Wildlife in Gauja National Park Letland

Wildlife Gauja National Park

Wildlife in Gauja National Park Letland

Wildlife spotten onderweg kan een reis net dat beetje extra geven. Ik kan bijvoorbeeld heel blij worden van het zien van dieren in hun natuurlijke omgeving. Destijds in Noorwegen hoopte ik dan ook herten tegen te komen, helaas. In West- Amerika had ik meer geluk. In Yosemite spotte ik heel veel herten in de Grand Canyon een heleboel elks. Maar ook op de Nederlandse Wadden vind ik het fantastisch om zeehonden te zien. In het Gauja National Park had ik weer geluk. Tot twee keer toe kwam een vos op de weg voor onze auto langs. Maar ook al zie je niets tijdens je wandeling door de bossen, dan is er in Gauja nog een mogelijkheid. Welke? Lees dan snel verder naar de mogelijkheden om wildlife te spotten in Gauja National Park.

Gauja National Park

Van alle 60 wilde dieren die in Letland leven, komen er zo’n 52 voor in het Nationale Park. Het park bevat een groot netwerk aan wandel-, fiets- en kanoroutes. Ideaal om het gehele park te verkennen en wilde dieren te spotten. Bij de boerderijen rondom de dorpen is veel agricultuur te vinden, hierdoor zijn er vele open ruimtes in het gebied. De perfecte plek om een aantal dieren te zien die graag op de open velden rondlopen. Diep de bossen in, hoeft dus niet per se in het Gauja National Park.

Wildlife spotten in Gauja National Park

De meeste dieren leiden een teruggetrokken leven in de wildernis en zijn moeilijk te vinden. De ree is een van de dieren die je redelijk makkelijk tegen kunt komen, net als de vos en de elk. Op de weides en de open plekken zijn deze dieren het beste te zien. Zo zagen wij tot twee keer toe een vos voor onze auto langslopen. De eerste keer was ik totaal overrompeld om ook maar een foto te maken. Hoewel er ook vele herten in het park zijn, zijn deze moeilijker te vinden tijdens een wandeling. Wanneer je een kanotocht gaat maken, heb je kans om een bever of een otter te spotten. De ‘grote’ drie, de beer, de lynx en de wolf, zijn zeldzaam om te zien, maar ze zijn gesignaleerd in het park. In het Gauja NP leven ook twaalf verschillende soorten vleermuizen.

Wildlife Gauja National Park

Ligatne Nature Trail

Mocht je graag wilde dieren zien, maar heb je niet het geluk om er eentje tegen te komen in het wild? Dan is er altijd nog de Ligatne Nature Trail. Rondom de wandeling van ongeveer vijf kilometer zijn diverse wilde dieren geplaatst in een ‘natuurlijk’ habitat, maar wel met de verzorging die een dierentuin ook biedt. De trail kan al vanaf 1975 gelopen worden en er leven eigenlijk alleen dieren die in de wildernis van Letland voor komen. Voor 2 a 3 euro kun je de route lopen. Nieuwsgierig vroeg ik aan de dame achter de balie wat nou precies het verschil was met een dierentuin, de meeste dieren zitten in een zelfde soort ruimte namelijk. Door de taalbarrière kwamen we er niet. Na even zoeken op internet blijkt dat het dieren zijn die gewond waren of niet konden overleven in de wildernis zonder menselijk ingrijpen. Of het dan echt verschilt met een dierentuin weet ik dus eigenlijk niet, behalve dat er niets overdekt was. Rond de Ligatne Trail lopen beren, vossen, lynx, uilen, herten en elks. Daarnaast zaten er een paar kleinere dieren in een kooi. Die ik overigens erg vond lijken op een dierentuin, maar dat terzijde. Ongeveer halverwege staat een 22 meter hoge uitkijktoren die je gratis kunt beklimmen. Echt een aanrader om een groene Gauja National Park vanuit de lucht te bekijken. En om toch nog een paar ‘wilde’ dieren te spotten tijdens je trip in Letland.

Meer lezen over Litouwen en Letland

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on