Socials

Route voor een D-Day roadtrip in Normandië

Route Roadtrip Normandie

Route voor een D-Day roadtrip in Normandië

Jaren geleden verkende ik de kust van Normandië. Tijdens een gezinsvakantie verbleven we twee weken in het gebied waar ruim 75 jaar geleden geschiedenis geschreven werd. Destijds vond ik de Tweede Wereldoorlog al reuze interessant, nu nog steeds. De laatste jaren merk ik dat ik reizen bewuster mee maak dan vroeger, voor mij ook de reden om terug te keren naar de D-Day stranden van Normandië. Tijd voor een korte roadtrip in Normandië die vooral in het teken stond van het (opnieuw) verkennen van de plekken waar de bevrijding 75 jaar geleden begon. Een route voor een D-Day roadtrip in Normandië.

Route voor een D-Day roadtrip in Normandië

Dag 1
Brussel naar Port-en-Bessin

Vanuit Groningen in een keer naar Normandië is een redelijke afstand, vandaar dat ik ervoor koos om een dag eerder al naar Brussel af te reizen. Vanaf daar huurden we een auto om hiermee naar Frankrijk te rijden. Onderweg kregen we te maken met wegwerkzaamheden, maar redelijk voorspoedig reden we rond een uurtje of vijf Port-en-Bessin in. De plek waar we een appartement hadden gehuurd als uitvalsbasis voor de komende vier dagen. Gelegen aan de golfbaan Omaha Beach, hadden we een prima appartement op een park met faciliteiten als een binnen- en buitenzwembad. Vanaf daar liepen we in een kleine twintig minuten naar Port-en-Bessin om een restaurant te zoeken. Gelijk werden we verrast door het schattige dorpje aan de kust. De haven van Port-en-Bessin diende in de Longest Day als de plek voor de Casino-scene. Ook rondom het dorp zelf zijn nog diverse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog te vinden. We kozen voor het restaurant La Marina en na het eten wandelden we terug naar het appartement.

Bezienswaardigheden: Port – en – Bessin
OvernachtenResidence Pierre & Vacances Green Beach in Port-en-Bessin.
Aantal kilometers: 526 km

Overnachten deden wij in Residence Pierre & Vacances Green Beach in Port-en-Bessin. Een prima uitvalsbasis voor een roadtrip in Normandië.

Dag 2
Route Omaha Beach – 55 km

Op de eerste dag besloten we de D-Day bezienswaardigheden rondom Omaha Beach te verkennen. Voor mij deels herkenbare bezienswaardigheden, maar toch ook veel nieuwe bezienswaardigheden die ik dertien jaar eerder niet heb gezien. De eerste stop was La Cambe, de Duitse militaire begraafplaats. Vervolgens liepen we tussen de loopgraven van Grandcamp Maisy. Point du Hoc was voor mij een van de dingen die ik destijds ook gezien heb, maar wat zelfs dan nog fascinerend blijft om te bekijken. Omaha Beach kon natuurlijk niet ontbreken als stop op deze route, helaas was er alleen weinig van het strand te bekijken door het hoge water. We namen een kijkje bij het Overlord Museum en sloten af bij Colleville Sur Mer, de plek waar Saving Private Ryan begint: Het Amerikaanse militaire kerkhof. Vooral dat laatste is enorm indrukwekkend, zelfs voor een tweede keer.

Bezienswaardigheden route Omaha: La Cambe |Grandcamp Maisy | Pointe du Hoc | Omaha Beach | Saint Laurent Sur Mer | Overlord Museum
OvernachtenResidence Pierre & Vacances Green Beach in Port-en-Bessin.
Aantal kilometers: 55 km
Lees meer: D-Day musea en bezienswaardigheden Normandie

Dag 3
Route Utah Beach

Op dag twee besloten we het verste deel vanaf Port-en- Bessin te pakken; Utah Beach. Via kleine boerenweggetjes kwamen we uit bij de Battery van Crisbecq, een enorm goed onderhouden batterij waar de Duitsers hun standplaats hadden. Vanaf daar konden ze de stranden van Utah Beach overzien. Daarna reden we via de kust, de stranden van Utah Beach, naar het Utah Beach Museum. Een enorm indrukwekkend museum, vooral de tentoonstelling then and now maakte indruk. Rondom het museum vind je ook allerlei gedenktekens die herinneren aan de oorlog. Aangezien we beiden Band of Brothers hadden gekeken, reden we via St Marie Du Mont naar Saint Mere Eglise. Naast de kant van de weg, net voor het dorpje, staat het monument van LT. Winters van de Easy Company, vooral bekend vanuit Band of Brothers. In Saint Mere Eglise bekeken we de beroemde kerk met daaraan de parachutist. We kozen daar voor een kleine, gezellige bistro om te lunchen.

Bezienswaardigheden route Utah Beach: Dead Man’s Corner | Sainte – Mere- Eglise |Saint Martin-de-Varreville | Azeville | Crsibecq | Utah Beach Landing Museum
OvernachtenResidence Pierre & Vacances Green Beach in Port-en-Bessin.
Aantal kilometers: 175 km
Lees meer: D-Day musea en bezienswaardigheden Normandie

Dag 4
Route Gold, Juno en Sword Beach

Op de laatste dag verkenden we de overige stranden van D-Day. De eerste stop was Longues-sur-mer waar nog een aantal bunkers staan met de kanonnen er nog in. We reden even door naar de kust vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de kustlijn met nog restanten van de kunstmatige haven van Arromanches. Ook de volgende stop van de route vandaag. In Arromanches bekijken we de restanten die nog in zee liggen van de oude haven. Er zijn ook diverse musea over D-Day te bezichtigen. Bij de volgende stop, Courseulles sur mer, bekijken we het Juno Beach Centre, het museum van de Canadezen over D-Day. Daarna rijden we verder door de dorpen naar Ouistreham. De plek waar de Britten bij Sword Beach aan land kwamen. We lunchen aan het strand en wandelen naar de Atlantic Wall Bunker Museum waar vroeger een Duits hoofdkwartier gevestigd zat. Na Ouistreham rijden we naar de laatste D-Day stop voor vandaag: Het Pegasus Bridge Museum. De brug die de Britse Paratroopers in handen moesten nemen tijdens de nacht van 5 op 6 juni. Als afsluiting maken we nog een korte stop in Bayeux. Jammer genoeg hebben we niet genoeg tijd om de stad goed te verkennen, want de korte stop smaakt naar meer!

Bezienswaardigheden route Juno, Gold en Sword Beach: Arromanches | Longues – Sur- Mer | Juno Beach Centrum | Ouistreham | Pegasus Bridge | Bayeux
OvernachtenResidence Pierre & Vacances Green Beach in Port-en-Bessin.
Aantal kilometers: 103 km
Lees meer: D-Day musea en bezienswaardigheden Normandie

Vanuit het noorden van Normandie kun je doorrijden om Mont Saint Michel te bezoeken.

Tussenstop tussen Brussel en Normandië – de krijtrotsen van Etretat

Op de laatste dag stappen we vroeg in de auto. Ik moet namelijk nog door naar Groningen die dag, best een lange reis vanuit Normandië. De auto moeten we weer inleveren in Brussel en vanaf daar neem ik de trein weer verder. Op de route naar Brussel slaan we na La Havre af richting de krijtrotsen van Etretat. Een prachtige kustlijn waar je eigenlijk langer zou moeten blijven dan alleen een tussenstop. Toch genieten we een moment van de woeste zee en de machtige krijtrotsen.

Bezienswaardigheden: Krijtrotsen Etretat
Aantal kilometers: 566 km

Combineer Bretagne en Normandie tijdens een reis. Tips voor een road trip Bretagne

Meer lezen over Frankrijk?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on