Socials

Tips voor bezienswaardigheden op Rügen Duitsland

Rugen Duitsland

Tips voor bezienswaardigheden op Rügen Duitsland

Een minder bekende bestemming in Duitsland, het schiereiland Rügen. Op het schiereiland Rügen vind je mooie rotspartijen aan de kust. Enorme kliffen steken boven de zee uit. Maar op het eiland vind je ook nog een stukje geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog: Seebad Prora. Een must do om te bezoeken als je richting Rügen gaat. Ook op het eiland zelf is prachtige natuur te vinden. Benieuwd naar de bezienswaardigheden op Rügen in Duitsland die je niet mag missen? Tips voor bezienswaardigheden op Rügen Duitsland.

Wat moet je weten over Rügen

Rügen is een schiereiland in het noorden van Duitsland. Het ligt in de Oostzee en is verbonden met een twee kilometer lange hangbrug aan het vaste land. Vanaf Stralsund kun je Rügen bereiken. Het eiland heeft een lengte van 52km en een breedte van 41km. Er wonen meer dan 70.000 inwoners op Rügen.

Het eiland wordt in de zomer aangedaan door strandliefhebbers. Putbus was in 1816 de eerste badplaats. Rügen bestaat voor een groot deel uit natuur. Er bevindt zich een national park op Rügen: Nationaal Park Jasmund en ook de krijtrotsen zijn een populaire bestemming.

Tips voor bezienswaardigheden op Rügen Duitsland

Seebad Prora KDF Rügen

Ten tijde van de machtsperiode van Adolf Hitler werd er besloten om op Rügen een enorm hotel te bouwen. Een complex met recreatiemogelijkheden voor de Duitse Soldaten aan de Duitse kust. Het zou niet zomaar een hotel worden, maar één waar meer dan 20.000 mensen konden overnachten. Naast de vele kamers zouden er restaurants, 2 golfslagbaden, een theater, een bioscoop en een feestzaal komen. Zouden inderdaad, want de bouw van het gehele complex is nooit voltooid. In 1939 werd de bouw stop gezet door het uitbreken van de oorlog. De bouwers van het complex werden ingezet in het leger. Het complex was in de basis al klaar. In de oorlog werd het gebruikt voor de daklozen na verschillende bombardementen. Gevangenen werkten tijdens de oorlog door aan de bouw van het complex.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het gebouw niet voor het oorspronkelijke doel in gebruik genomen. Na de oorlog heeft het Rode Leger er een tijdje ingezeten en is er geprobeerd om het gebouw te slopen. Echter was er zoveel springstof nodig om de betonmuren naar beneden te krijgen, dat de werkzaamheden gestaakt zijn.

Rugen Duitsland

Prora – het hotel van Hitler op Rugen

Lange tijd is er getwijfeld over de bestemming van het gebouw toen de Russen in 1992 het complex verlieten. Het grootste deel van het 4,5 kilometer lange gebouw is nog te bekijken. Je kunt nog om de diverse gebouwen heen lopen en er bevinden zich nog twee musea in het pand. Uiteindelijk is het pand een aantal jaren geleden verkocht om er een hotel van te maken. Het is nog steeds onduidelijk wat er met de gebouwen gaat gebeuren.

Ik kan je dan ook zeker aanraden om hier een kijkje te nemen. Het gebouw geeft een goed beeld van de waanzin van Hitler in de jaren ’30. Het gebouw oogt op sommige plekken spookachtig, dus voor de mensen die van ‘abandoned’ houden is het een must. Je ziet nog delen van badkamers en krijgt een idee van de hotelkamers. Ik blijf het een macaber idee vinden, dat er een enorm gebouw is gecreëerd terwijl het uiteindelijk nooit in gebruik is genomen voor het oorspronkelijke deel.

Krijtrotsen van Rügen

Op het schiereiland Jasmund, vlakbij het dorp Sassnitz, vind je de enorme witte krijtrotsen die boven het zeeniveau uitstijgen. De totale lengte aan krijtrotsen is 15 kilometer en is het beste te aanschouwen vanaf het water. Daar krijg je een goed beeld van de immense rotsen aan de kust. Een wandeling is ook mogelijk vanaf het dorp Sassnitz naar de Stubbenkammer. Het hoogste punt van de krijtrotsen is de Königsstuhl, een 118 meter hoge rots. Ook vanaf het strand is het een prachtig gezicht om de grote rotspartijen boven je uit te zien.

Strand & Seebruecke op Rügen

Ben je een strandliefhebber? Dan is Rügen zeker een mogelijkheid waar je misschien niet zo snel aan denkt. Het eiland heeft prachtige stranden. Bezoek Putbus, de eerste badplaats van het land.

Rugen Duitsland

Nationaal Park Jasmund

Sinds 1990 bevindt zich op Rügen een Nationaal Park. Het is de kleinste van Duitsland en staat bekend om de hoge krijtrotsen. De rest van het park bestaat uit oude beukenbossen. Je kunt er diverse wandelingen maken en fietsen. Zowel in Duitsland als in Denemarken heb je een kust met krijtrotsen. Aan de Deense kant heb je de krijtrotsen krijtrotsen van Mons Klint en van Stevns Klint.

Overnachten op Rügen

Je hebt vele mogelijkheden om te overnachten op Rügen. Wij huurden destijds een appartement om zo het eiland te verkennen. Helaas is deze niet meer beschikbaar. In juni 2020 zouden we opnieuw naar Rügen afreizen, helaas gooide de lockdown roet in het eten. We hadden een accommodatie geboekt bij Hotel Berliner Bar in Göhren. Kijk hier voor alle accommodaties op Rügen.

Onderweg naar Rugen kun je een tussenstop maken in de Duitse stad Rostock.

Meer lezen over Duitsland?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on