Socials

De leukste reisboeken om inspiratie op te doen

Reisboeken

De leukste reisboeken om inspiratie op te doen

Lekker wegdromen van reisverhalen? Of op zoek naar reisinspiratie voor je komende bestemming? Dit zijn de leukste reisboeken die bomvol inspiratie zitten dat je ook thuis last van wanderlust krijgt. Tips voor nieuwe bestemmingen en reisverhalen om geïnspireerd te worden. Deze reisboeken mogen niet ontbreken in je boekenkast. Dit zijn de tofste reisboeken om te krijgen of cadeau te doen.

De leukste reisboeken om te lezen of cadeau te doen

Boeken met inspiratie voor bestemmingen

Verliefd op Nederland – Roëll de Ram

In een zomer waarin reizen grotendeels beperkt werd, ontdekten velen Nederland. Net als schrijfster Roëll de Ram. Oprichtster van reisblog We Are Travellers verzamelde al deze mooie plekken in Nederland in Verliefd op Nederland. De titel zegt het al; ook op Nederland kun je verliefd worden. Je hoeft niet per se ver van huis om mooie plekken te ontdekken. En ik denk dat wij dat allemaal wel geleerd hebben afgelopen jaar. In Verliefd op Nederland vind je handige tips voor de Wadden, toffe accommodaties, plekken om wildlife te spotten, citytrips, musea en natuur. Kortom alles wat Nederland te bieden heeft in een boek, wat wil je nog meer?

Drive your adventure- Noorwegen – Clémence Polge

Mocht je ooit een reis door Noorwegen willen maken, dan is dit boek een aanrader. Niet alleen om inspiratie op te doen voor bezienswaardigheden en een route, maar ook om alvast bij weg te dromen. De foto’s nodigen je direct uit om een roadtrip naar Noorwegen te plannen. Clémence en Thomas maken met zijn tweeën een roadtrip door Noorwegen. Met een kampeerbus reizen ze geruime tijd door het land. Kamperen mag overal in Noorwegen, dus dit is de ultieme vrijheid om het land te ontdekken. Naast een uitgebreid verslag van alle stops onderweg geven ze ook tips voor leuke adressen, kampeerplekken en activiteiten. Ook handige kampeertips komen aan bod. Ik krijg direct weer zin om af te reizen naar Noorwegen.

Insta Travel – Kim van Weering

Met Insta Travel speelt auteur Kim van Weering in op de invloed die Instagram heeft gehad afgelopen jaren in de reiswereld. Het is voor velen een inspiratiebron geworden om reizen te plannen, om de bestemmingen op te zoeken die je voorbij ziet komen op Instagram. Samen met een hoop andere Instagrammers zette Kim 75 plekken op de kaart in Europa die een must see ziin om te bezoeken, de foto’s laten duidelijk zien waarom deze plekken op je bucketlist moeten. Als fervente reiziger kun je zelfs een hoop nieuwe inspiratie opdoen voor bestemmingen, want Kim heeft werkelijk pareltjes uitgezocht om anderen te inspireren. Dus op zoek naar een nieuwe bestemming in Europa? Pak dan vooral Insta Travel er eens bij!

Verliefd op Europa – Roëll de Ram

Na het succesvolle boek Verliefd op Nederland kon een exemplaar met prachtige plekken in Europa niet achterblijven. In Verliefd op Europa komen de mooiste plekken in Europa voor en vind je veel inspiratie om toe te voegen aan een roadtrip dicht bij huis. Van verborgen parels in minder bekende landen tot bekende landen als Italië en Portugal, Roëll laat je allerlei prachtige plekken zien waardoor je eigenlijk direct wel een roadtrip wil maken door Europa. Ook de afwisseling tussen het uitlichten van steden en natuurgebieden zorgt voor een goede diversiteit in het boek. En natuurlijk hoef je niet per se de auto te pakken, ook per trein zijn er genoeg opties om Europa te ontdekken.

Wanderlust- Anne de Buijck

Net voordat ik op vakantie ging zag ik ‘Wanderlust’ voorbij komen op internet. Een handzaam boek, dat natuurlijk niet kon ontbreken destijds in mijn koffer. Opgedeeld in verschillende hoofdstukken geeft Anne je allerlei tips voor travel & style, overnachten, food hotspots en achterin vind je een aantal kleine gidsen van haar favoriete steden. In ‘Wanderlust’ staan niet alleen tips voor reizigers, ook haar eigen ervaringen in de wereld worden gedeeld. Dat is juist het leuke van Wanderlust, de persoonlijke ervaringen en tips van een ervaren reiziger.

National Parks of America- Lonely Planet

De Nationale Parken in Amerika bestaan dit jaar 100 jaar. In 1916 was het president Woodrow Wilson die de National Park Service oprichtte voor het behoud van de natuur. Ter ere van het 100 jarig bestaan bracht Lonely Planet dit prachtige boek van alle 59 Amerikaanse Nationale Parken uit. Een item dat je zeker kunt toevoegen aan je Amerika collectie. Van alle parken worden tips gegeven wat je er kunt doen, wat je er kunt zien, de mooiste hikes of waar je kunt overnachten. Ze geven een programma voor als je er een dag of meerdere dagen bent.

Het boek is mooi vormgegeven en de foto’s zijn uitnodigend. Het liefst wil je direct richting Amerika om één van de Nationale Parken te bezoeken. Ik ben op dit moment alleen in Yosemite National Park, Death Valley en de Grand Canyon geweest, dus voor mij zijn er nog genoeg mooie parken om te bezoeken. Een park dat op mijn bucketlist staat is Yellowstone National Park, maar na het zien van de foto’s van Grand Teton en de Great Smoky Mountains kan ik ook niet wachten om die te bezoeken.

Bucketlist Reizen – Marloes de Hooge

Waarschijnlijk heb jij net als de meeste reizigers een bucketlist. In dit boek vind je genoeg inspiratie om deze aan te vullen met toffe reizen naar Amerika, IJsland, Zuid Amerika en roadtrips in Europa. Tips voor roadtrips die je kunt maken waarbij gedacht wordt aan hoe lang je er het beste de tijd voor kunt nemen tot aan tips voor welke route en stops onderweg. Bucketlist reizen is zo’n boek voor op de koffietafel waar je regelmatig even doorheen bladert.

Where to go when / ultieme reisplanner – Lonely Planet

Een reisboek bomvol inspiratie! Voor ieder jaargetijde vind je de beste tips om naar af te reizen. In een bepaalde maand kun je kiezen aan de hand van je interesses en zo kom je op een bestemming uit die uitermate geschikt is om in die maand te bezoeken. Daarnaast is Where to go when ook gewoon leuk om door te bladeren en inspiratie op te doen voor nieuwe bestemmingen.

1000 dingen doen in Nederland – Jeroen van der Spek

Dat er in Nederland genoeg te beleven valt kom ik de laatste tijd achter. Het is de periode om dingen dicht bij huis te ontdekken. Het boek van Jeroen van der Spek komt dan ook als geroepen. Want als je denkt dat je Nederland kent, dan heb je het mis. In 1000 dingen doen in Nederland ontdekte ik dicht bij huis nog genoeg dingen waar ik het bestaan niet eens van wist. Dit boek geeft je inspiratie voor leuke, originele uitjes in eigen land. Ze zijn opgedeeld per provincie wat het ideaal maakt als je een bepaald gebied gaat bezoeken. Aangevuld zijn er nog verschillende top 10 lijstjes te vinden, van filmlocaties, natuurgebieden tot de mooiste terrassen. En dat allemaal in Nederland.

Boeken over reisthema’s

Duurzaam Reizen – Zoe van Liere

Een dilemma waar veel reizigers mee zitten, want duurzaam en reizen is niet altijd een goede combinatie. Zeker wanneer je vliegt naar verre bestemmingen, is het slecht voor het klimaat. In Duurzaam reizen geeft Zoe praktische tips om duurzaam en verantwoord op reis te gaan. Zeker binnen Europa zijn er genoeg prachtige plekken die je kunt bezoeken en waarbij je toch enigszins duurzaam kunt reizen. Naast een aantal toffe bestemmingen, deelt Zoe ook praktische tips om bewuster te gaan reizen. Kies het juiste vervoersmiddel, kijk naar de effecten van je reizen, welke activiteiten moet je wel of niet ondernemen op reis. Allemaal handige dingen om bewuster te gaan reizen.

Take a Break – Sara van Geloven

Steeds meer mensen nemen een tussenjaar. Voor mij niet per se weggelegd, maar toch vind ik het altijd enorm inspirerend om verhalen te lezen over wereldreizen of mensen die in het buitenland gaan studeren. Zeker wanneer je jong bent, komt er een heleboel op je af. In Take a Break vind je handige tips waar te starten. En veel inspiratieverhalen van reizigers die je al voor gingen. Of dat nu in Europa is of in Azië, in Take a Break komen alle werelddelen en opties voorbij. Hierdoor is het een praktisch en handzaam boek geworden voor mensen die ooit een keer langer van huis willen. En dus ook voor mensen die dat niet per se hoeven zoals ik.

Solo reizen – Liesbeth Rasker

Mocht je al solo hebben gereisd, ook dan is het boek van Liesbeth zeker een aanrader. Er staan leuke en herkenbare verhalen in. Tips voor diverse solo bestemmingen en tips voor het reizen in het algemeen. Ook voor mensen die nog twijfelen of solo reizen hun ding is, is Solo Reizen aan te raden. Misschien wel net het zetje dat ze nodig hebben om een keer alleen op reis te gaan.

Solo Travel Handbook – Lonely Planet

Binnen de collectie van Lonely Planet kan een handboek over solo reizen natuurlijk niet ontbreken. Tips voor zowel de meer ervaren reiziger als de beginneling vind je in het Solo Travel Handbook. Je krijgt advies van de meest ervaren solo reizigers over budget, routes en hoe je andere mensen kunt ontmoeten onderweg.

Boeken met reisverhalen

De lange weg naar Cullaville – Boris Kester

Soms heb je van die boeken die spontaan wanderlust bij je oproepen. Het boek De lange weg naar Cullaville van Boris Kester is er zo een. Hierin behandelt hij niet alledaagse avonturen die hij meemaakte tijdens zijn reis langs alle landen van de wereld. Inderdaad, Boris Kester heeft alle 193 landen ter wereld bezocht. Dat de een wat makkelijker is te bezoeken dan de ander, daar kom je al snel achter. Negatief reisadvies kom je tegen wanneer je op bezoek gaat naar landen als Somalië of Gabon, maar Boris laat zich niet tegenhouden. Hoewel ik zelf niet per se fan ben van lijstjes afvinken en in dit geval zoveel mogelijk landen afstrepen, merk ik dat Boris de landen ook daadwerkelijk heeft ervaren en er niet alleen geweest is om het te kunnen afvinken. Hij reist buiten de gebaande paden om zijn doel te bereiken en vertelt in detail over zijn reis. Niet alleen boeien zijn reisverhalen, ook geeft hij hoop mee in zijn verhaal. Vaak werd hij in deze moeilijk te bezoeken landen enorm gastvrij ontvangen.

1 jaar, 164 bestemmingen – een soloreis door Azië, Oceanië en Zuid Amerika – Carmen Schuurman

Wat was ik verrast door dit relatief onbekende boek. Carmen Schuurman reist niet alleen op een fijne manier de wereld rond, haar verhaal boeide van begin tot eind. Het is heerlijk om haar avonturen te lezen en de dingen die ze onderweg meemaakt. Ze maakt niet een bepaald standaard reis over drie continenten, maar volgt vooral haar eigen gevoel. Geen standaard toeristenroutes, maar haar eigen plan. Op een humoristische manier neemt ze je mee op reis. Een reis van één jaar dat echt niet alleen maar hoogtepunten heeft, maar ook haar tegenslagen worden op een prettige manier beschreven. En ondanks dat ik zelf een andere manier van solo reizen heb, vond ik het heerlijk om mij te verliezen in haar manier van solo reizen.

Het boek van Carmen is de bestellen via Boekscout

Sporen naar de horizon – Bastiaan Brink

Bastiaan Brink kan door een aandoening zijn beroep als musicus niet meer uitvoeren. Hij besluit samen met zijn vriendin rond te gaan reizen. Een jaar lang trok hij door Azië en Zuid Amerika om op zoek te gaan naar intense ervaringen en de schoonheid van de wereld. In poetische zinnen wordt je meegenomen naar de bestemming. Bestemmingen vaak met ongerepte natuur. Maar ook naar culturele hotspots om te ervaren waarom ze zo bijzonder zijn. Precies wat ik ook zoek in mijn reizen. Zien waarom plekken zo bijzonder zijn en zijn ze eigenlijk nog wel bijzonder? Dat lees je in Sporen naar de horizon.

De laatste reis van de Boswachter – Dirk Jan Roeleven

Een oude Japanse Subaru ‘de Boswachter’ staat centraal in het verhaal van Dirk Jan Roeleven. Samen met zijn vrouw Hester heeft hij het plan opgevat om de Subaru terug te brengen naar de plek waar hij gemaakt is: De Subaru fabriek in Japan. Een reis van meer dan 20.000 kilometer. Via voor hun onbekende plekken en via een omweg reizen ze naar Japan. Bestemmingen in Polen, Litouwen, Rusland en Mongolië worden aangedaan tijdens hun enorme reis. Niet alleen het verhaal van de reis zelf is prachtig, ook het verhaal achter de reis wordt erg mooi beschreven. Hun kinderloosheid is nooit helemaal besproken en deze reis is daar het beste moment voor.

Tips voor de mooiste koffietafelboeken

De reisboeken van Iris Hannema

Hoewel de reizen die Iris maakt ver buiten mijn comfort zone zijn, lees ik deze verhalen met plezier. Ik kreeg tijdens het lezen een soort respect voor haar manier van reizen. Dus wil je lezen over een vrouw die alleen reist en eigenlijk geen angst kent? Dan zijn de boeken van Iris Hannema perfect!

Wegwee – Ap Dijksterhuis

In Wegwee reist Ap Dijksterhuis door Azie om vervolgens in Georgie te eindigen. Niet per se landen die op mijn bucketlist staan om te bezoeken. Toch zorgt Ap ervoor dat ik meegenomen wordt in zijn reis door deze landen. Zijn sarcasme en observaties zijn heerlijk om te lezen. Alleen daarom is dit boek een aanrader. En ga je binnenkort deze kant op? Dan mag je dit boek zeker niet missen.

Fulltime avonturier – Tamar Valkenier

Niet tevreden zijn met je huidige leven, de reden voor Tamar Valkenier om zomaar vanuit het niets te starten met een fietstocht door Europa. Het leverde uiteindelijk een nomadenbestaan op, want na dit eerste avontuur kreeg ze de smaak te pakken. Met weinig spullen verkent ze tegenwoordig de wereld. Het liefst wandelt ze op onbekende lange afstandswandelingen. Haar tocht door Mongolië met een kameel, een paard en een hond zorgde ervoor dat ik echt respect kreeg voor haar manier van reizen. Daarnaast lees je ook haar verhaal over de reis die ze maakte met Miriam Lancewood in Nieuw-Zeeland. Echt een fijn boek om weg te dromen bij prachtige reizen over de hele wereld.

De reis van je leven – Viora & Joost

De reis van je leven is alweer het tweede boek van Joost en Viora. Waar het eerste boek, Beter op reis, het proces van Viora’s ziekte (leukemie) verteld, neemt de Reis van je leven je mee in het jaar erna. Na een heftige tijd in 2019 laten ze alles achter om op wereldreis te gaan. Twaalf maanden en elf landen later en ondertussen meer dan dertigduizend volgers op hun Instagramaccount Be More Unicorn. Van het reizen met de Transmongolië Express, het ontdekken van China, relaxen op de Filipijnen, met de motor door Vietnam en de camper door Australië en Nieuw-Zeeland, Joost en Viora laten zien hoe je kunt genieten van een wereldreis. Ondertussen krijg je als lezer persoonlijke verhalen, ervaringen van hun reis die aangevuld zijn met tips voor het maken van een wereldreis of backpacken.

Duizend graden in de schaduw – Gijs Middelkoop

De boeken van Gijs verslind ik al een aantal jaren. Ik begon met zijn boeken over de reizen in Amerika, die ik als Amerika liefhebber niet kon laten liggen. Zijn daaropvolgende boek ging over de fietstocht die hij maakte in Japan, een land waar ik zelf minder mee heb, maar een boek die mij erg verraste. Het vierde boek van Gijs gaat over de fietstocht door Australië. Deze keer fietsen Aimee en Gijs 5000 kilometer door de woestijn van Australië, van Perth naar Sydney. En weer is het een fijn reisverhaal geworden met alle belevenissen onderweg in Australië.
Lees ook: de reviews van de andere reisboeken van Gijs

Liefde in de wildernis – Miriam Lancewood

Na Mijn leven in de wildernis een nieuw reisverhaal van de Nederlandse Miriam Lancewood. Waar Mijn leven in de wildernis zich afspeelde in Nieuw Zeeland, verschuift het decor in haar nieuwe boek naar verschillende bestemmingen. In Liefde in de wildernis beschrijft Miriam haar reis in Europa, Australië en Nieuw Zeeland. Samen met haar man Peter reizen ze als nomaden door diverse landen in midden Europa. Ze kopen een huisje in de bossen in Roemenië en wandelen nog in Turkije, waarna ze afreizen naar Australië voor een opdracht. Tijdens het reizen in Australië blijkt Peter ernstig ziek te zijn. Wanneer hij stabiel is, reizen ze naar vrienden in Nieuw Zeeland. Miriam blijft ondertussen haar droom najagen die ze al opstartte voordat Peter ziek werd. Samen met Tamar Valkenier begint ze aan haar eigen avontuur. Een ultiem moment om zelf te ontdekken of ze kan overleven in de natuur.

De magische 5000 meter grens – Frank van Rijn

Waar ik eerder al kennismaakte met de fietsverhalen van Gijs Middelkoop, ontdek ik in De magische 5000 meter grens een nieuw continent: Zuid Amerika. Waar ik in eerste instantie moet wennen aan de onbekende plaatsnamen, word ik al snel meegenomen op de reis van Frank van Rijn. Via bekende plekken als de zoutvlaktes in Bolivia en de Atacamawoestijn en minder bekende plekken in Argentinië, Chili, Bolivia en Peru, fietst Frank door deze landen om zoveel mogelijk 5000 meter toppen te bereiken. Een paar keer doet hij dat op de fiets, andere keren lopend. Frank neemt je mee tijdens zijn belevenissen op een humoristische manier en dat maakt De magische 5000 meter grens tot een fijn reisverhaal.

Van vuur naar ijs – Marcia van der Meer

Een fietstocht van ruim 28.000 kilometer staat er op het programma wanneer Marcia van der Meer in het vliegtuig stapt. Van het uiterste puntje in Zuid Amerika tot in Alaska, die afstand wil Marcia per fiets afleggen. Het doorkruisen van verschillende landen waarbij ze te maken hebben met verschillende seizoenen. Het werd een prachtige tocht door overweldigende natuurgebieden, afgelegen dorpen en ontmoetingen met locals onderweg. Natuurlijk zijn er tijdens een tocht van 28.000 kilometer ook de nodige tegenslagen, maar Marcia slaat zich er optimistisch doorheen. Een reis door allerlei landen op het Amerikaanse continent en waar je niet alleen kennis maakt met de aspecten van zo’n fietstocht, maar ook ziet wat slow travel precies inhoudt.

Op zoek naar andere toffe reisboeken?

In sommige artikelen vind je affiliate links. Wanneer je op zo’n link klikt en iets op de desbetreffende website bestelt, ontvang ik een klein percentage daarvoor. Je betaalt daar niks extra’s voor.

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on