Socials

Blog

Wildlife in Gauja National Park Letland

Wildlife in Gauja National Park Letland

Wildlife spotten onderweg kan een reis net dat beetje extra geven. Ik kan bijvoorbeeld heel blij worden van het zien van dieren in hun natuurlijke omgeving. Destijds in Noorwegen hoopte ik dan ook herten tegen te komen, helaas. In West- Amerika had ik meer geluk. In Yosemite spotte ik heel veel herten in de Grand Canyon een heleboel elks. Maar ook op de Nederlandse Wadden vind ik het fantastisch om zeehonden te zien. In het Gauja National Park had ik weer geluk. Tot twee keer toe kwam een vos op de weg voor onze auto langs. Maar ook al zie je niets tijdens je wandeling door de bossen, dan is er in Gauja nog een mogelijkheid. Welke? Lees dan snel verder.

Gauja National Park

Van alle 60 wilde dieren die in Letland leven, komen er zo’n 52 voor in het Nationale Park. Het park bevat een groot netwerk aan wandel-, fiets- en kanoroutes. Ideaal om het gehele park te verkennen en wilde dieren te spotten. Bij de boerderijen rondom de dorpen is veel agricultuur te vinden, hierdoor zijn er vele open ruimtes in het gebied. De perfecte plek om een aantal dieren te zien die graag op de open velden rondlopen. Diep de bossen in, hoeft dus niet per se in het Gauja National Park.

Wildlife in Gauja National Park Letland

Welke dieren kun je spotten in het Gauja National Park?

De meeste dieren leiden een teruggetrokken leven in de wildernis en zijn moeilijk te vinden. De ree is een van de dieren die je redelijk makkelijk tegen kunt komen, net als de vos en de elk. Op de weides en de open plekken zijn deze dieren het beste te zien. Zo zagen wij tot twee keer toe een vos voor onze auto langslopen. De eerste keer was ik totaal overrompeld om ook maar een foto te maken. Hoewel er ook vele herten in het park zijn, zijn deze moeilijker te vinden tijdens een wandeling. Wanneer je een kanotocht gaat maken, heb je kans om een bever of een otter te spotten. De ‘grote’ drie, de beer, de lynx en de wolf, zijn zeldzaam om te zien, maar ze zijn gesignaleerd in het park. In het Gauja NP leven ook twaalf verschillende soorten vleermuizen.

Wildlife in Gauja National Park LetlandWildlife in Gauja National Park Letland

Wat als je graag dieren wil zien, maar je komt ze niet tegen?

Mocht je graag wilde dieren zien, maar heb je niet het geluk om er eentje tegen te komen in het wild? Dan is er altijd nog de Ligatne Nature Trail. Rondom de wandeling van ongeveer vijf kilometer zijn diverse wilde dieren geplaatst in een ‘natuurlijk’ habitat, maar wel met de verzorging die een dierentuin ook biedt. De trail kan al vanaf 1975 gelopen worden en er leven eigenlijk alleen dieren die in de wildernis van Letland voor komen. Voor 2 a 3 euro kun je de route lopen. Nieuwsgierig vroeg ik aan de dame achter de balie wat nou precies het verschil was met een dierentuin, de meeste dieren zitten in een zelfde soort ruimte namelijk. Door de taalbarrière kwamen we er niet. Na even zoeken op internet blijkt dat het dieren zijn die gewond waren of niet konden overleven in de wildernis zonder menselijk ingrijpen. Of het dan echt verschilt met een dierentuin weet ik dus eigenlijk niet, behalve dat er niets overdekt was. Rond de Ligatne Trail lopen beren, vossen, lynx, uilen, herten en elks. Daarnaast zaten er een paar kleinere dieren in een kooi. Die ik overigens erg vond lijken op een dierentuin, maar dat terzijde. Ongeveer halverwege staat een 22 meter hoge uitkijktoren die je gratis kunt beklimmen. Echt een aanrader om een groene Gauja National Park vanuit de lucht te bekijken. En om toch nog een paar ‘wilde’ dieren te spotten tijdens je trip in Letland.

Wildlife in Gauja National Park LetlandWildlife in Gauja National Park Letland Wildlife in Gauja National Park Letland Wildlife in Gauja National Park Letland Wildlife in Gauja National Park Letland Wildlife in Gauja National Park Letland Wildlife in Gauja National Park Letland

Wildlife in Gauja National Park Letland

Meer lezen over Litouwen en Letland?
Budget voor 2 weken rondreizen
Cityguide Vilnius
Trakai Kasteel
Wat te doen in Riga
Actief in Gauja National Park
Route rondreis 2 weken Litouwen en Letland
Overnachten in het Gauja National Park
Skrunda
Koerse Schoorwal

Your Travel Guide is een digitale reisgids met persoonlijke en eerlijke tips voor (solo) road trips, citytrips en fijne escapes in de natuur; of een combinatie van alle drie! Liefde voor bestemmingen als New York, Noord- Amerika en dicht bij huis in Europa. Ontdek de hotspots & bezienswaardigheden in populaire bestemmingen of juist de verborgen parels.

Your Travel Guide

Een digitale reisgids vol met tips voor je citytrips, roadtrips, nature escapes en solo reizen in Amerika en Europa

Follow us on