Handige gids met tips voor je vakantie naar Guernsey

Handige gids met tips voor je vakantie naar Guernsey

Handige gids met tips voor je vakantie naar Guernsey

Guernsey? Waar ligt dat kreeg ik vaak te horen toen ik vertelde waar ik naar toe zou gaan. Guernsey is onderdeel van de Kanaaleilanden en is samen met Jersey de grootste van de vijf. Hoewel de eilanden dichter bij de kust van Normandië liggen, behoren ze tot Engels grondgebied. Voor mij een plek waar ik al jaren naar toe wilde. Waarom? Het klimaat is er erg goed en de natuur prachtig. Twee redenen voor mij eens deze kant op te gaan. Toch wist ik niet helemaal wat ik precies kon verwachten, daarom voor jullie deze gids met handige tips voor je vakantie naar Guernsey.

Het vervoer naar Guernsey

Je kunt op verschillende manieren naar de Kanaaleilanden. Ik koos ervoor om vanaf Amsterdam via Southampton naar Guernsey te vliegen. Ik boekte mijn vlucht net voordat bekend werd dat je vanaf Groningen rechtstreeks in de zomermaanden naar Guernsey kan vliegen (overigens alleen voor een week). Naast vliegen is het ook mogelijk om met de ferry vanaf Frankrijk naar Guernsey. Vanaf St. Malo kun je in iets minder dan twee uur met Direct Ferries naar de overkant. Echter hangt hier wel een redelijk prijskaartje aan in vergelijking met het vliegtuig. 

Vervoer op Guernsey

Kom je aan met het vliegtuig, dan kun je een auto huren op het vliegveld. Het eiland behoort tot Engeland en heeft daardoor dezelfde verkeersregels wat inhoudt dat je links moet rijden. Lijkt dat je niets, dan kun je je prima redden met het openbaar vervoer, huur een fiets of lopend. Persoonlijk moet ik er niet aan denken om links te rijden, lopend weet ik af en toe al niet waar ik moet kijken, dus ik koos ervoor om te lopen en af en toe een bus te nemen. Het openbaar vervoer is goedkoop op Guernsey, je betaalt namelijk maar 1 pond voor een ritje. Een dagkaart kost je 5 pond.  Overigens is het soms lastig om te weten hoe laat de bus precies komt, zeker buiten de dorpjes. Soms staat er niet meer dan bus op de weg, that’s it. Via de app en website kun je enigszins inschatten hoe laat die komt als je weet waar je staat. In St Peter Port en op sommige plekken legde ik de afstanden lopend af. Prima te doen, al kom je onderweg wel wat heuvels tegen. Voor ongeveer 15 pond per dag kun je ook een fiets huren

Handige gids met tips voor je vakantie naar Guernsey

Cash – currency

Net als in Engeland betalen ze op de eilanden met ponden. Toch is er een kleine aanpassing, er zijn namelijk speciale Guernsey (en ook Jersey) ponden. Deze kun je niet gebruiken in Engeland. Let dus op wanneer je gaat pinnen, dat je niet teveel contant opneemt, je kunt het namelijk slecht weer inruilen. Mocht je gebruik maken van het openbaar vervoer, pin dan alvast op het vliegveld om zo de dollar in de bus naar St Peter Port te kunnen betalen. Ik pinde 20 pond en kon daar vijf dagen mee doen (buskaartjes en wat kleine uitgaven). Overigens had ik ook op Herm Island contant geld nodig om eten te halen.

Overnachten op Guernsey

Er is een ruim aanbod om te overnachten op het eiland. Zelf vond ik het handig om te overnachten in St Peter Port omdat hier alle buslijnen samen komen. Dus ik besloot om dit als uitvalsbasis te kiezen. Achteraf heb ik daar geen spijt van, hier bevinden zich al voldoende bezienswaardigheden en het is een goede plek om de rest van het eland te verkennen. Slapen deed ik in het Pandora Hotel, een hotel op een centrale locatie in St Peter met een prachtige tuin erbij. De eerste dagen had ik wel het gevoel verreweg de jongste te zijn, later toen de vlucht uit Groningen was geland kreeg ik al iets minder dat gevoel. Het is een fijn hotel om te overnachten met een typisch Engels ontbijt inbegrepen.
Lees meer over mijn solo ervaringen op Guernsey

Handige gids met tips voor je vakantie naar Guernsey

Weer en reistijd op Guernsey

Een van de voordelen van een verblijf op de Kanaaleilanden is het weer. De eilanden hebben een mild zeeklimaat en daardoor wordt het er nooit echt koud. In de zomer ligt de temperatuur rond de 20 graden, met af en toe uitschieters. Prima temperaturen om de eilanden te verkennen en zeker ook mogelijkheden om op het strand te liggen. Ik ging in april en had een dag regen, twee dagen wat wolken en een stralende dag waarbij ik op het strand kon liggen.  Wanneer je in het voorjaar gaat, ontloop je de meeste toeristen en heb je toch kans op goed weer.

Handige gids met tips voor je vakantie naar Guernsey

Restaurants op Guernsey

Bij een eiland staat vaak vis centraal op de menukaart. Zo ook op Guernsey. Ik at vier avonden in fijne restaurants en was eigenlijk verbaast over de goede keuken. Je kunt er gevarieerd eten, met natuurlijk vis op de kaart, en ze gaan redelijk met de tijd mee qua gerechten. In St. Peter Port heb je restaurants met fantastische uitzichten over de baai.

Handige gids met tips voor je vakantie naar Guernsey

Wat te doen op Guernsey?

Je kunt je prima een week vermaken op Guernsey. Met mooi weer kun je het eiland verkennen, wandelingen maken of fietsen. Is het wat slechter weer dan zijn er ook genoeg musea om je te vermaken. Musea over Guernsey of over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, genoeg keuze. Dagtrips kun je maken naar Herm Island of Sark die net voor de kust van Guernsey liggen. Je kunt natuurlijk ook Guernsey en Jersey combineren wanneer je voor een week die kant op gaat.
Lees meer over wat te doen op Guernsey
Lees meer over wat te doen in St. Peter Port

Handige gids met tips voor je vakantie naar Guernsey
Handige gids met tips voor je vakantie naar Guernsey
Handige gids met tips voor je vakantie naar Guernsey
Handige gids met tips voor je vakantie naar Guernsey

Reisgidsen

Handige links en meer lezen over Guernsey

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on