Wat te doen op Schiermonnikoog

Hotspot Schiermonnikoog

Vanaf de boot zie je de vuurtoren en de watertoren al van afstand. Ook de kobbeduinen zijn al te zien. Bijna weer op mijn favoriete eiland. Mijn eiland waar je eindeloos kunt wandelen en niemand tegenkomt of ’s avonds de zon kunt zien ondergaan op het strand. Het eiland waar je je in een andere wereld waant en tot rust komt. Heerlijk. Wat te doen op Schiermonnikoog? Het eiland is niet heel groot, maar toch kun je op Schiermonnikoog veel leuke dingen doen. Ik heb een aantal leuke activiteiten voor je op een rij gezet die je gedurende een weekend of zelfs dagje Schiermonnikoog kunt doen. Inmiddels heb ik nog meer dan de eerdere zeven activiteiten toegevoegd om te doen op Schiermonnikoog, dus nog meer tips voor een dagje of weekendje weg!

Wandelen of fietsen op Schiermonnikoog

Het eiland verleent zich ervoor om wandelend of fietsend te verkennen. Bij aankomst kun je direct al fietsen huren. Ga het hele eiland rond op de fiets, dat kan prima in een dag. Wil je eens op de wat onbekendere plekken komen, kies er dan voor om te wandelen. Je hebt dan de mogelijkheid om buiten de gebaande paden te gaan. Zo kun je het bos in en op verschillende duinpaden wandelen, plekken waar je met een fiets niet komt. 

Een mooie gebied om in te wandelen zijn de Kobbeduinen aan de oostkant van het eiland. Je hebt hier diverse wandelpaden die je kunt volgen (overigens niet gemarkeerd of iets dergelijks) en struint zo door de duinen, kwelders richting het strand. Je kunt alleen buiten het broedseizoen in dit gebied wandelen.

Fietsen huren kan bij aankomst op de Veerdam, maar je kunt deze ook alvast online reserveren. Dan staan de fietsen voor je klaar bij aankomst. Tussen de 6 en 10 euro betaal je voor een dagje fietsen op Schiermonnikoog.

Must Do // 7x doen op Schiermonnikoog7x doen op Schiermonnikoog en extra tips7x doen op Schiermonnikoog en extra tips7x doen op Schiermonnikoog en extra tips

Vliegeren en andere activiteiten op het strand

Op een Waddeneiland staat vrijwel altijd wind. Dit kan een groot voordeel zijn wanneer het bijvoorbeeld slecht weer is, want de buien waaien snel over. Maar op een eiland kun je ook perfect vliegeren. Mocht je zelf geen vlieger hebben, kun je altijd bij Thijs’ Vliegerparadijs terecht voor diverse workshops. Daarnaast bieden zij ook andere activiteiten aan op het strand. Ik heb in 2016 voor het eerst echt gevliegerd en was er verbaasd over hoe leuk het eigenlijk was. 
Update februari 2020; Thijs’ Vliegerparadijs is overgenomen door Bij Chris op Schier

Must Do // 7x doen op Schiermonnikoog7x doen op Schiermonnikoog en extra tips7x doen op Schiermonnikoog en extra tips 7x doen op Schiermonnikoog en extra tips

Met de Balgexpres naar Oost

Een excursie met de Balgexpres die je meeneemt naar het meest oostelijke puntje van het eiland. Een plek waar je normaal niet mag komen. Met een tractor en een gesloten kar leg je de vijftien kilometer naar de Balg af via het strand. Met een beetje geluk zie je daar zeehonden. Maar genieten van de weidsheid van Schiermonnikoog is al voldoende.

7x doen op Schiermonnikoog en extra tips7x doen op Schiermonnikoog en extra tips

Koffie of thee drinken bij van der Werff

Van der Werff en Schiermonnikoog zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Iedereen die op Schiermonnikoog komt, kent Hotel van der Werff. Het hotel is nog helemaal in oude sferen en ademt dit ook uit. Want ook al is het buiten 30 graden, de obers zullen je bedienen in een pak. Het leukste aan hotel van der Werff is, is dat je er koffie en thee kunt drinken voor 80 cent. Waar in Nederland vind je dat nog meer? Overigens staan er nog meer van dit soort leuke prijzen op de kaart. En natuurlijk kun je ook overnachten bij Hotel van der Werff.

Hotel van der Werff
A: Reeweg 2

Must Do // 7x doen op Schiermonnikoog

Natuurlijk kun je ook overnachten op Schiermonnikoog. Alle accommodaties waar ik overnacht heb, zijn te vinden op accommodaties op Schiermonnikoog

Excursie eendenkooi

Ga mee met een excursie naar een onbekend stukje Schiermonnikoog. De eendenkooi kun je namelijk alleen onder begeleiding van een kooiker bezoeken. Maak kennis met de oude ambacht zoals die destijds uitgevoerd werd en leer over de functie van de eendenkooi zoals deze nu gebruikt wordt.
Lees meer over de excursie naar de eendenkooi

Eendenkooi Schiermonnikoog

Toxbar

Naast Hotel van der Werff, is ook de Toxbar onlosmakelijk verbonden met Schiermonnikoog. De Toxbar is de plek waar de ‘jeugd’ op zaterdagavond te vinden is. Maar de Toxbar biedt meer. Je kunt er tegenwoordig ook heerlijk eten en er hangt een relaxte sfeer om even een drankje te doen op het terras. Ze hebben een leuke menukaart en wat ik vooral fijn vind, is dat je een betaalbare maaltijd kunt eten bij de Toxbar. Een prima plek om je dag te eindigen.

Toxbar
A: Reeweg 7

restaurants schiermonnikoog

De bunker beklimmen

De Tweede Wereldoorlog heeft zijn sporen achtergelaten op Schiermonnikoog. Het eiland heeft veel invloed gehad van de Duitsers. Midden op Schiermonnikoog staat nog de Wasserman bunker. Je kunt de bunker van binnen bekijken, maar het biedt ook een prachtig uitzicht over het eiland.

Must Do // 7x doen op SchiermonnikoogUitwaaien op het breedste strand van Europa

Schiermonnikoog heeft het breedste strand van Europa. Voordat je bij de zee bent, moet je inderdaad een redelijk stuk lopen over het strand. Wat is er nou lekkerder dan een fikse strandwandeling te maken, lekker uit te waaien en daarna op het terras ploffen bij Strandpaviljoen Marlijn? Het Badstrand biedt genoeg mogelijkheden om te wandelen via het strand. Maar ook aan de wadkant kun je uren over het wad struinen en vondsten uit de zee tegenkomen.

Must Do // 7x doen op Schiermonnikoog
7x doen op Schiermonnikoog en extra tips
7x doen op Schiermonnikoog en extra tips
7x doen op Schiermonnikoog en extra tips

Bunkermuseum Schlei

Schiermonnikoog heeft in een van de vele bunkers die er nog zijn op het eiland een Bunkermuseum gemaakt. Leer over de ervaringen in de oorlog op het eiland door middel van verhalen en attributen die bewaard zijn gebleven. Het museum vind je aan het einde van de Prins Bernhardweg, links van de Marlijn. Het museum is het gehele jaar te bezoeken op zondagmiddag en vanaf de voorjaarsvakantie tot kerstvakantie ook op woensdagmiddag. De toegangsprijs is 3 euro voor volwassenen.

Bunkermuseum Schlei
A: Einde Prins Bernhardweg links

7x doen op Schiermonnikoog en extra tips
7x doen op Schiermonnikoog en extra tips

Vogelkijkhut Westerplas

Ten zuidwesten van het dorpje ligt de Westerplas, een walhalla voor vogels en dus vogelliefhebbers. Aan de wadkant, naast het fietspad, vind je een vogelkijkhut die zelfs doorloopt over het water. Hierdoor komen vogels tot dicht bij de hut en heb je een goede gelegenheid om ze te bewonderen.

7x doen op Schiermonnikoog en extra tips

Bekijk het oudste huisje op Schiermonnikoog

In het dorp aan de Middenstreek staat het oudste huisje van Schiermonnikoog. Jarenlang ben ik er voorbij gelopen zonder dat ik het wist. Op nummer 66 staat Marten, gebouwd in 1721, en een typisch eilander huis. Deze zijn te herkennen aan de topgevels, ze hebben vaak een onder- en bovendeur en ze hebben een hijsbalk boven het gevelgat.

Excursie Engelsmanplaat

Vanaf Schiermonnikoog en Lauwersoog heb je de mogelijkheid om mee te gaan op excursie naar de Engelsmanplaat, een zandplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog. Onderweg heb je kans om zeehonden te spotten en net voor de Engelsmanplaat legt de boot aan en kun je eraf om over de Engelsmanplaat te wandelen.

Excursie Engelsmanplaat boeken
Mijn ervaringen met de excursie

7x doen op Schiermonnikoog en extra tips
7x doen op Schiermonnikoog en extra tips
7x doen op Schiermonnikoog en extra tips

Korte update voor komende periode ivm Corona

Ga je met de boot naar Schiermonnikoog voor een dagje eiland? Let dan op de volgende punten:

  • Let op: vanaf 1 juni is het aan boord verplicht om een mondkapje te dragen, deze dien je zelf mee te nemen. Er worden boetes uitgedeeld wanneer je er geen draagt.
  • Het online reserveren is vervallen doordat de capaciteitsbeperking niet meer geldt in het OV. Alle plaatsen zijn weer beschikbaar aan boord. Je kunt dus weer op de bonnefooi naar Schiermonnikoog. Op de site van WPD lees je de laatste updates.
  • Wil je weten hoe het verder op het eiland geregeld is? Lees dan de laatste update van de VVV.

Edit: ik ben zelf een week op Schiermonnikoog geweest in de laatste week van mei. De boten waar wij mee gingen waren heerlijk rustig en prima om mee te reizen. We kozen voor een wandeling naar het dorp en lieten onze bagage afzetten bij It Aude Kolonyhus. Ideaal. Er zijn diverse restaurants die afhaal- en bezorgmogelijkheden hebben. Hoe dit na 1 juni is, durf ik niet te zeggen. Boodschappen doen kan in drukke periode op het eiland niet fijn zijn. Er mogen een maximum aantal mensen naar binnen, je dient een kar mee te nemen en er mag 1 per gezin naar binnen. Ook is er een ouderenuurtje van 11.00-12.00 uur. Verder heb je op Schiermonnikoog ruimte zat, de stranden en ook de fiets- en wandelpaden zijn ruim. Kortom genieten kan nog steeds op Schiermonnikoog!

Meer lezen over Schiermonnikoog?
Restaurants op Schiermonnikoog
Een dagje Schier
Balgexpres

– Excursie eendenkooi
Excursie Engelsmanplaat
Wandelroutes op Schiermonnikoog
Schiermonnikoog in de winter
November Wandelmaand


Overnachten op Schiermonnikoog
It Aude Kolonyhus
Hotel van der Werff
Vitamaris
Persoonlijke tips voor accommodaties
7x doen op Schiermonnikoog en extra tips

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

4 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *