Socials

Wat te doen in Amersfoort – Tips voor een dagje Amersfoort

Dagje Amersfoort

Wat te doen in Amersfoort – Tips voor een dagje Amersfoort

De stad die ik jaren voorbij reisde, Amersfoort. Mijn eindbestemming was een stad verder, Utrecht. Sinds kort heb ik Amersfoort ontdekt. Een stad waarbij ik niet goed wist, wat ik er nou van moest vinden. Utrecht met de mooie grachtenpanden, de stad die veel meer een naam heeft, waar het grotendeels gebeurd. Maar dat heb ik bij moeten stellen. Het centrum lijkt op Utrecht, net zo goed mooie grachtenpanden, leuke hotspots en genoeg dingen om te doen. Het is Utrecht, maar dan meer een dorp. En met mooie natuurgebieden grenzend aan de stad. Wat te doen in Amersfoort, tips voor een dagje Amersfoort.

Wat te doen in Amersfoort- Tips voor een dagje Amersfoort

Ga je binnenkort een dagje Amersfoort? Dan zijn dit tips voor hoe je er een dag kunt doorbrengen. Denk aan lekker eten, wandelen en activiteiten om Amersfoort te ontdekken.

Ontbijten bij Corazon

Start je ochtend bij Corazon. De plek onder de locals, waar je wakker kunt worden onder het genot van een kop koffie of een van de tientallen verschillende soorten thee. Een inspirerende koffiezaak waar de gerechten op het menu biologisch zijn. De plek waar alle taarten zelf gemaakt worden, geen standaard broodjes op het menu staan en waar je een boek uit de kast kunt pakken om te lezen. Wat wil een mens nog meer? Er hangt een relaxte sfeer bij Corazon en je wordt vriendelijk geholpen. Het broodje was heerlijk en vers. Een leuke hotspot om te bezoeken in Amersfoort.
Corazon
A: Krommestraat 18

Dagje Amersfoort

Wandeling door Amersfoort

Na het ontbijt kun je starten met een wandeling door de stad. Bij de VVV kun je een wandelroute halen voor 3 euro. Deze route leidt je langs alle bezienswaardigheden in de stad. Zo krijg je een goede indruk van Amersfoort. De route is circa 4,5 kilometer. Je wandelt niet alleen langs de grachten, maar duikt bijvoorbeeld een prachtig hofje in, loopt langs de Koppelpoort van Amersfoort en ziet eigenlijk hoe erg Amersfoort op Utrecht lijkt.
VVV Amersfoort
A: Breestraat 1

Lunchen bij Blur your life

Een leuke hotspot in Amersfoort is Blur your life. Niet alleen om te lunchen, maar ook om toffe dingen te scoren voor in huis. Een conceptstore annex café in een. Het is een van de plekken waar ik altijd even langs ga om te kijken of ze weer nieuwe items hebben of om iets lekkers te halen.

Blur your life
A: Mooierstraat 18

Dagje Amersfoort

Museum bezoeken: Flehite Museum of het Mondriaanhuis

Na de lunch is het tijd geworden om het museum te zien van een van de bekendste oorspronkelijke inwoners van Amersfoort: Piet Mondriaan. In het vernieuwde Mondriaanhuis staan de verschillende plekken uit het leven van Mondriaan centraal, maar kun je ook zelf aan de slag gaan. Een van de bezienswaardigheden die je niet mag missen in Amersfoort. Wil je nog een ander museum bezoeken? Dat kan! In het Flehite Museum vind je wisselende tentoonstellingen zoals Bep Rietveld of Amersfoort in de oorlog.

Mondriaanhuis
A: Kortegracht 11

Flehite
A: Westsingel 50

Dagje Amersfoort

Onze Lieve Vrouwentoren beklimmen

Geen museumliefhebber? Dan kun je ook onder begeleiding van een gids Onze Lieve Vrouwentoren beklimmen. De bijna 100 meter hoge toren zie je overal boven de huizen uitsteken. Op een mooie dag kun je zelfs Amsterdam zien liggen. Een leuke activiteit om te doen tijdens je dagje Amersfoort.

Onze Lieve Vrouwentoren
A: Krankledenstraat 30

Taart eten bij SEM

In de buurt van het Mondriaanhuis vind je SEM; Sla en Meer. Niet alleen een leuke plek om te lunchen of te eten, maar ook een goede optie voor een stuk taart en een verse smoothie. Heerlijk zelfgemaakte taarten staan op je te wachten en het is ook nog eens biologisch. Even bijkomen van de dag en voorbereiden op de avond. Zowel het taartje als de smoothie waren heerlijk. Overigens was het lastig kiezen welk taartje ik zou nemen, zoveel fijne opties stonden er op de kaart. Je kunt hier ook een suikervrij taartje bestellen van SUE, misschien bekend uit Rotterdam. SEM is niet alleen een fijne hotspot om te eten, maar ook om gezellig bij te kletsen. Door de relaxte sfeer voel je je er snel thuis.

SEM
A: Korte Gracht 6

Met een rondvaart door de grachten van Amersfoort

Bij Waterlijn kun je Amersfoort vanaf het water ervaren. Het is een leuke manier om meer te weten te komen over Amersfoort. De vrijwillige tourguides vertellen je alles over de bezienswaardigheden onderweg. Er zijn vier verschillende routes die normaliter gevaren worden. Tegenwoordig worden deze routes met een elektrische boot gevaren. Ik ging mee op de west route en leerde alles over de beelden die aan de grachten staan, de gebouwen onderweg en hoe de Onze Lieve Vrouwentoren gebouwd werd. En wist je dat het bier gewoon gebrouwen wordt met water uit de grachten?

Waterlijn
A: Krommestraat 5

De Koppelpoort

Natuurlijk kun je Amersfoort niet bezoeken zonder de Koppelpoort te bewonderen. Naast Onze Lieve Vrouwentoren een symbool van Amersfoort. Vroeger onderdeel van de ommuring van de stad, nu een prachtig monument van de stad. En de afscheiding tussen het nieuwe en oude stadsgedeelte. Ook in het donker is de Koppelpoort verlicht en zeker de moeite waard om even te bekijken.

Dagje Amersfoort

Bezoek de Nieuwe Stad

Wanneer de door de Koppelpoort door loopt langs het water, kom je uit bij De Nieuwe Stad. Een creatieve plek met allerlei leuke activiteiten en restaurants. In de zomermaanden een leuke plek om plaats te nemen op het terras van Zandfoort aan de Eem. Ook het nieuwe stadsterras vind je in de zomermaanden hier. Vaste spot is het Lokaal, een plek waar je kunt eten en je boodschappen kunt doen. Ook Hoog Vuur is een leuke plek om een drankje te doen of wat et eten.

Dineren bij Dara

Wanneer je weer terugloopt naar de Koppelpoort, kun je gaan eten bij Dara. In de zomer kun je op het terras uitkijken over de Poort en met kouder weer binnen plaatsnemen in een intieme setting. Op het menu vind je verrassende kleine gerechten: mezes, uit verschillende streken. Geen standaard tapas, maar gerechtjes die je niet zo snel op andere menukaarten tegenkomt. Wij besloten er te kiezen om voornamelijk het vega gedeelte van de kaart uit te proberen: Zoete aardappelfriet, Sigara Borek, salade Bulgur en babaganoush. Alle vier echt heerlijk. Omdat we nog niet helemaal vol waren bestelden we nog stokbroodjes met humus en een krokante polenta. Ook deze gerechten waren zeer smaakvol. Overigens is het leuk om te zien met wat voor enorme dienbladen je gerechten gebracht worden. Ook met een groep kun je hier prima eten.

Dara
A: Grote Koppel 5

Op zoek naar andere leuke plekken in Nederland die je met de trein kunt bezoeken

Overnachten in Amersfoort?

Op zich heb je genoeg aan een dagje Amersfoort, maar heb je nog meer leuke dingen gezien om te doen, leuke hotspots gezien of wil je juist de omgeving ontdekken rondom Amersfoort? Dan kun je prima overnachten in Amersfoort. Ik heb het geluk een slaapadres te hebben, maar mocht je een hotel of appartement zoeken in Amersfoort? Hier vind je alle tips voor overnachten in Amersfoort.

Lees meer over Amersfoort

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on