Socials

Wat te doen in Essen en omgeving

Essen

Wat te doen in Essen en omgeving

Misschien gaat er nog niet direct een belletje rinkelen wanneer je voor het eerst hoort over de Duitse stad Essen. Helemaal niet zo gek want de stad wordt omringd door steden als Dortmund, Duisburg, Oberhausen en op relatief korte afstand Keulen en Düsseldorf. Toch is de stad in het Ruhrgebied een aanrader voor een korte citytrip, zeker als je het combineert met interessante bezienswaardigheden in de regio. Je vindt er nog herinneringen aan de geschiedenis van het Ruhr tijdperk, toonaangevende musea en niet te vergeten fotogenieke wijken. Ontdek de stad Essen tijdens een stedentrip Essen.

Wat te doen in Essen

Museum Folkwang

Inmiddels viert Museum Folkwang zijn honderdste verjaardag met een unieke tentoonstelling waarbij schilderijen van Renoir, Monet en Gaugin bij elkaar gebracht zijn. De naam Museum Folkwang stamt echter al uit 1902 toen het museum aanvankelijk gesticht in de stad Hagen door Karl Ernst Osthaus. Na zijn dood werden de werken verkocht aan de stad Essen, zijn collectie is te zien in het huidige Museum Folkwang. Museum Folkwang is een museum voor de moderne kunst en een van de meest gerenommeerde musea in Duitsland. Ze hebben een vaste tentoonstelling met werken van Cézanne, van Gogh en Manet. Daarnaast zijn er wisselende tentoonstellingen zoals nu voor het honderd jarig bestaan over het impressionisme. In het museum vind je meer dan 600 schilderijen, 300 sculpturen en 1800 andere kunstobjecten.
Museum Folkwang

A: Museumplatz 1

Wijk Margarethenhöhe

In het zuiden van Essen, naast Grugapark, ligt de wijk Margarethenhöhe. Bij de bouw van de wijk tussen 1909 en 1938 was Margarethenhöhe een schoolvoorbeeld voor een moderne nederzetting. Het wordt gezien als een van de eerste tuindorpen van Europa. Het idee achter deze woningen was het creëren van aantrekkelijke woonomstandigheden; een gezellig huis, een zonnige tuin, een goede ligging en dat allemaal in een stad. Het concept kwam van oprichter Margarethe Krupp, die een fijne plek wilde creëren voor de medewerkers van de Krupp Group. Hoewel het voor ons lastig voor te stellen is, de wijk lijkt veel op wijken zoals we die kennen, was Margarethenhöhe dus ver de tijd vooruit. Wandel in ieder geval de Steile Strasse af om de mooiste gebouwen te bekijken en onder de ingangspoort van de wijk door te lopen.

Zeche Zollverein

Het industriële complexe Zeche Zollverein behoort inmiddels tot een van de meest indrukwekkende monumenten van de industriële cultuur. Het Ruhr gebied stond natuurlijk bekend om de vele kolenmijnen en fabrieken en ook Zeche Zollverein was daar tot 1986 één van. Het was ooit de succesvolste steenkolenmijn ter wereld. Na de sluiting is het complex omgetoverd tot cultuurcentrum. Vele gebouwen zijn nog in huidige staat en te verkennen met een gids. Sinds 2001 is het complex UNESCO werelderfgoed. Met de komst van andere musea is het een plek in Essen geworden waar veel mensen naar toe trekken. In combinatie met diverse restaurants is het een aantrekkelijke plek voor een bezoek geworden. Je kunt met diverse rondleidingen mee gaan om ook de binnenkant van de fabrieken te bekijken en naar de verhalen van oud medewerkers te luisteren.
Zeche Zollverein

Grugapark

In het zuiden van Essen ligt een enorme tuin; het Grugapark. Een prachtig stukje groen in een oude industriestad. De belangrijkste trekpleister van het Grugapark zijn de botanische tuinen. Tijdens alle jaargetijden zijn deze het bezoeken waard. Daarnaast zijn er diverse sculpturen van toonaangevende kunstenaars en in de zomermaanden zijn er regelmatig concertvoorstellingen in het muziekpaviljoen. Wil je meer te weten komen over de botanische tuinen bijvoorbeeld? Ga dan mee met een rondleiding of volg een van de excursies.

Essen

Tiger and Turtle

Sinds 2011 vind je net buiten Essen (in het zuiden van de stad Duisburg) een unieke bezienswaardigheid. Een enorme constructie bevindt zich boven op een berg tussen woonwijken en fabrieken. Tiger and Turtle wordt ook wel de menselijke achtbaan genoemd. Een twintig meter hoge achtbaan constructie waar je op kunt lopen, de totale lengte van het pad is 200 meter, met de looping zelfs 220 meter (al kun je daar niet over lopen). Niet alleen een leuke plek om foto’s te maken van allerlei hoeken, je hebt daarnaast ook uitzicht over de omgeving van Duisburg. Bij helder weer kun je zelfs tot Düsseldorf kijken. In de avond wordt Tiger and Turtle verlicht.

Centrum van Essen

In het centrum van Essen kun je terecht om te shoppen, uit eten te gaan en een paar bezienswaardigheden te bekijken. Hier vind je onder andere het Glockenspiel in de Kettwiger Strasse. Op de top van de klokkentoren van het voormalige Deiterhuis begint een klokkenspel zoals het al sinds 1928 door de straat klinkt. Dagelijks van 9.00-20.00 uur wordt het Glockenspiel gespeeld.

Essen

Een andere bezienswaardigheid in het centrum is de De Dom van Essen. De Dom van Essen laat zien dat er meer dan 1000 jaar geschiedenis, kunst en kerkelijk leven was in het Ruhr gebied. Er bevinden zich tal van belangrijke kunstwerken in de Dom schat van Essen, een nalatenschap van het vrouwenseminarie van Essen.

Ruhr Museum

Op het complex van Zeche Zollverein vind je het Ruhr Museum, inmiddels een van de belangrijkste bezienswaardigheden in het Ruhrgebied. In het museum kun je alles vinden over de ontwikkeling van het grootste industriegebied van Europa. Een permanente tentoonstelling laat je kennismaken met allerlei facetten uit de geschiedenis van het Ruhrgebied. De entree van het museum is opvallend, het is de langste vrijstaande roltrap van Duitsland.
Ruhr Museum

Essen

De wijk Kettwig

Misschien wel een van de mooiste wijken van Essen, de wijk Kettwig in het zuiden van de stad. In de grootste wijk van de stad vind je tal van klassieke huizen die rond 1830 werden gebouwd. De vakwerkhuizen zijn de reden om een rondje te lopen door de wijk Kettwig. Struin door de Hauptstrasse en de Kaiserstrasse om de mooiste huizen in de wijk niet te missen.

Lees meer over de wijk Kettwig.

Uit eten bij hotspot Mama San

Net buiten het centrum vind je een van de leukste plekken om uit eten te gaan. Mama San bestaat nog niet heel lang en is voorloper op dit gebied. Het is namelijk een van de eerste plekken in de regio waar je kunt genieten van Indonesisch streetfood. Je kunt genieten van kleine gerechten, curries, satéspiesjes en noedelsoepen. De kleine gerechten kun je met elkaar delen en daardoor kun je veel van de kaart proberen. Waan je in oosterse sferen bij Mama San.
Mama San
A: Frohnhauser Strasse 55

Overnachten in Essen

Overnachten in Essen kun je in het hippe Flowers Hotel doen. Een redelijk nieuw hotel met een hip interieur. De bloemen van het Flowers Hotel kunnen natuurlijk niet ontbreken en vind je terug op je hotelkamer, de lift en het plekje in de lobby waar Instagram foto’s gemaakt kunnen worden. De sfeer in het hotel is fijn, de kamers zijn luxe en aan vele details is gedacht zoals de neon verlichting in de gangen naar de kamers.
Bekijk hier het Flowers Hotel

Op zoek naar andere Duitse steden voor een stedentrip?

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on