De ondergrondse geschiedenis van Portland: De Shanghai Tunnels

Shanghai Tunnel

De ondergrondse geschiedenis van Portland: De Shanghai Tunnels

Er gaat een wereld voor je open zodra gids Michael de deuren op straat voor de opent. Wat je als voorbijganger niet ziet, maar onder de grond gaat een stukje historie schuil in Portland. Misschien heb je er ooit van gehoord, maar Shanghaiing was een van de belangrijkste illegale praktijken in het westen van Amerika. In Portland heb je de mogelijkheid om hier meer van te weten te komen tijdens een tour in de ondergrondse tunnels. Lees meer over de ondergrondse geschiedenis van Portland: De Shanghai Tunnels.

Wat is Shanghaiing precies?

In de periode van 1850 tot 1941 werden er in diverse steden aan de west kust van Amerika Shanghai praktijken uitgevoerd. Mannen van middelbare leeftijd werden ontvoerd en verkocht aan kapiteins van verschillende schepen. Op illegale wijze werden deze mannen gevangen genomen en verkocht. Aan een ontvoerde man werd destijds $50 verdiend. Ze werden gedwongen om te werken op de schepen die richting Azië gingen en kregen hiervoor geen salaris. De mannen waren nodig om de schepen te laten vertrekken. Het klinkt bizar en misschien meer als een mythe, maar toch zijn er verhalen dat het echt gebeurde in deze periode.

De ondergrondse Geschiedenis van Portland: De Shanghai Tunnels

In Portland kun je als een van de weinige steden een tour volgende over de illegale praktijken van het shanghaiing. Waarom hier? De ondergrondse tunnels die daarvoor gebruikt werden zijn nog grotendeels intact. Tunnels die in eerste instantie gebouwd werden om de schepen makkelijk te bevoorraden. En om illegale producten te vervoeren. Onder het oude gedeelte van Portland, tegenwoordig Chinatown, hebben vele bars nog een opening de tunnels in. Zo ook bij restaurant Hobo in Chinatown. Vanaf hier heb je de mogelijkheid om onder begeleiding de tunnels in te gaan.

The Forbidden City

Sinds midden 19e eeuw worden er al verhalen verteld over Shanghai praktijken in Portland. Hier werden niet alleen mannen ontvoerd om op te schepen te werken, ook vrouwen werden regelmatig gedrogeerd en ontvoerd. Niet om te werken, maar voor prostitutie. Waarom precies de tunnels? Mannen en vrouwen werden gedrogeerd en vielen door middel van een luik de tunnels in. Hier stonden vaak kooien om ze vast te houden voordat ze naar de schepen vervoerd werden. In de periode van 1850-1910 werden alleen in Portland al 3000 mannen ontvoerd, velen van hen kwamen nooit meer terug.

Geesten in de tunnels

Tijdens de tour gaan we onder begeleiding de tunnels in. Alleen ronddwalen is niet mogelijk. Het blijft, op een paar lampen na, donker in de tunnels. Om het echte gevoel van honderden jaren geleden te ervaren. We zien restanten uit het verleden. Een kist met oude schoenen. Schoenen die van de ontvoerde mannen moeten zijn. Af en toe staat er een kooi of verwijzen ‘bedden’ naar de praktijken van vroeger. Een ding wordt ons duidelijk tijdens de tour. Er zijn veel paranormale activiteiten waargenomen. Op foto’s verschijnen regelmatig geesten, er worden geuren waargenomen die er niet zijn of bij de kist met schoenen worden enkels vastgepakt. Je snapt dat ik wel even een stap opzij deed.

Mythe?

Toch zijn er geen harde bewijzen voor bovenstaande illegale praktijken. Dat de tunnels gebruikt werden destijds voor illegale praktijken is duidelijk. Maar dat Shanghaiing plaatsvond in Portland is gebaseerd op verhalen, bewijzen zijn lastig te vinden.

Tips voor je bezoek aan de Shanghai Tunnels

De tunnels zijn alleen te bezoeken onder begeleiding. Dit kan via Portland Walking Tours. Je krijgt in eerste instantie een korte introductie boven de grond en vervolgens ga je de tunnels in. Verwacht geen tour van kilometers, je blijft op een relatief klein stukje.

Portland Walking Tours
Prijs $23
Tours: in de zomer dagelijks om 11.00-14.00-17.00 uur, in de winter dagelijks om 10.00 uur
Start: 131 NW 2nd Avenue
Lengte: 2 uur

Meer lezen over Oregon?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on