Wat te doen tijdens een dagje op Schiermonnikoog

Travel Inspiratie // 12 uur op Schiermonnikoog

Praat met verschillende Nederlanders en iedereen heeft wel een favoriet Waddeneiland. Sommige mensen komen al jaren op Ameland of Texel en ik ga al jaren naar Schiermonnikoog. Sinds ik mij kan herinneren komen wij op dit eiland. Vroeger gingen we vaak dagjes heen, tegenwoordig proberen we er een (lang) weekend van te maken. Net even wat meer tijd om tot rust te komen. Wat kun je precies doen en welke restaurants kun je bezoeken wanneer je een dagje naar Schiermonnikoog gaat? Tips voor een dagje Schiermonnikoog.

Travel Inspiratie // 12 uur op Schiermonnikoog

Fietsend Schiermonnikoog verkennen – Kobbeduinen en badstrand

Voor een dagje Schiermonnikoog is de boot van half 10 de meest gekozen boot. Je bent dan vaak rond half 11 op het eiland. Fietsen huren kun je van te voren al doen of op het moment zelf. Op de kade staat de fietsverhuur al klaar. Voor een dagje op het eiland, is het aan te raden om fietsen te huren. Je bent dan even wat mobieler en hebt meer opties. Vaak fietsten wij vanaf de boot naar de Kobbeduinen. Even op het bankje zitten en genieten van het weidse uitzicht. In de zomer, herfst en winter kun je hier de duinen in, tijdens het broedseizoen niet. Vanaf hier kun je verder op de fiets naar de Marlijn. Een fijne plek om te lunchen of het strand op te gaan voor een strandwandeling. In de zomer is dit de plek waar je kunt zwemmen in de zee. De duinen zorgen ervoor dat je altijd wel even uit de wind kunt liggen om van het zonnetje te genieten.

Travel Inspiratie // 12 uur op Schiermonnikoog
Travel Inspiratie // 12 uur op Schiermonnikoog
Travel Inspiratie // 12 uur op Schiermonnikoog

Fietsen richting de Badweg en de vuurtoren om te eindigen in het dorp

Na een korte pauze kun je door de duinen op de fiets naar de Badweg. Een gevarieerde route waarin bos afgewisseld wordt met duinen. Op de Badweg vind je verschillende accommodaties om te overnachten en bij het strand heb je twee mogelijkheden om even wat te drinken: Zandt aan zee en Noderstraun. Bij de eerste heb je fijne ligbedden waar je gratis gebruik van kunt maken. Een wandeling naar zee is vaak lastiger op dit stuk van het eiland, omdat de zee vaak ver weg is. Dit deel wordt dan ook vaak gebruikt voor diverse sporten zoals kitesurfen, blokarten of vliegeren. Vanaf de Badweg kun je makkelijk het dorp bereiken. Je kunt dit eventueel met een kleine omweg langs de vuurtoren doen. In het dorp vind je diverse winkeltjes en kan een kopje koffie of thee bij Hotel van der Werff natuurlijk niet ontbreken. Hier kun je namelijk nog koffie drinken voor 80 cent. Geen zin om winkeltjes te kijken? Dan zou je vanaf de vuurtoren richting de Westerplas kunnen fietsen. Hier vind je nog een vogelkijkhut.

Mocht je op een dag op Schiermonnikoog zijn dat er excursies gegeven worden, ga dan eens mee naar de eendenkooi of naar de Balg.

Travel Inspiratie // 12 uur op Schiermonnikoog
Travel Inspiratie // 12 uur op Schiermonnikoog
Travel Inspiratie // 12 uur op Schiermonnikoog

Hapje eten voordat de boot teruggaat

Je hebt verschillende mogelijkheden om te eten op Schiermonnikoog. Een leuk restaurant is de 4 Dames. Een goede optie om je dag af te sluiten met een goede maaltijd voordat je de boot weer terug neemt. Je hebt hier zowel een vis, vlees als vegetarische kaart. Een andere leuke optie is de Toxbar, bij de meesten wel bekend. Hier eet je relatief goedkoop een goede maaltijd. Na het eten staat er nog een klein fietstochtje op de planning om weer bij de boot te komen. Om half 8 gaat er een boot terug en met een beetje geluk kun je de zon zien zakken in de zee vanaf de boot.

Ga je langer naar het eiland of ken je bovenstaande tips al? Bekijk dan ook eens mijn complete gids met activiteiten en bezienswaardigheden op Schiermonnikoog

Travel Inspiratie // 12 uur op Schiermonnikoog
Travel Inspiratie // 12 uur op Schiermonnikoog
Travel Inspiratie // 12 uur op Schiermonnikoog

Korte update voor komende periode ivm Corona

Ga je met de boot naar Schiermonnikoog voor een dagje eiland? Let dan op de volgende punten:

 • Let op: vanaf 1 juni is het aan boord verplicht om een mondkapje te dragen, deze dien je zelf mee te nemen. Er worden boetes uitgedeeld wanneer je er geen draagt.
 • Het online reserveren is vervallen doordat de capaciteitsbeperking niet meer geldt in het OV. Alle plaatsen zijn weer beschikbaar aan boord. Je kunt dus weer op de bonnefooi naar Schiermonnikoog. Op de site van WPD lees je de laatste updates.
 • Wil je weten hoe het verder op het eiland geregeld is? Lees dan de laatste update van de VVV.

Edit: ik ben zelf een week op Schiermonnikoog geweest in de laatste week van mei. De boten waar wij mee gingen waren heerlijk rustig en prima om mee te reizen. We kozen voor een wandeling naar het dorp en lieten onze bagage afzetten bij It Aude Kolonyhus. Ideaal. Er zijn diverse restaurants die afhaal- en bezorgmogelijkheden hebben. Hoe dit na 1 juni is, durf ik niet te zeggen. Boodschappen doen kan in drukke periode op het eiland niet fijn zijn. Er mogen een maximum aantal mensen naar binnen, je dient een kar mee te nemen en er mag 1 per gezin naar binnen. Ook is er een ouderenuurtje van 11.00-12.00 uur. Verder heb je op Schiermonnikoog ruimte zat, de stranden en ook de fiets- en wandelpaden zijn ruim. Kortom genieten kan nog steeds op Schiermonnikoog!

Meer lezen over Schiermonnikoog?
Restaurants op Schiermonnikoog
Wat te doen op Schiermonnikoog

– Excursie Eendenkooi
Balgexpres
Excursie Engelsmanplaat
Wandelroutes op Schiermonnikoog
Schiermonnikoog in de winter


Overnachten op Schiermonnikoog
It Aude Kolonyhus
Hotel van der Werff
Vitamaris
Tips voor alle accommodaties

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

9 comments

 1. Ziet eruit als een heerlijke dag! Wij zijn nog steeds niet op Schier geweest, maar daar gaat snel verandering in komen (huwelijkskadootje!) 😀

 2. Wij hadden een challet gehuurd op camping Lauwersoog en s morgens met de fiets
  naar de veerboot gefietst en heerlijk de hele dag gefietst op Schiermonnikoog.
  Echt een aanrader. Bij terugkomst in Lauwersoog verse vis gegeten in restaurant
  De Noorman aan de haven van Lauwersoog met uitzicht op de Waddenzee.
  Dat was echt een fantastische dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *