Socials

Wat te doen in praag – tips voor je stedentrip Praag

Praag

Wat te doen in praag – tips voor je stedentrip Praag

Praag is een populaire stad voor een weekend weg. Het is een redelijk goedkope stad met veel leuke bezienswaardigheden om te bezoeken. De stad heeft dezelfde fijne charme als andere Oost- Europese steden. Een gezellig oud centrum en veel historische bezienswaardigheden. Benieuwd wat je kunt doen in Praag? Een aantal tips voor je stedentrip in Praag.

Wat moet je weten over Praag?

De hoofdstad van Tsjechië, ook wel bekend als Praha. Het wordt beschouwd als een van de mooiste steden van Europa. Het historische centrum van de stad staat op de Werelderfgoedlijst. Weinig bezienswaardigheden in Praag zijn vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog en daardoor kun je veel oude gebouwen zien in de stad. Deze gebouwen zijn een mix tussen barokke, gotische en jugendstil. Het grootste deel van de bezienswaardigheden vind je in het centrum. Praag kun je dus prima te voet verkennen.

Praag heeft een overgangsklimaat van zee- naar land en daardoor kan het in de winters vaak vriezen en is het in de zomer vaak lekker weer. Juli is de maand met de meeste kans op zon.

Wat te doen in praag

Met de kabelbaan naar de Petrin Hill

Vanaf deze heuvel, die net buiten het centrum ligt, heb je een prachtig uitzicht over de stad. Wij gingen met de kabelbaan omhoog, maar je kan ook lopend. Een leuke ervaring met de kabelbaan, halverwege passeren de wagons elkaar en even later kun je al uitstappen. Je kunt ook blijven zitten tot het einde. Eenmaal boven loop je door de tuinen en af en toe vang je een glimp op van de stad. De Petrin Gardens zijn de grootste tuinen van Praag. Een ideale plek om te relaxen en van het uitzicht te genieten. Een wandeling naar boven is overigens ook prima te doen.

Beklim de Eiffeltoren van Praag

Boven op de Petrin Hill staat de Praagse “Eiffeltoren”, de Petrín Lookout Tower. De verhouding is 1:5 in vergelijking met de echte Eiffeltoren. De toren is ruim 63 meter hoog en om boven te komen dien je 299 treden te beklimmen en er is een lift beschikbaar. Je kunt deze dus beklimmen om een prachtig uitzicht te hebben over Praag. Een leuke ervaring, maar wel een voor mensen die geen hoogtevrees hebben. De toren wiebelt nogal, dus ik ben niet erg lang boven geweest.
Petrin Lookout Tower
A: Petřínské sady

Wat te doen in Praag

Monument Pomnik Obetem Komunismu

Onder aan de voet van de Petrin Hill vind je het monument Pomnik Obetem Komunismu. Een herinnering aan de slachtoffers uit de Communistische periode in Praag. Het is een indrukwekkend monument met beelden van mensen, hoe verder in het standbeeld, hoe minder er overblijft.
A: Újezd 420

Wat te doen in Praag

Astronomische klok van Praag

Op het Staromestské Námesti plein in het centrum vind je de Old Town Hall Tower met daarop de Astronomische Klok. Sinds 1410 pronkt de astronomische klok op de toren. Ieder uur, van 9.00 uur tot 23.00 uur, slaat de klok een parade. De processie van de Twaalf Apostelen wordt dan getoond. Zorg dat je op tijd bij de kerk staat om dit niet te missen.
A: Staroměstské náměstí 1/3

Wat te doen in Praag

Karelsbrug

Dé beroemde brug in Praag. De brug is gesticht in 1357 door Karel IV. Je vindt op de brug meer dan 30 beelden van heiligen. Een drukte van belang is het op deze brug. Het verbindt de Praagse Burcht met het centrum. Wanneer je een wens doet op de brug, schijnen deze uit te komen. Op de brug vind je verschillende beelden en kunstenaars die bezig zijn, er hangt een gezellige en relaxte sfeer. Als je de brug voor jezelf wilt, moet je vroeg op te staan.
A: Karlův most

Praagse Burcht – Praszký Hrad

Het zicht op de Praagse Burcht is een van de mooiste uitzichten die je kunt hebben in Praag. Het is een burchtcomplex en bestaat uit paleizen, kerken en tuinen. Daarnaast vind je hier het onderkomen van de president van Tsjechië. Wij bezochten de burcht voornamelijk vanwege de wisseling van de wacht. Na de Petrin Hill liepen wij door naar de Burcht om hier om 12 uur het spektakel te aanschouwen. Onderweg kwamen wij door schattige straatjes en door het warme weer was de wandeling omhoog best een pittige klim. De wisseling is een leuke activiteit om een keer mee te maken, maar er is nog meer te doen. Je kunt de burcht van binnen bekijken. Je krijgt hier een indruk van de paleizen, de tuinen en de kathedraal.
Burcht Praag
A: Vier verschillende ingangen: Prašný most, Klárov, Malá Strana, Pohořelec.

Boek hier je ticket voor de Praagse Burcht

Wij combineerden Praag met Dresden. Benieuwd wat je in Dresden kunt doen?

John Lennon Wall

Na de moord op John Lennon in 1980 veranderde deze muur in een muur van liefde en vrede. De graffiti is geïnspireerd op de songteksten van The Beatles. Regelmatig komen er nog andere protestuitingen terug op de muur. De hele muur is helemaal vol met graffiti en is echt prachtig om te zien.
A: Velkopřevorské náměstí

Lees meer: Tips voor Praag met kinderen

Uitzichtpunten in Praag

Praag is de stad van de negen heuvels. De stad wordt omringd door heuvels en dat zorgt ervoor dat je vanaf daar een prachtig uitzicht hebt over de stad. De Petrin heuvel is daar één van en vanaf daar kun je zelfs je uitzichtpunt nog verhogen door de Petrin Toren te beklimmen, de Praagse Eiffeltoren. Je kijkt vanaf daar uit over het oude stadsdeel van Praag. Even verderop vind je de Praagse Burcht waar het barst van de idyllische uitkijkpunten, de één nog mooier dan de ander. Wandel je verder dan kom je in het Letna Park. Nog zo’n plek met talloze uitzichtpunten, maar waarvan je net even een ander uitzicht hebt dan de Praagse Burcht. Wil je juist deze kant van de stad zien? Neem dan de tram naar het National Memorial op de Vitkov heuvel. Vanaf hier heb je uitzicht over de wijk Karlin en Zizkov en kijk je juist richting de Praagse Burcht.

Vitkov heuvel

Vanaf vele plekken in de stad valt het enorme bouwwerk van een man op een paard op. Logisch wand het standbeeld is negen meter hoog en staat op de Vitkov heuvel. Het is het op twee na grootste bronzen ruiterbeeld ter wereld. Op het paard zit Jan Zizka, een Tsjechische militaire leider. De Vitkov heuvel is een historische locatie en een symbool van het Tsjechische volk. Het Nationaal Monument in Vitkov werd gebouwd ter ere van Tsjechoslowaakse legionairs en staat er als sinds 1938. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt als opslagplaats door de Duitsers. Vanaf de heuvel heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Ontdek de wijk Holešovice

Ben je voor het eerst in Praag, dan heb je waarschijnlijk genoeg aan de bezienswaardigheden in het centrum. Wil je eens een ander soort Praag zien? Reis dan af naar de wijk Holešovice net buiten het centrum. Het is één van de oudste industriewijken van de stad en dat heeft veel creatievelingen aangetrokken. De industrie heeft plaats gemaakt voor leuke initiatieven als de Prague Market, Dox, Vnitroblock, Food Truck Point en Holipoint. Allemaal creatieve plekken met leuke concept stores, gallerijen en hippe restaurants. Je kunt de metro nemen naar Holešovice (Lijn C naar Vltavska of Nadrazi Holešovice) en eventueel vanaf daar de tram om het verder te ontdekken.

Dansende huis

Eén van de meest bekende gebouwen in de stad is het Dansende Huis. Het opvallende gebouw is ontworpen door een Tsjechische architect Vlado Milunic en vind je aan de rivier de Moldau. Sinds 1996 staat dit opmerkelijke kantoorgebouw in Praag. In eerste instantie was de naam voor het gebouw Ginger en Fred naar dansers Ginger Rogers en Fred Astaire. Naast kantoren vind je op de bovenste etage een chique Frans restaurant: Ginger & Fred met een prachtig dakterras.
Ginger & Fred
A: Rašínovo nábřeží 80

praag

Joodse wijk en begraafplaats

Terwijl ik door de Joodse wijk van Praag wandel valt het mij op hoe mooi de gebouwen zijn. Het doet mij een beetje denken aan de gebouwen in Parijs qua stijl. In de Joodse wijk is de Oude Joodse Begraafplaats de bekendste bezienswaardigheid. Het is de oudste nog bestaande joodse begraafplaats van Europa. Tegenwoordig is hij niet meer in gebruik (1478-1786) maar is het onderdeel van het Joods Museum. Hoeveel graven er precies liggen is onbekend, soms werden de lijken opgestapeld in lagen van twaalf. Vermoedelijk liggen er meer dan 100.000 mensen. Wil je de begraafplaats bezoeken, dan dien je een kaartje te kopen voor het Joods Museum dat verdeeld is over meerdere locaties. Zo kun je naast de begraafplaats en het museum ook een drietal verschillende synagoges bekijken.
Joods Museum
A: Široká 3

Praag

Trdelník proeven

Hoewel het van origine een Slowaaks gerecht is, kun je niet om de Trdelnik heen in Praag. Overal vind je kraampjes waar het zoete gebak verkocht wordt. Je vindt er diverse variaties met bijvoorbeeld ijs of chocola. De oorsprong van de Trdelnik vind je in uit het Tsjechisch- Slowaakse woord trdlo, de naam van het gereedschap waar het gerecht mee gemaakt wordt.

Municipal Library- boeken toren

In de Praagse bibliotheek – de Municipal Library, vind je een leuke bezienswaardigheid. Net na de ingang staat een enorme boeken toren. Voor liefhebbers van boeken ook wel een oneindige toren van boeken, een oneindige verzameling van boeken waar je niet bij kunt komen omdat hij instort wanneer je er één boek uit pakt. De toren is een project van kunstenaar Matej Kren. Vergeet ook niet om even in de toren te kijken, door het gebruik van spiegels wordt de toren nog groter.

TV toren van Praag

Het hoogste gebouw van Praag en het tweede lelijkste gebouw van de wereld, twee titels die de televisietoren van Praag heeft. De televisietoren Žižkov ligt op een heuvel in de gelijknamige wijk. De totale hoogte is 216 meter en daardoor die je hem vanaf diverse plekken in de stad terug in het uitzicht. Het uiterlijk van de toren is redelijk ongewoon, drie betonnen palen met blokken voor de radiozenders, een observatieruimte en een torenrestaurant. Sinds 2000 is de toren ‘opgeleukt’ door de Tsjechische beeldhouwer David Cerny. Zijn kunstwerken van kruipende baby’s zie je terug op de drie palen. De toren kun je trouwens ook bezoeken, vanuit drie observatieruimtes kun je Praag in panorama bekijken.
Žižkov toren
A: Mahlerovy sady 1

praag

Wandelen in het Letna Park

Het leuke aan Praag is dat je het drukkere centrum kunt ontvluchten in één van de parken die aan het centrum grenzen. Het Letna Park is daar één van. Vanaf de heuvels van het Letna Park heb je uitzicht op het historische centrum en de Moldau. Het is een plek waar veel wandelaars, fietsers en hardlopers komen. In de zomermaanden vind je er de Biergarten Zahradni Restaurace Letensky Zamecek vanwaar je onder het genot van een biertje kunt genieten van een prachtig uitzicht.

Overnachten in Praag

Overnachten kan in allerlei soorten accommodaties. Kies er één die in het nieuwe of oude centrum ligt en je kunt eigenlijk alles lopend doen. Zelf overnachtte ik in het NYX Prague in het nieuwe deel van het centrum. Een heerlijk hotel, lekker centraal, een fijne kamer en een goed ontbijt.
Bekijk hier de beschikbaarheid

Handige tips voor je stedentrip naar Praag

Meer lezen over Tsjechië

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on