Socials

Wat te doen tijdens een dagje op Borkum in Duitsland

Wat te doen tijdens een dagje op Borkum in Duitsland

Op een nazomerse dag besluit ik nog eens naar het Duitse Waddeneiland Borkum te gaan. Lopend op het strand ruik ineens de zeelucht. De hoge golven beuken in de verte op het strand dat verder grotendeels verlaten is. De diversiteit op het eiland is fijn, zowel de drukte als de rust kun je opzoeken. Het Duitse Waddeneiland Borkum wordt vaak overgeslagen door Nederlanders. En dat terwijl het eiland helemaal niet zoveel verschilt van de Nederlandse Waddeneilanden, het is ook nog eens net zo makkelijk te bereiken. Een dagje Borkum is een goede combinatie van uitwaaien en even de grens over. Even totaal weg vanuit Nederland. Wat te doen tijdens een dagje Borkum Duitsland? Tips voor een dagje Borkum.

Handig om te weten over Borkum?

Het Duitse Waddeneiland kent vrijwel een uniek zeeklimaat. Je vindt er kilometerslange zandstranden, een gezellig stadje en er is genoeg te doen. Het is het grootste eiland van de Oost-Friese Wadden. Borkum is van oorsprong een kuureiland. Vele mensen kwamen hier vroeger vanwege de wellnesscentra. Ook nu zie je dat nog terug op het eiland. Het is nog steeds een officieel Thalasso kuuroord.

Borkum overtocht

Je hebt twee mogelijkheden om naar Borkum te reizen. Zowel vanuit de Eemshaven als vanuit Emden (Duitsland) vertrekken er boten richting het eiland. Het zijn overigens geen vaste tijden die het hele jaar door gelden zoals bij de Nederlandse Waddeneilanden vaak het geval is. In het hoogseizoen kun je zo’n vier keer per dag naar Borkum en op zaterdag zelfs zeven keer. Vanaf de Eemshaven is het ongeveer 50 minuten varen naar het eiland. Vanaf Emden vaart de boot iets vaker, maar doet er ook langer over (zo’n 130 minuten). Soms kun je gebruik maken van een trein- en bootkaart actie van Arriva en kun je de trein nemen vanuit Groningen. Eenmaal op het eiland kun je gebruik maken van het treintje om in het dorp te komen. Hier vind je alle faciliteiten en kun je eventueel fietsen huren.
Lees meer: handige tips voor je bezoek aan Borkum

Beste periode om Borkum te verkennen

Borkum kun je in principe net als de Nederlandse Waddeneilanden het hele jaar bezoeken. Een dagje Borkum is echter niet het hele jaar mogelijk. In de winterperiode vaart de boot een stuk minder frequent waardoor het niet handig / haalbaar is om een dagje Borkum te doen. De zomermaanden zijn daarom de beste periode om een bezoek te brengen aan Borkum.

12 uur in // Een dag op het Waddeneiland Borkum in Duitsland

Wat te doen tijdens een dagje Borkum Duitsland

Ga je een dagje Borkum maar heb je geen idee wat je kunt doen op het Duitse Waddeneiland? Tips voor je bezoek aan Borkum!

Fietsen huren

In de zomer heb je de keuze uit een aantal afvaarten vanuit de Eemshaven naar Borkum. Zo kun je om 7.30 uur of om 10.15 uur met de boot richting het eiland vanaf de Eemshaven. Hierdoor heb je genoeg tijd om Borkum te verkennen. Bij aankomst ga je met het treintje naar het dorpje. Hier kun je fietsen huren om het eiland te verkennen. Het leuke is dan ook om direct een rondje te fietsen. Fiets de boulevard op en ga langs het strand richting het oosten van het eiland.
Lees meer: de tijden voor de afvaarten naar Borkum
Fietsen huren kan hier

Fietsroutes op Borkum

Borkum is een fietsparadijs. Je vindt er meer dan 130 kilometer aan fietspaden. Er zijn verschillende routes om te fietsen tijdens je verblijf op Borkum. In deze brochure vind je een aantal voorbeelden. Deze routes hebben allerlei verschillende thema’s. Je kunt ook op Borkum zelf een informatiekaartje halen over het fietsen, hier staan drie verschillende routes op. Natuurlijk kun je ook gewoon een rondje fietsen over het eiland.

Wat te doen tijdens een dagje Borkum Duitsland

Wandelen op Borkum

Naast fietsen is het eiland ook perfect om wandelend te verkennen. Je ziet dan natuurlijk wel iets minder van het eiland dan op de fiets, maar je kunt bijvoorbeeld wel een fijne strandwandeling maken. Vanuit de Thalosso Therapie gedachte zijn er acht verschillende wandelroutes uitgezet over het eiland. Maar je kunt gewoon helemaal richting het oosten lopen op het pad achter de duinen en dan via het strand weer terug. Zo heb je en mooie wandeling van ongeveer vijf kilometer, ideaal als je maar een dagje op Borkum bent.

Lunchen bij Cafe Ostland

Een begrip op het eiland en een leuke stop voor een lunch. Typische Duitse gerechten staan hier op de kaart. En lunchen met een schnitzel is helemaal niet raar in Duitsland. In Duitsland lunchen ze vaak met warme gerechten en nemen ze de tijd om te eten. Zowel op het terras als binnen is het prima vertoeven bij Ostland.

Cafe Ostland
A: Ostland 4

Wat te doen tijdens een dagje Borkum Duitsland

Het dorp Borkum

Vervolg je tocht richting het dorp. Je hebt de keuze uit verschillende routes om daar te komen. In het dorp heb je verschillende opties. Met mooi weer kun je je natuurlijk vermaken op het strand. Het strand bevindt zich aan de boulevard van het dorp. Overigens is het dorp Borkum zelf redelijk groot. In de buurt van het stationnetje vind je de meeste winkels en restaurants. je kunt je best nog wel even vermaken in alle winkels.

Stranden op Borkum

Borkum heeft twee stranden. Het hoofdstrand (aan de boulevard) en het zuidelijke strand. Het hoofdstrand is het makkelijkst om te bezoeken en hier vind je dan ook meer mensen. Ook worden er verschillende activiteiten georganiseerd als suppen of kajakken. Het strand is sowieso een must om even te bezoeken want er staan schattige en kleurrijke strandkorven op. Het zuiderstrand is een stukje rustiger en is wat meer gericht op een rustige stranddag. Wil je echte rust op het strand? Loop dan vanaf het hoofdstrand naar het oosten, hier loop je langzaam de duinen in en wordt het strand steeds breder.

In de zomer is er uit de koepel bij het hoofdstrand vaak muziek te horen. Een goede plek voor een borrel aan het einde van de middag. Hier kun je het lokale drankje Fasanenbrause proberen. Het wordt gemaakt van de duindoorn die op Borkum groeit. Lekker om een keer te proberen.

Zeehonden spotten op de zeehondenbank

Voor de kust op het hoofdstrand vind je een speciale zeehondenbank. Deze is niet toegankelijk voor mensen zodat de zeehonden in alle rust kunnen zonnebaden. Ligt er geen zeehond? Speur dan het water af, er wordt zo vaak al zwemmend een zeehond gespot.

Welness activiteiten en aquarium op Borkum

Mocht het weer wat minder zijn dan zou je naar het Aquarium kunnen gaan of Gezeitenland bezoeken. Beiden bevinden zich in het dorp. Bij Gezeitenland kun je heerlijk ontspannen en gebruik maken van het zwembad of de wellness faciliteiten. Het aquarium is een weerspiegeling van de Noordzee. Je vind er allerlei dieren die ook in de Noordzee zwemmen.

Aquarium                                                                             Gezeitenland
A:  Von-Ferse-Straße 46                                                   A: Goethestraße 27

Wat te doen tijdens een dagje Borkum Duitsland

Vuurtorens op Borkum

Op Borkum vind je een drietal vuurtorens. De oudste vuurtoren werd gebouwd in 1576 vanwege de gevaarlijke wateren rondom Borkum. Toen deze in 1879 afbrandde, werd de nieuwe vuurtoren gebouwd. Dit is tot op de dag van vandaag een belangrijke vuurtoren als oriëntatiepunt voor de Noordzeekust. Deze is vuurtoren kun je beklimmen, na 308 treden kijk je uit over het eiland. De oude vuurtoren werd later wel gerestaureerd. De kleine, rood-witte staat als sinds 1889 op het eiland en was destijds de eerste elektrische vuurtoren van Duitsland. Deze toren zorgde ervoor dat de wateren Beneden -Eems een herkenningspunt kregen. Hij wordt inmiddels niet meer onderhouden

Dineren op Borkum

Nog even een hapje eten op het eiland voordat het treintje weer richting de haven vertrekt. Er zijn er genoeg opties om te eten op Borkum. In de straat richting de boulevard en op de boulevard vind je nog genoeg mogelijkheden. Ook bij de strandtenten aan het hoofdstrand zijn er genoeg opties voor een warme maaltijd.

Om 17.40 uur vertrekt het treintje weer richting de haven waarvandaan de boot naar de Eemshaven vertrekt. Wil je nog langer op het eiland verblijven? Dan kun je natuurlijk altijd overnachten. Ik overnachtte in het Inselhotel VierJahresZeiten. Een prima hotel, dicht bij alle gemakken van het dorp en op loopafstand van het strand. Je hebt natuurlijk ook andere opties op het eiland.

Meer lezen over Borkum of andere waddeneilanden?

Andere Waddeneilanden

Meer over Duitsland

Het boek over de Wadden

Ben jij net als ik fan van de Wadden? Dan is dit boek van Evert Jan Prins een enorme aanrader. Bestel hem hier!

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on