Wat te doen in de winter op Schiermonnikoog?

Wat te doen in de winter op Schiermonnikoog?

Nog niet eerder bezocht ik Schiermonnikoog zo laat in het jaar. Officieel is de winter nog niet begonnen, maar zo voelde het wel in het eerste weekend van december. Kou, mist en temperaturen rond het vriespunt. Een reden om weg te blijven van Schiermonnikoog? Nee. Het eiland heeft ook in de wintermaanden genoeg te bieden. Er zijn genoeg dingen die je kunt doen in de winter op Schiermonnikoog.

1. Wandelen

Wandelen op een eiland kan altijd. Persoonlijk vind ik het in de koude maanden fijner dan in de volle wind op de fiets. Op Schiermonnikoog zijn genoeg leuke wandelingen te maken. Wandelingen door de duinen, het bos of over het strand en voor de echte die-hards zou je het hele eiland rond kunnen. Hoewel we genoeg grijze dagen hebben in de winter, zijn af en toe de wolkenluchten echt prachtig. Zo genoot ik op de boot van een egale zee in combinatie met een felle lucht. Het gouden uurtje begint wat eerder en zo kun je ook in het donker nog fotograferen op het eiland.

Wat te doen in de winter op Schiermonnikoog?

2. Spelletjes doen bij de Marlijn

Na een wandeling of fietstocht even bijkomen onder het genot van een warme chocomelk en spelletjes doen bij de Marlijn. Hier staat een kast waar je gewoon spelletjes uit mag pakken. Even de warmte en gezelligheid opzoeken voordat je weer de kou in gaat terug naar het dorp.

3. Museum bezoeken

Schiermonnikoog heeft zelfs twee musea. Het Schelpenmuseum is daar een van. Hier kun je in principe dagelijks terecht om uitleg te krijgen over weekdieren, schelpen en andere vondsten bekijken. De kosten om het museum te bezoeken zijn maar 2 euro. Een ander museum om te bezoeken is het Bunkermuseum Schlei. Vlakbij de Marlijn vind je het museum over de oorlogsjaren op Schiermonnikoog. Je kunt het hele jaar op zondagmiddag terecht en in de zomer ook op woensdagmiddag.

Wat te doen in de winter op Schiermonnikoog?

4. Opwarmen bij Van Der Werff

Hotel Van Der Werff is het eerste en oudste hotel op het eiland. En het leuke is, dat het van binnen ook nog geschiedenis ademt. Van Der Werff is een begrip op Schiermonnikoog en heeft ook vele beroemde gasten gehad in al die jaren. Opwarmen doe je hier met een kopje koffie of thee, en jawel dit kost je maar 80 cent.

5. Overnachten bij Vitamaris

Sommige accommodaties bezoek ik liever in de winter en anderen hebben mijn voorkeur voor de zomer. Vitamaris is er een die erg geschikt is voor de winter. Waarom? Hier zit namelijk een binnenzwembad in en wellness faciliteiten. Erg lekker om in de koude maanden even te zwemmen of op te warmen in de sauna.

Wat te doen in de winter op Schiermonnikoog?

6. Rescueboot excursie

Sommige activiteiten en excursies worden in de winter niet meer aangeboden. De rescueboot is er een die je het hele jaar door kunt doen. Met een snelle rescueboot vaar je langs de zandplaten. De excursie is niet alleen avontuurlijk, maar ook educatief. Een leuke ervaring om mee te maken.

7. Lekker eten en borrelen in het dorp

Op Schiermonnikoog kun je prima uit eten of borrelen bij diverse restaurants. Vorig jaar maakte ik een culinaire wandeling tijdens de wandelmaand en zag dat de keuken van Schiermonnikoog veel te bieden heeft. Natuurlijk vind je op diverse kaarten visgerechten terug, maar ook genoeg andere opties voor niet visliefhebbers.

8. Wandelmaand

In november staat het eiland in het teken van de November Wandelmaand. Dagelijks worden er diverse wandelingen georganiseerd over het eiland. Leuk voor mensen die niet zo vaak op Schiermonnikoog komen, maar ook voor mensen die er al jaren komen. Ik heb vorig jaar veel nieuwe dingen gehoord over het eiland tijdens mijn wandelingen.

Wat te doen in de winter op Schiermonnikoog?

9. Genoeg winterse excursies

Mocht je meer over het eiland willen weten, dat kan. Er zijn ook in de wintermaanden, wel iets minder frequent, diverse activiteiten waar je aan deel kan nemen. Denk hierbij aan sterren kijken, cultuurhistorische wandeling door het dorp, jutten en schelpen zoeken op volgels kijken.

Wat te doen in de winter op Schiermonnikoog?

Inmiddels ben ik in alle jaargetijden op het eiland geweest en een favoriet heb ik niet. Natuurlijk is zomers weer fijn, maar ik kan mij ook prima vermaken in de winter. Kortom, Schiermonnikoog heeft genoeg te bieden in de wintermaanden.

Wat te doen in de winter op Schiermonnikoog?

Meer lezen over Schiermonnikoog?
Restaurants op Schiermonnikoog
Wat te doen op Schiermonnikoog
Een dagje Schier
Balgexpres
Excursie Engelsmanplaat
Wandelroutes op Schiermonnikoog

Overnachten op Schiermonnikoog
It Aude Kolonyhus
Hotel van der Werff
Vitamaris
Tips voor alle accommodaties

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

6 comments

  1. Leuk artikel! Dit is dus serieus iets wat ik mij afvroeg toen een collega zei deze winter naar de Wadden te gaan: “wat is er dan te doen”? Maar zo te zien echt wel genoeg! Bijkomend voordeel is, denk ik, dat het lekker rustig is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *