Socials

Blog

Rømø – het Waddeneiland in Denemarken dat eigenlijk geen eiland is

We laten de heuvels van Noord- en West- Denemarken achter ons en rijden het vlakke zuiden binnen. Direct begin ik de heuvelachtige landschappen te missen, dit vlakke gedeelte lijkt veel op Nederland. Laten we dan ook nog eens een van de Waddeneilanden bezoeken. Na Borkum het tweede Waddeneiland buiten Nederland dat ik bezoek. Ik ben stiekem wel benieuwd hoeveel dit Deense Waddeneiland verschilt van de vijf Nederlandse eilanden, toch wel mijn favoriete plekken in Nederland. En daarnaast ben ik ook wel benieuwd wat je op het Deense Rømø kunt doen en welke bezienswaardigheden er zijn. Ik neem je mee naar Rømø, het Deense Waddeneiland dat stiekem geen eiland is.

Schiereiland Rømø

Want dat het geen eiland is komt door de dijk die het eiland verbindt met het vaste land van Denemarken. Een negen kilometer lange weg zorgt ervoor dat je altijd op Rømø terecht kunt, geen afhankelijkheid van boottijden of getijden, nee, Rømø is gewoon altijd te bereiken en kosteloos. Direct doet dit wel wat af aan het eilandgevoel dat je op de Nederlandse Waddeneilanden wel voelt. Je gaat wat sneller plekken bezoeken die op de vaste wal liggen, zoals het mooie Ribe dat prima te bereiken is vanaf Rømø. Toch heb je minder het gevoel even helemaal weg te zijn.

Natuurgebieden op het eiland

Een van de redenen waarom ik graag naar de Waddeneilanden ga is de natuur op de eilanden. Dwalen door de duinen, een wandeling over het strand, een bos verkennen, in Nederland kun je uren nieuwe plekken ontdekken op de eilanden. Juist deze dingen miste ik een beetje op het eiland, misschien omdat het onbekend was, maar misschien ook door de weersomstandigheden (harde wind en koud). Naast het strand zijn er grofweg drie gebieden waar je kunt wandelen op Rømø. Plantages noemen ze deze gebieden; Vraby Plantage, Kirkeby Plantage, Tvismark Plantage. Routes van variërend drie tot ongeveer vijf kilometer zijn uitgestippeld in deze gebieden. En de wandelingen zijn ook variërend, van hoge duinen, heides, bos tot meren. Het ultieme schelpenpad gevoel wat ik altijd heb op de Nederlandse eilanden miste ik hier een beetje, of misschien zijn deze er wel maar heb ik ze überhaupt gemist.

Dorpjes op Rømø

Wat mij vooral opviel aan de dorpen op Rømø was dat ze voor mijn idee alleen maar uit vakantiehuizen bestonden. Waarschijnlijk heb ik dat toch mis want er wonen ongeveer 1000 permanente inwoners op het eiland. Lakolk is denk ik een van de meest toeristische van allemaal; lees een boulevard met winkels en eetgelegenheden. Ook het havenplaatsje Havneby creëert dat gevoel. Het zijn geen dorpjes waar je je uren kunt vermaken, maar mocht je even wat winkels willen kijken en sfeer proeven, dan moet je hier zijn.

Edit: wij waren er in juni – buiten het hoogseizoen en dat was te merken qua drukte.

Activiteit: Auto rijden op het strand

Op de tweede dag besloten we vanaf Lakolk het strand op te gaan. Het vreemde aan de weg die deze kant op gaat is dat er geen einde aan deze weg kwam. Het liep gewoon door het strand op en ja, op Rømø mag je dus met de auto het strand op. Na een korte wandeling wilden wij dit ook wel even proberen. Met windkracht zes het strand op om vervolgens naast je auto te gaan zitten picknicken zagen we niet echt zitten, maar even een rondje rijden vonden we best een leuke bezigheid. Overigens hebben wij geen 4×4 en konden prima het strand op, zelfs campers reden over het strand.

Overige activiteiten en bezienswaardigheden Rømø

Naast wandelen, de dorpjes bekijken en auto rijden op het strand zijn er nog meer activiteiten die je kunt ondernemen. Je kunt ook een fiets huren en het eiland verkennen. Er zijn redelijks wat fietsroutes op het eiland en die geven je vaak toch net even een ander beeld dan vanuit de auto. Op Rømø staat de oudste en kleinste school van Denemarken in het plekje Toftum. Een andere bezienswaardigheid is het Natuurcentrum Tønnisgård. Hier kun je niet alleen een tentoonstelling bezoeken over de natuur tussen de Waddenzee en Noordzee, ze organiseren ook allerlei activiteiten in de natuur. In het eerste weekend van september is er een motorfestival op Rømø en racen de motoren over het strand.

Praktisch

Rømø ligt op ongeveer 430 kilometer vanaf Groningen en kun je het beste per auto bereiken. Ook op het eiland was een auto fijn om te hebben. Zeker buiten het hoogseizoen waarin je nogal afhankelijk bent van het weer. Wij huurden een huis via Booking in het plekje Toftum, een prima uitvalsbasis voor het verkennen van het eiland. Supermarkten vind je her en der op het eiland. Wil je een keer uit eten, dan zijn Lakolk en Havneby de meest geschikte plekken.

Meer lezen over Scandinavië?
Greasy Spoon Stockholm
Solo Stockholm
Budget Solotrip Stockholm
Cityguide Stedentrip Stockholm
Hotspot Guide Stockholm
Rondreis Zweden en Noorwegen
Preekstoel Noorwegen
City Guide stedentrip Stockholm
Odense Denemarken
Hygge in Denemarken
Mons Klint
Stevns Klint
Rondreis Zuid Denemarken
Accommodaties Zuid Denemarken

Your Travel Guide is een digitale reisgids met persoonlijke en eerlijke tips voor (solo) road trips, citytrips en fijne escapes in de natuur; of een combinatie van alle drie! Liefde voor bestemmingen als New York, Noord- Amerika en dicht bij huis in Europa. Ontdek de hotspots & bezienswaardigheden in populaire bestemmingen of juist de verborgen parels.

Your Travel Guide

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in Amerika. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips, nature escapes en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beathen plekken. Inmiddels is YTG een platform voor soloreizigers.

Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on