12 uur in // Wat te doen tijdens een dagje in Maastricht

Travel Inspiratie // 12 uur in Maastricht

Na jaren niet in Maastricht geweest te zijn, was het vorig jaar eindelijk weer zover. Ik ging naar de hoofdstad van Limburg. Veel kon ik mij niet meer herinneren van de stad. Zo kun je zelfs na lange tijd weer verrast worden in een stad waar je al eerder bent geweest. Mijn eerste indruk? De stad lijkt minder Nederlands, logisch want het ligt dicht bij België en Duitsland.  En ook het bourgondische bestaan is terug te vinden in de stad; lekker eten en natuurlijk een biertje erbij. Ik laat je zien wat je in 12 uur kunt doen in Maastricht.

De ochtend in Maastricht

Bisschopsmolen

Ontbijten kun je doen bij de Bisschopsmolen. De eerste echte speltbakker in Nederland. En niet te vergeten, je kunt hier ook de bekende Limburgse vlaaien bestellen. Een watermolen zorgt ervoor dat de meel geproduceerd wordt. Het is niet alleen een bakker waar je brood kunt kopen, maar in het aangrenzende cafe kun je al het lekkers gelijk proberen.
Bisschopsmolen
A: Stenenbrug 3

Travel Inspiratie // 12 uur in MaastrichtTravel Inspiratie // 12 uur in Maastricht

Stadswandeling

Na een goed ontbijt kun je een wandeling maken door de stad. Dit kan door middel van een Free Tour of dwaal zelf door de straten van Maastricht. Wandel langs de vele kerken van Maastricht; Sint Servaasbasiliek,  Sint Janskerk en de Onze Lieve Vrouwebasiliek. Loop langs de verdedigingswerken van de stad en krijg zo een eerste indruk. Vergeet bij een wandeling niet de Servaasbrug over te gaan en ook de wijk Wijck mee te nemen. Een hippe wijk in opkomst met leuke eettentjes.

Travel Inspiratie // 12 uur in Maastricht Travel Inspiratie // 12 uur in Maastricht Travel Inspiratie // 12 uur in Maastricht Travel Inspiratie // 12 uur in Maastricht

Een middag in Maastricht

Lunchen bij Zondag

Nu we toch in Wijck zijn, kun je het beste lunchen bij Zondag. Een van die hippe en relaxte plekken in Maastricht. Met mooi weer kun je op het terras plaatsnemen in de bekendste winkelstraat van Wyck; de Brugstraat. En mocht het wat minder mooi weer zijn, dan is het ook geen straf om binnen plaats te nemen in het prachtige pand van Zondag. Voor het ontbijt en de lunch ben je aan het juiste adres bij Zondag, maar mocht je nou iets later op de dag zijn, dan kun je gezellig borrelen tot de late avonduren. Af en toe zijn er ook live-optredens bij Zondag.
Zondag
A:Wycker Brugstraat 42

Travel Inspiratie // 12 uur in Maastricht Travel Inspiratie // 12 uur in Maastricht

Kazematten tour

Tijd voor een stukje geschiedenis van Maastricht. Niet alleen boven de grond is er genoeg te zien in Maastricht, ook onder de grond bevindt zich nog een hele wereld. Je kunt diverse grotten bekijken, maar ook de Kazematten. Wat zijn de Kazematten eigenlijk? Rond 1575 is men begonnen met het graven van een netwerk van gangen of mijngalerijen aan de westkant van Maastricht. Hierdoor ontstond een compleet verdedigingsstelsel dat moeilijk te veroveren was. Vanuit deze gangen werd Maastricht en vooral de enige brug over de Maas bewaakt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de tunnels gebruikt om te schuilen tegen de bombardementen. Vele jaren later zijn veel openingen dichtgegooid en tegenwoordig staan er diverse huizen boven op de gangen. Zo heeft een restaurant een deel in gebruik voor de drankenkelder. Neem wel een trui mee naar binnen, want het kan af en toe koud zijn.

Travel Inspiratie // 12 uur in Maastricht

Shoppen bij Festen

Conceptwinkels vind je tegenwoordig overal. Erg leuk om een kijkje te nemen, want het is vaak geen alledaags aanbod. Je vind er unieke spulletjes voor in huis. Festen is de bekendste conceptwinkel van Maastricht. Ze hebben twee panden in dezelfde straat met diverse spulletjes. Winkels waar je wel een tijdje kunt rondkijken. Ik ging naar huis met een vintage wereldkaart.
Festen
A: Minckelersstraat 1a

Travel Inspiratie // 12 uur in Maastricht

Boekhandel Dominicanen & Coffee Lovers

Nog zo’n winkel die niet mag ontbreken tijdens een bezoek aan Maastricht; boekhandel de Dominicanen. Nou kan ik normaal rustig een uur rondkijken in een boekenwinkel, helemaal in eentje in zo’n prachtige setting. De Dominicanen zit namelijk in een oude kerk. Het leuke is dat je ook een kopje koffie of thee kunt drinken bij Coffee Lovers dat in de boekwinkel zit. Kun je gelijk even de setting in je opnemen.
Boekhandel Dominicanen
A: Dominicanenkerkstraat 1

Travel Inspiratie // 12 uur in Maastricht

Een avond in Maastricht

Dineren bij Cafe Lure

Aan het eind van zo’n lange dag kun je bij Cafe Lure een warme maaltijd scoren. Een populair restaurant net iets buiten het centrum. In de zomer hebben ze een terras voor de deur waar je de fijne en relaxte sfeer kunt proeven die in Maastricht hangt. Niet alleen een uitgebreide dinerkaart, maar zoals het betaamd in Maastricht ook een bier en wijn kaart. Een goede afsluiter van een dagje Maastricht.
Café Lure
A: Grote Looiersstraat 7

Travel Inspiratie // 12 uur in Maastricht

Meer lezen over Maastricht?
– Bekijk de Your Travel Guide van Maastricht
Wat te doen tijdens een weekend Maastricht
Kazematten Maastricht

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *