Wat te doen in het Poolse Gdansk?

Wat te doen in het Poolse Gdansk?

Eerlijk gezegd wist ik nog niet veel over de Poolse havenstad voordat ik die kant op ging. Ook wel eens leuk om je te laten verrassen op de bestemming zelf. Dat het een oud centrum heeft wist ik en ik had de mooie pier in Sopot ook voorbij zien komen, maar dat de stad zoveel moois te bieden heeft, daar kwam ik pas tijdens mijn bezoek achter. Benieuwd wat je allemaal kunt doen in een weekend in het Poolse Gdansk? Lees dan snel verder.

Maria Kerk & Mariackastraat

In het oude deel van de stad is de Mariackastraat een van de trekpleisters. Kleurrijke gebouwen met trappen en balkons heeft de straat een romantische uitstraling. Het is de straat waar tegenwoordig veel amber verkocht wordt. Maar ook voor eetcafes en galerijen ben je hier aan het juiste adres. Dat deze straat vaak gebruikt werd als filmlocatie kan ik begrijpen, het oude Gdansk zie je hier goed terug. Aan het einde van de straat zie je de Maria Kerk, geroemd tot de oudste stenen-kerk van de wereld. Alleen in de vloer al vind je 300 grafstenen. In de kerk staat een oude astronomische klok uit 1464 waarop je niet alleen de tijd kunt aflezen, maar ook de datum en de stand en fase van de maan en de zon. De toren van de kerk kun je beklimmen. Deze 78 meter hoge toren geeft je een mooi uitzicht over de stad.

Wat te doen in het Poolse Gdansk?Wat te doen in het Poolse Gdansk?

Prijs toren: Zloty 6
Meer informatie over de kerk vind je hier.

Oude Centrum

Het oude centrum van Gdansk heeft verrassend leuke straatjes. De grootste en meest bezochte is toch wel de Dlugi Targ. Kom je vanaf de Green Bridge de stad in, dan loop je onder de Green Gate door de Dlugi Targ in. Hier vind je vele eetgelegenheden en ook op straat is er van alles te beleven. Shoppen kun je hier overigens niet, op een paar kleine souvenirwinkels na. Voor de grote winkelmerken, dien je naar het winkelcentrum te gaan. Loop je de straat uit, dan verlaat je hem via de Golden Gate. Op deze gate zie je nog diverse katholieke beelden terug. Overigens is het ook de moeite waard om in de andere straatjes rond te dwalen. Wanneer je langs de waterkant loopt zie je de beroemde Crane voorbij komen. Het is een van de meeste bekende monumenten van Gdansk. En daarbij een van de grootste Middeleeuwse kranen in Europa!

Wat te doen in het Poolse Gdansk? Wat te doen in het Poolse Gdansk?

Gradowa

Een niet hele bekende bezienswaardigheid van de stad, maar wel een die de moeite waard is. Het uitzicht vanaf Gradowa is namelijk beter dan vanaf de kerktoren. Achter het station zie je het beeld al boven de stad uitsteken. Je kunt de heuvel waarop de Millennial Cross staat beklimmen. In deze heuvels vind je nog allemaal oude forten terug, waar je bij sommigen even binnen kunt kijken. Eenmaal boven zie je de enorme kranen van Gdansk, de Maria kerk, het station en het leven van Gdansk aan je voorbij komen. Het leuke is, is dat het uitzicht gewoon gratis is!

Wat te doen in het Poolse Gdansk?

Zaspa

Zaspa wordt ook wel gezien als een typisch communistische wijk qua bouw. Grote flats met veel appartementen werden in de jaren ’70 uit de grond gestampt. Tegenwoordig is de wijk een trekpleister bij toeristen. Waarom? Omdat de saaie flats prachtige kunstschilderingen bevatten. Sinds 1997 werd er voor het eerst street art op een van de gebouwen aangebracht en inmiddels zijn er zo’n 60 flats beschilderd. Een leuke wandeling door de wijk dat ondertussen meer een openluchtgalerie is geworden.

Wil je een route lopen of meer informatie lezen over Zaspa? Klik dan hier.

European Center of Solidarity

Het European Center of Solidarity is gevestigd op de plek waar vroeger vele opstanden plaatsvonden in de jaren ’80.Op deze plek ontstond een beweging die in het hele land voor democratie en solidariteit zorgde. De Leninwerf vormt het decor voor het museum waar je alles vind over de recente geschiedenis van het land. Hier lees je alles over het communisme, de opkomst van de vakbonden en andere democratische processen. Lech Walesa, de beroemde vakbondsleider en later premier van het land, houdt hier nog kantoor. Je kunt het dak bezoeken (gratis) en van daaruit heb je een panoramisch uitzicht over de stad.

Wat te doen in het Poolse Gdansk?

Great mill

Een ‘molen’ en Gdansk is niet de eerste combinatie die je maakt. Per toeval liepen wij hier tegenaan. Een mooi stukje Gdansk met geschiedenis. Al gedurende de Middeleeuwen werd er gebruik gemaakt van deze molen, destijds de grootste molen van Europa tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig wordt de molen niet meer gebruikt en zijn er winkels in gevestigd.

A: ul Na Piaskach

Wat te doen in het Poolse Gdansk?

Hemelion Trail – Lion Trail

Lion Trail in Gdansk? Wat is het precies? Overal in Gdansk vind je kleine leeuwtjes terug, standbeelden in dit geval. Het is een blij leeuwtje met een tas vol interessante verhalen over Gdansk. Gemaakt door Tomasz Radziewicz, zijn de leeuwen onder andere te vinden bij de dierentuin, Great Mill, Gdansk Airport en bij het informatiecentrum. Wil je de wandeling lopen? Download dan de app iLeo.

Wat te doen in het Poolse Gdansk?

Meer informatie over de leeuwtjes vind je hier.

Sopot

Een van de dingen die al op mijn lijstje stond voordat we naar Gdansk vertrokken. In maart heb je niet echt kans op mooi strandweer, maar dat mocht de pret niet drukken om toch even bij de Sopot Pier te kijken. Met de trein kun je vanuit Gdansk voor een paar Zloty naar Sopot. Al een belevenis op zich. Je rijdt door de wijken van Gdansk en langzaam veranderd het uitzicht vanuit de trein. In Sopot staan toch net even wat andere huizen als in Gdansk, een beetje het Scheveningen van Nederland. Naast de bekende Pier kun je nog van alles doen in Sopot. Zo kun je naar het casino, shoppen en lekker eten. En met mooi weer naar het strand. Het is te zien dat de Duitsers enige tijd invloed hadden op de bouwstijl, diverse huizen zijn in Victoriaanse stijl gebouwd. Bekijk vooral ook het dronkemanshuis in de hoofdstraat.

Wat te doen in het Poolse Gdansk?

Culinair

Een van de voordelen van Gdansk is dat het er nog redelijk goedkoop is. Zo kun je voor twintig euro al goed uit eten. Van te voren had ik een paar restaurantjes en cafés opgezocht en ik verbaasde mij erover hoeveel leuks er wel niet was in Gdansk. Zelfs vegetariërs en vegans hebben genoeg keuze.

Wat te doen in het Poolse Gdansk?

Ben je nog op zoek naar leuke brunchplekken? Ik selecteerde een aantal hotspots in Gdansk.

Kortom in Gdansk is genoeg leuks te doen voor een weekendje weg. Ideaal, lekker dichtbij en ook nog eens goedkoop!

Meer lezen over Polen?
Bekijk dan ook de Your Travel Guide Polen & de Your Travel Guide van Gdansk met alle hotspots en bezienswaardigheden in een!

Wat te doen in het Poolse Gdansk?

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

6 comments

  1. Ik hoor Gdansk steeds vaker als mooie stedentrip bestemming in Polen. Lijkt me ook super om het te combineren met het strand in de zomermaanden.. hoewel het dan vast behoorlijk druk kan worden. 🙂

    1. Ik denk dat het in de zomermaanden inderdaad een stuk drukker is! Het voor- of najaar lijken mij betere opties!

  2. Ik hoor regelmatig Gdansk als stedentrip voorbijkomen. Leuke stad voor een paar dagen lijkt me. Ik houd sowieso van gekleurde huisjes 🙂 fijn dat je er zo lekker kunt eten voor weinig geld.

    1. Ik kan je Gdansk zeker aanraden voor een weekendje weg. En het kan dus zelfs low budget 🙂

  3. Jammer dat Eelde straks niet meer op Gdansk vliegt, ik wil er graag naartoe! Ik ben echt dol op die kleurrijke panden in het oude centrum, zo sfeervol! Sopot lijkt me trouwens ook leuk. Ik sla jouw artikel op, voor als ik ooit die kant op ga 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *