D-Day bezienswaardigheden en musea in Normandië

D-Day bezienswaardigheden en musea in Normandië

D-Day bezienswaardigheden en musea in Normandië

Meer dan 75 jaar geleden werd er geschiedenis geschreven in Frankrijk. De start van de bevrijding van Europa vond plaats op de stranden van Normandië. Geschiedenis die je na al die jaren nog steeds kunt bezoeken. De D-Day bezienswaardigheden, musea en monumenten zijn nog steeds toegankelijk voor bezoekers. Wij reden drie verschillende routes aan de kust van Normandië en bezochten veel van deze bezienswaardigheden en musea tijdens onze roadtrip. Benieuwd wat je na al die jaren nog steeds kunt bekijken?

D-Day musea in Normandië

Utah Beach Museum

Aan Utah Beach vind je het museum dat een eerbetoon geeft aan de Amerikaanse soldaten die op 6 juni 1944 aan land kwamen. Het Utah Beach Museum geeft een goede indruk van de gebeurtenissen op de stranden. Ook de landing van de parachutisten die iets verderop aan land kwamen wordt tentoongesteld. In het museum staan vliegtuigen met namen als Dimah Might waarop je kunt aflezen hoeveel vluchten het vliegtuig heeft gemaakt richting vijandelijk gebied. Persoonlijk vond ik de tentoonstelling (sept 2019) Utah Beach, Then and Now erg indrukwekkend. Je zag foto’s van de gebeurtenissen in de eerste dagen van juni en foto’s op dezelfde plekken 75 jaar later.

Musee du Debarquement de Utah Beach
A: 50480 Sainte Marie du Mont

D-Day bezienswaardigheden en musea in Normandië

Juno Beach Centre

Juno Beach was op 6 juni de plek waar de Canadezen voet aan wal zetten in Normandië.  Het Juno Beach Centre is een hommage aan de invloeden van de Canadezen in de Tweede Wereldoorlog. In totaal verloren ongeveer 45.00 Canadezen hun leven waarvan 359 op D-Day. Na een korte introductie worden bezoekers meegenomen via de permanente tentoonstelling in de ervaringen van de Canadezen in de Tweede Wereldoorlog. Ook de inspiratiefilm “They walk with you” is een aanrader om te bekijken. 

Juno Beach Centre
A: Voie des Francais Libres – Courseulles sur Mer

D-Day bezienswaardigheden en musea in Normandië

Musee Memorial Pegasus Bridge

De 6e Airborne divisie landde in de nacht van 5 op 6 juni als eerste in Normandië. Een van hun doelen was het veroveren van de Pegasus Bridge. Bij het memorial kun je tegenwoordig alles vinden over deze verovering van de 6e Airborne divisie. Eerst rijd je de bekende brug over, het originele exemplaar ligt in het museum, en daarbij komt je langs het beroemde Cafe Gondree, een klein koffietentje dat destijds gerund werd door de familie Gondree. Tijdens de oorlog werd het een belangrijke plek voor de Britse soldaten. Loop het cafe eventjes in en je bent terug in de tijd. Terug naar het musea waar je een heleboel artefacten terugvindt van de oorlog. Niet alleen de brug, maar ook de vliegtuigen staan tentoongesteld. Kortom een museum met veel informatie over de eerste veroveraars van Normandie. 

Musee Memorial Pegasus Bridge
A: Avenue de Major Howard – Ranville

D-Day bezienswaardigheden en musea in Normandië

Overlord Museum Omaha Beach

Een van de grootste musea over D-Day is het Overlord Museum Omaha. Op Omaha beach landden de Amerikanen op 6 juni, vlakbij het Overlord Museum. In dit musea vind je meer dan 10.000 attributen uit de oorlog die bewaard zijn gebleven. Ook grote tanks en auto’s staan nog tentoongesteld. Het verhaal vanaf de landing tot aan de bevrijding van Parijs door middel van alle attributen die in al die jaren bij elkaar gezocht zijn. Zelf bezocht ik het museum niet omdat we graag door wilden naar het Amerikaanse kerkhof, maar alleen de shop. Ook die is een stop waard bij het museum. 

Overlord Museum Omaha Beach
A: Lotissement Omaha Center – Colleville sur mer

D-Day bezienswaardigheden en musea in Normandië

Andere opties voor D-Day musea in Normandië

Aangezien we een paar dagen verbleven in Normandië, kozen we voor een aantal musea en verschillende bezienswaardigheden. Je kunt wel een week vullen wanneer je alle musea en bezienswaardigheden wilt zien. Andere opties voor musea zijn:

D-Day bezienswaardigheden en musea in Normandië
D-Day bezienswaardigheden en musea in Normandië

D-day bezienswaardigheden in Normandië 

La Cambe – Duitse begraafplaats

Een van de weinige plekken in Normandië waar de Duitsers herdacht worden. Op het kerkhof liggen alleen Duitsers die tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn. Er is een klein museum waar je meer te weten komt over hun rol in Normandië. Omdat eigenlijk alles in het teken staat van de Amerikanen, Canadezen en Engelsen is het eigenlijk goed om ook hier even te kijken. 

La Cambe – militaire kerkhof
A: La Cambe

Colleville sur mer – Amerikaanse begraafplaats

Wie kent de beroemde scène niet uit Saving Private Ryan? Het enorme veld met honderden witte kruizen en op de achtergrond de kust van Normandië. Dat is de Amerikaanse begraafplaats waar bijna 10.000 Amerikanen liggen begraven of herdacht worden. Wandelen over deze begraafplaats is enorm indrukwekkend om te ervaren. Vanaf de parkeerplaats kun je ook nog een stukje naar de zee lopen, hier staat nog een monument en zie je de kust van Normandië.  

Normandy American Cemetry and Visitor Center
A: Colleville- sur-Mer

D-Day bezienswaardigheden en musea in Normandië

Battery Azeville

De Battery van Azeville was een van de belangrijkste targets om te veroveren op D-Day. Het bereik van de battery was groot en daardoor belangrijk om onschadelijk te maken. Pas op 9 juni werd de battery veroverd. De battery maakte onderdeel uit van de Atlantic Wall en was een stuk in land gebouwd, op meer dan vijf kilometer in land. In totaal lagen er meer dan 350 meter aan tunnels onder de grond. Je kunt de battery bezoeken, tegen betaling, maar ook alleen een kijkje nemen bij een aantal bunkers die bij de parkeerplaats gelegen zijn. 

Battery Azeville
A: La Rue – Azeville

D-Day bezienswaardigheden en musea in Normandië

Battery Crisbecq

Een van de best onderhouden batteries is die van Crisbecq. Het was ook van de grootste en belangrijkste batteries van de Duitsers met 210 mm kanonnen en 22 ondergrondse bunkers. In de oorlog liepen er ongeveer 400 soldaten door de loopgraven. De loopgraven en de bunkers zijn goed onderhouden en geven een goede indruk.

Batteries de Crisbecq
A: Saint-Marcouf-de-l’isle

D-Day bezienswaardigheden en musea in Normandië

Meer lezen over de route die wij reden in Normandie?

Battery Maisy Gun

Pas sinds 2006 is het mogelijk om rond te lopen bij de Battery van Maisy Gun. Deze battery was onderdeel van een complex van in totaal 44 hectare. Vanaf deze battery hadden de Duitsers bereik over Utah en Omaha Beach. Pas om 9 juni lukte het de Amerikaanse rangers om de battery van Maisy Gun te veroveren. Het complex is nog niet lang openbaar en dat is te zien. Zeker wanneer het geregend heeft, loop je regelmatig over paadjes vol modder. Toch is het complex het bezoeken waard, je krijgt een goede indruk van de battery.

Battery Maisy Gun
A: Route des Perruques – Grandcamp Maisy

D-Day bezienswaardigheden en musea in Normandië

German Battery of Longues-sur-Mer

Ook de battery van Longues-sur-Mer was een strategisch belangrijke plek. De bunkers met kanonnen zijn nog steeds herkenbaar aanwezig, zelfs de kanonnen (150mm) vanuit die periode staan er nog steeds. Door de bombardementen vanaf de zee, konden de kanonnen op 7 juni weer veroverd worden. Wanneer je de battery bezoekt, rij dan ook even door naar de kust -rotsen, vanaf hier heb je een prachtig uitzicht. 

German Battery of Longues-sur-Mer
A: Site de la Batterie – Longues-sur-Mer

D-Day bezienswaardigheden en musea in Normandië

De kerk van St Mère Eglise

Wie de film The Longest Day heeft gezien, herkent St Mère Eglise van de scène met de parachutisten die midden in het dorp landen. Een van de parachutisten was de ongelukkige om aan de kerk vast te blijven zitten met zijn parachute. Hij heeft dus uren aan de kerk gehangen, naast de klokkentoren. Tegenwoordig hangt er dus nog steeds een parachute met pop aan de kerk.

D-Day bezienswaardigheden en musea in Normandië

Pointe du Hoc

Een van de moeilijkste landingsplekken aan de kust, de rotsformatie van Pointe du Hoc. Bij de steile kliffen moesten de Amerikanen in de ochtend van 6 juni omhoog. Bovenop Pointe du Hoc bevond zich namelijk een batterij, die uitgeschakeld moest worden. De Amerikanen kregen wel hulp vanaf de zee, de kraters van de bommen zijn nog steeds te zien. Pointe du Hoc is een plek waar de restanten van de oorlog nog steeds te zien zijn en waar je dan ook op de paden moet blijven, er kunnen nog steeds niet ontplofte bommen uit de oorlog liggen. Overigens heb je vanaf hier ook een prachtig uitzicht over de kustlijn van Normandië. 

Pointe du Hoc
A: 14450 – Cricqueville-en-Bessin

D-Day bezienswaardigheden en musea in Normandië

Kunstmatige haven van Arromanches

In Arromanches vind je nog overblijfselen van de kunstmatige haven die in de oorlog gebruikt werd om de de troepen te bevoorraden. De oude delen die gebruikt werden destijds, liggen nog op de stranden van Arromanches. Tip, kijk wanneer het laag water is, dan zijn ze toch net even wat indrukwekkender dan wanneer ze allemaal grotendeels in de zee verdwijnen.

D-Day bezienswaardigheden en musea in Normandië

D-day monumenten in Normandië 

Dick Winters

Voor de liefhebbers van Band of Brothers, is de stop bij het monument van Dick winters een must. Dick winters leidde de Easy company door De Tweede Wereldoorlog. Tussen het Utah beach museum en St Marie du Mont vind je aan de rechterkant van de weg een standbeeld van de majoor. 

D-Day bezienswaardigheden en musea in Normandië

Wil je meer monumenten bekijken of weten waar je deze onderweg tegen kan komen? Dan is het boekje Historische Routes in Normandie een aanrader, hier lees je niet alleen veel achtergrond informatie, maar ook staan hier bijna alle monumenten in.

Meer lezen over Frankrijk
Pointe du Hoc
Route voor je roadtrip in Normandie

Wat te doen tijdens je eerste bezoek aan Parijs

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on