhoeksplein 1

Het Rembrandthuis

Voor mij een minder bekend museum, je komt qua musea toch snel uit op het Museumplein. Daarom niet minder interessant, want het Rembrandthuis geeft een goede inkijk in het leven van schilder Rembrandt. Tussen 1639 en 1658 woonde Rembrandt in dit huis en door middel van inventaris lijsten is geprobeerd deze weer in oude staat in te richten. Je waant je in de 17e eeuw bij een bezoek en leert over het verhaal van Rembrandt.
Rembrandthuis
A: Jodenbreestraat 4

Beurs van Berlage

Mocht je nou toch in het centrum van Amsterdam komen, dan is de Beurs van Berlage een van de dingen die vast over het hoofd hebt gezien. Hoewel het zich achter het complex van de Bijenkorf bevindt, kende ik het tot kort alleen van naam. Nooit geweten dat het een fantastisch mooi pand is van binnen (en van buiten!) en dat er een tof museum in zit en een goed restaurant. Kortom ben je in het centrum van Amsterdam, neem eens een kijkje in de Beurs van Berlage.
Beurs van Berlage
A: Damrak 243

Dagje Amsterdam

Missende huisnummers Amsterdamse Westerstraat

Sommige dingen moet je gewoon net even weten. Zoals het verhaal van de missende huisnummers in de Westerstraat. Hier missen de huisnummer 56 tot 68. Vroeger had de Westerstraat allemaal smalle zijstraatjes die gangen werden genoemd. De huizen met de ontbrekende nummers lagen ooit in de Dolfijnengang. Tegenwoordig niet meer dan een smalle kier. Om de missende nummers weer aan te vullen, hangen er nu miniatuurhuisjes tussen nummer 54 en 70.
Westerstraat

Ga mee met een Free Tour door Amsterdam

Een tour volgen door een stad in eigen land doe je niet zo snel. Toch besloot ik tijdens een van mijn bezoeken aan te haken bij een Free Tour door de stad. Ik was de enige Nederlander die aansloot en de tour werd gegeven door iemand die inmiddels een tijdje in Amsterdam woont, maar haar roots lagen in het buitenland. Leuk om eens te horen hoe zij tegen de Nederlandse cultuur aankeek. En sowieso interessant om eens meer te horen over de stad Amsterdam. De stad die je normaal bezoekt voor highlights of te shoppen, maar waar je niet de tijd neemt om ook meer te weten te komen.
Free Walking Tour

Dagje Amsterdam

Tropenmuseum Amsterdam

In een van de mooiste gebouwen van Amsterdam vind je het Tropenmuseum. Gelegen naast het Oosterpark vind je het museum ober wereldculturen. Via een imposante hal kom je het museum binnen vanwaar je verschillende tentoonstellingen kunt bezoeken. Er zijn regelmatig wisselende exposities over menselijke thema’s en verhalen.
Tropenmuseum
A: Linnaeusstraat 2

Holocaust Memorial Amsterdam

Het relatief nieuwe Holocaust Memorial in Amsterdam is een monument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog die geen graf hebben gekregen. Ruim 102.000 slachtoffers worden herinnerd bij het memorial dat 75 jaar na dato werd geopend. Het zijn namen van Joden, Sinti, Roma die herinnert worden, ze werden destijds vanuit Nederland gedeporteerd.
A: Weesperstraat

Lees meer: In de lente kun je Bloesempark Amsterdamse Bos bezoeken

De leukste hotspots in Amsterdam

Foodies hoeven zich niet te vervelen in Amsterdam. Leuke hotspots genoeg in de stad. Van hippe tentjes in de Pijp, tot andere leuke plekken in Noord of zelfs leuke restaurants in de buurt van het centrum.
Lees meer over hotspots in Amsterdam noord
Lees meer over de leukste restaurants in Amsterdam

leuke restaurants Amsterdam

Tips net buiten Amsterdam

De Amsterdamse Waterleidingduinen

Ben je wat langer in Amsterdam, overweeg dan eens om door te reizen naar de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het prachtige natuurgebied ligt tussen Amsterdam en Zandvoort. Je vindt er veel wildlife – waarschijnlijk kom je veel herten tegen, maar er is ook een plek waar regelmatig vossen gespot worden. Scoor een kaart bij een van de ingangen en wandel richting Hazenhoek, hier heb je de beste kans om vossen te spotten. Let wel, waarschijnlijk ben je niet de enige.

Lees meer: Amsterdamse Waterleidingduinen

cityguideamsterdam

Het recreatiegebied Het Twiske – Waterland

Ten noordwesten van Amsterdam ligt het recreatie – en natuurgebied Het Tiwske. Het woord Twisk komt uit het oudfries en betekent tussen. De volledige betekenis van het Twiske is tussenwater. Steek vanuit Amsterdam het IJ over en ontsnap aan de hectiek van de stad. Het Twiske bestaat voor eenderde uit water en biedt volop recreatiemogelijkheden om te zwemmen, surfen en varen. Natuurlijk is het gebied ook uitermate geschikt om te fietsen en te wandelen.
Het Twiske heeft diverse ingangen: Zuiderlaaik, Twiskeweg, Etensroer, het Luyendijkje Zuid, het Luyendijkje Noord, De Lange Jap, Polderweg en de Marsenweg.

Park & Bike – De ideale manier om Amsterdam te verkennen

Een dagje of een heel weekend Amsterdam op de planning staan? Dan is al snel de vraag; hoe ga je er heen en hoe voorkom je torenhoge (onnodige) kosten om bijvoorbeeld jouw auto te parkeren. Met Park & Bike van MOBIAN parkeer jij gratis de auto, wanneer je er meteen een fiets bij huurt!

Je parkeert de auto gratis op één van onze MobiHubs aan de rand van de stad en stapt direct op de fiets. Met ongeveer 15 minuten fietsen (of minder) ben je al in het centrum van Amsterdam. Je hoeft je geen zorgen te maken over het vinden van een parkeerplek of de hoge parkeerkosten die je in het centrum betaalt. Tijdens jouw fietstocht en bezoek aan Amsterdam, staat jouw auto gratis geparkeerd.

Een reservering maken voor jouw parkeerplek met fiets is heel eenvoudig. Op de website van Park & Bike vul je de data in, je betaalt en je kunt direct jouw auto parkeren! Nadat je een reservering hebt gemaakt, ontvang je per mail en SMS meteen alle informatie die je nodig hebt. Heb je een reservering en ben je bij de MobiHub aangekomen? Dan open je de slagboom eenvoudig via je telefoon. Ook het slot van de fiets open je met een app op je telefoon. Simpel en snel! Je kunt één van de beschikbare fietsen uitkiezen die er staan. Tijdens jouw reservering kan je hem zo vaak op en van het slot halen als nodig is.

Lees meer over parkeren in Amsterdam bij Park & Bike

Meer lezen over Amsterdam?

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on