Socials

De Marker Wadden – Nederlands nieuwste waddengebied

Marker Wadden Flevoland

De Marker Wadden – Nederlands nieuwste waddengebied

Bij de Wadden denk je toch al snel aan de vijf Nederlandse Waddeneilanden die zich boven in Nederland bevinden. Dat er in Flevoland een nieuw stukje Wadden is gecreëerd afgelopen jaren, is je vast niet ontgaan. Een nieuw eiland, dat je kunt vergelijken qua flora en fauna met de echte Waddeneilanden. Tips voor de Marker Wadden in Flevoland.

Nationaal Park Nieuw Land

In Flevoland vind je het nieuwste nationale park van Nederland: Nieuw Land. Samen met de Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen en het Markermeer vormen de Marker Wadden Nieuw Land in Flevoland. Het door mensen aangelegde park bestaat voor driekwart uit water. Het gebied is nu al een waar vogelparadijs. Zelfs zeearenden worden regelmatig gespot in het gebied.

De Marker Wadden in Flevoland

In het Markermeer vind je de vijf natuureilanden van de Marker Wadden. Eén daarvan is toegankelijk voor bezoekers, de rest wordt overgelaten aan de natuur. Het eiland dat toegankelijk is voor bezoekers, is zelfvoorzienend op het internet na. Stroom krijgen ze via zonnepanelen. Er staan een paar gebouwen, uitkijkhutten en verder vind je er alleen maar natuur. Precies de reden om af te reizen naar de Marker Wadden. De Marker Wadden zijn sinds september 2018 open, sinds het voorjaar van 2019 varen er veerdiensten tussen Lelystad en de Marker Wadden.

Het ontstaan van de Marker Wadden

Het ontstaan van de Marker Wadden is terug te leiden naar de bouw van de Afsluitdijk in 1932. Hierdoor ontstond het IJsselmeer, een meer vol met zoet water. Door de bouw van de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad ontstond er een nieuwe meer, het Markermeer. In dit meer was weinig stroming, er komen namelijk geen rivieren uit in het Markermeer in tegenstelling tot het IJsselmeer. Hierdoor staat het water vaak stil en werd het Markermeer ongezond en zwommen er weinig vissen. Doordat er aan de zijkanten van het meer natuurlijke oevers waren, was er geen sprake van eb en vloed en werd het een stilstaand water.

Tijd voor de Marker Wadden. Eilanden met natuurlijke oevers. Hierdoor slaat het slib makkelijk neer en wordt het water gezond voor vogels en vissen. De eerste koksmeeuwen streken als snel neer in het nieuwe natuurgebied. Er werd lisdodde en riet gezaaid op de eilanden en dat zie je nog steeds veel terug wanneer je een wandeling maakt over het eiland. De eilanden van de Marker Wadden zijn van slib gemaakt en daardoor nog steeds deel van een onderzoek, er zijn namelijk nog geen eilanden eerder gemaakt van slib. Door de wind zijn er nu getijden in het Markermeer, soms levert dat wel 20-30 cm verschil.

Vogels spotten op de Marker Wadden

Ondanks dat het een nieuw natuurgebied is, zijn er inmiddels al vele vogels te spotten. Met een beetje geluk heb je zelfs kans om de zeearend voorbij te zien vliegen, deze broeden namelijk in de Oostvaardersplassen. Visarenden die op doorreis zijn kun je zien vliegen. Vogels die zich al genesteld hebben en regelmatig gespot worden zijn: baardmannetje, kiekendieven, lepelaars, kluten, aalscholvers en pleviertjes.

Tips voor je bezoek aan de Marker Wadden

Vanaf de veerdienst zie je de uitkijktoren de Steltloper het eerste opdoemen op het Markermeer. De veerdienst vertrekt vanuit de haven van Lelystad en brengt je in een vijfenveertig minuten naar de haven van de Marker Wadden. Hier ben je vrij om het eiland te verkennen. Ook kun je eventueel met een gids het eiland rond. Een leuke optie, want hier hoor je alle ins en outs over Nederlands nieuwste nationale park. Ook spot je onderweg diverse vogels die soms met een gids net even wat makkelijker te herkennen zijn. Heb je zelf een boot, dan kun je na reservering aanleggen in de haven.

Wat te doen op de Marker Wadden

Vanaf de natuurhaven op de Marker Wadden starten diverse wandelingen. Groot is het eiland niet, dus in de tijd dat je met de veerboot op het eiland bent, kun je het hele eiland bekijken. De maximale route is 12 kilometer. Onderweg heb je diverse uitkijkpunten om vogels of vissen te spotten. Een leuke afwisseling tijdens je wandeling.

Overnachten op de Marker Wadden

Wil je echt ultiem genieten van rust? Boek dan een overnachting in een van de vier huisjes die op het eiland staan. Je bent na de laatste boot alleen op het eiland, samen met een tweetal boswachters. Volgens mij een moment van puur geluk.

Handige tips

  • Je kunt alleen wandelen op het eiland, fietsen zijn niet toegestaan
  • Er is een klein deel van de route geschikt voor een rolstoel
  • Honden zijn alleen in de haven toegestaan
  • Tijdens het broedseizoen kan het gebeuren dat een pad is afgesloten

Meer lezen over Flevoland?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on