Socials

De leukste bezienswaardigheden in Central Park New York

Central Park

De leukste bezienswaardigheden in Central Park New York

Het groene hart van de stad. Zo wordt Central Park toch wel gezien in New York. Het is ook de plek om even te onthaasten in een stad die altijd doorgaat. Groene weides, meertjes en mogelijkheden tot sporten. Dat laatste deed ik een tijdens mijn reis naar New York. Ik ging  s’ochtends vroeg een rondje hardlopen in Central Park. Een gave ervaring waar ik nog steeds goede herinneringen aan heb. Ook voor niet sporters is het leuk om door Central Park te wandelen of te fietsen. Al wandelend of fietsend kun je alle hoogtepunten bekijken in Central Park. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden in Central Park New York.

Geschiedenis Central Park

Halverwege de negentiende eeuw werd de behoefte aan een openbaar park steeds groter in het altijd drukke New York. In 1853 werd een stuk land gekocht en nadat de huidige bewoners er uit gezet waren kon de aanleg beginnen van Central Park. Het park is ontworpen door Frederick Law Olmsted en Calvert Vaux. Er werden meer dan vier miljoen bomen, struiken en planten gebruikt. De grond werd gehaald uit New Jersey, omdat de huidige grond niet goed genoeg was voor deze verscheidenheid aan bomen en planten. In 1876 werd het park in gebruik genomen.

In de jaren erna kwam Central Park in verval, andere dingen werden belangrijk, de auto kwam en het park werd slecht onderhouden. Pas met de komst van stadsplanoloog Robert Moses herstelde Central Park. Er kwam meer ruimte voor recreatieve doeleinden door de komst van sportvelden en speeltuinen. Na het aftreden van Moses ging het lange tijd weer slecht met Central Park. In 1980 werd het Central Park Conservancy opgericht om het park weer op de kaart te zetten. Dat lukte gelukkig. Tegenwoordig is het een van de veiligste parken in de wereld en een grote trekpleister voor toeristen in New York.

De leukste bezienswaardigheden in Central Park New York

Bethesda Fountain

Op mening trouwfoto in New York vind je deze fontein terug. Het is een van de meest fotogenieke locaties in Central Park. Naast de prachtige fontein heb je uitzicht op de vijver met roeibootjes of wanneer je de andere kant op kijkt zie je de wolkenkrabbers op je foto verschijnen. Het Bethesda Terrace is een van de eerste bouwwerken van Central Park. Je kunt hier zowel onderdoor als bovenlangs wandelen om bij de Bethesda Fountain uit te komen.

Central Park

Strawberry Fields

Bij Strawberry Fields vind je het gedenkteken van John Lennon – Imagine. Vlak bij, bij het Dakota appartement werd John Lennon doodgeschoten. De gedenkplaats is een driehoekig stuk land met in het midden een cirkelvormig mozaïek van stenen en in het midden staat Imagine – van John Lennons meest bekende lied. Op zijn geboorte- en sterfdag komen mensen hier vaak bij een.

Central Park

Belvedere Castle

Hoewel het een prachtig kasteel is, dient het eigenlijk alleen als uitkijkpunt over Central Park. Het is een van de hoogste punten in Central Park. Het Belvedere Castle wordt ook wel een folly genoemd, een niet conventioneel bouwwerk dat niet geschikt is om in te wonen. In de jaren tachtig werd het gerenoveerd en sindsdien zit het Henry Luce Nature Observatory erin. In het observatorium zijn enkele tentoonstellingen te bekijken.

The Lake – Bow Bridge

In de zomer is het op The Lake een drukte van belang, want dit is de plek waar je romantisch bootje kunt varen. Bootjes huren kan bij Loeb Boathouse en dan door Central Park varen met op de achtergrond de wolkenkrabbers van de stad moet een fantastische ervaring zijn. Met je bootje kun je onder de Bow Bridge varen, een van de eerste gietijzeren bruggen het park en de tweede oudste van Amerika.

Picknicken bij Sheep Meadow

Op de plek waar ooit schapen liepen, vandaar Sheep Meadow, is nu een prachtig groen grasveld te vinden. Het is een van de favoriete plekken van New Yorkers om te relaxen, picknicken, zonnebaden of te sporten. Sleep Meadow is zo groot dat er ruim 30.000 mensen op kunnen. Gelukkig gebeurt dat op een normale dag nooit.

Lees meer: Overnachten in New York

Central Park Zoo

Een van de dierentuinen in New York bevindt zich in Central Park. Het was van oorsprong helemaal niet de bedoeling om een dierentuin aan te leggen. New Yorkers lieten destijds exotische dieren achter als cadeau voor de stad. Een aantal jaren later werd er besloten om Central Park Zoo op te richten. De dierentuin werd de tweede openbare dierentuin in Amerika, na Philadelphia.

Central Park

Loop over de promenade van The Mall

Wist je dat The Mall het enige rechte pad is in Central Park? Via The Mall loop je richting The Bethesda Fountain. Een promenade dat een beetje aandoet als Parijs. Het wandelpad wordt omringd door allerlei beelden waaronder Shakespeare. In de lente zie je hier vrolijke kleuren aan de bomen, in de herfst zie je hier de herfstkleuren aan de bomen. Aan het wandelpad zie je diverse verkopers met hun standjes.

Alice in Wonderland standbeeld

In het park vind je diverse monumenten. Een daarvan is het standbeeld van Alice in Wonderland. Het standbeeld is bedoelt om kennis te maken met het sprookje van Lewis Carroll en in tegenstelling tot andere standbeelden, is het voor kinderen toegestaan om hier op te klimmen.

Central Park

Wildlife spotten: schildpadden, wasberen & eekhoorntjes

Pas bij mijn derde bezoek kwam ik erachter dat er schildpadden zwemmen in Central Park. En ook nu was ik er niet echt naar op zoek, maar toen ik met uitzicht op Loebs Boathouse een boekje zat te lezen in het zonnetje zag ik ineens wat voorbij zwemmen. En dat bleken schildpadden te zijn die even lucht kwamen happen. Ook schijnen er 22 wasberen te zitten vlakbij het Plaza Hotel in de buurt van The Pond, maar deze kreeg ik niet te zien tijdens mijn wandeling. Iets makkelijker te spotten zijn de vele eekhoorntjes die in Central Park rondlopen.

Central Park

Rollerskating in Central Park

Een van de leukste dingen die ik zag toen ik door Central Park liep, waren de rollerskaters in New York. Op zaterdag en zondag is er een stuk afgezet net voorbij Sheep Meadow waar muziek wordt gedraaid door een DJ en waarom heen mensen op rollerskates of skeelers bewegen op de muziek. De Central Park Dance Skaters Association organiseert hier ieder weekend Skating Days. Ondanks dat het af en toe voelde als aapjes kijken, genoot ik enorm van deze activiteit. Iedereen was helemaal zich zelf namelijk en ging op zijn eigen wereld tijdens die middag. Voor de exacte locatie kun je het beste op hun website kijken.

Extra: Bonus tip Central Park

Schaatsen in New York is sowieso een bucketlist dingetje voor velen. Dus schaatsen in Central Park is natuurlijk wel een van de mooiste locaties om dat te doen. Op de Wollman Rink kun je van de herfst tot de lente je schaatsen onderbinden. Rondom Wollman Rink staan allerlei attracties voor de kleinsten.

Wat moet je weten over Central Park?

Het park in New York ligt tussen de wijken de Upper West en Upper East Side in Manhattan. Het is het meest bezochte park van Amerika met ongeveer 38 miljoen bezoekers. Ook worden er vele films opgenomen in het park, je kunt tijdens je bezoek op een filmset terecht komen. Hierdoor kan het waarschijnlijk herkenbaar aanvoelen wanneer je door het park loopt. Films als Maid in Manhattan, Home Alone 2 en Hitch werden opgenomen in het park.
Lees meer: Films over New York

Veiligheid in Central Park

Ondanks dat het een van de veiligste parken ter wereld is, is het niet aan te raden om ’s nachts door het park te lopen. In de vroegere jaren was er veel criminaliteit in het park, ook overdag, gelukkig kun je de laatste jaren veilig door het park wandelen. Central Park heeft zijn eigen politie, het Central Park Precinct.

Hoeveel km2 is Central Park?

Central Park is groot, het wordt niet voor niets de groene long van New York genoemd. De totale oppervlakte van Central Park is 342 hectare. Wanneer je langs Museum Mile loopt richting Harlem, heb je een wandeling van ongeveer vier kilometer. Wist je dat Central Park hiermee groter is dan het land Monaco?

Waar vind je deze bezienswaardigheden in Central Park?

Je kunt de bezienswaardigheden in Central Park wandelend of fietsend bezoeken. Een fiets huren in Central Park kun je hier doen. Een andere optie is per elektrische step.

Wil je naar New York?

Meer lezen over New York?

Eten en drinken

Tips voor je bezoek

Bezienswaardigheden New York

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on