Solo reizen // Ervaringen 1e keer alleen naar Berlijn

Ervaringen solo trip

Een van de doelen die ik mijzelf had gesteld voor 2016 was het maken van een solotrip. Je hoort om je heen steeds meer verhalen van mensen die alleen op reis gaan. Een van de redenen voor mij om alleen te gaan, is de vrijheid die je hebt. Ik ben vrijgezel en naarmate je ouder wordt verandert je omgeving natuurlijk. Voor mij was dit een test om te kijken of ik af en toe ook reisjes alleen zou kunnen ondernemen en daarbij niet afhankelijk hoef te zijn van anderen. Mijn stedentrip naar Berlijn was voor mij de ultieme test. Niet te ver van huis en vanuit Groningen prima bereikbaar.

Dingen die ik over mijzelf leerde tijdens solo reizen

Je leert jezelf kennen en komt uit je comfortzone

Tijdens reizen merk je vanzelf waar je grenzen liggen en waar je wel over heen kunt gaan. Op zoek gaan naar Teufelsberg in de hitte zonder een duidelijke route was even uit mijn comfortzone. Wel of niet die kant op gaan of toch weer doorlopen naar een metrostation. (Edit ik ben blij dat ik gegaan ben) Maar ook mijn grenzen aangeven ging mij redelijk goed af. In Berlijn heb je Die Welt, een luchtballon die af en toe omhoog gaat boven de stad. Iets waar ik op dat moment niet de behoefte aan had omdat ik alleen reisde. Toch maken deze keuzes, juist doordat je alleen bent, je alleen maar sterker.

Ervaringen solo trip

Het ontmoeten van nieuwe mensen

Ik ging vooral richting Berlijn om geen rekening te hoeven houden met anderen. Mijn target was dus ook niet om heel veel nieuwe mensen te leren kennen. Doordat je alleen bent heb je toch meer aanspraak. Zo ontmoette ik bij de Free Tour een hele aardige man uit Australië die eigenlijk ’s middags ook wel met mij op pad wilde. Ik had twee interessante gesprekken op de heenweg en terugweg van Teufelsberg. Het fijne was dat ik alleen maar hoefde te zeggen dat ik andere plannen had en dat was oké. Misschien door mijn ‘planning’ had ik weinig tijd voor spontane dingen, maar die waren er zeker. Zo ontmoette ik een oud studiegenootje van TFT die in Berlijn woont en hebben we in de Markthal gezellig bij gekletst.

Doen waar jezelf zin in hebt

Dit was ontzettend fijn om te doen. Had ik even tijd over? Dan ging ik lekker een boekje lezen in het park of bij een cafétje. Toch maar even naar iets anders toe? Lekker doen. Ik ben van nature een planner en had een behoorlijk lijstje met bezienswaardigheden en hotspots mee naar Berlijn. Maar eenmaal in Berlijn weet je ook dat alles bezoeken niet mogelijk is. Het voordeel van alleen gaan is dat je geen rekening hoeft te houden met lijstjes van anderen. Was ik met iemand op reis gegaan dan had ik waarschijnlijk niet afgesproken met mijn oud studiegenootje. Ook op zaterdag zette ik de wekker om half 7 en ging ik eerst hardlopen voordat ik weer op pad ging.

Ervaringen solo trip

Budgetkwesties

Wanneer je met iemand op reis bent, heb je eigenlijk altijd wel een momentje dat je het hebt over budget. Ik heb het vaak genoeg meegemaakt. Zo ben ik bijvoorbeeld iemand die niet alle luxe hoeft op reis, een appartement of hotel moet schoon zijn of de locatie handig. Oké, een bed in een slaapzaal hoef ik op deze leeftijd niet meer. Maar in Berlijn deelde ik bijvoorbeeld voor het eerst de badkamer en keuken. Als ik hiermee wat geld mee kan besparen waardoor ik meer geld over houdt voor leuke dingen, prima. Ik ben toch amper in het hotel geweest. Als ik de keuze heb om een goedkopere vlucht te nemen, maar dat een overstap van 4 uur extra oplevert, prima. Niet alles hoeft lowbudget, maar af en toe even besparen is denk ik wel goed als je vaker op reis wilt. Zo at ik in Berlijn vaak lowbudget, ik zag mijzelf ook niet alleen aan een drie gangen menu zitten, maar mijn ontbijt daarentegen was de duurste maaltijd van de dag. Nu heb ik ook vaak voor een healthy ontbijt gekozen waardoor ik meer geld kwijt was. Het fijne van alleen reizen, is dat je alleen jezelf maar hoeft te verantwoorden qua uitgaven. Overigens heb ik niet iets overgeslagen of gelaten omdat het te duur was.

Alleen reizen maakt je zelfverzekerd

Achteraf kan ik terugkijken op een geslaagde trip waarbij het natuurlijk is dat je af en toe je momentjes hebt. Maar over het algemeen ben je op jezelf aangewezen en moet je wel op mensen afstappen als je er niet uitkomt om bijvoorbeeld een week kaart voor de metro uit de automaat te krijgen of als je de weg kwijt bent in het bos. Je vertrouwt op je instincten. Ik liep op weg naar Teufelsberg in het bos samen met een jongen waar je gedachten toch even naar eventuele nare dingen gaan. Maar uiteindelijk geeft je instinct wel aan of je het moet doen of niet.

Dingen waar ik mijzelf tegenkwam

  • Ik ben geen selfie queen en dat word ik ook niet.. Je komt dus niet met veel foto’s van jezelf terug na een solo reis.
  • Pas na twee dagen ging ik maar mensen vragen of af een toe een foto te nemen waarbij er iets meer op stond dan mijn hoofd. Overigens bedacht ik bij thuiskomst dat ik via mijn Apple Watch ook foto’s had kunnen nemen..
  • Ik ben een twijfelaar en was vaak met mijzelf in gesprek over wat ik zou doen die dag. Echt rust heb ik hierdoor niet altijd gehad. Maar misschien is dit iets wat bij een tweede trip al beter gaat. (edit; dit gaat een stuk beter inmiddels)
  • Alleen uit eten gaan is soms een dingetje. Zeker om de stap te zetten en ergens naar binnen te gaan. Toch werd ik over het algemeen prima ontvangen. Het scheelt ook in welke stad je bent en zeker ook in welk jaargetijde.
Ervaringen solo trip
Ervaringen solo trip
Ervaringen solo trip

Meer lezen over Berlijn?
Lees hier over hotspots in Berlijn
21 Must Sees in Berlijn


Meer lezen over solo reizen?
Solo Travel Guide New York
Solo Travel Guide Guernsey
Solo Travel Guide Tel Aviv
18 tips voor solo reizen
Waarom ik iedereen kan aanraden een keer alleen te gaan reizen

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *