Socials

Tips voor een bezoek aan Colmar in de Elzas

Tips Colmar

Tips voor een bezoek aan Colmar in de Elzas

Colmar in de Elzas is een heerlijke stad om mee te nemen wanneer je rondreist in de Elzas. De enorm fotogenieke stad dankt dat vooral aan de vele vakwerkhuizen die er staan. De stad ademt geschiedenis met al deze prachtige huizen. Maar Colmar heeft meer te bieden. Benieuwd wat je kunt doen in Colmar? Tips voor Colmar in de Elzas.

Beste tijd om Colmar te bezoeken

Colmar kun je het hele jaar bezoeken. In de zomermaanden is het een populaire plek om te combineren met de wijnroute die door de Elaz loopt. In de wintermaanden komen vele toeristen vanwege de prachtige kerstmarkten naar de regio. Ook in Colmar vind je een prachtige kerstmarkt. Met typisch Duits eten en gezelligheid. 

Wat te doen in Colmar?

Little Venice

The Lauch Rivier en de omringende huizen staan symbool voor het deel dat Little Venice genoemd wordt in Colmar. Aan beide kanten van de Lauch Rivier vind je vakwerkhuizen die doen denken aan Venetië. Vanaf de brug heb je het mooiste uitzicht over Little Venice, maar ook de flat-bottomed boat is een goede optie. De wijk begint achter het Koïfhuis en gaat door tot het gedeelte dat ze Fisherman’s District noemen. Oorspronkelijk woonden hier veel wijnproducenten, tuinders en schippers.

Flat-bottomed boat in Little Venice

Little Venice is sowieso al prachtig om te zien, maar vanaf het water heb je net even een ander uitgangspunt. In een flat-bottomed boat vaar je tussen de traditionele vakwerkhuizen van de wijk. Je kunt mee op een boottochtje via Cie Sweet Narcisse, de tochtjes duren ongeveer een half uurtje (verder kan er helaas niet gevaren worden op het water).

Tips Colmar

Covered Markt in Colmar

In een overdekte hal kun je van dinsdag tot en met zondag terecht voor de lokale markt. Het is de ideale plek om lokale producten van lokale ondernemers te proberen. Aan de waterkant vind je een heerlijk terras waar je ondertussen de rondvaartbootjes voorbij ziet varen. 

Rondstruinen in Colmar

Sta vroeg op en ontdek de stad in alle rust. Het is heerlijk om door Colmar te struinen, de enorm fotogenieke huizen te zien en de prachtige vakwerkhuizen. Natuurlijk kan dit ook overdag, maar dan moet de straten van Colmar delen met honderden anderen. 

Museum Unterlinden

Museum Unterlinden in Colmar is het bekendste museum van de stad. In het museum vind je een collectie van moderne kunst. Kunstenaars uit de 20e eeuw worden hier vertegenwoordigd. Denk aan kunstwerken van Picasso, Dubuffet en De Staël. Naast de vaste collectie zijn er ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen. Een van de meest belangrijke kunstwerken is The Isenheim Altarpiece. 

Tips Colmar

Bartholdi in Colmar

Wat je waarschijnlijk, net als ik, niet weet is dat de beeldhouwer van het Vrijheidsbeeld in New York geboren is in Colmar. In de stad kun je niet om de ontwerpen van Bartholdi heen. Op verschillende pleinen staan beelden ontworpen door Bartholdi, wel iets kleiner dan het Vrijheidsbeeld in New York. In het museum kun je meer over hem te weten te komen. Net iets buiten het centrum staat een replica van het Vrijheidsbeeld. 

Wijnproeverij bij Martin Jund

De Elzas regio staat bekend om de wijngaarden. Er is een speciale wijn route uitgestippeld langs diverse wijngaarden. Die hoef je niet per se te rijden, want in Colmar kun je wijn uit de regio proeven bij Martin Jund. Op een binnenplaats worden diverse flessen wijn tevoorschijn gehaald. Allemaal uit eigen productie van een van de wijngaarden in de streek die al jaren in handen zijn van de familie Jund, een echt familiebedrijf.

Tanneurs District

Colmar staat bekend om de vele vakwerkhuizen en die vind je vooral in dit gedeelte van de stad. De meeste huizen zijn sowieso al prachtig, maar er zijn een aantal die eruit springen om te bezoeken:

  • House of the Heads; een huis met 105 beeldjes erop
  • Pfister House; huis met een mix van stijlen (Renaissance huis met middeleeuwse stijl)
  •  Koïfhouse; in 1480 gebouwd en gebruikt als warenhuis en markt (business hub)

Musea in Colmar

Op een regenachtige dag in Colmar zijn er een aantal musea waar je je kunt vermaken. Het leuke is dat ze eigenlijk allemaal over verschillende onderwerpen gaan. Hierdoor is er voor iedere doelgroep wel een museum in Colmar. De bekendste is natuurlijk Museum Unterlinden, maar Colmar heeft meer te bieden:

-> met de Colmar CityPass heb je vrij toegang tot een aantal musea (32 euro)

Overnachten in Colmar

Een leuke plek om te overnachten in Colmar is Hotel Paul & Pia. Het hotel ligt tussen het station en het centrum. Bij binnenkomst vallen de vrolijke kleuren je direct op. Deze ruimte wordt gebruikt om te ontbijten, maar je kunt er gedurende de dag ook rustig gaan zitten met een kop koffie of te lunchen. De kamers zijn eenvoudig maar van alle gemakken voorzien. En ook hier komen de vrolijke kleuren weer terug.  
Bekijk hier de beschikbaarheid van Paul en Pia

Tips voor restaurants in Colmar

Tabula Rasa

Net iets buiten het centrum, op maar 3 minuten loopafstand, vind je dit vegan restaurant. Tabula Rasa is eenvoudig, niet heel groot en heeft een kleine menukaart. Dat laatste zorgt ervoor dat de gerechten die je krijgt altijd vers zijn. Vaak staan er drie verschillende gerechten op de kaart en altijd vegan. Tabula Rasa is een heerlijke plek voor een gezonde maaltijd. 
A: 22 Av. de la République

Wistub Brenner

Vlakbij Little Venice ligt Wistub Brenner. De plek om de lokale specialiteiten te proeven. Hier vind je een Elzas keuken met verse producten uit de regio. Geniet op het terras van Little Venice en ondertussen van een echte maaltijd uit de Elzas.

A: 1 rue Turenne

Hoe kom je in Colmar?

Colmar ligt op ruim 640 kilometer vanaf Utrecht. Een makkelijke manier om er te komen is per auto. Hierdoor heb je ook nog de mogelijkheid om de regio te ontdekken; eventueel andere dorpjes met vakwerkhuizen of de wijnroute. Je kunt Colmar ook bereiken per trein. Vanaf Strasbourg is het een half uurtje per trein. Strasbourg kun je bereiken via Parijs of via Mannheim in Duitsland.

Rondreizen in Colmar

In Colmar zelf kun je alles lopend doen. Het huren van een fiets is niet nodig en alles bevindt zich op loopafstand. 

Hoeveel dagen heb je nodig om Colmar te ontdekken?

Wil je alles goed zien en ook een keer in de vroege ochtend zonder alle mensen? Dan raad ik aan om 2 volle dagen in de stad te blijven. Je hebt dan ook de mogelijkheid om een museum te bezoeken. Ben je minder fan van musea? Dan zou je het in 1 dag kunnen doen.

Tips Colmar

Leuk om te weten 

In Colmar kun je nog de echte Alsatian taal tegenkomen. Hoewel het een stuk minder gesproken wordt, is de taal nog steeds levendig. Het is een uniek dialect in de regio. 

Hoe de huizen in Colmar aan hun verschillende kleuren komen? Ze mogen niet dezelfde kleur hebben als het huis ernaast, de gemeente bepaald uiteindelijke welke kleur het huis kreeg. De balken in de huizen laten zien wat voor beroep de bewoner uitoefende. Oh en zie je hartjes op de houten schermen voor de ramen? Dan woonde er een single vrouw.

Lees meer over Frankrijk

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on