Socials

Ontdek de natuur en de kastelen in de omgeving van Praag

Dagtrip Praag Velka Amerika

Ontdek de natuur en de kastelen in de omgeving van Praag

Dat je Praag kunt bezoeken voor een stedentrip weten de meesten inmiddels wel. De stad is een populaire keuze voor het maken van een korte citytrip. Dat je Praag kunt combineren met het bezoeken van natuurgebieden en kastelen, is waarschijnlijk minder bekend. Verlaat daarom eens Praag en ontdek de natuur en kastelen tijdens een dagtrip. Maak een dagtrip vanuit Praag naar kastelen en de natuur.

Dagtrip vanuit Praag naar kastelen en de natuur

Kasteel Krivoklát

Op een uurtje rijden vanaf Praag vind je dit 13e-eeuwse kasteel. Kasteel Krivoklát was populair bij vele Tsjechische koningen en was een van de belangrijkste kastelen in die tijd. Het kasteel is omgeven door bossen en daardoor perfect voor de jacht. Wanneer je het kasteel binnenloopt krijg je een goede indruk van het leven van de Tsjechische koningen. Vooral de bibliotheek met meer dan 52.000 boeken maakt indruk. Maar ook de voorwerpen die gebruikt werden in de martelkamer staan nog steeds in het kasteel. Een bezoek aan Kasteel Krivoklát is goed te combineren met wandelingen in de omliggende natuur.

Kasteel Karlštejn

Op een bergtop lig het bekendste kasteel van Tsjechië: Kasteel Karlštejn. Het kasteel werd in 1365 voltooid in opdracht van de Tsjechische koning en de Romeinse keizer Karel IV. In Kasteel Karlštejn liggen waardevolle koninklijke schatten, heilige relikwieën en kroonjuwelen opgeslagen. Het kasteel is opgedeeld in verschillende verdiepingen waarbij de waardevolste dingen bovenin werden opgeslagen. Bij aankomst valt de zestig meter hoge toren van het kasteel direct op wanneer je in het dal loopt. In deze toren vind je de kapel van het heilige kruis, in de iets kleinere toren ligt de schatkist.

Het stadje Karlštejn ligt aan de voet van het kasteel en centreert zich grotendeels langs de weg omhoog naar het kasteel. Veelal toeristische winkeltjes en enkele restaurants bevinden zich aan de weg. Wil je nog ander uitzicht op het kasteel dan vanuit het stadje? Loop dan een klein stukje vanuit de stad naar Vyhlídka na Karlštejn.

Vanaf Kasteel Karlštejn kun je direct de natuur in. Er zijn vele wandelingen in de omgeving die je kunt lopen.

Bekijk hier de mogelijkheden voor tickets

Heb je geen auto? Kijk dan hier voor de mogelijkheden voor een tour vanuit Praag

De steengroeve Lom Malá Amerika

Vanaf Kasteel Karlštejn kun je de bossen in om te wandelen naar Lom Malá Amerika, een van de steengroeves in de omgeving van het kasteel. Een fraaie wandeling door de bossen van ongeveer 3,5 kilometer. Op ongeveer 45 minuten lopen kom je bij de eerste steengroeve uit. Met een lengte van 165 meter lang en een totale diepte van 348 meter is de kalksteengroeve tegenwoordig omgetoverd tot een meer. Het meer is omgeven door rotsen vanwaar je verschillende uitzichtpunten hebt op het water.In de zomer is Mala Amerika een populaire zwemplek. Ondanks de redelijk steile afdaling, wagen zelfs gezinnen met kinderen de tocht naar het water.

De steengroeve Velká Amerika

Na een klein half uurtje lopen kom je eerst langs Lom Mexico, nog een kleine steengroeve, voordat je bij Velká Amerika uitkomt. Waarschijnlijk komt deze plek je bekend voor als je Wie is de Mol hebt gekeken. Het is de grootste steengroeve van deze regio met een lengte van 750 meter en een totale diepte van 322 meter. De steengroeve is een indrukwekkende kloof en inmiddels een populaire bezienswaardigheid geworden. Het oostelijke deel is het hoogste en loopt niet onder water, het bestaat uit verschillende stenen met vormen en inscripties.

Je kunt wandelen rondom de steengroeve om verschillende uitzichten van Velká Amerika te bekijken. Er is een uitkijkpunt bij de parkeerplaats, op ongeveer 15 minuten lopen vanaf de bushalte Morina. Je kunt doorlopen naar Kasteel Karlstejn, een wandeling van ongeveer een uur.

Het uitzichtpunt van Svatý Jan pod Skalou

Op een half uurtje vanaf Praag vind je het dorpje Svatý Jan pod Skalou, ook wel Sint Jan onder de klif. Vanuit het kleine dorpje, waar behalve een restaurant en een kerk niet zoveel te beleven valt, heb je uitzicht op de top van de rots met een kruis. Je kunt hier naar toe wandelen vanuit Svatý Jan pod Skalou. Via een redelijke klim kom je in ongeveer 40 minuten bovenop de top. Vanaf hier heb je uitzicht over het dorpje en het omliggende district Beroun. Na afloop kun je een koud biertje drinken bij het restaurant Obecná skola in Svatý Jan pod Skalou.

Lees meer over Tsjechië

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on