Persoonlijk // Ervaringen 1e solotrip naar Berlijn

Ervaringen solo trip

Een van de doelen die ik mijzelf had gesteld voor 2016 was het maken van een solotrip. Je hoort om je heen steeds meer verhalen van mensen die alleen op reis gaan. Een van de redenen voor mij om alleen te gaan, is de vrijheid die je hebt. Ik ben vrijgezel en naarmate je ouder wordt verandert je omgeving natuurlijk. Voor mij was dit een test om te kijken of ik af en toe ook reisjes alleen zou kunnen ondernemen en daarbij niet afhankelijk hoef te zijn van anderen. Mijn stedentrip naar Berlijn was voor mij de ultieme test. Niet te ver van huis en vanuit Groningen prima bereikbaar.

Tijdens zo’n solotrip loop je tegen een aantal dingen aan

 • Je leert jezelf kennen en je daagt jezelf uit

Inmiddels ben ik 29 en ken ik mijzelf natuurlijk redelijk goed. Ook tijdens mijn uitstapjes kwam ik, zowel positieve als ‘negatieve’, karaktertrekken van mijzelf tegen. Zo liep ik op een gegeven moment naar Teufelsberg in de middle of nowhere en had ik geen idee welke richting ik op moest. Daarnaast was het bloody hot op dat moment. Ik stond op een splitsing en volgens mijn Maps moest ik naar links. Daar was even de twijfel, ik kan ook nu doorgaan naar het metrostation en de voor de veilige en makkelijke weg kiezen. Gelukkig koos ik ervoor om toch naar Teufelsberg te gaan en dat maakte alles goed. Van nature ben ik een twijfelaar en dit resulteerde in dat ik af en toe mijn momentjes had waarbij het fijn was geweest als er iemand bij mij was. Zo stond ik onder Die Welt, waar ik graag in wilde, maar eenmaal eronder zag ik de luchtballon wel erg heen en weer gaan. Doordat ik alleen was, heb ik de stap niet gezet. Toch maken deze keuzes, juist doordat je alleen bent, je alleen maar sterker.

Ervaringen solo trip

 

 • Je ontmoet nieuwe mensen

Ik ging vooral richting Berlijn om geen rekening te hoeven houden met anderen. Mijn target was dus ook niet om heel veel nieuwe mensen te leren kennen. Doordat je alleen bent heb je toch meer aanspraak. Zo ontmoette ik bij de Free Tour een hele aardige man uit Australië die eigenlijk ’s middags ook wel met mij op pad wilde. Ik had twee interessante gesprekken op de heenweg en terugweg van Teufelsberg, waarbij ik de meest absurde punker ooit ontmoette. Het fijne was dat ik alleen maar hoefde te zeggen dat ik andere plannen had en dat was oké. Misschien door mijn ‘planning’ had ik weinig tijd voor spontane dingen, maar die waren er zeker. Zo ontmoette ik een oud studiegenootje van TFT die in Berlijn woont en hebben we in de Markthal gezellig bij gekletst.

 • Doen waar jezelf zin in hebt

Dit was ontzettend fijn om te doen. Had ik even tijd over? Dan ging ik lekker een boekje lezen in het park of bij een cafétje. Toch maar even naar iets anders toe? Lekker doen. Ik ben van nature een planner en had een behoorlijk lijstje met bezienswaardigheden en hotspots mee naar Berlijn. Maar eenmaal in Berlijn weet je ook dat alles bezoeken niet mogelijk is. Het voordeel van alleen gaan is dat je geen rekening hoeft te houden met lijstjes van anderen. Was ik met iemand op reis gegaan dan had ik waarschijnlijk niet afgesproken met mijn oud studiegenootje. Ook op zaterdag zette ik de wekker om half 7 en ging ik eerst hardlopen voordat ik weer op pad ging.

Ervaringen solo trip

 • Budget

Wanneer je met iemand op reis bent, heb je eigenlijk altijd wel een momentje dat je het hebt over budget. Ik heb het vaak genoeg meegemaakt. Zo ben ik bijvoorbeeld iemand die niet alle luxe hoeft op reis, ja een appartement of hotel moet schoon zijn of de locatie handig. Oké, een bed in een slaapzaal hoef ik op deze leeftijd niet meer. Maar in Berlijn deelde ik bijvoorbeeld voor het eerst de badkamer en keuken. Als ik hiermee wat geld mee kan besparen waardoor ik meer geld over houdt voor leuke dingen, prima. Ik ben toch amper in het hotel geweest. Als ik de keuze heb om een goedkopere vlucht te nemen, maar dat een overstap van 4 uur extra oplevert, prima. Niet alles hoeft lowbudget hoor, maar af en toe even besparen is denk ik wel goed als je vaker op reis wilt. Zo at ik in Berlijn vaak lowbudget, ik zag mijzelf ook niet alleen aan een drie gangen menu zitten, maar mijn ontbijt daarentegen was de duurste maaltijd van de dag. Nu heb ik ook vaak voor een healthy ontbijt gekozen waardoor ik meer geld kwijt was. Het fijne van alleen reizen, is dat je alleen jezelf maar hoeft te verantwoorden qua uitgaven. Overigens heb ik niet iets overgeslagen of gelaten omdat het te duur was. Lees hier mijn blog over mijn uitgaven.

 • Het maakt je zelfverzekerd

Achteraf kan ik terugkijken op een geslaagde trip waarbij het natuurlijk is dat je af en toe je momentjes hebt. Maar over het algemeen ben je op jezelf aangewezen en moet je wel op mensen afstappen als je er niet uitkomt om bijvoorbeeld een week kaart voor de metro uit de automaat te krijgen of als je de weg kwijt bent in het bos. Je vertrouwt op je instincten. Ik liep op weg naar Teufelsberg in het bos samen met een jongen waar je gedachten toch even naar eventuele nare dingen gaan. Maar uiteindelijk geeft je instinct wel aan of je het moet doen of niet.

Natuurlijk waren er ook wel een aantal momenten waarbij het feit dat je alleen bent, niet heel handig is.

 • Ik ben geen selfie queen en dat word ik ook niet.. (overigens is dit maar een kleine selectie)

Ervaringen solo trip

Ervaringen solo trip

 • Pas na twee dagen ging ik maar mensen vragen of af een toe een foto te nemen waarbij er iets meer op stond dan mijn hoofd. Overigens bedacht ik bij thuiskomst dat ik via mijn Apple Watch ook foto’s had kunnen nemen..

Ervaringen solo trip

 • Ik ben een twijfelaar en was vaak met mijzelf in gesprek over wat ik zou doen die dag. Echt rust heb ik hierdoor niet altijd gehad. Maar misschien is dit iets wat bij een tweede trip al beter gaat.

If you never try, you’ll never know.

Meer lezen over Berlijn? Of over mijn andere Solo Reizen?

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

3 comments

 1. Leuk dat je dat alleen hebt ondernomen ! Ik ben eerlijk gezegd nog nooit echt alleen op pad geweest voor meerdere dagen, maar geloof zeker dat het goed is om eens te doen alleen al als ik je bovenstaande verhaal lees ! 🙂

  1. Ik kan het je zeker aanraden. Je hebt zoveel vrijheid, thuis al en op reis ook. Ik ga het zeker nog een keer doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *