Socials

Wat te doen op Schiermonnikoog

Hotspot Schiermonnikoog

Wat te doen op Schiermonnikoog

Vanaf de boot zie je de vuurtoren en de watertoren al van afstand. Ook de Kobbeduinen zijn al te zien. Bijna weer op mijn favoriete eiland. Mijn eiland waar je eindeloos kunt wandelen en niemand tegenkomt of ’s avonds de zon kunt zien ondergaan vanaf het strand. Het eiland waar je je in een ‘andere wereld’ waant en tot rust komt. Heerlijk. Benieuwd wat te doen op Schiermonnikoog? Het eiland is niet heel groot, maar toch kun je op Schiermonnikoog veel leuke dingen doen. Ik heb een aantal leuke activiteiten voor je op een rij gezet die je gedurende een dagje, weekend of midweek op Schiermonnikoog kunt doen.

Wat te doen op Schiermonnikoog? Tips voor bezienswaardigheden op Schiermonnikoog

Natuurlijk zijn Waddeneilanden altijd geschikt om te wandelen of te fietsen, maar Schiermonnikoog heeft nog meer te bieden. Vele excursies zijn er om te ondernemen, genoeg activiteiten en bezienswaardigheden om een weekend of zelfs een week te vullen. En natuurlijk is het eiland perfect om even uit te waaien.

Wandelen of fietsen op Schiermonnikoog

Het eiland verleent zich ervoor om wandelend of fietsend te verkennen. Bij aankomst kun je direct al fietsen huren. Ga het hele eiland rond op de fiets, dat kan prima in een dag. Wil je eens op de wat onbekendere plekken komen, kies er dan voor om te wandelen. Je hebt dan de mogelijkheid om buiten de gebaande paden te gaan. Zo kun je het bos in en op verschillende duinpaden wandelen, plekken waar je met een fiets niet komt. 

Een mooie gebied om in te wandelen zijn de Kobbeduinen aan de oostkant van het eiland. Je hebt hier diverse wandelpaden die je kunt volgen (overigens niet gemarkeerd of iets dergelijks) en struint zo door de duinen, kwelders richting het strand. Je kunt alleen buiten het broedseizoen in dit gebied wandelen.

Fietsen huren kan bij aankomst op de Veerdam, maar je kunt deze ook alvast online reserveren. Dan staan de fietsen voor je klaar bij aankomst. Tussen de 6 en 10 euro betaal je voor een dagje fietsen op Schiermonnikoog.

Vliegeren en andere activiteiten op het strand

Op een Waddeneiland staat vrijwel altijd wind. Dit kan een groot voordeel zijn wanneer het bijvoorbeeld slecht weer is, want de buien waaien snel over. Daarnaast geeft de wind je de mogelijkheid om te vliegeren. Mocht je zelf geen vlieger hebben, kun je altijd bij Bij Chris op Schier terecht voor vliegers en diverse workshops. Daarnaast bieden zij ook andere activiteiten aan op het strand. Ik heb in 2016 voor het eerst echt gevliegerd en was er verbaasd over hoe leuk het eigenlijk was. 
Update februari 2020; Bij Chris op Schier was vroeger Thijs’ Vliegerparadijs

Met de Balgexpres naar Oost

Een excursie met de Balgexpres die je meeneemt naar het meest oostelijke puntje van het eiland. Een plek waar je normaal niet mag komen. Met een tractor en een gesloten kar leg je de vijftien kilometer naar de Balg af via het strand. Met een beetje geluk zie je daar zeehonden. Maar genieten van de weidsheid van Schiermonnikoog is al voldoende.

Lees meer: Excursie Balgexpres

Koffie of thee drinken bij van der Werff

Van der Werff en Schiermonnikoog zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Iedereen die op Schiermonnikoog komt, kent Hotel van der Werff. Het hotel is nog helemaal in oude sferen en ademt dit ook uit. Want ook al is het buiten 30 graden, de obers zullen je bedienen in een pak. Het leukste aan hotel van der Werff is, is dat je er koffie en thee kunt drinken voor 80 cent. Waar in Nederland vind je dat nog meer? Overigens staan er nog meer van dit soort leuke prijzen op de kaart.

Lees meer: Overnachten bij Hotel van der Werff

Hotel van der Werff
A: Reeweg 2

Het rariteitenkabinet bezoeken

Het Rariteitenkabinet is sinds 2018 weer terug op Schiermonnikoog. In It Aude Kolonyhus vind je het rariteitenkabinet met spullen van over de hele wereld. Diverse rariteiten worden getoond en er is ook een expositie over de Nederlandse walvisvaart naar de Zuidpool te bezichtigen.
Openingstijden: Zaterdag, zondag en woensdag 11.00 -13.00 uur / entree is gratis

Lees meer: Overnachten in It Aude Kolonyhus

Excursie eendenkooi

Ga mee met een excursie naar een onbekend stukje Schiermonnikoog. De eendenkooi op Schiermonnikoog kun je namelijk alleen onder begeleiding van een kooiker bezoeken. Maak kennis met de oude ambacht zoals die destijds uitgevoerd werd en leer over de functie van de eendenkooi zoals deze nu gebruikt wordt.

Lees meer: Excursie naar de eendenkooi

Schiermonnikoog

Toxbar op Schiermonnikoog

Naast Hotel van der Werff, is ook de Toxbar onlosmakelijk verbonden met Schiermonnikoog. De Toxbar staat vooral bekend als de plek waar de ‘jeugd’ op zaterdagavond te vinden is. Maar de Toxbar biedt meer. Je kunt er tegenwoordig ook heerlijk eten en er hangt een relaxte sfeer om even een drankje te doen op het terras. Ze hebben een leuke menukaart en wat ik vooral fijn vind, is dat je een betaalbare maaltijd kunt eten bij de Toxbar. Een prima plek om je dag te eindigen.
Toxbar
A: Reeweg 7

Schiermonnikoog

De bunker beklimmen

De Tweede Wereldoorlog heeft zijn sporen achtergelaten op Schiermonnikoog. Het eiland heeft veel invloed gehad van de Duitsers. Midden op Schiermonnikoog staat nog de Wasserman bunker. Je kunt de bunker van binnen bekijken, maar het biedt ook een prachtig uitzicht over het eiland.

Uitwaaien op het breedste strand van Europa

Schiermonnikoog heeft het breedste strand van Europa. Voordat je bij de zee bent, moet je inderdaad een redelijk stuk lopen over het strand. Wat is er nou lekkerder dan een fikse strandwandeling te maken, lekker uit te waaien en daarna op het terras ploffen bij Strandpaviljoen Marlijn? Het Badstrand biedt genoeg mogelijkheden om te wandelen via het strand. Maar ook aan de wadkant kun je uren over het wad struinen en vondsten uit de zee tegenkomen.

Bunkermuseum Schlei

Schiermonnikoog heeft in een van de vele bunkers die er nog zijn op het eiland een Bunkermuseum gemaakt. Leer over de ervaringen in de oorlog op het eiland door middel van verhalen en attributen die bewaard zijn gebleven. Het museum vind je aan het einde van de Prins Bernhardweg, links van de Marlijn. Het museum is het gehele jaar te bezoeken op zondagmiddag en vanaf de voorjaarsvakantie tot kerstvakantie ook op woensdagmiddag. De toegangsprijs is 3 euro voor volwassenen.

Bunkermuseum Schlei
A: Einde Prins Bernhardweg links

Op zoek naar een accommodatie op Schiermonnikoog?

Vogelkijkhut Westerplas

Ten zuidwesten van het dorpje ligt de Westerplas, een walhalla voor vogels en dus vogelliefhebbers. Aan de wadkant, naast het fietspad, vind je een vogelkijkhut die zelfs doorloopt over het water. Hierdoor komen vogels tot dicht bij de hut en heb je een goede gelegenheid om ze te bewonderen. In de wintermaanden is het de perfecte plek om eenden te bekijken die hier komen rusten of overwinteren. Vanaf de lente is er een groep lepelaars die hier komt om te broeden.

Bekijk het oudste huisje op Schiermonnikoog

In het dorp aan de Middenstreek staat het oudste huisje van Schiermonnikoog. Jarenlang ben ik er voorbij gelopen zonder dat ik het wist. Op nummer 66 staat Marten, gebouwd in 1721, en een typisch eilander huis. Deze zijn te herkennen aan de topgevels, ze hebben vaak een onder- en bovendeur en ze hebben een hijsbalk boven het gevelgat.

Het Baken bezoeken op Schiermonnikoog

Het Baken is het nieuwe gebouw van de VVV en het bezoekerscentrum en het middelpunt voor alle informatie over het eiland. Je kunt hier informatie vinden over excursies, accommodaties, fietsen en wandelen, maar ook over de natuur op het eiland. De tentoonstelling in het Baken laat je kennismaken met het Nationaal Park Schiermonnikoog, het Werelderfgoed Waddenzee en het eiland Schiermonnikoog.

A: Reeweg 9

Excursie Engelsmanplaat

Vanaf Schiermonnikoog en Lauwersoog heb je de mogelijkheid om mee te gaan op excursie naar de Engelsmanplaat, een zandplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog. Onderweg heb je kans om zeehonden te spotten en net voor de Engelsmanplaat legt de boot aan en kun je eraf om over de Engelsmanplaat te wandelen.

Engelsmanplaat excursie

Meer lezen over Schiermonnikoog?

Overnachten op Schiermonnikoog

Het boek over de Wadden

Ben jij net als ik fan van de Wadden? Dan is dit boek van Evert Jan Prins een enorme aanrader. Bestel hem hier!

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on