De krijtrotsen en overige bezienswaardigheden van Stevns Klint in Denemarken

De krijtrotsen en overige bezienswaardigheden van Stevns Klint in Denemarken

De meesten kennen de Kliffen van Mons op het eiland Mon in Denemarken, op zo’n anderhalf uur van Kopenhagen, wel. De krijtrotsen en de omgeving zijn enorm fotogeniek. Minder bekend zijn de krijtrotsen op het eiland Seeland: Stevns Klint. Ze zijn dan ook iets minder indrukwekkend, maar toch zeker de moeite waard om te bezoeken. Niet alleen de krijtrotsen zijn erg mooi, er is ook nog veel meer te doen in deze omgeving. En het leuke is, dat je het grootste deel lopend kunt bezoeken via een voetpad langs de kust. Ik laat je zien welke bezienswaardigheden je in de omgeving van Stevns Klint nog meer kunt vinden. 

Koldkrigsmuseum Stevnsfort

We starten ons bezoek aan Stevns bij het Cold War Museum. Tijdens deze oorlog was de kust van Stevns onderdeel van een verdedigingslijn rondom Kopenhagen. Het fort werd gebouwd tussen 1950 en 1953 om een eventuele aanval van het oosten tegen te houden. Tegenwoordig kun je hier rondlopen en zien hoe het er destijds uit zag. Je kunt mee met een tour onder de grond in de 1,7 kilometer lange tunnels. Er is een museum om te bezichtigen en je kunt het terrein verkennen. Op dit terrein vind je nog allemaal restanten van oorlogsmateriaal uit de koude oorlog.

De krijtrotsen en overige bezienswaardigheden van Stevns Klint in Denemarken

P: 60 Kronen om het terrein te bezoeken, 120 Kronen voor de tour met gids in de tunnels. Het museum is te bezoeken tussen maart en oktober.
I: Wil je mee met de rondleiding door de tunnels? Kijk dan van te voren even op de website, de tours worden niet heel vaak gekeken en wij zouden anders 1,5 uur moeten wachten en zijn dus niet meegegaan.

Stevns Klint- werelderfgoed

De rotsen van Stevns Klint zijn werelderfgoed vanwege de unieke combinatie van krijt en kalksteen. Zo’n 65 miljoen jaar geleden werd de aardbol geraakt door een asteroïde en hierdoor stierven de dinosaurussen uit. Op de rotsen bij Stevns Klint is deze aanslag nog goed terug te zien in de verschillende lagen. In de kalksteen is een laag van vijf tot tien centimeter nog goed te zien: Fish Clay. Het gebied rondom Stevns Klint is enorm fotogeniek. Prachtige uitzichten over de blauw – groene kleuren van de zee. Je kunt afdwalen naar het strand om de asteroïde te zien in de krijtrotsen, al is dit niet voor iedereen even toegankelijk. Op het strand krijg je nogmaals panoramische uitzichten voorgeschoteld, maar dien je af en toe wel te klimmen over rotspartijen. Desalniettemin kun je ook vanaf boven Stevns Klint prima bezoeken. Er staat een oud fotogeniek kerkje vanwaar je weergaloze uitzichten hebt over de Baltische Zee. 

De krijtrotsen en overige bezienswaardigheden van Stevns Klint in Denemarken De krijtrotsen en overige bezienswaardigheden van Stevns Klint in Denemarken De krijtrotsen en overige bezienswaardigheden van Stevns Klint in Denemarken De krijtrotsen en overige bezienswaardigheden van Stevns Klint in Denemarken De krijtrotsen en overige bezienswaardigheden van Stevns Klint in Denemarken

De krijtrotsen en overige bezienswaardigheden van Stevns Klint in DenemarkenI: in principe is Stevns Klint gratis te bezoeken, je dient alleen parkeerkosten te betalen: tussen 10-18 uur 40 kronen (juni 2018)

De vuurtoren van Stevns

Nadat we de uitzichten over de Baltisch Zee bij de kliffen achter ons laten rijden we verder naar de vuurtoren van Stevns. Ook hier kijk je weer uit over de Baltische Zee, maar is het uitzicht iets minder spectaculair. Hier vind je het hoogste punt aan de kustlijn. Er staan twee vuurtorens die je kunt bezoeken.  Tussen bepaalde tijden kun je gratis omhoog om het uitzicht te bekijken.

De krijtrotsen en overige bezienswaardigheden van Stevns Klint in Denemarken De krijtrotsen en overige bezienswaardigheden van Stevns Klint in Denemarken De krijtrotsen en overige bezienswaardigheden van Stevns Klint in Denemarken

Overige bezienswaardigheden Stevns Klint

Naast de bovenstaande activiteiten zijn er nog meer highlights waar je kunt stoppen. Bij het Mandehoved Stevns Naturcenter staat nog een oude radartoren en is veel van de geologie van de omgeving te zien. Bogeskov Havn is het kleine dorpje aan het einde of start van de 20 kilometer lange wandelroute langs Stevns Klint. Onderweg vind je vele verschillende vogels en ook unieke natuurgebieden. Het leuke aan Stevns Klint is dat het nog redelijk onontdekt is en toch maar op korte afstand (zo’n 65 kilometer) van Kopenhagen ligt. Je kunt je hier in deze omgeving nog wel even vermaken en ik kan je ook zeker aanraden om dit te bezoeken wanneer je op het eiland Seeland bent.

Wil je ook Mons Klint bezoeken?

De krijtrotsen en overige bezienswaardigheden van Stevns Klint in Denemarken

 

Meer lezen over Scandinavië?
Greasy Spoon Stockholm
Solo Stockholm
Budget Solotrip Stockholm
Cityguide Stedentrip Stockholm
Rondreis Zweden en Noorwegen
Preekstoel Noorwegen
City Guide stedentrip Stockholm
Odense Denemarken
Romo Denemarken
Hygge in Denemarken
Mons Klint
Rondreis Zuid Denemarken
Accommodaties Zuid Denemarken
De krijtrotsen en overige bezienswaardigheden van Stevns Klint in Denemarken

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *