Socials

Bezienswaardigheden: Wat te doen in Krakau

Bezienswaardigheden: 3x doen in Krakau

Bezienswaardigheden: Wat te doen in Krakau

Hoewel het al een aantal jaren geleden is, kan ik mij het bezoek aan Krakau nog goed herinneren. Mijn eerste kennismaking met Polen. Met Oost- Europa. Het werd een combi stedentrip met Berlijn. Twee verschillende steden, maar toch ook niet. Zeker niet wanneer je de geschiedenis bekijkt. Steden waar in de oorlog genoeg is gebeurd. Dingen die je nog in het huidige Krakau terug kan vinden, die zeker de moeite waard zijn om zo meer over de stad te leren. Natuurlijk heeft de stad veel meer te bieden. Tips voor bezienswaardigheden tijdens je stedentrip naar Krakau.

Hoe kom je in Krakau?

Vanuit Nederland is Krakau te bereiden. Wij kozen wel voor een tussenstop bij de Duits-Poolse grens. De meeste mensen pakken echter het vliegtuig, omdat Krakau de bestemming is voor hun citytrip. Vanaf het vliegveld kun je met de trein naar het centrum. In een kleine twintig minuten sta je op het centraal station. Je kunt ook de bus pakken, die doet er wel iets langer over, maar je bent iets goedkoper uit.

Lees meer over het vervoer vanaf het vliegveld
Goedkope vliegtickets vind je hier
Bezienswaardigheden: Wat te doen in Krakau

Ontdek Rynek Glowny – het hart van Krakau

In het oude deel van Krakau vind je Rynek Glowny, het grote plein van de stad. Het plein dateert uit de 13e eeuw en inmiddels hebben er vele belangrijke gebeurtenissen plaats gevonden. Tegenwoordig is het een komen en gaan van mensen op Rynek Glowny en dat maakt het plein zo leuk. Je kunt heerlijk mensen kijken op een van de grootste pleinen van Europa. En ben je rond de feestdagen in Krakau, dan is het natuurlijk de plek voor de kerstfestiviteiten.

Bezienswaardigheden: Wat te doen in Krakau

Loop door de Cloth Hall

Op het plein van Krakau vind je een gebouw dat men de Cloth Hall noemt. Hierin worden diverse producten aangeboden door verkopers. Ideaal om doorheen te lopen wanneer je op zoek bent naar souvenirs van Krakau.

Bezienswaardigheden: Wat te doen in Krakau

Ontdek de oude Joodse wijk Kazimierz

Ten zuiden van de oude stad vind je Kazimierz, het voormalige Joodse deel van Krakau. Meer dan honderd jaar was dit het centrum voor de Joden in Krakau. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het deel vernietigd. De meeste Joden werden uit hun huizen gehaald en naar het ghetto verbannen aan de overkant van de rivier. Gelukkig is de wijk helemaal hersteld en kun je de cultuur, geschiedenis en gerechten vanuit de Joodse wijk ervaren. Hier vind je ook de fabriek van Schindlers List waar je veel te weten komt over de wijk.

Bezoek de Schindler’s Factory

Wanneer je ‘gek’ op oorlogsfilms bent en natuurlijk Schindlers list hebt gezien, dan kan een bezoek aan de Emaille Fabriek niet uitblijven. In de wijk Podgorze kun je deze fabriek vinden, net buiten het oude ghetto in Krakau. Schindler redde door mensen in zijn fabriek te laten werken ongeveer 1100 mensen. Je kunt zijn oude kantoor nog bekijken, een deel van de fabriek en de lijsten met namen van de mensen die hij redde. Het andere deel van het museum staat in het teken van de Nazi bezetting van Krakau in de Tweede Wereldoorlog. De Emaille Fabriek is een goede manier om meer te leren over Krakau in de oorlog en na te denken over de heldendaad van Oscar Schindler.
Emaille fabriek
A: Lipowa 4

Bezienswaardigheden: 3x doen in Krakau
Bezienswaardigheden: 3x doen in Krakau
Bezienswaardigheden: 3x doen in Krakau

Het Wawel Kasteel in Krakau

Wat is een oude stad zonder kasteel? Ook in Krakau vind je het Wawel kasteel. Het is gebouwd op een heuvel waardoor je over de stad uit kunt kijken. Het dateert uit de dertiende en veertiende eeuw. Nu is het een museum met een vaste collectie van kunst die je kunt bezoeken.
A: Wawel 5

Bezienswaardigheden: Wat te doen in Krakau

Dagtrips vanuit Krakau die de moeite waard zijn

Bezoek Auschwitz- Birkenau

Misschien voor de hand liggend, maar als je richting Krakau gaat mag je Auschwitz niet overslaan. Hier heeft zoveel plaatsgevonden dat het goed is om bij stil te staan. De slachtoffers te herinneren. Wij kwamen aan op een vrij warme middag en besloten eerst Auschwitz Birkenau te bezoeken. Een enorm terrein blijkt wanneer je door de toegangspoort loopt. Enkele barakken zijn nog te bezichtigen. Mij bekroop de gedachte dat het hier tijdens de oorlog niet uit te houden was in de warmte die wij op dat moment al warm genoeg vonden. Wij konden water drinken wanneer we wilden, schuilen in de schaduw. De gevangenen konden helemaal niets. Laat staan hoe erg het hier was met temperaturen onder nul. Door de temperaturen die middag ging ik er over nadenken en kwam het besef toch wel erg hard binnen. Na Birkenau gingen wij richting Auschwitz waar je nog meer herinneringen aan de verschrikkingen kunt bekijken.Vitrines vol met koffers etc, genoeg om stil van te worden. En goed om bij stil te staan en blijven te herdenken.
Auschwitz
A: Więźniów Oświęcimia 20, 32-603 Oświęcim

Bezienswaardigheden: 3x doen in Krakau
Bezienswaardigheden: 3x doen in Krakau
Bezienswaardigheden: 3x doen in Krakau
Bezienswaardigheden: 3x doen in Krakau
Bezienswaardigheden: 3x doen in Krakau

Ontdek de Wieliczka Zoutmijnen

Iets minder geschiedenis dan de vorige twee, maar zeker een must om te bezoeken. De Wieliczka Zoutmijnen zijn namelijk een van de grootste ter wereld en dat zul je ook merken. Het lijkt een compleet dorp onder de grond. Na een lange afdwaling via de trappen kom je uit in de mijnen. Tegenwoordig worden ze niet meer gebruikt, maar vroeger was het een belangrijke plek zo ver van zee zout te winnen. De ruimtes die hierdoor vrijkwamen zorgden uiteindelijk voor toerisme. Je gaat met een gids naar beneden om zo alles te kunnen zien. Af en toe besef je helemaal niet meer dat je onder de grond bent, maar soms is het besef daar toch en moet ik wel even denken aan het feit dat als er iets gebeurd, je ook nergens heen kan. Aan het einde van de tour ga je met een lift omhoog. Zelfs nadat het jaren geleden is, kan ik mij deze nog herinneren. Ik heb werkelijk nog nooit in zo’n kleine lift gezeten. Hier kwam mijn lichte claustrofobie toch even om de hoek kijken.
Wieliczka Zoutmijnen
A: Daniłowicza 10, 32-020 Wieliczka

Op zoek naar een plek om te overnachten in Krakau?

Bezienswaardigheden: 3x doen in Krakau

Ontdek de prachtige natuur van het Tatra Gebergte

Vanaf Krakau is het ongeveer 2,5 uur rijden naar het Tatra Gebergte in Zuid Polen. Wil je een stedentrip combineren met natuur, dan is dit een goede optie. Uitvalsbasis voor het Tatra Gebergte is vaak Zakopane. Vanaf hier kun je de natuur intrekken. Er zijn vele wandelingen mogelijk. Een van de populairste wandelingen is die naar Morskie Oko. Een wandeling van negen kilometer naar een prachtig meer omringd door bergen. Echt een topervaring.

Meer lezen over de roadtrip die we maakten door Polen, Slowakije en Oostenrijk?

Meer lezen over Polen:

Benieuwd wat je nog meer kunt doen in de omgeving van Krakau?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on