Socials

Blog

Reisboeken

De leukste reisboeken om inspiratie op te doen

Lekker wegdromen van reisverhalen? Of op zoek naar reisinspiratie voor je komende bestemming? Dit zijn de leukste reisboeken die bomvol inspiratie zitten dat je ook thuis last van wanderlust krijgt. Tips voor nieuwe bestemmingen en reisverhalen om geïnspireerd te worden. Deze reisboeken mogen niet ontbreken in je boekenkast. Dit zijn de tofste reisboeken om te krijgen of cadeau te doen.

De leukste reisboeken om te lezen of cadeau te doen

Verliefd op Nederland – Roëll de Ram

In een zomer waarin reizen grotendeels beperkt werd, ontdekten velen Nederland. Net als schrijfster Roëll de Ram. Oprichtster van reisblog We Are Travellers verzamelde al deze mooie plekken in Nederland in Verliefd op Nederland. De titel zegt het al; ook op Nederland kun je verliefd worden. Je hoeft niet per se ver van huis om mooie plekken te ontdekken. En ik denk dat wij dat allemaal wel geleerd hebben afgelopen jaar. In Verliefd op Nederland vind je handige tips voor de Wadden, toffe accommodaties, plekken om wildlife te spotten, citytrips, musea en natuur. Kortom alles wat Nederland te bieden heeft in een boek, wat wil je nog meer?

Drive your adventure- Noorwegen – Clémence Polge

Mocht je ooit een reis door Noorwegen willen maken, dan is dit boek een aanrader. Niet alleen om inspiratie op te doen voor bezienswaardigheden en een route, maar ook om alvast bij weg te dromen. De foto’s nodigen je direct uit om een roadtrip naar Noorwegen te plannen. Clémence en Thomas maken met zijn tweeën een roadtrip door Noorwegen. Met een kampeerbus reizen ze geruime tijd door het land. Kamperen mag overal in Noorwegen, dus dit is de ultieme vrijheid om het land te ontdekken. Naast een uitgebreid verslag van alle stops onderweg geven ze ook tips voor leuke adressen, kampeerplekken en activiteiten. Ook handige kampeertips komen aan bod. Ik krijg direct weer zin om af te reizen naar Noorwegen.

Duurzaam Reizen – Zoe van Liere

Een dilemma waar veel reizigers mee zitten, want duurzaam en reizen is niet altijd een goede combinatie. Zeker wanneer je vliegt naar verre bestemmingen, is het slecht voor het klimaat. In Duurzaam reizen geeft Zoe praktische tips om duurzaam en verantwoord op reis te gaan. Zeker binnen Europa zijn er genoeg prachtige plekken die je kunt bezoeken en waarbij je toch enigszins duurzaam kunt reizen. Naast een aantal toffe bestemmingen, deelt Zoe ook praktische tips om bewuster te gaan reizen. Kies het juiste vervoersmiddel, kijk naar de effecten van je reizen, welke activiteiten moet je wel of niet ondernemen op reis. Allemaal handige dingen om bewuster te gaan reizen.

Wanderlust- Anne de Buijck

Net voordat ik op vakantie ging zag ik ‘Wanderlust’ voorbij komen op internet. Een handzaam boek, dat natuurlijk niet kon ontbreken destijds in mijn koffer. Opgedeeld in verschillende hoofdstukken geeft Anne je allerlei tips voor travel & style, overnachten, food hotspots en achterin vind je een aantal kleine gidsen van haar favoriete steden. In ‘Wanderlust’ staan niet alleen tips voor reizigers, ook haar eigen ervaringen in de wereld worden gedeeld. Dat is juist het leuke van Wanderlust, de persoonlijke ervaringen en tips van een ervaren reiziger.

Sporen naar de horizon – Bastiaan Brink

Bastiaan Brink kan door een aandoening zijn beroep als musicus niet meer uitvoeren. Hij besluit samen met zijn vriendin rond te gaan reizen. Een jaar lang trok hij door Azië en Zuid Amerika om op zoek te gaan naar intense ervaringen en de schoonheid van de wereld. In poetische zinnen wordt je meegenomen naar de bestemming. Bestemmingen vaak met ongerepte natuur. Maar ook naar culturele hotspots om te ervaren waarom ze zo bijzonder zijn. Precies wat ik ook zoek in mijn reizen. Zien waarom plekken zo bijzonder zijn en zijn ze eigenlijk nog wel bijzonder? Dat lees je in Sporen naar de horizon.

Take a Break – Sara van Geloven

Steeds meer mensen nemen een tussenjaar. Voor mij niet per se weggelegd, maar toch vind ik het altijd enorm inspirerend om verhalen te lezen over wereldreizen of mensen die in het buitenland gaan studeren. Zeker wanneer je jong bent, komt er een heleboel op je af. In Take a Break vind je handige tips waar te starten. En veel inspiratieverhalen van reizigers die je al voor gingen. Of dat nu in Europa is of in Azië, in Take a Break komen alle werelddelen en opties voorbij. Hierdoor is het een praktisch en handzaam boek geworden voor mensen die ooit een keer langer van huis willen. En dus ook voor mensen die dat niet per se hoeven zoals ik.

Mijn Berlijn – Marjolein van der Kolk

Marjolein deelt al 8 jaar haar ervaringen over Berlijn op haar blog. Haar verhuizing was voor haar omgeving niet een logische stap.  Zoals ze zelf aangeeft, een stad waar niet iedereen enthousiast was in haar omgeving. Een grauwe stad, met een verleden. Maar nu ze eenmaal in Berlijn is, wil ze niet meer weg.  Er valt zoveel te ontdekken in deze stad, dat ze regelmatig keuzestress ervaart. Heel herkenbaar.

Met haar boek ‘Mijn Berlijn’ is hier de stap van haar online blog naar papier. Toch is het boek zeker een aanvulling naast haar blog. Het boek bevat al haar persoonlijke tips en favorieten, een boek met insider tips en leuke verhalen. Je vindt er niet de standaard tips die je in een reisgids tegenkomt en juist door de verhalen die ze er bij voegt, is het ook voor mensen leuk die er al vaker geweest zijn. Je waant je in het hedendaagse Berlijn.

Lonely Planet – National Parks of America

De Nationale Parken in Amerika bestaan dit jaar 100 jaar. In 1916 was het president Woodrow Wilson die de National Park Service oprichtte voor het behoud van de natuur. Ter ere van het 100 jarig bestaan bracht Lonely Planet dit prachtige boek van alle 59 Amerikaanse Nationale Parken uit. Een item dat je zeker kunt toevoegen aan je Amerika collectie. Van alle parken worden tips gegeven wat je er kunt doen, wat je er kunt zien, de mooiste hikes of waar je kunt overnachten. Ze geven een programma voor als je er een dag of meerdere dagen bent.

Het boek is mooi vormgegeven en de foto’s zijn uitnodigend. Het liefst wil je direct richting Amerika om één van de Nationale Parken te bezoeken. Ik ben op dit moment alleen in Yosemite National Park, Death Valley en de Grand Canyon geweest, dus voor mij zijn er nog genoeg mooie parken om te bezoeken. Een park dat op mijn bucketlist staat is Yellowstone National Park, maar na het zien van de foto’s van Grand Teton en de Great Smoky Mountains kan ik ook niet wachten om die te bezoeken.

Liesbeth Rasker – Solo reizen

Mocht je al solo hebben gereisd, ook dan is het boek van Liesbeth zeker een aanrader. Er staan leuke en herkenbare verhalen in. Tips voor diverse solo bestemmingen en tips voor het reizen in het algemeen. Ook voor mensen die nog twijfelen of solo reizen hun ding is, is Solo Reizen aan te raden. Misschien wel net het zetje dat ze nodig hebben om een keer alleen op reis te gaan.

Marloes de Hooge – Bucketlist reizen

Waarschijnlijk heb jij net als de meeste reizigers een bucketlist. In dit boek vind je genoeg inspiratie om deze aan te vullen met toffe reizen naar Amerika, IJsland, Zuid Amerika en roadtrips in Europa. Tips voor roadtrips die je kunt maken waarbij gedacht wordt aan hoe lang je er het beste de tijd voor kunt nemen tot aan tips voor welke route en stops onderweg. Bucketlist reizen is zo’n boek voor op de koffietafel waar je regelmatig even doorheen bladert.

Dirk Jan Roeleven – De laatste reis van de boswachter

Een oude Japanse Subaru ‘de Boswachter’ staat centraal in het verhaal van Dirk Jan Roeleven. Samen met zijn vrouw Hester heeft hij het plan opgevat om de Subaru terug te brengen naar de plek waar hij gemaakt is: De Subaru fabriek in Japan. Een reis van meer dan 20.000 kilometer. Via voor hun onbekende plekken en via een omweg reizen ze naar Japan. Bestemmingen in Polen, Litouwen, Rusland en Mongolië worden aangedaan tijdens hun enorme reis. Niet alleen het verhaal van de reis zelf is prachtig, ook het verhaal achter de reis wordt erg mooi beschreven. Hun kinderloosheid is nooit helemaal besproken en deze reis is daar het beste moment voor.

Lonely Planet – Where to go when / ultieme reisplanner

Een reisboek bomvol inspiratie! Voor ieder jaargetijde vind je de beste tips om naar af te reizen. In een bepaalde maand kun je kiezen aan de hand van je interesses en zo kom je op een bestemming uit die uitermate geschikt is om in die maand te bezoeken. Daarnaast is Where to go when ook gewoon leuk om door te bladeren en inspiratie op te doen voor nieuwe bestemmingen.

Lonely Planet – Solo Travel Handbook

Binnen de collectie van Lonely Planet kan een handboek over solo reizen natuurlijk niet ontbreken. Tips voor zowel de meer ervaren reiziger als de beginneling vind je in het Solo Travel Handbook. Je krijgt advies van de meest ervaren solo reizigers over budget, routes en hoe je andere mensen kunt ontmoeten onderweg.

Tips voor de mooiste koffietafelboeken

De reisboeken van Iris Hannema

Hoewel de reizen die Iris maakt ver buiten mijn comfort zone zijn, lees ik deze verhalen met plezier. Ik kreeg tijdens het lezen een soort respect voor haar manier van reizen. Dus wil je lezen over een vrouw die alleen reist en eigenlijk geen angst kent? Dan zijn de boeken van Iris Hannema perfect!

Ap Dijksterhuis – Wegwee

In Wegwee reist Ap Dijksterhuis door Azie om vervolgens in Georgie te eindigen. Niet per se landen die op mijn bucketlist staan om te bezoeken. Toch zorgt Ap ervoor dat ik meegenomen wordt in zijn reis door deze landen. Zijn sarcasme en observaties zijn heerlijk om te lezen. Alleen daarom is dit boek een aanrader. En ga je binnenkort deze kant op? Dan mag je dit boek zeker niet missen.

Gijs Middelkoop – Duizend graden in de schaduw

De boeken van Gijs verslind ik al een aantal jaren. Ik begon met zijn boeken over de reizen in Amerika, die ik als Amerika liefhebber niet kon laten liggen. Zijn daaropvolgende boek ging over de fietstocht die hij maakte in Japan, een land waar ik zelf minder mee heb, maar een boek die mij erg verraste. Het vierde boek van Gijs gaat over de fietstocht door Australië. Deze keer fietsen Aimee en Gijs 5000 kilometer door de woestijn van Australië, van Perth naar Sydney. En weer is het een fijn reisverhaal geworden met alle belevenissen onderweg in Australië.
Lees ook: de reviews van de andere reisboeken van Gijs

Miriam Lancewood – Liefde in de wildernis

Na Mijn leven in de wildernis een nieuw reisverhaal van de Nederlandse Miriam Lancewood. Waar Mijn leven in de wildernis zich afspeelde in Nieuw Zeeland, verschuift het decor in haar nieuwe boek naar verschillende bestemmingen. In Liefde in de wildernis beschrijft Miriam haar reis in Europa, Australië en Nieuw Zeeland. Samen met haar man Peter reizen ze als nomaden door diverse landen in midden Europa. Ze kopen een huisje in de bossen in Roemenië en wandelen nog in Turkije, waarna ze afreizen naar Australië voor een opdracht. Tijdens het reizen in Australië blijkt Peter ernstig ziek te zijn. Wanneer hij stabiel is, reizen ze naar vrienden in Nieuw Zeeland. Miriam blijft ondertussen haar droom najagen die ze al opstartte voordat Peter ziek werd. Samen met Tamar Valkenier begint ze aan haar eigen avontuur. Een ultiem moment om zelf te ontdekken of ze kan overleven in de natuur.

Frank van Rijn – De magische 5000 meter grens

Waar ik eerder al kennismaakte met de fietsverhalen van Gijs Middelkoop, ontdek ik in De magische 5000 meter grens een nieuw continent: Zuid Amerika. Waar ik in eerste instantie moet wennen aan de onbekende plaatsnamen, word ik al snel meegenomen op de reis van Frank van Rijn. Via bekende plekken als de zoutvlaktes in Bolivia en de Atacamawoestijn en minder bekende plekken in Argentinië, Chili, Bolivia en Peru, fietst Frank door deze landen om zoveel mogelijk 5000 meter toppen te bereiken. Een paar keer doet hij dat op de fiets, andere keren lopend. Frank neemt je mee tijdens zijn belevenissen op een humoristische manier en dat maakt De magische 5000 meter grens tot een fijn reisverhaal.

Jeroen van der Spek – 1000 dingen doen in Nederland

Dat er in Nederland genoeg te beleven valt kom ik de laatste tijd achter. Het is de periode om dingen dicht bij huis te ontdekken. Het boek van Jeroen van der Spek komt dan ook als geroepen. Want als je denkt dat je Nederland kent, dan heb je het mis. In 1000 dingen doen in Nederland ontdekte ik dicht bij huis nog genoeg dingen waar ik het bestaan niet eens van wist. Dit boek geeft je inspiratie voor leuke, originele uitjes in eigen land. Ze zijn opgedeeld per provincie wat het ideaal maakt als je een bepaald gebied gaat bezoeken. Aangevuld zijn er nog verschillende top 10 lijstjes te vinden, van filmlocaties, natuurgebieden tot de mooiste terrassen. En dat allemaal in Nederland.

Keesjan van den Herik & Ilse Verkaart – Handboek Oriëntatie voor de avontuurlijke reiziger

Echt avontuurlijk op reis, waarbij ik een kompas of een GPS nodig had, ben ik nog niet geweest. Ik liep hooguit met een kaart de wandelroutes die ik had uitgekozen. In een stad merkte ik de laatste jaren steeds meer het verschil en werd de kaart langzaam ingeruild voor Google Maps op je telefoon. Met een GPS track heb ik nog nooit gelopen, voor mij een ver van mijn bed show. Gelukkig is daar het praktische boek Handboek Oriëntatie voor de avontuurlijke reiziger. Hierin vind je alle tips voor het navigeren tijdens avontuurlijke routes. Niet alleen de traditionele vaardigheden komen voorbij, maar ook de moderne middelen als een hoogtemeter en GPS. Dit wordt ondersteund door praktische tips van de auteurs zelf. Veel foto’s en tekeningen helpen je een beeld te krijgen met het vinden van de juiste route. Voor een volgende wandeling, dus niet meer het volgen van de paaltjes, maar een GPS track die je kunt volgen.

Op zoek naar andere toffe reisboeken?

In sommige artikelen vind je affiliate links. Wanneer je op zo’n link klikt en iets op de desbetreffende website bestelt, ontvang ik een klein percentage daarvoor. Je betaalt daar niks extra’s voor.

Your Travel Guide is een digitale reisgids met persoonlijke en eerlijke tips voor (solo) road trips, citytrips en fijne escapes in de natuur; of een combinatie van alle drie! Liefde voor bestemmingen als New York, Noord- Amerika en dicht bij huis in Europa. Ontdek de hotspots & bezienswaardigheden in populaire bestemmingen of juist de verborgen parels.

Your Travel Guide

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in Amerika. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips, nature escapes en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beathen plekken. Inmiddels is YTG een platform voor soloreizigers.

Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on