Socials

De leukste tips voor bezienswaardigheden in de Eifel regio in Duitsland

Tips Eifel Duitsland

De leukste tips voor bezienswaardigheden in de Eifel regio in Duitsland

Een weekendje weg dicht bij huis is vaak een fijne gelegenheid om even aan de dagelijkse dingen te ontsnappen. Natuurlijk kan dat ook in eigen land, maar wil je naar het buitenland, dan is de Eifel regio een aanrader. In alle jaargetijden heeft de regio zijn charme. Prachtige herfstkleuren in de herfst, groene tinten in de lente en zomer en misschien wel sneeuw op de toppen in de winter. Tips voor bezienswaardigheden in de Eifel.

De leukste bezienswaardigheden in de Eifel regio in Duitsland

Het dorpje Cochem

Voor ons de eerste stop in deze regio en kennismaking met de Eifel. Het dorpje Cochem is voornamelijk bekend vanwege de Reichsburg boven op een berg in het dorp. Om er te komen wandel je door prachtige straten met vakwerkhuizen. Het lijkt alsof te tijd stil heeft gestaan. Bij het kasteel heb je uitzicht over de regio en zie je de Moezel zijn weg volgen. Cochem heeft ook vele leuke restaurants en cafes om een hapje te eten. Wil je het kasteel goed op de foto zetten, zorg dan nog even dat je ook naar de overkant van de Moezel gaat, vanaf hier heb je een goed uitzicht over Cochem.

Beilstein

Het dorpje Beilstein ligt enkele kilometers verderop aan de Moezel en doet middeleeuws aan. Het is geen groot dorp, qua eetgelegenheden kun je beter naar Cochem gaan. Wandel door het dorpje langs schilderachtige huizen en beklim de berg richting de ruïnes Burg Metternich, de trots van Beilstein in de Eifel regio. Deze burchttoren dateert ui de 12e eeuw. Vanaf hier heb je ook een prachtig uitzicht en zie je de Moezel door de regio stromen.

Een ander leuk dorpje in de regio om te bezoeken is Monschau

Ediger Eller

Het plekje waar we overnachten is Ediger Eller. Niet groot, maar een leuke plek om ’s avonds ook even een hapje te eten in een van de restaurants die er zijn. Ook hier vind je weer de authentieke straten zoals in Cochem. En aan de grote weg stroomt ook hier de Moezel, net als bij vele andere dorpen in de regio. In Ediger Eller vind je een oude stadsvesting met torens rond de kerk St. Martin. Ook hier staan weer vele vakwerkhuizen uit de 16e, 17e en 18e eeuw.

Meer tips om te overnachten in de regio

Wijn proeven

De Eifel regio in Duitsland staat bekend om de vele wijnhellingen. Je kunt eigenlijk de regio niet verlaten zonder een wijntje te proeven uit de buurt. Je vindt hier de speciale moezelwijn in vrijwel alle dorpen. Het leukste is een bezoek aan een wijnproeverij. Onder ons appartement bevond zich Weingut Walter J. Oster (ook de eigenaren van het appartement) en bij aankomst kregen we een kleine wijnproeverij met specialiteiten uit de streek.

Tips Eifel Duitsland

Burg Eltz

Kastelen zijn er genoeg in deze regio. Toch is Burg Eltz in Wierschem een van de mooiste, misschien wel de mooiste van Duitsland. Waarom? Het ligt in een dal en dat zie je niet vaak bij kastelen. Je kunt al wandelend er naar toe of met de shuttle in het hoogeseizoen. Zorg in ieder geval dat je op de route van de shuttle ook even naar een het plekje loopt vanwaar je prachtige foto’s kunt maken. Burg Eltz is sinds 1157 de residentie van graven in Eltz. Doordat er meer dan 500 jaar gebouwd werd aan het kasteel, zie je zowel de middeleeuwse bouwstijl als de renaissancestijl terug. Je kunt Burg Eltz ook bezoeken, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen foto’s te maken en te wandelen in de omgeving.

Geierlay Hangbrug

Misschien wel de bekendste bezienswaardigheid in de regio en de reden waarom mensen deze kant op gaan: de Geierlay Hangbrug. Na een korte wandeling kom je aan bij de 360 meter lange handbrug. Ben je vroeg op de ochtend? Dan heb je kans dat je alleen bent, iets later op de dag moet je de brug vaak delen met anderen. Ook niet erg, want de Geierlay blijft een leuke bezienswaardigheid om te proberen. Loop de brug over en wandel via de andere kant door het dal uiteindelijk weer terug naar de auto.

Lees meer over de Geierlay Hangbrug

Burcht Balduinseck

Ergens onderweg vanaf de Geierlay Hangbrug maakten we een stop bij Burcht Balduinseck. Waar Burg Eltz helemaal intact is, zie je hier vooral ruïnes. De burcht werd in 1325 gebouwd door Boudewijn van Trier (Balduin von Trier). Hij bouwde de burcht om zijn grondgebied te beschermen tegen de burcht van Kastellaun van graafschap Sponheim. Vanuit hier werd ook de regio bestuurd tot n de 16e eeuw dit verplaatste. Hierdoor verloor de burcht enige betekenis. In de 18e eeuw werd de burcht verwaarloosd en dat is tegenwoordig goed te zien. Gelukkig is het de afgelopen jaren enigszins gerestaureerd waardoor je het nu nog kunt bezoeken. Ook zijn er diverse wandelpaden in de buurt.

Calmont Klettersteig

Op de laatste ochtend besluiten we nog een actieve wandeling te maken voordat we terugrijden naar Nederland. Op de Calmont, net buiten Ediger Elle, liggen diverse wijnhellingen. Voor bezoekers is er een speciale wandelroute gemaakt: de Calmont Klettersteig. Via een wandelpad achter de kerk in Bremm kun je naar de top lopen en verder een wandeling via de wijnranken maken. De gehele wandeling is ongeveer drie kilometer, waar je ongeveer twee uur mee bezig bent. Het wandelen bestaat vooral uit klimmen en dalen en er zijn weinig vlakke stukken onderweg. Maak je de gehele route af, dan kom je bij de plek waar de rivier een bocht maakt, vanaf daar lijkt het op de Horseshoe band in Amerika. Een veel gefotografeerd plekje in de regio.

Tips Eifel Duitsland

Meer lezen over Duitsland?

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on