Socials

Mijn eerste solo reis ervaring in Berlijn

Solo berlijn

Mijn eerste solo reis ervaring in Berlijn

Een van de doelen die ik mijzelf had gesteld voor 2016 was het maken van een solotrip. Je hoort om je heen steeds meer verhalen van mensen die alleen op reis gaan. Een van de redenen voor mij om alleen te gaan, is de vrijheid die je hebt. Ik ben vrijgezel en naarmate je ouder wordt verandert je omgeving natuurlijk. Voor mij was dit een test om te kijken of ik af en toe ook reisjes alleen zou kunnen ondernemen en daarbij niet afhankelijk hoef te zijn van anderen. Mijn stedentrip naar Berlijn was voor mij de ultieme test. Niet te ver van huis en vanuit Groningen prima bereikbaar. Lees meer over mijn eerste solo reis ervaring in Berlijn.

Dingen die ik over mijzelf leerde tijdens mijn eerste solo reis

Je leert jezelf kennen en komt uit je comfortzone

Tijdens reizen merk je vanzelf waar je grenzen liggen en waar je wel over heen kunt gaan. Op zoek gaan naar Teufelsberg in de hitte zonder een duidelijke route was even uit mijn comfortzone. Wel of niet die kant op gaan of toch weer doorlopen naar een metrostation. Maar ook mijn grenzen aangeven ging mij redelijk goed af. In Berlijn heb je Die Welt, een luchtballon die af en toe omhoog gaat boven de stad. Iets waar ik op dat moment niet de behoefte aan had omdat ik alleen reisde. Toch maken deze keuzes, juist doordat je alleen bent, je alleen maar sterker.

Het ontmoeten van nieuwe mensen

Ik ging vooral richting Berlijn om geen rekening te hoeven houden met anderen. Mijn doel was dus ook niet om nieuwe mensen te leren kennen. Doordat je alleen bent heb je meer aanspraak. Zo ontmoette ik bij de Free Tour een hele aardige man uit Australië die eigenlijk ’s middags ook wel met mij op pad wilde. Ik had twee interessante gesprekken op de heenweg en terugweg van Teufelsberg. Het fijne was dat ik alleen maar hoefde te zeggen dat ik andere plannen had en dat was oké. De eerste keer nee zeggen vond ik best lastig, mar uiteindelijk bedacht ik dat het mijn reis was. Misschien had weinig tijd voor echte spontane dingen tijdens mijn eerste solo reis, maar dat was waar ik mij fijn bij voelde. Toch ontmoette ik een oud studiegenoot van TFT die in Berlijn woont en hebben we in de Markthal gezellig bij gekletst.

Doen waar jezelf zin in hebt

Dit was ontzettend fijn om te doen. Had ik even tijd over? Dan ging ik lekker een boekje lezen in het park of bij een cafétje. Toch maar even naar iets anders toe? Lekker doen. Ik ben van nature een planner en had best wel een lijstje met bezienswaardigheden en leuke restaurants mee naar Berlijn. Maar eenmaal in Berlijn weet je ook dat alles bezoeken niet mogelijk is. Het voordeel van alleen gaan is dat je geen rekening hoeft te houden met lijstjes van anderen. Was ik met iemand op reis gegaan dan had ik waarschijnlijk niet afgesproken met mijn oud studiegenoot. Ook op zaterdag zette ik de wekker om half 7 en ging ik eerst hardlopen voordat ik weer op pad ging.

Budgetkwesties

Wanneer je met iemand op reis bent, heb je eigenlijk altijd wel een momentje dat je het hebt over budget. Ik heb het vaak genoeg meegemaakt. Zo ben ik bijvoorbeeld iemand die niet alle luxe hoeft op reis, een appartement of hotel moet schoon zijn of de locatie handig. Oké, een bed in een slaapzaal hoef ik niet meer. Maar in Berlijn deelde ik bijvoorbeeld voor het eerst de badkamer en keuken. Als ik hiermee wat geld mee kan besparen waardoor ik meer geld over houdt voor leuke dingen vind ik dat prima. Ik ben uiteindelijk amper in het hotel geweest. De laatste jaren gun ik mijzelf toch ook wel wat meer luxe, weinig comfort kan ook ten koste gaan van je energie en daarmee ook je reis. In Berlijn at vaak lowbudget, mijn ontbijt was vaak de duurste maaltijd van de dag. Vaak kies ook voor cafe’s waar ik rustig kan ontbijten en neem ik daarbij vaak een gezond ontbijt. Het fijne van alleen reizen, is dat je alleen jezelf maar hoeft te verantwoorden qua uitgaven.

Alleen reizen maakt je zelfverzekerd

Achteraf kan ik terugkijken op een geslaagde trip waarbij het natuurlijk is dat je af en toe je momentjes hebt. Maar over het algemeen ben je op jezelf aangewezen en moet je wel op mensen afstappen als je er niet uitkomt om bijvoorbeeld een week kaart voor de metro uit de automaat te krijgen of als je de weg kwijt bent in het bos. Je vertrouwt op je instincten. Ik liep op weg naar Teufelsberg in het bos samen met een jongen waar er even vooroordelen bij mij op kwamen, uiteindelijk was het hartstikke gezellig. Je instinct geeft wel aan of je het moet doen of niet.

Dingen waarbij ik mijzelf tegenkwam

  • Ik ben geen ster in het maken van selfies. Met veel mooie foto’s van mijzelf kwam ik dan ook niet terug.
  • Pas na twee dagen ging ik maar mensen vragen of af een toe een foto te nemen waarbij er iets meer op stond dan mijn hoofd. Overigens bedacht ik bij thuiskomst dat ik via mijn Apple Watch ook foto’s had kunnen nemen..
  • Ik ben een twijfelaar en was vaak met mijzelf in gesprek over wat ik zou doen die dag. Echt rust heb ik hierdoor niet altijd gehad. Maar misschien is dit iets wat bij een tweede trip al beter gaat. (edit; dit gaat een stuk beter inmiddels)
  • Alleen uit eten gaan is soms een dingetje. Zeker om de stap te zetten en ergens naar binnen te gaan. Toch werd ik over het algemeen prima ontvangen. Het scheelt ook in welke stad je bent en zeker ook in welk jaargetijde.

Meer lezen over Berlijn?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on