Socials

De mooiste plekken op het eiland Seeland in Denemarken

Tips Seeland in Denemarken

De mooiste plekken op het eiland Seeland in Denemarken

Het eiland Seeland is vooral bekend vanwege de hoofdstad Kopenhagen. Een ideale bestemming voor een stedentrip. Toch heeft Seeland in Denemarken meer te bieden. Denk aan mooie steden, prachtige krijtrotsen, geschiedenis en natuur. Tips voor de mooiste bezienswaardigheden op Seeland in Denemarken.

Ontdek de mooiste bezienswaardigheden op het eiland Seeland in Denemarken

Roskilde

Roskilde is een van de oudste steden van Denemarken. Het is zelfs even de hoofdstad geweest van Denemarken. De reden om richting Roskilde af te reizen? Bij een voormalige hoofdstad kan een kerk natuurlijk niet ontbreken. De Domkerk van Roskilde is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. In de kerk worden nog steeds alle overleden Deense koningen begraven.

Naast de Domkerk ken je Roskilde misschien van het Roskilde festival. Eén van de grootste festivals die er iedere zomer plaatsvindt. Roskilde is geen grote stad, maar voelt als een groot dorp waar je door heen kunt struinen. Een andere highlight van de stad is het Vikingmuseum. Niet dat er veel Vikingen waren destijds, maar door de aanwezigheid van het Koningshuis sloot men de haventoegang af. Hierbij lieten ze vijf Vikingschepen zinken die pas jaren later weer naar boven werden gehaald.

Roskilde ligt aan de Roskilde Fjord en heeft dus een kleine haven. Een heerlijke plek om een zonnige dag aan de waterkant te zitten.

Kopenhagen

De huidige hoofdstad van Denemarken wordt vaak aangedaan voor een stedentrip. En dat is niet zo raar, het is namelijk een hele fijne stad voor een weekend weg. Met leuke wijken, hippe hotspots en vele bezienswaardigheden is de stad een aanrader om te ontdekken.

Ben je maar één dag in Kopenhagen, richt je dan vooral op het centrum van de stad. Hier vind je ook de meeste bezienswaardigheden. Beklim de Rundetaarn, bekijk Paleis Christiansborg, het oude beursgebouw Borsen, de kleine zeemeermin of het Amalienborg Paleis. Ook voor hotspots ben je in Kopenhagen aan het juiste adres. Er zijn meerdere food markets en vele kleine leuke cafe’s.

Heb je meer tijd in Kopenhagen? Wandel door de alternatieve wijk Christiania, een eigen vrijstaat met een alternatieve buurt waar eigen regels gelden. In de wijk vind je een wisseling tussen zelfgemaakte huizen, workshops, art galerijen, muziek optredens en goedkope eetgelegenheden. Er gelden eigen regels en daardoor is het voor toeristen even aanpassen, want foto’s maken mag niet. Je kunt Christiania ook met een local bezoeken zodat je meer te weten komt over de wijk zelf.

Lees meer: Wat te doen in Kopenhagen?

Stevn’s Klint

De kliffen van Mons Klint zijn wel bekend bij het grote publiek. Maar wist je dat er op Seeland ook krijtrotsen zijn? Net onder Kopenhagen vind je Stevns Klint. Hoewel ze iets minder indrukwekkend zijn dan de rotsen bij Mons, blijven ze prachtig om te aanschouwen. Naast de krijtrotsen bij Stevn’s Klint, is er in de omgeving ook genoeg te ontdekken. Zo vind je het Koldkrigsmuseum Stevnsfort en een oude vuurtoren in de omgeving. Ook kun je hier vele wandelingen maken in het gebied.

Meer lezen over Stevn’s Klint

Tisvilde

Een leuk dorpje in het noorden van Seeland om te bezoeken is Tisvilde. Inmiddels een populaire bestemming voor een strandvakantie. Vroeger stond Tisvilde bekend om het geneeskrachtige bronwater, waardoor vele pelgrims richting de plek trokken. Uiteindelijk werd het een plek waar in de zomermaanden vele toeristen naar toe gingen. De bossen, de kust en de afstand van Kopenhagen zorgden ervoor dat het goed te bereiken was.

Het dorpje heeft een prachtig strand, met helder water. Er staan kleine badhuizen op het strand die het tot een knus strand maken. In de omgeving vind je het natuurgebied Tibirke Bakker, met heide bedekte heuvels een fijn gebied om te wandelen. In het dorp zelf vind je vele leuke restaurants, winkeltjes en galerieën. In de zomer is er vaak een markt.

Helsingør

Helemaal in het noorden van Seeland vind je de stad Helsingør. Een relatief grote stad op het noordelijkste puntje van het eiland. Aan de overkant zie je Helsingborg in Zweden liggen, overigens een prima dagtrip om te ondernemen. Helsingør is een fijne stad om door heen te struinen. Leuke winkels en het uitzicht over de Het is overigens beroemd geworden vanwege het Kronborg Slot dat in de buurt van Helsingør ligt, een van de bekendste kastelen in Noord Europa.

Tips Seeland in Denemarken

Vikingsmuseum Trelleborg

In het dorpje Slagelse vind je een van de belangrijkste monumenten uit Denemarken uit de Vikingtijd. Hier vind je het beste bewaarde fort uit de periode rond 900. Naast de gevonden voorwerpen uit de Vikingtijd, is er ook een museum waar je meer te weten kunt komen over deze periode. In de zomer zijn er diverse activiteiten voor jong en oud. In het Vikingmuseum Trelleborg krijg je een indruk hoe het leven er duizenden jaren uit zag.
Vikingmuseum Trelleborg
A: Trelleborg Allé 4 Slagelse

Frederiksborg

Naast het bekende Kronborg Slot bij Helsingør, zijn er nog meer kastelen te vinden op Seeland. Zelf bezochten wij Frederiksborg bij de stad Hillerød. Het kasteel is gebouwd in Vlaamse renaissancestijl rond 1600. Een indrukwekkend kasteel om te bezoeken. Binnenin vind je een museum waar je meer te weten komt over deze periode.
Frederiksborg
A: Frederiksborg Slot 10, 3400 Hillerød

Overnachten op Seeland

Op het eiland zelf heb je genoeg mogelijkheden om te overnachten. Je kunt ervoor kiezen om Kopenhagen als uitvalsbasis te nemen, maar ook juist een van de meer afgelegen plekken op Seeland. Wij overnachten in het kleine dorpje Skibby. Een rustige plek om na een dat ontdekken even te ontspannen.

Lees meer over Denemarken

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on