Wat te doen in de winter op Schiermonnikoog?

wandelmaand schiermonnikoog

Wat te doen in de winter op Schiermonnikoog?

De Waddeneilanden hebben in ieder seizoen hun charme. Ook in de winter. Kou, mist en temperaturen rond het vriespunt. Een reden om weg te blijven van Schiermonnikoog? Nee. Het eiland heeft ook in de wintermaanden genoeg te bieden. Er zijn genoeg dingen die je kunt doen in de winter op Schiermonnikoog.

Wat te doen in de winter op Schiermonnikoog?

Wandelen op Schiermonnikoog

Wandelen op een eiland kan altijd. Persoonlijk vind ik het in de koude maanden fijner dan in de volle wind op de fiets. Op Schiermonnikoog zijn genoeg leuke wandelingen te maken. Wandelingen door de duinen, het bos of over het strand en voor de echte die-hards zou je het hele eiland rond kunnen. Hoewel we genoeg grijze dagen hebben in de winter, zijn af en toe de wolkenluchten echt prachtig. Zo genoot ik op de boot van een egale zee in combinatie met een felle lucht. Het gouden uurtje begint wat eerder en zo kun je ook in het donker nog fotograferen op het eiland.

wandelmaand schiermonnikoog

Spelletjes doen bij de Marlijn

Na een wandeling of fietstocht even bijkomen onder het genot van een warme chocomelk en spelletjes doen bij de Marlijn. Hier staat een kast waar je gewoon spelletjes uit mag pakken. Even de warmte en gezelligheid opzoeken voordat je weer de kou in gaat terug naar het dorp.

Musea bezoeken

Schiermonnikoog heeft zelfs twee musea. Het Schelpenmuseum is daar een van. Hier kun je in principe dagelijks terecht om uitleg te krijgen over weekdieren, schelpen en andere vondsten bekijken. De kosten om het museum te bezoeken zijn 2 euro. Een ander museum om te bezoeken is het Bunkermuseum Schlei. Vlakbij de Marlijn vind je het museum over de oorlogsjaren op Schiermonnikoog. Je kunt het hele jaar op zondagmiddag terecht en in de zomer ook op woensdagmiddag.

schiermonnikoog

Opwarmen bij Van Der Werff

Hotel Van Der Werff is het eerste en oudste hotel op het eiland. En het leuke is, dat het van binnen ook nog geschiedenis ademt. Van Der Werff is een begrip op Schiermonnikoog en heeft ook vele beroemde gasten gehad in al die jaren. Opwarmen doe je hier met een kopje koffie of thee, en jawel dit kost je maar 80 cent.

Je kunt ook overnachten bij Hotel Van der Werff

Overnachten bij Vitamaris

Sommige accommodaties bezoek ik liever in de winter en anderen hebben mijn voorkeur voor de zomer. Vitamaris is er een die erg geschikt is voor de winter. Waarom? Hier zit namelijk een binnenzwembad in en wellness faciliteiten. Erg lekker om in de koude maanden even te zwemmen of op te warmen in de sauna.

Lees meer: Overnachten bij Vitamaris

wandelmaand schiermonnikoog

Rescueboot excursie

Sommige activiteiten en excursies worden in de winter niet meer aangeboden. De rescueboot is er een die je het hele jaar door kunt doen. Met een snelle rescueboot vaar je langs de zandplaten. De excursie is niet alleen avontuurlijk, maar ook educatief. Een leuke ervaring om mee te maken.

Lekker eten en borrelen in het dorp

Op Schiermonnikoog kun je prima uit eten of borrelen bij diverse restaurants. In november kun je verschillende restaurants uitproberen tijdens de culinaire wandeling bij de November Wandelmaand. Maar natuurlijk kun je dit ook op eigen gelegenheid doen. De meeste restaurants zitten gecentreerd in het dorp, het einde van de Badweg en een tweetal restaurants buiten het dorp (Wad Anderz en de Marlijn).

Lees meer: Leuke restaurants op Schiermonnikoog

Wandelen via de november Wandelmaand

In november staat het eiland in het teken van de November Wandelmaand. Dagelijks worden er diverse wandelingen georganiseerd over het eiland. Leuk voor mensen die niet zo vaak op Schiermonnikoog komen, maar ook voor mensen die er al jaren komen. Ik heb vorig jaar veel nieuwe dingen gehoord over het eiland tijdens mijn wandelingen.

Lees meer: 10x favorieten tijdens de November Wandelmaand

wandelmaand schiermonnikoog

Genoeg winterse excursies

Mocht je meer over het eiland willen weten, dat kan. Er zijn ook in de wintermaanden, wel iets minder frequent, diverse activiteiten waar je aan deel kan nemen. Denk hierbij aan sterren kijken, cultuurhistorische wandeling door het dorp, jutten en schelpen zoeken op vogels kijken.

Vogelexcursie op Schiermonnikoog

In de wintermaanden zijn er genoeg trekvogels op Schiermonnikoog te vinden. Onder begeleiding van een gids kun je de vogels spotten die neerstrijken tijdens de trek op het eiland. Denk hierbij aan steltlopers op de Wadkant, eenden bij de Westerplas of ganzen in de polder.

Meer lezen over Schiermonnikoog?

Overnachten op Schiermonnikoog

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on