Wat te doen tijdens een dagje op Schiermonnikoog

Travel Inspiratie // 12 uur op Schiermonnikoog

Wat te doen tijdens een dagje op Schiermonnikoog

Praat met verschillende Nederlanders en iedereen heeft wel een favoriet Waddeneiland. Sommige mensen komen al jaren op Ameland of Texel en ik ga al jaren naar Schiermonnikoog. Sinds ik mij kan herinneren komen wij op dit eiland. Vroeger gingen we vaak dagjes heen, tegenwoordig proberen we er een (lang) weekend van te maken. Net even wat meer tijd om tot rust te komen. Wat kun je precies doen en welke restaurants kun je bezoeken wanneer je een dagje naar Schiermonnikoog gaat? Tips voor een dagje Schiermonnikoog.

Travel Inspiratie // 12 uur op Schiermonnikoog

Wat te doen tijdens een dagje Schiermonnikoog?

Fietsend Schiermonnikoog verkennen – Kobbeduinen en badstrand

Voor een dagje Schiermonnikoog is de boot van half 10 de meest gekozen boot. Je bent dan vaak rond half 11 op het eiland. Fietsen huren kun je van te voren al doen of op het moment zelf. Op de kade staat de fietsverhuur al klaar. Voor een dagje op het eiland, is het aan te raden om fietsen te huren. Je bent dan even wat mobieler en hebt meer opties. Vaak fietsten wij vanaf de boot naar de Kobbeduinen. Even op het bankje zitten en genieten van het weidse uitzicht. In de zomer, herfst en winter kun je hier de duinen in, tijdens het broedseizoen niet.

Vanaf hier kun je verder op de fiets naar de Marlijn. Een fijne plek om te lunchen of het strand op te gaan voor een strandwandeling. In de zomer is dit de plek waar je kunt zwemmen in de zee. De duinen zorgen ervoor dat je altijd wel even uit de wind kunt liggen om van het zonnetje te genieten.

Al fietsend kun je verder het eiland verkennen. Maak een stop bij de Wasserman bunker, fiets via de Berkenplas naar de Badweg. Ook hier kun je even een kijkje nemen op het strand. Een gevarieerde route waarin bos afgewisseld wordt met duinen.

Fietsen richting de Badweg en de vuurtoren om te eindigen in het dorp

Op de Badweg vind je verschillende accommodaties om te overnachten en bij het strand heb je twee mogelijkheden om even wat te drinken: Hotel om de Noord en Noderstraun. Bij de eerste heb je fijne ligbedden waar je gratis gebruik van kunt maken. Een wandeling naar zee is vaak lastiger op dit stuk van het eiland, omdat de zee vaak ver weg is. Dit deel wordt dan ook vaak gebruikt voor diverse sporten zoals kitesurfen, blokkarten of vliegeren.

Vanaf de Badweg kun je makkelijk het dorp bereiken. Je kunt dit eventueel met een kleine omweg langs de vuurtoren doen. In het dorp vind je diverse winkeltjes en kan een kopje koffie of thee bij Hotel van der Werff natuurlijk niet ontbreken. Hier kun je namelijk nog koffie drinken voor 80 cent. Geen zin om winkeltjes te kijken? Dan zou je vanaf de vuurtoren richting de Westerplas kunnen fietsen. Hier vind je nog een vogel-kijkhut.

Mocht je op Schiermonnikoog zijn op het moment dat er excursies op het programma staan? Ga dan eens mee naar de eendenkooi of naar de Balg.

Hapje eten voordat de boot teruggaat

Je hebt verschillende mogelijkheden om te eten op Schiermonnikoog. Een leuk restaurant is de 4 Dames. Een goede optie om je dag af te sluiten met een goede maaltijd voordat je de boot weer terug neemt. Je hebt hier zowel een vis, vlees als vegetarische kaart. Andere leuke opties zij de Toxbar en Wad Anderz. Hier eet je relatief goedkoop een goede maaltijd. Na het eten staat er nog een klein fietstochtje op de planning om weer bij de boot te komen. Om half 8 gaat er een boot terug en met een beetje geluk kun je de zon zien zakken in de zee vanaf de boot.

Lees meer: Leuke restaurants op Schiermonnikoog

Ga je langer naar het eiland of ken je bovenstaande tips al? Bekijk dan ook eens mijn complete gids met activiteiten en bezienswaardigheden op Schiermonnikoog

Travel Inspiratie // 12 uur op Schiermonnikoog
Travel Inspiratie // 12 uur op Schiermonnikoog
Travel Inspiratie // 12 uur op Schiermonnikoog

Meer lezen over Schiermonnikoog?

Overnachten op Schiermonnikoog

Het boek over de Wadden

Ben jij net als ik fan van de Wadden? Dan is dit boek van Evert Jan Prins een enorme aanrader. Bestel hem hier!

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on