Socials

Wat te doen in Haarlem – tips voor een dagje Haarlem

Haarlem

Wat te doen in Haarlem – tips voor een dagje Haarlem

Soms vergeet ik eigenlijk hoe mooi Nederland is. We hebben prachtige natuurgebieden, Waddeneilanden en mooie schattige steden en dorpjes. Hoewel ik vroeger altijd in Nederland op vakantie ging, heb ik gemerkt dat er nog genoeg te ontdekken valt. Zelfs in mijn eigen stad ontdek ik nog regelmatig nieuwe plekken. Ook Haarlem ontdekte ik nog niet zo lang geleden tijdens een dagje weg. Tips voor een dagje Haarlem, een dagje weg in eigen land.

Wat te doen in Haarlem? De leukste tips!

Sightseeing Haarlem

Na een treinreis vanaf Groningen vond ik het heerlijk om even rond te dwalen in Haarlem. Gewoon zonder plan langs grachtjes lopen, kerken bekijken, de markt en schattige steegjes. En al die ingrediënten zijn zeker aanwezig in Haarlem. We spotten een mooie molen tegen een strakblauwe lucht en zien dat de molen zelfs te beklimmen is. Wij slaan de beklimming over en wandelen door de schattige straatjes van Haarlem. We bezoeken nog een boekenwinkel, maar verder wandelen we zonder plan door Haarlem. Een leuke manier om de stad te verkennen.

Traveldiary // Dagje Haarlem - Leuke hotspots en tips
Traveldiary // Dagje Haarlem - Leuke hotspots en tips
Traveldiary // Dagje Haarlem - Leuke hotspots en tips

Bezoek het Corrie ten Boomhuis

Een van de dingen die ik graag wilde zien in Haarlem was het Corrie ten Boomhuis. Dit museum is een eerbetoon aan verzetsstrijdster Corrie ten Boom. Het museum is gevestigd in het oorspronkelijke huis van ten Boom om een goede indruk te krijgen wat er allemaal heeft afgespeeld. In de Tweede Wereldoorlog werd de woning van de familie ten Boom een schuilplaats voor mensen die voor de Duitsers op de vlucht waren. Rond 1943 en 1944 waren er continu vijf tot zes personen ondergedoken in de woning. Op 28 februari 1944 werden ze verraden en werd de familie ten Boom opgepakt. De personen waar de SD eigenlijk naar op zoek was, de onderduikers, werden niet gevonden die dag. Achter een extra muur in de kamer van Corrie zaten twee Joodse mannen, twee Joodse vrouwen en twee leden van de Ondergrondse verstopt. Pas na 47 uur werden deze personen uit hun krappe ruimte bevrijd. Uiteindelijk overleefden drie van hen de oorlog. De familie ten Boom werd naar de gevangenis gebracht, waar vader Casper na tien dagen overleed. Zussen Betsie en Corrie werden vanuit de gevangenis in Scheveningen naar kamp Vught gebracht en uiteindelijk naar concentratiekamp Ravensbruck.

Traveldiary // Dagje Haarlem - Leuke hotspots en tips

Museum – Corrie ten Boom

Het museum is bijna dagelijks open en het leuke is dat het op basis van fooien gaat. Overigens kun je alleen naar binnen door aan te sluiten bij een van de rondleidingen die meerdere keren per dag gegeven worden. Er zijn Engelse en Nederlandse rondleidingen. Je kunt je van te voren aanmelden voor een rondleiding. Mochten deze vol zijn, dan kun je je op de dag zelf melden bij het museum om nog mee te gaan bij de rondleidingen waar geen reservering voor nodig is.
Museum Corrie ten Boom
A: Barteljorisstraat 19

Andere leuke opties in Haarlem

  • Bezoek de Grote Kerk
  • Molen de Adriaan
  • Frans Hals Museum
  • Shoppen in de Gouden Straatjes
  • Ontdek de geheime hofjes
  • Bier proeven in een voormalige kerk
  • Bewonder de stad vanaf het water

De leukste hotspots in Haarlem

By Lima

Natuurlijk kunnen een aantal hotspots niet ontbreken in Haarlem. We begonnen de dag met een lunch bij By Lima, een gezellig en knus plekje op de Zijlstraat. Bij By Lima kun je niet alleen biologisch eten en drinken, maar ook leuke producten meenemen voor thuis. Wie mij een beetje kent weet vast wel dat als er pannenkoeken op het menu staan, ik deze ook bestel. Deze keer ging ik dus voor de Banoffee Pancakes, een grote bult pannenkoeken met salted caramel van dadels, bananencompote en speculaas kruimels. Op zich een lekker gerecht, maar ik heb wel eens betere pannenkoeken gehad.
By Lima
A: Zijlstraat 65

Anne & Max

Na een wandeling door de stad We belanden bij Anne en Max die ik ken vanuit Utrecht, maar waar ik nog nooit ben geweest.  We delen een taart en kletsen verder bij. Anne en Max is daar een prima locatie voor, een gezellig plekje om een taartje te eten, maar ook om te ontbijten en te lunchen.
Anne & Max
A: Zijlstraat 68 ZW

Het Laatste Tafeltje

Rubens Burger

Voordat ik weer terug ga naar Groningen eten we nog een hapje in Haarlem. Bij de beste burgertenten in Haarlem kom ik Rubens Burger tegen en ik kan het niet laten om daar te gaan eten. Tegenwoordig eet ik niet meer standaard vlees bij een burger, maar stap ik af en toe over op vega burgers. En laat hier nou net een dopkikkererwten burger op het menu staan, een combi die ik nog nooit eerder had gehoord. Maar burger die ik zeker kan aanraden! Rubens Burger heeft dus niet alleen goed eten, maar is ook een gezellige plek om een hapje te eten.
Rubens Burger
A: Drossestraat 3

Traveldiary // Dagje Haarlem - Leuke hotspots en tips
Traveldiary // Dagje Haarlem - Leuke hotspots en tips
Meer lezen over Nederlandse bestemmingen?
– De leukste restaurants in Amsterdam
– 5x hotspots Amsterdam Noord
– City Guide Amsterdam
– De leukste koffietentjes in Utrecht

– Tips om te dineren in Rotterdam
– Mijn favoriete plekken in Rotterdam
– Meer lezen over de Waddeneilanden
– Meer lezen over Groningen
– Meer lezen over Walcheren
– Wat te doen in Amersfoort
– Meer lezen over de regio Laag Holland
Het Laatste Tafeltje

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on