Socials

Wat te doen op Cyprus? Tips voor bezienswaardigheden en activiteiten

4x doen op Cyprus

Wat te doen op Cyprus? Tips voor bezienswaardigheden en activiteiten

Een heerlijke escape in het najaar is Cyprus. De temperaturen zijn er goed, de stranden mooi en er is genoeg te beleven op het eiland. Cyprus is een eiland waar je heerlijk kunt genieten van al het moois onder het genot van een zonnetje. Tijd om te relaxen en om het eiland te verkennen. Vier tips om te doen op Cyprus.

Wat moet je weten over Cyprus

Cyprus is een land met een roerige geschiedenis. Het eiland is in tweeën gedeeld. Het noordelijke deel van het eiland wordt alleen erkend door Turkije. Dit deel van het eiland is al jarenlang een bron van conflicten. Er is nog steeds een grensscheiding te vinden op het eiland.

Cyprus is volgens velen het geboorte-eiland van Aphrodite, de godin van liefde, seksualiteit en vruchtbaarheid. In de buurt van Paphos vind je nog de rots van Aphrodite, de plek waar volgens de legenden de godin uit de zee zou zijn geboren.

Cyprus heeft een mediterraan klimaat met lange zomers en milde winters. Ideaal voor een vakantie met zon. Tussen april en oktober valt er bijna geen neerslag op het eiland. Temperaturen in de zomermaanden kunnen oplopen naar 30-40 graden. In het Troodos gebergte liggen de temperaturen zo’n 10 graden lager. In de winter is er hier zelfs kan op sneeuw.

4x doen op Cyprus

Wat kun je doen op Cyprus?

Boek een Jeep Tour door Akamas

Wanneer je zonder auto reist, ben je redelijk gebonden aan de excursies die georganiseerd worden. Wij kozen ervoor om het eiland te verkennen met een jeep tour naar Akamas, het meest westelijk punt van het eiland. Met een 8 persoons jeep word je opgehaald bij het hotel om richting Akamas te gaan. De jeep is groot en biedt genoeg ruimte. Hoewel de tour niet altijd over vlakke wegen gaat is het goed te doen, achterin de jeep (waarbij je tegenover elkaar zit) is het iets minder comfortabel. De gids spreekt Nederlands en is prima te volgen. Hierdoor is het ook interessant om wat feitjes te horen over Cyprus. Het eiland is nog steeds gescheiden in een Turks en Grieks deel namelijk.

De eerste stop is de Kloof Avakas. Wij hadden geluk dat de andere tours later waren gestart, zodat het hier nog niet heel druk was. Vanaf de parkeerplaats is het nog een klein stukje lopen naar de rotsformatie. Tussen de rotsen door loopt een klein beekje. De tour gaat daarna verder langs Lara Bay; het strand van de schildpadden. Hier zie je een soort afgebakende stukjes waar je niet mag komen voor de eieren van de schildpadden. Boven staat een informatiehuisje waar je ook een aantal kleine schildpadjes kunt zien.

De tour eindigt bij een van de andere highlights op Akamas: de baden van Aphrodite. Je moet er een stukje voor klimmen, maar drinken van het heilige water kun je natuurlijk niet overslaan. De legende gaat dat wanneer je hier van drinkt, je verliefd wordt op de eerste die je ontmoet. Nou, dat gebeurde natuurlijk niet. Naast de drie highlights heb je onderweg de tijd om te lunchen, wordt er gestopt bij uitzichtpunten en heb je de mogelijkheid om even af te koelen in de zee. Een leuke trip om het westelijke deel van Cyprus te verkennen.

4x doen op Cyprus
4x doen op Cyprus

Bezoek de verschillende stranden

Wij verbleven in het Griekse deel van het eiland waar stranden afgewisseld worden met rotsformaties. Een van de mooiste stranden is Coral Bay. Een fantastisch strand met allerlei mogelijkheden tot watersport. Ons hotel bevond zich tussen Paphos en Coral Bay, dus een bezoekje met de bus aan het strand kan niet ontbreken. Mocht je wel een auto huren tijdens je verblijf, dan is het zeker een aanrader om diverse stranden te bezoeken. Hierdoor kom je op de minder toeristische plekken terecht. Vlakbij ons hotel zat bijvoorbeeld een klein strandje waar enorme golven waren en bijna geen mensen. Zo kun je de verschillende stranden van Cyprus ervaren.

4x doen op Cyprus
4x doen op Cyprus

Verken Cyprus vanaf het water met een excursie

Cyprus vanaf het water is prachtig. Overigens niet alleen het eiland, maar ook onder water valt er genoeg te zien. Wij kozen voor een boottrip waarbij je beneden in de boot raampjes hebt vanwaar je de zee in kan kijken. Niet een glas bodem dus, maar echt rondom de boot kijken. Volgens de kapitein een aanrader, want nu kun je veel meer zien. En gelijk had hij. We zijn heel dicht langs wrakken gevaren die daar voor de kust liggen en zagen schildpadden zwemmen. Het gevoel beneden in de boot moet je even aan wennen. Het maakt namelijk veel geluid en doordat je een soort opgesloten gevoel krijgt, is het niet echt geschikt voor mensen met claustrofobie. Je krijgt echter wel een mooi beeld van de zeebodem rondom Cyprus. Naast een tochtje, is er ook de mogelijkheid om midden op zee te snorkelen. Een leuke ervaring om de snorkelende mensen door de raampjes te zien.

4x doen op Cyprus

Rondstruinen in Paphos

Paphos is een populaire en dus toeristische badplaats qua voorzieningen. Voor een mooi strand, kun je beter naar Coral Bay. Maar in Paphos zelf valt genoeg te beleven. Vooral ’s avonds is het een gezellige drukte. Je kunt er heerlijk uit eten, je vindt er winkeltjes aan de boulevard, kunt een terrasje pakken en een kijkje nemen in de haven waar nog het kasteel van Paphos staat. Daarnaast vind je in Paphos diverse archeologische overblijfselen uit de Romeinse tijd in het Archeologisch Park. Ook voor shoppen kun je terecht bij de shopping mall, op loopafstand van het centrum. Voor 2017 is Paphos verkozen tot Europese Culturele Hoofdstad.

Natuurlijk zijn er nog genoeg andere dingen die kunt doen of bezoeken op Cyprus. Zo kun je naar de Caledonian Waterfalls, de grens tussen het Turkse en Griekse deel in de stad Nicosia, de regio Limassol bezoeken, de oudheden opzoeken op het eiland of genieten van de zon en het lekkere eten op het eiland.

Overnachten op Cyprus

Overnachten deden wij aan de rand van Paphos, in Chloraka. Je kunt vanaf hier de bus nemen naar Paphos of lopend die kant op gaan. Je zit niet midden in de massa en het is een ideale uitvalsbasis om Cyprus te verkennen.
Tips voor hotels op Cyprus.

4x doen op Cyprus
Meer lezen over zonnige bestemmingen?
Lees meer over Ibiza
Lees meer over Mallorca
Lees meer over Tenerife
Lees meer over Gran Canaria

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on