Wat te doen op Texel -10 activiteiten en bezienswaardigheden voor een weekendje Texel

10 activiteiten en bezienswaardigheden voor een weekendje Texel

Een weekendje naar een Waddeneiland is eigenlijk altijd een goed idee, in welk seizoen dan ook. In de winter lekker uitwaaien en in de zomer genieten van de zon tijdens een wandeling. Texel is relatief groot in vergelijking met de andere Waddeneilanden en leent zich perfect voor een weekend of zelfs nog langer. Ik ging een weekend naar Texel en laat je zien welke activiteiten en bezienswaardigheden je kunt doen op het eiland.

Wat te doen tijdens een weekend op Texel?

Wandelen in de natuur

Zeker op een Waddeneiland heb je genoeg mogelijkheden om de natuur op te zoeken. Zo ook op Texel. In een lang weekend heb je de mogelijkheid om verschillende wandelingen te volgen, zowel lange als korte afstanden zijn mogelijk op Texel. Wij hadden de beschikking over een auto en daardoor konden we op diverse plekken een wandeling starten.

Lees welke wandelingen wij maakten op Texel.

10 activiteiten en bezienswaardigheden voor een weekendje Texel

Dorpjes bezoeken op Texel

Op Texel vind je verschillende dorpjes die allemaal hun eigen karakter hebben en daardoor leuk zijn om te bezoeken. Zo is De Koog het meest toeristische van allemaal en vind je hier toeristische winkels en vele overnachtingsmogelijkheden. Het eerste plekje vanaf de boot is Den Hoorn wat ik persoonlijk een erg leuk plekje vond om doorheen te lopen. Hier hangt meer een authentieke sfeer met schattige huisjes. Overigens was ik verbaasd over de hoeveelheid winkels in dit dorp. Texel heeft veel meer mogelijkheden dan de andere Waddeneilanden. Het havenplekje Oudeschild voelt daarentegen weer heel anders aan. Er liggen allemaal vissersboten in de haven en daar draait het dorpje om. Voor een visje kun je dus naar Oudeschild.  Het andere dorp dat we bezochten was De Cocksdorp helemaal aan het einde van het eiland. De Cocksdorp wordt omringd door vakantieparken. In de zomer en tijdens weekenden zijn er vaak leuke evenementen in het dorp. En vergeet niet dat de vuurtoren van Texel hier staat.

10 activiteiten en bezienswaardigheden voor een weekendje Texel

Strandwandeling maken

Texel heeft fijne witte stranden met een totale lengte van 30 kilometer. Een ideale mogelijkheid om een lange strandwandeling te maken en uiteindelijk bij een van de vele strandtenten neer te ploffen. Naast een strandwandeling is het natuurlijk ook erg leuk om te hardlopen over het strand. En in de zomer zijn er bij bepaalde plekken allerlei activiteiten om te doen.

10 activiteiten en bezienswaardigheden voor een weekendje Texel

Fietsen over het eiland

Een Waddeneiland leent zich perfect om te ontdekken per fiets. Zo ook op Texel. Er zijn genoeg fietsroutes om te volgen, er is zelfs een fietsroutenetwerk. In totaal is er 140 kilometer aan fietspaden op Texel. Je kunt natuurlijk zelf je fiets meenemen, maar er zijn ook genoeg mogelijkheden tot huren van een fiets.

10 activiteiten en bezienswaardigheden voor een weekendje Texel

Ecomare bezoeken

Ik vind het altijd erg leuk om zeehonden te spotten op het strand. Nu gebeurt je dat op de Nederlandse Waddeneilanden eigenlijk zelden. Het Duitse Borkum is overigens wel een goede plek. Op Texel kun je Ecomare bezoeken om zeehonden te spotten. In de zeehondenopvang  worden zeehonden opgevangen die het op eigen kracht niet redden, dit kunnen jonge zeehonden zijn, maar ook zieke zeehonden. Naast de zeehonden vind je in Ecomare ook bruinvissen. Iedere dag is er een voedingsschema zodat bezoekers kunnen toekijken. Daarnaast is er een museum in Ecomare waarin je alles leert over het ontstaan van het eiland en zijn er diverse activiteiten door het jaar heen.
Ecomare
A: Ruijslaan 96 De Koog

10 activiteiten en bezienswaardigheden voor een weekendje Texel

Luchtvaart- en oorlogsmuseum

Bij het vliegveld vind je het Luchtvaart- en oorlogsmuseum met daarin een overzicht van de vlieghistorie van het eiland en de verhalen van Texel in de oorlog. Texel was namelijk het laatste slagveld van Europa en werd pas op 20 mei 1945 mei bevrijd. Het museum geeft een goede indruk van alle gebeurtenissen op het eiland en is een leuke activiteit voor jong en oud.
Luchtvaart- en oorlogsmuseum
A: Postweg 126 Cocksdorp

10 activiteiten en bezienswaardigheden voor een weekendje Texel

Parachutespringen

Een van de activiteiten waar Texel om bekend staat is het parachutespringen.  Iets dat bij velen op de bucketlist staat. Bij Paracentrum Texel heb je de mogelijkheid om een cursus te volgen. Het is een goede gelegenheid voor een eerste sprong om zo vanuit de lucht het hele eiland te overzien. En mocht je niet durven, dan is het ook leuk om bij het vliegveld op het terras te zitten, genoeg bedrijvigheid om je heen.

10 activiteiten en bezienswaardigheden voor een weekendje Texel

Vuurtoren beklimmen

Zelf ben ik de vuurtoren van Schiermonnikoog gewend en helaas is die niet toegankelijk voor bezoekers. Toen ik hoorde dat het mogelijk was om de vuurtoren van Texel te beklimmen, besloot ik de 153 treden te beklimmen. Op 45 meter boven zeeniveau heb je een panoramisch uitzicht over het eiland en met een beetje geluk zie je Vlieland nog liggen in de verte.  Wanneer je de vuurtoren gaat beklimmen zie je in bepaalde delen van de muren nog de kogelgaten zitten van de Tweede Wereldoorlog toen hier flink gevochten is.
Vuurtoren
A: Vuurtorenweg 184 de Cocksdorp

10 activiteiten en bezienswaardigheden voor een weekendje Texel

Uitkijkpunt Fonteinsnol

Een leuke manier om over het eiland uit te kijken is op de toren die op de Fonteinsnol staat. Het is een van de bekendste uitkijkpunten van Texel. Vanaf de houten toren heb je uitzicht over het omringde bos en het eiland. De toren staat op een nol – wat een ander woord voor duin is. Je kunt via een wandelpad de toren bereiken.
Den Burg – Westerslag / Rozendijk

10 activiteiten en bezienswaardigheden voor een weekendje Texel

Natuurgebied de Slufter

Een van de mooiste natuurgebieden op Texel is de Slufter, een gebied dat je zeker niet mag overslaan. Het is het enige gebied in Nederland waar de zee ongehinderd naar binnen kan stromen. Er groeien planten die het zoute water kunnen overleven zoals de lamsoor en zeeaster. In de zomer staan deze in bloei en daardoor kleurt de Slufter roze, lila en paars. In het najaar kleurt de Slufter rood door de zeekraal. Je kunt verschillende wandelingen maken in het gebied en aansluitend doorlopen naar natuurgebied De Muy.

10 activiteiten en bezienswaardigheden voor een weekendje Texel
10 activiteiten en bezienswaardigheden voor een weekendje Texel

Hoe kom je op Texel?

Vanaf Den Helder kun je de boot nemen naar Texel. In een kleine twintig minuten sta je op het Waddeneiland. Je hoeft bij het kopen van je kaartje geen datum en tijd te reserveren. Ga je met de auto? Voer dan je kenteken in, dan kun je via kentekenherkenning sneller doorrijden. Je ticket voor de heenreis, is in principe een retourticket, maar op de terugweg wordt niet gescand. Grof gezegd gaat de boot doordeweeks ieder uur naar Texel, in het weekend ieder half uur.

Overnachten op Texel

Zelf overnachtten wij in een chalet op het vakantiepark de Krim bij de Cocksdorp in de buurt. Een prima locatie om de natuur te verkennen. Voor het verkennen van Texel moet je wel wat meer afstand overbruggen omdat je bij de Cocksdorp aan het einde van het eiland zit. Andere opties om te overnachten vind je hier.

Meer lezen over Texel
Wandelroutes Texel
Visual Diary Texel


Meer lezen over de andere waddeneilanden:
Schiermonnikoog
Borkum
Romo
Vlieland

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *