Socials

Beleef de Waddenzee met een boottocht naar de Engelsmanplaat

Engelsmanplaat

Beleef de Waddenzee met een boottocht naar de Engelsmanplaat

Verborgen parel in de Waddenzee. Zo zou je de Engelsmanplaat kunnen omschrijven. Een relatief onbekend stukje in het Waddenzeegebied, een plek waar ik tot kort geleden nog nooit van gehoord had. Afgelopen maand bezocht ik de Engelsmanplaat inclusief een zeehondentocht. Een keer vanuit Schiermonnikoog en een keer vanuit Lauwersoog. Een mooie boottocht over de Waddenzee waarbij je, als je geluk hebt, zeehonden kunt spotten en meer te weten kunt komen over de Waddenzee en de Engelsmanplaat. Een mooie gelegenheid om de Engelsmanplaat te beleven en te aanschouwen. Ontdek de Engelsmanplaat en de Waddenzee met een boottocht.

Engelsmanplaat

Midden op de Waddenzee, gelegen tussen Ameland en Schiermonnikoog, ligt de Engelsmanplaat. Een groep zandplaten met een eigen wantij naar de Friese kust. Platen die voortdurend in beweging zijn. Waar de natuur en de getijden het leven beheersen. Op de Engelsmanplaat waren er in de jaren zeventig nog duinen en begroeiing te vinden, inmiddels is dat verdwenen. Het Rif daarentegen, in het noordwesten van de Engelsmanplaat, is uitgegroeid tot een klein duingebied. Het oude Smeriggat, de geul tussen beiden, is nu ondieper geworden en daardoor geen officiële vaarroute meer. De natuur is continu in beweging in het Waddengebied.

De naam Engelsmanplaat komt van de kokkel-schipper Engelsman die destijds vast liep vanuit Schiermonnikoog op de plaat. Daarna hebben ze de plaat verhoogd. Het is een plaat wanneer het stukje land kleiner dan 1 km2 is,  groter dan 1km2, is het een eiland.

Verken en beleef de Engelsmanplaat

Een plaat die met hoog water verdwijnt, een die je kan bezoeken wanneer het tij precies goed is, dat is de Engelsmanplaat. De plek waar duizenden vogels rusten tijdens hun doorreis. De bodem van de Waddenzee biedt genoeg mogelijkheden voor voedsel; pieren, garnalen en schelpdieren zijn de voedingsbronnen voor deze vogels. De Engelsmanplaat is een tussenstop voor vele vogels die op weg zijn naar hun overwinteringsgebied in Afrika of hun broedgebied in Groenland of Scandinavië. Als het water stijgt verdwijnt 99% van de plaat onder water en verzamelen de vogels zich op het stukje van de zandplaat die met hoog water droog blijft. Tijdens hoogwater is het niet mogelijk om de plaat te bezoeken omdat deze in zijn geheel bijna onder water staat. Tijdens laag water kunnen boten aanmeren en is het mogelijk om de plaat te verkennen. Op de plaat staat een vogel-wachtershuis Kalkman, vernoemd naar de kalk van een schelp. Sinds twee jaar staat dit huisje op de plaat en wordt het van april tot en met oktober bewoond door vrijwilligers. Vogels tellen, toeristen in de gaten houden en voorlichting geven zijn een week lang de taak van twee vrijwilligers. En voor de rest genieten van de natuur en de mogelijkheid om niets te doen.

Boottocht vanuit Lauwersoog en Schiermonnikoog

Je hebt twee verschillende opties om bij de Engelsmanplaat te komen, vanuit Lauwersoog en vanuit Schiermonnikoog worden excursies georganiseerd. Vanaf Schiermonnikoog is de Veerdam de vertreklocatie van de boottocht, in Lauwersoog is dat de haven. Dat het tij precies goed moet zijn, blijkt bij de eerste excursie die ik maakte vanaf Schiermonnikoog. Wanneer het tij te hoog of te laag is, dan kan de boot niet ‘aanmeren’ en is het onverantwoord om uit  te stappen. In vijf minuten steeg het peil zo’n vijf centimeter en daarom was het niet veilig genoeg om er af te gaan, namelijk na de wandeling op Engelsmanplaat moet je weer aan boord. Gelukkig hadden we de tweede keer wel de mogelijkheid om af te stappen.

Wist je dat de vuurtoren van Schiermonnikoog vier keer knippert en dan zes seconden stil is en die van Ameland drie keer knippert en dan zes seconden stil? Dit heeft te maken met de lettergrepen van beide eilanden, Schiermonnikoog heeft er vier en Ameland drie.

Boottocht Engelsmanplaat over de Waddenzee

De boottocht naar de Engelsmanplaat geeft de mogelijkheid om onderweg zeehonden te spotten. De ene keer zijn deze in grotere getale aanwezig, de andere keer liggen ze aan de andere kant van de plaat en zie je verder weinig. De eerste keer lagen ze met een groot aantal op de plaat te genieten van de zon, de tweede keer lagen ze op het andere uiteinde van de plaat en moesten we het doen met de enkeling die hier was neergestreken. Om wildlife te zien tijdens een excursie heb je natuurlijk nooit 100% garantie, dus dat we beide keren zeehonden gezien hebben is natuurlijk mooi meegenomen. Na de botsing op de Engelsmanplaat is het tijd om aan de voorkant het schip te verlaten. Een korte broek is het meest handige kledingstuk om aan te hebben, want je stapt direct in het zeewater dat bij mij tot mijn knieën kwam. Daarna is het tijd om over de bodem van de Waddenzee te struinen richting het vogel-wachtershuisje. Per vijftien personen mogen we niet alleen de omgeving vanuit de hoogte bekijken, we krijgen ook een kijkje in hoe beide mannen (deze keer) leven. Daarna leren we wat over de Waddenzee, over krabben die kennelijk hun poten los kunnen werpen om te ontsnappen van meeuwen, hoe je het verschil kunt zien en hoe ze zich voortplanten, zien oerhollandse luchten weerspiegelen op het Wad, genieten van de weidsheid van de plaat en van de stilte om je heen. Even ben je in niemandsland op de Engelsmanplaat.

Ook een keer wadlopen? Lees hier mijn tips voor wadlopen

Praktische informatie Engelsmanplaat

Vanuit Lauwersoog is de excursie te boeken via Beleef Lauwersoog, vanaf Schiermonnikoog bij de VVV Schiermonnikoog. Doordat de excursie afhankelijk is van de getijden, kunnen de dagen en tijden variëren van de excursie. De gehele tocht duurt zo’n 3 a 3,5 uur. Kleding tip: Neem schoeisel mee dat nat/vies mag worden en een korte broek is het handigst. Overigens ging ik op blote voeten op de plaat, maar je hebt kans dat je in schelpen moet lopen wat niet altijd fijn voelt. Via Beleef Lauwersoog kun je nog meer excursies boeken in Lauwersoog en omgeving.

Meer lezen over Schiermonnikoog?

Overnachten op Schiermonnikoog

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on