Bezienswaardigheden op het Duitse schiereiland Rugen

Wat te doen op het Duitse schiereiland Rugen?

Een minder bekende bestemming in Duitsland, het schiereiland Rugen. Over de buurman aan de andere kant van de zee, het Deense Mon schreef ik al eens. Beide gebieden bezitten over mooie rotspartijen aan de kust. Enorme kliffen steken boven de zee uit. Maar op het eiland vind je ook nog een stukje geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog: Seebad Prora. Een must do om te bezoeken als je richting Rugen gaat. Benieuwd wat je nog meer kunt doen op Rugen?

Seebad Prora KDF RugenWat te doen op het Duitse schiereiland Rugen?

Ten tijde van de machtsperiode van Adolf Hitler werd er besloten om op Rugen een enorm hotel te bouwen. Een complex met recreatiemogelijkheden voor de Duitse Soldaten aan de Duitse kust. Het zou niet zomaar een hotel worden, maar één waar meer dan 20.000 mensen konden overnachten. Naast de vele kamers zouden er restaurants, 2 golfslagbaden, een theater, een bioscoop en een feestzaal komen. Zouden inderdaad, want de bouw van het gehele complex is nooit voltooid. In 1939 werd de bouw stop gezet door het uitbreken van de oorlog. De bouwers van het complex werden ingezet in het leger. Het complex was in de basis al klaar. In de oorlog werd het gebruikt voor de daklozen na verschillende bombardementen. Gevangenen werkten tijdens de oorlog door aan de bouw van het complex.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het gebouw niet voor het oorspronkelijke doel in gebruik genomen. Na de oorlog heeft het Rode Leger er een tijdje ingezeten en is er geprobeerd om het gebouw te slopen. Echter was er zoveel springstof nodig om de betonmuren naar beneden te krijgen, dat de werkzaamheden gestaakt zijn.

Must do: Prora Rugen

Must do: Prora Rugen

Prora anno 2017

Lange tijd is er getwijfeld over de bestemming van het gebouw toen de Russen in 1992 het complex verlieten. Het grootste deel van het 4,5 kilometer lange gebouw is nog te bekijken. Je kunt nog om de diverse gebouwen heen lopen en er bevinden zich nog twee musea in het pand. Uiteindelijk is het pand een aantal jaren geleden verkocht om er een hotel van te maken.

Must do: Prora Rugen

Must do: Prora Rugen

Ik kan je dan ook zeker aanraden om hier een kijkje te nemen. Het gebouw geeft een goed beeld van de waanzin van Hitler in de jaren ’30. Het gebouw oogt op sommige plekken spookachtig, dus voor de mensen die van ‘abandoned’ houden is het een must. Je ziet nog delen van badkamers en krijgt een idee van de hotelkamers. Ik blijf het een macaber idee vinden, dat er een enorm gebouw is gecreëerd terwijl het uiteindelijk nooit in gebruik is genomen voor het oorspronkelijke deel.

Overige bezienswaardigheden Rugen

Krijtrotsen

Op het schiereiland Jasmund, vlakbij het dorp Sassnitz, vind je de enorme witte krijtrotsen die boven het zeeniveau uitstijgen. De totale lengte aan krijtrotsen is 15 kilometer en is het beste te aanschouwen vanaf het water. Daar krijg je een goed beeld van de immense rotsen aan de kust. Een wandeling is ook mogelijk vanaf het dorp Sassnitz naar de Stubbenkammer. Het hoogste punt van de krijtrotsen is de Königsstuhl, een 118 meter hoge rots. Ook vanaf het strand is het een prachtig gezicht om de grote rotspartijen boven je uit te zien.

Must do: Prora Rugen

Must do: Prora Rugen

Must do: Prora Rugen

Must do: Prora Rugen

Must do: Prora Rugen

Strand & Seebruecke op Rugen

Ben je een strandliefhebber? Dan is Rugen zeker een mogelijkheid waar je misschien niet zo snel aan denkt. Het eiland heeft prachtige stranden.

Must do: Prora Rugen

Must do: Prora Rugen

Must do: Prora Rugen

Must do: Prora Rugen

Meer lezen over andere Duitse bestemmingen?

Wat te doen op het Duitse schiereiland Rugen?

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *