Herm Island – genieten van de natuur en onthaasten

Herm Island - genieten van de rust en de natuur

Herm Island – genieten van de natuur en onthaasten

Vlak voor de kust van Guernsey kun je twee andere kanaaleilanden zien liggen: Sark en Herm. Aan de laatste bracht ik een bezoek tijdens mijn verblijf op Guernsey. Want even helemaal weg van de drukte en de stilte in, dat klinkt aantrekkelijk. Dat ervaar ik ook wanneer ik op Herm ben, ik hoor even niets anders dan vogels en het geluid van de golven. Beter kan niet toch?

Om half 9 pak ik de boot vanuit de haven van St Peters Port op Guernsey. Veel bedrijvigheid is er nog niet de in haven, wel bij de boot waar ik straks een klein stukje van het Kanaal overga. Alle vracht en post gaat mee met de eerste boot naar het kleine eiland voor de kust. Dozen en zakken worden ingeladen en samen met een vijftal toeristen vertrekken we naar Herm. Zo’n twintig minuten later staan we op de aanlegsteiger die gebruikt wordt bij laag water.  De haven zelf is niet bereikbaar op dat moment. De dozen en post worden uitgelaten en wij stappen ook van boort. Aan de wal staan schoolkinderen te wachten, zij gaan op Guernsey naar school. De kinderen van het kleine buureiland hebben hun eigen boot en wanneer het weer te slecht is, gaan ze per helikopter. Even het gevoel van afgesloten zijn van de wereld, klinkt best aanlokkelijk. 

Herm Island - genieten van de rust en de natuur
Herm Island - genieten van de rust en de natuur
Herm Island - genieten van de rust en de natuur

Het eiland verkennen

Ik vervolg mijn pad langs het White House hotel, het enige hotel op het eiland en redelijk populair bij de inwoners van Guernsey die regelmatig een weekend over gaan. Verder zijn er nog een aantal cottages en kampeerplekken op het eiland. Via het zandpad kom ik uiteindelijk uit in de haven waar vlakbij ook een aantal giftshops zitten. Auto’s rijden er niet op Herm, dus de spullen van de boot worden per quad vervoerd over het eiland. Door het lage water zie ik mooie kustlijnen links van mij. Ik maak een wandeling over het eiland en kies daarbij voor de meest uitgebreide route. Zo’n twee uur staat er voor volgens mijn kaart. Samen met de vijf andere toeristen lopen we verspreid over het pad, verder komen we niemand tegen. 

Herm Island - genieten van de rust en de natuur
Herm Island - genieten van de rust en de natuur
Herm Island - genieten van de rust en de natuur
Herm Island - genieten van de rust en de natuur
Herm Island - genieten van de rust en de natuur
Herm Island - genieten van de rust en de natuur
Herm Island - genieten van de rust en de natuur
Herm Island - genieten van de rust en de natuur

De mooiste stranden

De stranden liggen er prachtig bij en ik kom duinen tegen zoals we die ook in Nederland gewend zijn. Op Alderney Point ben ik op het uiterst noordelijke punt van het eiland. In de verte zie ik wat kleine eilandjes opdoemen. Rechts van mij het beroemde strand van Herm Island: Shell Beach. Bekend van de mooiste schelpen die er liggen en een paradijs om te zien. Direct een van mijn favoriete plekjes van het eiland. Even een korte stop en puur genieten van het moois. Door het lage water is het strand breed en erg mooi om te zien met de paar rotsen die voor het strand liggen. Overigens is genieten niet erg lastig, ik ben vrijwel de enige op het strand.

Herm Island - genieten van de rust en de natuur
Herm Island - genieten van de rust en de natuur
Herm Island - genieten van de rust en de natuur
Herm Island - genieten van de rust en de natuur
Herm Island - genieten van de rust en de natuur
Herm Island - genieten van de rust en de natuur

Na Shell Beach vervolg ik de route rond het eiland en kom ik uit bij Belvoir Bay, een strand verborgen tussen de kliffen. Zowel bij Shell Beach als Belvoir Bay zijn cafés aanwezig. Vanaf Belvoir Bay heb je weer een fantastisch uitzicht over de groen blauwe kleuren van de zee omringd door kliffen. Vanaf hier is dalen en klimmen over de kliffen van Herm. Na iedere bocht word je verrast met een nieuw uitzicht, zeker bij laag water is dat fantastisch om te zien. Bij Puffin Bay hoop ik de beroemde papegaaiduiker te zien, maar helaas laten deze zich vanaf de kust niet goed zien. Al wandelend geniet ik van de stilte, af en toe kom ik andere wandelaars tegen die een boot later hebben gepakt, maar over het algemeen ben ik alleen. Wanneer ik het rondje volbracht heb besluit ik met de laatste boot terug te gaan. De lucht is strakblauw en de zon straalt. Waarom dan eerder terug, terwijl ik hier nog even tot rust kan komen? Ik loop nu via de andere route weer naar Shell Beach waar ik besluit te lunchen met en hotdog. Inmiddels zijn er meer mensen op het strand, maar nog blijft deze plek fijn aanvoelen. Totaal niet toeristisch, want dat is eigenlijk waar Herm op draait. In een jaar bezoeken ongeveer 75.000 mensen het eiland. Toch kreeg ik niet het idee dat Herm commercieel is. Er wonen en werken mensen met liefde voor het eiland. Ik blijf nog even genieten van de rust op Shell Beach en probeer nog wat schelpen te zoeken. Parels komen er voorbij, een paar neem ik mee naar huis. 

Herm Island - genieten van de rust en de natuur
Herm Island - genieten van de rust en de natuur
Herm Island - genieten van de rust en de natuur

Herm; het paradijs om te wonen?

Nogmaals loop ik richting Belvoir Bay en zie dat het strand inmiddels geslonken is. Ik sla deze keer af en klim omhoog waar ik de eerste huizen van het eiland ontdek. Die waren mij tijdens het eerdere rondje niet opgevallen. Ik loop langs weilanden en ontdek ook de eerste koeien. The Manor, waar ik dan door heen loop, is het ‘dorpje’ van het eiland. Hier staat ook de Tuguals Church en een aantal verblijven. Blij dat ik ook deze route nog even loop. Bij Mermaid Tavern koop ik een ijsje en ga ik even uit de zon zitten, die zorgt inmiddels voor rode schouders en een rood hoofd. De laatste boot die dag vertrekt uit de haven en rustig aan loop ik die kant op om nog even op het strand te zitten om een boekje te lezen. Rond vijven legt de boot aan in de haven en deze keer zit hij een stuk voller dan vanochtend. Met de zonnestralen op mijn hoofd geniet ik nog van het tochtje over Het Kanaal. Dromerig denk ik na over de dag die ik gehad heb, getroffen met het mooie weer en de mooiste uitzichten voorbij zien komen, een perfecte dag vanuit Guernsey. 

Herm Island - genieten van de rust en de natuur
Herm Island - genieten van de rust en de natuur
Herm Island - genieten van de rust en de natuur

Handige informatie voor je bezoek aan Herm Island

  • Travel Trident regelt de overtocht naar het eiland. Een kaartje kun je op de dag zelf in de haven halen.
  • Het eiland is klein, mijn rondje was ongeveer zes kilometer.
  • Bij de giftshops in de haven kun je met de creditcard of pinpas betalen, bij de beach shops bij Shell Beach en Belvoir Bay alleen cash.
  • Overnachten kan bij het White House Hotel, je hebt dan ’s avonds het eiland praktisch voor je alleen als alle daggasten weer naar huis zijn.
  • Meer informatie vind je op Herm Island
Meer lezen over Guernsey?
Visual Diary
Handige tips voor je bezoek aan Guernsey

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on