Wat te doen tijdens een weekend Parijs?

Wat te doen tijdens een weekend Parijs?

Parijs is een ideale stad voor een weekendje weg. Vanuit Nederland ben je zo in de Franse hoofdstad. En in de Franse hoofdstad zijn genoeg leuk dingen om te doen, zelfs wanneer je al meerdere keren in de stad geweest bent. Wat je kunt doen tijdens een weekend Parijs? Ik geef je een aantal bekende en onbekende tips.

Wat te doen tijdens een weekend Parijs?

Dag 1: bezoek de toeristische highlights van Parijs

Als het je eerste keer Parijs is, dan kan ik je zeker aanraden om toch de toeristische highlights van de stad te bekijken. De Eiffeltoren is een icoon van Parijs en wanneer de zon ondergaat een waar spektakel. Ook de meest bekende bezienswaardigheden als het Louvre, de Arc de Triomphe en de Notre Dame zijn de moeite waard.

Eiffeltoren

De Eiffeltoren werd in 1889 gebouwd en is sindsdien een icoon in de stad. Destijds riep het ontwerp veel weerstand op, maar inmiddels is het symbool van Parijs niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Je kunt de Eiffeltoren beklimmen (of de lift pakken) tot de derde etage. Met mooi weer kun je ruim vijftig kilometer kijken. Ook de contouren van Parijs zijn goed zichtbaar vanaf de Eiffeltoren. De rijen zijn vaak en helaas, eindelijk lang. Kom vroeg op de dag om dit te vermijden of koop je toegangsbewijs online!

Parijs

Musée du Louvre

Het bekendste museum van Parijs en inmiddels ook wereldwijd bekend. Voordat het een museum werd heeft het gebouw van het Louvre tal van andere bestemmingen gehad. In 1793 was het Napoleon die besloot het voormalige paleis open te stellen. Het Louvre is niet alleen het rijkste museum ter wereld, ook was het decor voor verschillende filmsets. Het Louvre is zo groot, dat je in een dag nog niet eens alles kunt zien. Plan daarom je bezoek goed en koop je tickets van te voren om wachtrijen te vermijden.

Jardin des Tuileries

Als je dan toch bij het Louvre bent, bezoek dan direct de tuinen die voor het museum liggen: Jardin des Tuileries. Niet alleen een heerlijk park om even te relaxen of te lunchen, je hebt uitzicht op de Arc de Triomphe en het Louvre. Vaak zijn er activiteiten in het park of zie je locals op weg naar hun bezigheden. Gewoon een fijn park om even doorheen te wandelen.

Wat te doen tijdens een weekend Parijs?

Champs- Elysée

Wandel vanaf de Jardin des Tuileries de beroemdste straat van Parijs op. De straat is het domein van verschillende grote winkels, waaronder populaire winkelketens en designerwinkels. Hoewel je voor sommige winkels een redelijke portemonnee moet hebben, sowieso liggen de prijzen in dit iets hoger, is het al leuk om even sfeer te proeven.

Arc de Triomphe

Wanneer je de Champs-Elysées afloopt kom je uit bij een populaire bezienswaardigheid. Ook bij de Arc de Triomphe speelt Napoleon een rol, deze keer gaf hij in 1806 na de overwinning in Austerlitz de opdracht om triomfboog te bouwen. Het duurde nog wel dertig jaar voordat de Arc de Triomphe klaar was. Op de voetstukken van de pilaren vind je vier grote reliëfs.

Wat te doen tijdens een weekend Parijs?

Notre-Dame

Was de Notre-Dame niet al wereldwijd bekent, dan werd de kathedraal het wel in april 2019. Een grote brand zorgde voor het instorten van het dak, een deel van de toren en het interieur werd verwoest. Pas toen werd ook duidelijk hoe belangrijk de Notre-Dame was voor de Parijzenaren die met tranen voor de televisie zaten. Op dit moment zijn de renovaties nog steeds aan volle gang, naar verwachting duurt het een jaar of vijf.

Seine

Dwars door Parijs loopt de Seine. Vanaf het Plateau van Langres stroomt de Seine uiteindelijk Parijs in. In Parijs heeft de Seine aan beide kanten oevers waarop een wandelpad is aangelegd. Het is een leuke en plezierige wandeling om te maken. Je krijgt zo een goede indruk van Parijs en vaak vind je op de oevers marktjes, café’s en plekken om even uit te rusten

Dag 2: De wijken van Parijs verkennen

Na het zien van de populaire bezienswaardigheden is het tijd om de andere wijken te verkennen. Wat mij betreft krijg je hier het echte Parijse gevoel en voelt het ook direct een stuk minder toeristisch aan.

De wijk Montmartre

Inmiddels wint de wijk steeds meer aan populariteit. De leuke straatjes, restaurantjes, winkels en pleinen dragen daar aan bij. Montmartre ligt op een heuvel en de straten zijn bedekt met cobble-stones waardoor schoenen geen overbodige luxe zijn. De wijk heeft een uniek karakter en voelt een beetje als een dorp in een stad.

De bekendste trekpleister van Montmartre is de Sacré-Coeur. De basiliek staat op een heuvel en erg fotogeniek door de witte kleuren. Je kunt de 222 treden beklimmen om boven te komen of de Funiculaire de Montmartre nemen. Wij dwaalden al even door de wijk en kwamen zo direct uit bij de basiliek. Vanaf het plein voor de Sacré-Coeur heb je een fraai uitzicht over Parijs en kun je even heerlijk wegdromen bij het uitzicht.

Verken Montmartre zelf via diverse leuke straatjes. Voorbeelden van fotogenieke straten en pleinen zijn Rue de Lepic, Vla Léandre, Rue de l’Abreauvoir, Place du Tertre en Rue des Saules. Vergeet ook niet om Le Mur des Je t’aime te bekijken in Montmartre. De kunst is om op deze muur Ik hou van jou te vinden tussen alle verschillende vertalingen van Je t’aime.

Twee andere bezienswaardigheden om langs te lopen zijn Moulin Rouge, bekend van de gelijknamige film en Café des 2 Moulins, bekend van de film Amelie.

Montparnasse & Le Quartier

In de middag is het tijd om andere wijken van Parijs te ontdekken. Lunchen kun je doen bij Jozi Café in de buurt van het Panthéon. Een heerlijk relaxte plek waar je zowel binnen als buiten kunt zitten met een fijne menukaart. Op ons bord kwamen pannenkoeken en een toast met avocado terecht. Het was heerlijk om buiten te lunchen en sfeer te proeven vanaf het terras.

Een ander leuk plekje waar je even langs kunt is Odette Paris. Sowieso loop je al door een prachtig sfeervolle straat, maar bij Odette vind je een soort soes gevuld met diverse smaken. Voor slechts €2 kun je kiezen uit negen verschillende smaken. En als je toch in de buurt bent, wandel dan ook de Shakespeare and Company boekwinkel binnen. Het is een Engelstalige boekhandel die al in 1919 werd opgericht. Enkele grote namen uit de schrijverswereld kwamen hier, denk aan Ernest Hemingway, F. Schott Fitzgerald en James Joyce.

Je dag eindigen kan bij Jardin du Luxembourg. Het heerlijke park, waar ook veel Parijzenaren komen, staat bekend om de Luxemburg stoeltjes die er staan. Vanaf hier kun je ook Palais de Luxemboug bekijken waar tegenwoordig het Franse senaat in gevestigd zit. Jardin du Luxembourg is de plek om even bij te komen van alle indrukken van de stad.

Dag 3: Duik onder de grond en wandel over de Parijse High Line

Op de laatste dag is het tijd voor een tweetal bezienswaardigheden voordat de reis naar Nederland weer begint. Beiden zijn de moeite waard om toe te voegen aan je bezoek aan Parijs.

Catacomben van Parijs

Duik onder de grond bij de Catacomben van Parijs. Voor onwetenden is het een rare gewaarwording dat er onder de grond nog een heel gangenstelsel loopt. En niet zomaar een gangenstelsel. Eén waar miljoenen botten liggen van mensen die in de 15e eeuw overleden zijn. Deze lagen eerst op een kerkhof, maar na de sluiting moest er een plek gezocht worden voor deze botten. Alle doden die in de Catacomben liggen zijn anoniem. Je kunt door de tunnels lopen, de totale lengte van de route is 1,7 kilometer.  

Boek hier alvast je tickets voor de Catacomben.

De High Line van Parijs: Le Viaduc des Arts

Velen kennen inmiddels The High Line van New York, maar minder bekend is de variant in Parijs. Le Viaduc des Arts was van 1859 tot 1969, hoe verrassend, een spoorlijn. Sinds 1996 kun je door Le Viadcus des Arts wandelen over een pad dat ongeveer 4,5 kilometer lang is. En inderdaad, het voelt een beetje hetzelfde als The High Line in New York. Onder Le Viaduc des Arts vind je winkels en galerijen.

Overnachten tijdens je weekendje Parijs

Overnachten tijdens een weekend Parijs kan op vele plekken. Zelf kozen we ervoor om in de buurt van de Eiffeltoren te overnachten. Je hebt daar een redelijk goedkoop hotel en zit centraal bij bezienswaardigheden en de metro.

Bekijk hier Villa des Ambassadeurs in Parijs

Meer lezen over Parijs?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on