Socials

Lago di Braies – het mooiste meer van de Dolomieten

Lago di Braies

Lago di Braies – het mooiste meer van de Dolomieten

Turquoise water, donkergroene bossen en de steile wanden van de Seekofel. Het uitzicht wat je krijgt wanneer je Lago di Braies, ook wel Pragser Wildsee, bezoekt. Werkelijk een van de mooiste meren die ik gezien heb. Het is de plek waar je camera overuren maakt, vanaf ieder punt heb je weer een fantastisch uitzicht. Het is ook niet gek dat het een van de meest gefotografeerde meren van de Dolomieten is. Tips voor een bezoek aan Lago di Braies.

Wat is Lago di Braies

Lago di Braies is een enorm populair meer in de regio Zuid Tirol. Het bergmeer in de Dolomieten wordt in de volksmond Lago Di Braies op zijn Italiaans genoemd en Pragser Wildsee op zijn Duits. De Italiaanse naam dateert uit 1940, daarvoor werd alleen de Duitse variant genoemd. Het meer ligt aan de voet van de berg de Seekofel (2810 meter hoogte) en is gelegen in natuurpark Fanes – Sennes. Met 36 meter is het een van de diepste meren in de regio. Hierdoor is het water met maximum 14 graden enorm koud, ook in de zomermaanden. Daarbij wordt het nog gevoed door alpiene bronnen. Vanaf eind november tot mei is het meer grotendeels bevroren.

Wandelen bij Lago di Braies– welke route volg je?

Het maken van een wandeling bij Lago di Braies is eigenlijk een must. Je komt hierdoor steeds weer op andere stukken van het meer waarbij het uitzicht weer compleet anders is. De totale wandeling rond het meer is 3,5 kilometer en met een aantal foto-stops doe je er ongeveer 1,5 uur over. Het pad aan beide kanten is nog redelijk vlak, maar wanneer je de overkant bereikt dient er enigszins geklommen te worden. Dit stuk vond ik zelf minder geschikt voor kinderwagens.

De route rondom het meer wordt aangeduid met route nr. 1 en is makkelijk te volgen. Wil je de route uitbreiden? Dat kan! Voor een langere en uitdagende route kun of route nr 1 verder volgen, maar mijn gids tipte het nemen van route nr. 19 naar Grünwaldalm.  Hierna zou je nr. 22a, nr. 61 en nr.20 kunnen volgen om weer bij Lago di Braies uit te komen. Het is een route met wat klimmen en dalen, vanaf Lago di Braies op 1494 meter, dien je uiteindelijk te wandelen naar de Kaiserhutte op 1937 meter. Wil je dit doen? Dan raad ik je aan een gedetailleerde kaart van de omgeving mee te nemen met alle routes erop.

Met de roeiboot op Lago di Braies

Een van de meest bekende foto’s van Lago di Braies is het boothuisje met de iconische houten roeibootjes.  De handgemaakte bootjes kun je huren tijdens je bezoek. Voor een half uurtje peddelen ben je 19 euro kwijt, voor een uur 29 euro. In de zomermaanden kun je een bootje huren vanaf 8.30 uur, in de maanden ervoor en erna vanaf 10.00 uur.

Tips voor je bezoek aan Lago di Braies

Waar ligt het?

Lago di Braies ligt in de regio Zuid Tirol in het noorden van Italië. Het ligt op elf kilometer van Monguelfo. Een andere grote plek in de buurt is Toblach / Dobbiaco

Hoe kom je bij Lago di Braies?

Lago di Braies is inmiddels een toeristische trekpleister in de regio. Zeker nadat het meer decor was voor de Italiaanse televisie serie Un passo dal cielo. Hierdoor is een bezoek in de zomermaanden gereguleerd geworden en worden er beperkt aantal mensen toegelaten tot Lago di Braies. In juli, augustus en een deel van september moet je van te voren een parkeerticket kopen, anders kun je het meer niet bezoeken. Dit geld overigens alleen voor een bezoek tussen 9.30 uur en 16.00 uur, hiervoor en hierna kun je gewoon doorrijden en ook weer wegrijden. Reserveren doe je ongeveer een week van te voren.

Parkeren

Ben je tussen 10 juli en 10 september bij Lago di Braies en bezoek je het meer tussen 9.30 uur en 16.00 uur? Dan dien je een parkeerticket van te voren aan te schaffen. Doe je dit niet, dan word je bij de check, zo’n zes kilometer voor het meer, teruggestuurd. Je bent ongeveer 10 euro kwijt voor een paar uur parkeren.

Bus

Omdat ik zelf zonder auto reisde in het gebied, pakte ik de shuttle vanuit Toblach. Deze kon ik online reserveren voor 10 euro. Het voordeel is dat je voor het meer uitgezet wordt en geen last heb van eventuele volle parkeerplaatsen.

Overnachten

Je kunt overnachten bij Lago di Braies in het grand hotel Pragser Wildsee, je slaapt dan letterlijk aan het meer. Zelf koos ik ervoor om Toblach als uitvalsbasis te nemen. Ook om de Drei Zinnen te wandelen die vanaf daar goed te bereiken is.

Horeca en toiletten

Er zijn horeca gelegenheden bij het meer. Je kunt bij het hotel Pragser Wildsee een hapje eten, maar ook bij een klein horecatentje net naast het meer. Toiletten vind je bij de horeca gelegenheden en er is een mogelijkheid aan de overkant van het meer om gebruik te maken van toiletten.

Beste tijdstip voor een bezoek aan Lago di Braies

Voor het ultieme bezoek aan Lago di Braies dien je je wekker te zetten. Het meer is tussen 9.30 en 16.00 uur een drukke en toeristische plek. Kom op tijd, zo net rond zonsopkomst om het meer grotendeels voor jezelf te hebben. Je kunt dan de iconische bootjes nog fotograferen en ziet de zon net over de bergen uitkomen. Zelf reisde ik de dag vanuit Cortina naar Toblach waardoor ik rond 13.00 uur de bus pakte naar het meer. In het begin was het nog erg druk, maar hoe langer ik er bleef hoe rustiger het werd. Eind van de middag kan dus ook een goede optie zijn voor een bezoek.

Reisgidsen Dolomieten

Lees meer over de Dolomieten

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on