Rondreis // Route voor een roadtrip door Denemarken

Een ideale roadtrip in het land van de Hygge; Denemarken. Een land wat de meeste mensen nog vergelijken met Nederland, maar wat toch voelt als vakantie. Landschappen die langzaam aan beginnen te glooien, gekleurde huisjes in de dorpen en steden, Denemarken heeft een eigen karakter. En het leent zich ideaal voor een roadtrip. Ik maakte een roadtrip van ruim twee weken in het zuiden van Denemarken over de eilanden Funen, Seeland, Romo en de regio Djursland. Een route voor een roadtrip door Denemarken.

Rondreizen in het zuiden van Denemarken - de routeWaar te starten met voorbereiden?

Voordat je een route gaat maken is het altijd handig om te bepalen wat je wilt zien en hoe lang je weg wilt blijven. Vaak is de eerste een enthousiaste lijst met bestemmingen die nooit in twee weken gaan passen. Op een of andere manier hadden wij vrij snel een lijstje met plekken waar we naar toe wilden. Ik was ooit al op Seeland en Funen geweest, maar al lange tijd geleden. Ik wilde dus nog graag Kopenhagen nogmaals bekijken. Een mooi startpunt voor een rondreis. Daarna is het kijken wat mogelijk is om binnen twee weken te bezoeken en waarbij je niet iedere dag in de auto zit. Dat was het uitgangspunt voor onze road trip in Denemarken. Daaruit volgend is onderstaande route gekomen. Overigens was het een bewuste keuze om niet in de grote steden te verblijven.

Route voor een roadtrip door Denemarken

Dag 1
Groningen – Skibby (Seeland)
625 km

Seeland had ik al jaren geleden eens bezocht. Destijds overnachten we in de buurt van Helsingor vanwaar uit we de omgeving verkenden. Ook Kopenhagen bezochten we en die wilden we ook deze keer niet overslaan. De uitvalsbasis voor het verkennen van Seeland werd Skibby gelegen aan de Roskilde Fjord.

Overnachten in Zuid-Denemarken – Welke accommodaties kan ik je aanraden en welke niet

Three bedroom holiday home 3 Skibby

Een groot huisje aan de kust met opties tot het bezoeken van bezienswaardigheden op het eiland Seeland.
Bekijk hier Three bedroom holiday home 3

Dag 2 t/m 5
Het eiland Seeland

Een plek vanwaar uit we redelijk veel dingen konden bezichtigen, dat was de voorwaarde voor het kiezen van Skibby. Althans dat leek in eerste instantie het geval toen we boekten. Skibby of eigenlijk Skuldelev waar we verbleven lag toch wat afgelegen. We moesten toch redelijk wat kilometers afleggen om bijvoorbeeld al bij Roskilde te komen (28 km). En vaak over kronkelige wegen waar je niet te hard kunt rijden. Volgende keer zouden we kiezen voor een bestemming tussen Roskilde en Kopenhagen. Vooral ook omdat alle bezienswaardigheden meer aan die kant lagen. We verkenden in de dagen op Seeland Kopenhagen, Roskilde en bezochten de krijtrotsen van Stevns Klint.


Alle opties voor bezienswaardigheden op het eiland Seeland:

Kopenhagen
– Roskilde
– Helsingor
Mons Klint
Stevns Klint
– Tisvilde
Malmo – Zweden

Wij gingen slechts een dagje naar Kopenhagen. Wil je een weekend naar Kopenhagen? Bekijk dan snel deze tips.

Rondreizen in het zuiden van Denemarken - de route

Dag 6
Skibby  – Kerteminde (Funen)
132 km

Vanuit Skibby reden we verder richting het eiland Funen. Het doel hier was vooral om Odense te verkennen en qua overnachting kwamen we uit op het plekje Kerteminde.  Onderweg maakten we nog een stop bij het museum Trelleborg, een vikingdorp die je gratis kunt bezoeken. We hebben een huisje dat uitkijkt over de baai en genieten van het weidse uitzicht.

Overnachten in Zuid-Denemarken – Welke accommodaties kan ik je aanraden en welke niet

Feriehys Sud Kerteminde

Op een half uur rijden vanaf Odense vind je dit schattige huisje. Het uitzicht is over de Kerteminde Fjord en bevindt zich op een terrein waar ook een b&b en campers kunnen plaatsnemen.
Bekijk hier Feriehys Sud

Meer informatie over alle accommodaties lees je hier!

Dag 7 + 8
Het eiland Funen

Kerteminde blijkt een ideale uitvalsbasis. Het huisje is niet alleen fijn, maar we kunnen ook met de bus richting Odense. Wel lekker om even een keer de auto te laten staan. Odense blijkt een van mijn favoriete steden uiteindelijk na de roadtrip door Denemarken. Verder maken we in Fyns Hoved een wandeling langs de kust.

Opties voor bezienswaardigheden op Funen

Odense
– Kerteminde
– Fyns Hoved

Rondreizen in het zuiden van Denemarken - de route
Rondreizen in het zuiden van Denemarken - de route

Dag 9
Kerteminde – Knebel (Djursland)
213 km

Deze keer moeten we iets meer kilometers overbruggen. We rijden door het glooiende landschap en zien Aarhus voorbij komen. De redenen om richting Djursland te gaan? Aarhus en het natuurgebied Mols Bjerge. Overnachten doen we in Knebel / Skødshoved aan de kust.

Overnachten in Zuid-Denemarken – Welke accommodaties kan ik je aanraden en welke niet

Three Bedroom Holiday Home Knebel 28

Een uitvalsbasis voor het verkennen van Djursland. Bezoek Odense vanuit hier en wandel in Mols Bjerge. Het huisje bevindt zich aan de baai en is groot.
Bekijk hier Three bedroom holiday home Knebel 28.

Dag 10 t/m 12
Durjsland

Het huisje ligt op 15 kilometer van Aarhus volgens de site, echter blijft dat hemelsbreed te zijn in plaat van via de weg. Uiteindelijk is het nog wel te doen qua afstand naar Aarhus dat we dan ook een dagje bezoeken. Verder verkennen we de omgeving want we zitten midden in het nationale park Mols Bjerge. En natuurlijk kan het pittoreske Ebeltoft niet ontbreken wanneer je in deze regio bent.


Bezienswaardigheden in Djursland

Aarhus
– Ebeltoft
– Kalo ruine
– Mols Bjerge Nationaal Park

Rondreizen in het zuiden van Denemarken - de route
Rondreizen in het zuiden van Denemarken - de route

Wil je ook het noorden van Denemarken meenemen in een rondreis? Deze route geeft je een mogelijkheid om in drie weken door heel Denemarken te reizen.

Dag 13  
Knebel – Romo
228 km

De laatste etappe gaat naar het Deense Waddeneiland Romo. Richting het zuiden van Denemarken worden de wegen steeds vlakker en stiekem begin ik de glooiingen al te missen. Het Waddeneiland is per auto te bereiken via een brug, dus het is niet een officieel eiland.

Overnachten in Zuid-Denemarken – Welke accommodaties kan ik je aanraden en welke niet

Holiday Home Koubjerg

Op het eiland vind je genoeg mogelijkheden om te overnachten. Wij deden dat in een vakantiehuisje. Ideaal om het eiland te verkennen.
(Edit: het huisje is helaas niet meer te boeken)
Bekijk hier overnachtingsmogelijkheden op Romo

Dag 14 t/m 17
Romo

Het Waddeneiland is per auto te bereiken via een ‘brug’. Of het daardoor minder eiland aanvoelt? Vind ik mee vallen. Je zit nog ver genoeg van het vaste land en op zich kan het best handig zijn als je daar nog plekken hebt die je wilt bezoeken. En dat deden wij. Het oudste stadje van Denemarken Ribe ligt op een dertigtal kilometers van Romo en kan dus niet overgeslagen worden. Op Romo zelf kun je redelijk ver komen met een fiets als je deze bij je hebt, wij hadden echter alleen een auto en reden naar de beginpunten voor verschillende wandelingen. Want het eiland is best lang nog als je van A naar B wilt.


Bezienswaardigheden in de buurt van Romo

– Ribe
Romo

Route roadtrip Zuid Denemarken

Rondreizen in het zuiden van Denemarken - de route
Meer lezen over Scandinavië?
Zweden:
Greasy Spoon Stockholm
Solo Stockholm
Budget Solotrip Stockholm
Cityguide Stedentrip Stockholm

– Hotspots in Stockholm

Roadtrip in Scandinavië:
Rondreis Zweden en Noorwegen
Rondreis Zuid Denemarken
Magische rondreis rond de poolcirkel

Accommodaties in Denemarken

Noorwegen
Preekstoel Noorwegen
Wat te doen in Oslo


Denemarken
Odense Denemarken
Aarhus Denemarken
Romo Denemarken
Hygge in Denemarken
Mons Klint
Stevns Klint

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

2 comments

  1. Erg leuke roadtrip in Denemarken! Wij waren vorig jaar echt te kort in het land, dus ik wil er graag terug komen en meer zien! Jouw route is dan zeker een goede optie voor ons!

    1. Denemarken blijft een fijn land om in rond te reizen. Ondanks dat we best lang geweest zijn, hebben we het noordelijke deel nog niet eens gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *