Tips voor een weekend in de regio Waterland van Friesland

kitesurfen waterland van friesland

Tips voor een weekend in de regio Waterland van Friesland

Een weekend doorbrengen op het water, ik deed het nog niet eerder. Waar kan dit beter dan in Friesland? De regio met de vele meren, Waddeneilanden en het IJsselmeer. Binnen Friesland vind je de regio Waterland van Friesland. Stiekem de beste plek voor watersport-activiteiten. Je vindt er de beste kitesurf-plek, kunt op de Friese Meren suppen, zeilen en kanoën. En ook overnachten kan op het water. Kortom alle ingrediënten voor een perfect weekend in de regio Waterland van Friesland. Tips voor weekend Waterland van Friesland.

Waar ligt de regio Waterland van Friesland precies?

Friesland en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo ook in de regio Waterland van Friesland. Deze regio ligt in het zuidwesten van Friesland en de bekendste stad is Sneek. Naast Sneek zijn er nog zes andere steden die behoren tot de steden van de Elfstedentocht: Bolsward, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen en Workum. Het water is goed vertegenwoordigd in de regio met de Friese meren en de IJsselmeerkust. Tijd om de regio via het water te verkennen.

 waterland van friesland

Tips voor een weekend in de regio Waterland van Friesland

Actief op het water in Waterland van Friesland

Kitesurfen

In Workum aan het IJsselmeer vind je het kitesurf walhalla van het noorden en misschien wel van Nederland. Het is niet gek dat KiteMobile hier hun toko heeft staan van 1 april tot 1 oktober. Rijd je in de omgeving, dan zie je al snel waar je moet zijn. Soms zijn er wel 50-100 vliegers zichtbaar boven het IJsselmeer bij Workum. Hoewel kitesurfen lastig lijkt wanneer je als buitenstaander kitesurfers voorbij ziet komen, blijkt dat je niet per se heel veel lessen nodig hebt om het onder de knie te krijgen. In drie tot vijf lessen kun je al redelijk wat leren. Alleen kitesurfen mag pas als je ook echt veilig kunt kitesurfen. En dat is fijn, want daardoor weet je als beginneling dat je alleen ervaren kitesurfers om je heen hebt.

Voor een eerste les maak je vooral kennis met de vlieger en dat is best een opgave. Je hebt een vlieger van negen meter boven je hangen die beïnvloed wordt door de wind. Na alle instructies op land en het klaarmaken van de vlieger stappen we het water in. Voor het eerst krijg ik een vlieger aan mij en eigenlijk voel je niet direct veel weerstand. Die krijg je pas wanneer je juist tegengas geeft in de vorm van te hard trekken, dan voel je dat je lichaam meegenomen wordt. Na een paar korte oefeningen om te wennen aan de vlieger, mogen we nog even ‘achterop’ om het gevoel te ervaren en dan snap ik heel goed waarom kitesurfers dit fantastisch vinden. Helemaal in je element op het water, hoofd leeg en toch actief bezig zijn.
KiteMobile
A: Suderséleane 23 Workum

Suppen in Waterland van Friesland

Al die meren en riviertjes in het zuidwesten van Friesland lenen zich perfect voor een andere activiteit, namelijk suppen. Je hebt tegenwoordig veel locaties waar je een plank kunt huren en zelf een rondje kunt maken. Toch kan ik aanraden om eens één of twee lessen te nemen. Je krijgt een goede instructie hoe te peddelen en ook veiligheidsinformatie, je bent namelijk niet de enige op het water. Lessen kun je nemen via Supaway Heerenveen en na een uurtje op de plank voel ik mij langzaam een stuk zekerder worden dan dat ik begon aan het suppen. We starten in Woudsend en maken een rondje in de Noarderie. Hierbij kruisen we de vaarroutes naar het Heegermeer en merken we direct wat grotere boten voor invloed hebben. Onder leiding van Frieda krijg ik steeds meer feeling met de plank en ben ik niet meer bang om eraf te vallen.

Ben je al wat meer bekend op de supplank? Dan kun je natuurlijk ook zelf een sup huren. Dit kan bijvoorbeeld bij Hoora Watersport in Heeg. Je krijgt hier een plank mee en mag zelf een rondje maken. Dit kan bijvoorbeeld op het Heegermeer, maar daar krijg je wel te maken met veel boten en wind, of een rondje via Weisleat, Rintje Poel en Djippe Sleat. Hoewel het op de kaart een relatief klein rondje lijkt, merk ik mijn armen wel na vier kilometer suppen. Suppen in Friesland is een leuke en actieve bezigheid waar je ook nog wat meekrijgt van de natuur. En wat is er lekkerder om op zondagmorgen te starten met een rondje suppen op de Friese wateren?

Supaway Heerenveen
Hoora – Gouden Boaijum 10 Heeg

Lees meer: Suppen in Waterland van Friesland

Zeilen in Waterland van Friesland

Zeilen kan natuurlijk niet ontbreken wanneer je de Friese meren aandoet. De leukste optie is via Sail Events Friesland op de Lemsteraak de Blaauwe Walvisch. Hier kun je mee op de verschillende zeiltochten die ze aanbieden. Zo kun je op vrijdagavond een Sunset Cruise boeken waarbij zeilen gecombineerd wordt met een hapje en een drankje of kiezen voor een Sail en Sup arrangement. Mocht je overigens zelf een idee hebben, dan zijn op maat gemaakt events ook mogelijk. Je kunt bij de zeiltocht zo actief zijn als je zelf wilt. Zin om lekker op het dek te genieten van het varen met een drankje? Dat kan? Wil je wel eens een Lemsteraak van 14,5 meter besturen? Ook dat kan.

Patricia en Cyrus zijn pas in 2020 begonnen met Sail Events Friesland maar dat zie je niet terug. Het lijkt alsof ze dit al jaren doen. Gastvrij word je ontvangen op de Blaauwe Walvisch die ze twee jaar geleden kochten tegelijkertijd om hun droom uit te laten komen, het kwam allemaal precies tegelijk op hun pad en daar werd Sail Events Friesland geboren. Je ziet direct dat de Lemsteraak hun tweede thuis is of misschien wel stiekem hun eerste thuis, want ze brengen inmiddels vele uren door op de Blaauwe Walvisch. Varen op de Lemsteraak kan met dertien personen in totaal, meer mensen passen er niet in de kuip. Toch wel de plek van het schip. Hier heb je contact met de schipper en kun je genieten van het zeilen.
Sail Events Friesland
A: Vosseleane 15 Woudsend

Kanoën in Waterland van Friesland

Een andere manier om de wateren van de regio te verkennen is per kano. Een leuke en actieve bezigheid en waar je ook nog eens veel van de natuur ziet. Er zijn verschillende mogelijkheden voor routes die je kunt kiezen. Zo kun je ervoor kiezen om door een stadje te kanoën of juist door de natuur. Bij Camping Welgelegen in Workum kun je beide opties ervaren. Ze liggen tussen Hindeloopen en Workum in en daardoor kun je beginnen op de Friese Wateren. Wil je een meer unieke ervaring? Kano dan richting Hindeloopen. Het stadje heeft prachtige bruggetjes en sfeervolle huizen waardoor je het gevoel hebt door een openluchtmuseum te kanoën.

Een andere optie is starten bij Watersportbedrijf de Werff in Oudega SWF. Vanaf hier kun je het Poelengebied verkennen tussen Heeg, Gaastmeer en Oudega SWF. Een aaneenschakeling van meren, slootjes en kreken maken je kano tocht tot een succes. Kies voor een route via de Aldegeaster Brekken naar de Pollepleats en je hebt een leuk tochtje van 1,5 uur. Mocht je langer de tijd hebben, dan kun je ook de grote route volgen in het Poelengebied.

Camping Welgelegen – Langen Laene 11 Workum
Watersportbedrijf de Werff – Hoytemadyk 2 Oudega SWF

Hotspots in Waterland van Friesland

Majestic in Workum

Op één van de mooiste plekken in Workum vind je het terras van Majestic. Uitkijkend over het water waar af en toe enorme boten voorbij komen en ondertussen genieten van een goede lunch of diner. Majestic staat bekend om de authentieke hout gestookte pizza’s. Naast de beroemde pizza’s hebben ze bij Majestic ook een internationale kaart. Eigenaar Gökhan haalt zijn invloeden uit Turkije waar hij vandaan komt. Kortom niet alleen fijne gerechten op de menukaart, ook nog eens het mooiste terras van Workum.
Majestic
A: Súd 119 Workum

 waterland van friesland

Omke Jan in Woudsend

Bourgondische samenkomen, dat is Omke Jan in Woudsend. Niet alleen slapen, maar ook eten en drinken kun je hier. In een prachtige accommodatie, een authentieke Friese stolpboerderij gelegen aan het water, genoten we van een heerlijke lunch. Bij Omke Jan krijg je gerechten die bereid zijn met lokale producten. Eenvoudige gerechten van goede kwaliteit, dat is waar Omke Jan voor staat. En in combinatie met een prachtige locatie komt dat genieten wel goed.
Omke Jan
A: Ielwal 44 Woudsend

 waterland van friesland

Eterij de Notaris in Heeg

Misschien heb je eigenaar Luuk wel eens voorbij zien komen op televisie. Hij zat namelijk met zijn (inmiddels overleden) vrouw twee keer in het televisieprogramma Ik Vertrek. De eerste keer naar Duitsland en de tweede keer naar Spanje. Na het overlijden van zijn vrouw besloot Luuk neer te strijken in Heeg. In een voormalig discotheek vind je nu Eterij de Notaris. Een gezellig eetcafé vind je een gevarieerd menu en verschillende soorten schnitzels. Bij mooi weer kun je plaatsnemen op het terras achter Eterij de Notaris en genieten van de culinaire gerechten van Luuk. In de buitenlucht.
Eterij de Notaris
A: Harinxmastrjitte 57 Heeg

 waterland van friesland

Tre Paesi in Oudega SWF

Aan een klein haventje in Oudega ligt Tre Paesi. Een gezellige plek om te lunchen en kennelijk bekend bij velen toen wij er op zondag een tussenstop maakten. Fietsers, locals, booteigenaren en toeristen streken neer op het gezellige terras met uitzicht. Een goede plek voor een kopje koffie met gebak of lunch. De kaart van Tre Paesi is gericht op de Italiaanse keuken. De pizza is dan ook niet te missen op het menu. Tre Paesi is een fijne plek aan het water waar je na actief te zijn geweest, kunt neerstrijken voor wat lekkers.
Tre Paesi
A: Hagendyk 4 Oudega SWF

 waterland van friesland

Overnachten in Waterland van Friesland

Lemsteraak de Blaauwe Walvisch

Een unieke overnachting tijdens een weekend in de regio Waterland van Friesland is op de Lemsteraak de Blaauwe Walvisch. Slapen op een boot is al een beleving op zich. Je overnacht in de haven van Woudsend tussen de andere boten. Op de boot heb je alle faciliteiten. Hoewel er plek is voor zes personen, wordt de Blaauwe Walvisch vaak alleen verhuurd voor twee personen. Je hebt daardoor alle ruimte aan boord. Overigens alleen beschikbaar van april tot oktober.
Meer lezen over de Blaauwe Walvisch?

Havenlodge in Heeg

In de haven van Heeg liggen vier Havenlodges die je kunt huren. Ajax, Heineken, Schiphol en de Jordaan zijn een soort kleine woonboten waar je op kunt slapen. Ze zijn geschikt voor vier personen en hebben alle faciliteiten aan boord. Het leuke aan de Havenlodge is het uitzicht. Vanaf de bank en tafel heb je uitzicht over de haven en alle boten die passeren. Een soort cinema op het water. Hoewel je slaapt op het water, voel je dat eigenlijk alleen bij grote boten die langsvaren. Een hele fijne manier ook om wakker te worden.
Meer lezen over de Havenlodges?

 waterland van friesland

Meer lezen over Friesland?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on