De mooiste plekken op Gozo en Comino- Malta

Gozo en Camino

De mooiste plekken op Gozo en Comino- Malta

Overal om je heen zie je bijna de blauwe wateren van de Middellandse Zee. Een van de kenmerkende dingen voor de buureilanden van Malta: Gozo en Comino. Het is ook niet raar dat de eilanden erg gewild zijn om te bezoeken vanwege deze helderblauwe wateren. Rondom Gozo en Comino bevinden zich tal van mooie plekken, plekken die het bezoeken waard zijn wanneer je de ferry neemt naar Gozo. Tips voor de mooiste plekken op Gozo en Comino – Malta.

De mooiste plekken op Gozo en Comino Malta

De Inland Sea & Blue Hole bij Dejra

Een ‘Inland Sea’ is niet iets wat je dagelijks voorbij ziet komen. Hoe zo’n binnenlandse zee er precies uit ziet? Een gat in de kliffen rondom Dwejra zorgt ervoor dat zeewater het kleine plaatsje bereikt en heeft een soort lagune gevormd, maar dan van zeewater. Aan de Inland Sea liggen diverse vissersbootjes die je ook kunt boeken. Je vaart daarmee onder de smalle natuurlijke boog door en ineens bevind je je op de Middellandse Zee. Helder blauw water omringd door hoge krijtrotsen waar je soms koraal op de randen ziet, het korte boottochtje is echt de moeite waard. Daarna kun je een duik nemen in de lagune die voornamelijk bestaat uit kiezels en rotsen en vrij ondiep is.

Loop je vanaf de parkeerplaats naar de linkerkant van de rotsen, dan kom je de beroemde Blue Hole van Malta tegen. Waar je vroeger hier nog naast de Blue Hole ook de Azure Window kon bekijken, is deze helaas ingestort in 2017 door een storm. Desalniettemin is de Blue Hole al een reden om deze kant op te lopen. Een ingestorte kalksteengrot is een walhalla voor duikers en wanneer je een diepte van tien meter bereikt kun je een doorgang vinden naar de zee. Ook hier zie je weer de verschillende kleuren blauw voorbij komen in het water. Overigens kan het landschap herkenbaar zijn voor Game of Thrones fans, want in dit gebied zijn diverse scenes opgenomen.
Een boottochtje is ongeveer 4 euro
A: Triq Il Gebla Tal General, Dwejra

De kloof van Wied Il-Ghasri

Een off-the-beathen plek op Gozo is de kloof van Wied Il-Ghasri. Ghasri is een dorpje op Gozo en heeft met slechts 420 inwoners de kleinste dorpskern van Gozo. Het dorp ligt tussen de heuvels en begint eigenlijk bij een kloof die uitmondt in de zee. In het voor- en najaar is het een populaire plek om te wandelen, de kloof is één van de favoriete plekken om te duiken op Gozo.

En terecht, het is één van de mooiste plekken op Malta om rustig te snorkelen tussen de enorme rotswanden. Het is gelukkig nog redelijk onontdekt waardoor je de blauwe wateren in alle rust kunt ontdekken. Je kunt bij een bezoek de trap aflopen vanwaar je direct beneden in de kloof bent, maar vergeet ook niet om boven even een stuk richting de zee te lopen. Je hebt vanaf hier een uitzicht de kloof in en richting de zee.
A: Triq Is-Saghtrija, Iz – Zebbug

De zoutvlaktes van Gozo

In de zomermaanden wordt zout gewonnen op de Xwejni Salt Pans. Het zomerleven van diverse Maltese families speelt zich af aan de kust op de zoutvlaktes. In de winter en het voorjaar worden de vlaktes in orde gemaakt waardoor er in de zomermaanden zout gewonnen kan worden. De meeste zoutvlaktes zijn al jaren in het bezit van families, sommigen al meer dan 350 jaar. De manier waarop er zout gewonnen wordt is een traditionele Gozo productie van zout. De vlaktes worden gevuld met zeewater en door het warme weer verdampt het zeewater en blijft alleen een lading zout achter. Deze kun je overigens kopen bij het kleine winkeltje dat zich bij de zoutvlaktes bevindt.
A: Żebbuġ Gozo
Xwejni Salt Plans

Calypso Caves en het strand Ramla l-laamra

Gozo en Calypso zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Calypso Caves op Gozo zijn de grotten waar Homerus naar verwijst in The Odyssey. Sommige verhalen over Gozo geven zelfs aan dat dit de grot is waar Calypso Odysseus zeven jaar vasthield als gevangene van de liefde. De Calypso Cave is niet erg opvallend wanneer je hem bezoekt, helaas is het door vallende rotsen niet mogelijk om deze van dicht bij te bekijken (juli 2021), maar het uitkijkplatform dat bij de Calypso Caves zit laat je het misschien wel het mooiste strand van Gozo zien: Ramla l-Hamra.

Gozo en Camino

Sunset tip

Wil je een goede plek voor een schitterende zonsondergang? Ga dan rond zonsondergang naar het westen van het eiland in de buurt van Gharb. Hier kun je de zon het beste zien zakken in de zee. Overigens is het goed om de windrichting in de gaten te houden. Vaak heb je bij een bepaalde wind dat er een soort ‘mist’ rondom Malta hangt.

Blue Lagoon Camino

Hoewel er weinig toeristen het kleine eiland Comino zelf verkennen, is de Blue Lagoon op Comino daarentegen een stuk beroemder en populairder. Met een boottrip kun je vanaf Malta richting Comino voor een dagje Blue Lagoon. De baai was vroeger een schuilplaats voor piraten vanwege zijn ligging tussen de rotsen van Camino. Een bezoek aan de Blue Lagoon voelt alsof je aan een zwembad zit, het water is werkelijk prachtig bij dit deel van Comino. Inmiddels is het redelijk toeristisch geworden, waardoor aan land het redelijk druk is geworden. Probeer daarom te kijken of je een stuk verderop de zee in kunt duiken vanaf Comino. Misschien nog wel mooier is om een boot te hebben die een anker uitgooit in de Blue Lagoon en vanwaar je het water in kunt duiken. Toch kan een bezoek aan de Blue Lagoon niet ontbreken wanneer je op Malta bent, al is het alleen maar om de verschillende kleuren blauw in de zee te aanschouwen.
Heb de je vrijheid met een boottrip? Bekijk dan de Blue Lagoon en vaar daarna naar Santa Maria Bay. Hier is het een stuk rustiger en vind je een strandje.

Chrystal Lagoon op Comino

Een andere prachtige lagoon is de Chrystal Lagoon bij Comino. Je vindt deze ten zuidoosten van de Blue Lagoon. Door de hoge rotsen rondom de Chrystal Lagoon is deze alleen te bereiken per boot. Ook hier weer helderblauw water en de perfecte plek om te duiken of te zwemmen. Overigens probeer met een boottocht een rondje te maken rondom Comino, want je vindt er nog meer fraaie rotsformaties.

Bonus tip – Lunchen bij Ta’ Philip

Het beste restaurant onder locals is Ta’ Philip op Gozo. Een restaurant waar ‘Made in Gozo’ centraal staat. Op de kaart vind je dan ook lokale en seizoensgebonden producten. Naast de wat standaard vleesgerechten vind je hier ook de lokale specialiteit konijn op de kaart. Overigens zijn er ook opties voor vegetariërs. Dat het een populair restaurant is blijkt wel aan de gastenlijst, niemand minder dan Meghan Markle at ook bij Ta’ Philip.
A: 29 St Anthony street, Għajnsielem

Wat moet je weten over Gozo en Comino

Gozo en Comino zijn de eilanden die horen tot de eilandengroep van Malta. Gozo is daarbij de grootste van de twee met een oppervlakte van ongeveer 67 km2. Victoria (of soms ook wel Rabat genoemd) is de belangrijkste plaats op het eiland, verder zijn er nog twaalf andere dorpen op Gozo. Wanneer je vanaf Malta naar Gozo reist, voel je direct dat je in een andere omgeving bent. Het eiland is een stuk rustiger en veel groener. Gozo telt ongeveer 30.000 inwoners die voornamelijk werken in de landbouw en visserij. Zeker in het voorjaar is Gozo enorm groen, echt een verschil met Malta. De vijf kilometer tussen Malta en Gozo kun je het best overbruggen met de ferry die 24/7 vaart en grofweg ieder half uur vertrekt. De overtocht is ongeveer 25 minuten en voor maar 4,65 euro (juli 21) ben je al op Gozo.

Gozo kun je prima met de bus verkennen, de grote plekken worden sowieso aangedaan per bus. Ieder uur rijdt er sowieso een bus en de tijden vind je bij de bushaltes. Wil je Gozo echt goed verkennen en ook de off the beathen plekken? Dan kun je een gids en auto huren voor ongeveer 150 euro, deze zijn dan tien uur voor je beschikbaar.

Comino is de kleinste (3,5 km2) van de drie eilanden die tot Malta behoren. Toch komen hier veel toeristen, vooral vanwege de Blue Lagoon. Door het jaar heen wordt het bewoond door drie mensen. In de zomermaanden kan het aantal iets oplopen vanwege de hotels die er op Comino bevinden. Je kunt Comino het beste bezoeken met een boottocht vanaf Malta of Gozo. Het leukste is een boottocht waar bij je de vrijheid hebt om af en toe aan te leggen en te snorkelen rondom Comino. Zo kun je de verschillende lagoon’s bezoeken en ondertussen ook de rotsformaties rondom het eiland bekijken.

Extra tip: mijdt Gozo en Comino in de weekenden. Het is er dan extra druk met Maltezers die richting de eilanden gaan.

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on