Socials

Op zoek naar Hygge in Denemarken

Op zoek naar Hygge in Denemarken

Op zoek naar Hygge in Denemarken

Denemarken, het land van de Vikingen en sinds kort ook van Hygge. Een typisch Deens begrip dat wij in Nederland inmiddels ook kennen door het gelijknamige boek. Wat is Hygge precies? Kort gezegd is het de kunst van het leven. Hygge heeft te maken met gezelschap, sfeer, eten en drinken en natuur. Voor mij dingen waar ik weer even van wilde genieten na een drukke periode. Tijd dus om Hygge te vinden tijdens mijn road trip in Denemarken.

Wat is Hygge?

In Nederland kennen we het begrip gezelligheid, een begrip wat eigenlijk niet een echte betekenis heeft en wat ook niet te vertalen is in een andere taal. Denemarken kent Hygge, een vergelijkbaar begrip. Er is niet een eenduidige definitie van Hygge maar deze komt aardig in de buurt: “Danish art of creating joy and coziness in life’s everyday moments whatever the season or time of day”. Hygge heeft een sterke connectie met de natuur wat uiteindelijk zorgt voor een betere mentale gesteldheid.

Op zoek naar Hygge in Denemarken

Hoe kun je Hygge toepassen?

Hygge heeft natuurlijk veel te maken met sfeer. Dit zorgt uiteindelijk voor de gezelligheid en dat je je veilig voelt. Een van de ‘pijlers’ is in het nu zijn. Het genieten van het moment zelf. Dit kan simpel een lekker kopje koffie zijn in een leuk restaurantje, maar ook het genieten van een zonsondergang. Even geen afleiding van elektronica. Vooral in de natuur komt hygge tot uiting. Wanneer je een fraaie hike aan het maken bent, zonder dat je steeds op je telefoon kijkt, leef je in het nu. Hygge hoef je niet per se in gezelschap toe te passen, maar kan ook prima alleen. Met een boek en een wijntje op de bank of je favoriete tv serie op een regenachtige zondagmiddag is erg hyggelig. Maar de meeste hyggelige momenten lijken voor te komen in gezelschap. Zoals een weekend in een vakantiehuis midden in de natuur met familie of vrienden waar niets moet. Wandelen op het strand, goed gezelschap en natuurlijk eten en drinken. Nog iets wat typisch bij Hygge hoort. Eten en drinken, of dat nu thuis is of ergens in een sfeervol cafeetje, zijn hyggelige momenten. Momenten die je alleen kunt doen of in gezelschap.

Hoe heb ik Hygge toegepast tijdens de rondreis in Denemarken?

Allereerst hebben wij deze keer voor het eerst alleen maar huisjes in de natuur geboekt. Geen appartement in Kopenhagen om de stad te ontdekken, maar een vakantiehuisje een kilometer of vijftig van de stad. Terugtrekken in de natuur wanneer je maar wilt, maar ook de mogelijkheid om de drukte op te zoeken in een stad. En niet het gevoel hebben in de stad, dat je nog dingen ‘moet’ zien omdat het zo dicht bij is. Huisjes waar je ’s avonds nog een klein rondje langs het water kon lopen en waar vaak het enige gezelschap vogels, konijnen en herten waren. Genietmomentjes. Vooral wanneer er tijdens het ontbijt een moeder met twee kleine hertjes door je tuin lopen. Huisjes waar je de mogelijkheid hebt om buiten te zitten, om een boek te lezen met het zonnetje op je hoofd. Hyggelige momenten zoals ze dat in Denemarken noemen. Ook probeerde ik mijn online tijd een stuk te verminderen. Ik heb alleen van de WIFI gebruik gemaakt om te internetten, overdag als we op pad waren had ik mijn netwerk uit. Op reis voelt het fijn om niet constant de prikkels te hebben. In het dagelijkse leven de telefoon wegleggen lukt een stuk minder goed, dan maar de momenten koesteren waarop het wel lukt. Deze tijd vulde ik vooral met lezen en spelletjes. Hygge ontdekten we ook buiten de deur deze reis. We aten bij een knus café in Kopenhagen, bezochten een van de leukste foodmarkets waar ik ooit ben geweest in Aarhus, genoten van onze lunch in een park in Odense. Fijne momenten om te koesteren.

Op zoek naar Hygge in DenemarkenKan ik het je aanraden?

Ik kan je zeker aanraden om bepaalde dingen toe te passen. De huisjes in de natuur waren voor mij de hoofdreden waarom ik uitgerust thuis kwam. Geen prikkels van een stad, maar natuurgeluiden om je heen. Vooral de laatste dagen op het Deense Waddeneiland Romo bestonden onze dagen uit wandelen, relaxen en lekker eten en drinken. Natuurlijk heb ik genoeg dingen gezien tijdens onze rondreis, maar het was niet propvol en dat was ook het doel van de reis naar Denemarken: mooie dingen zien en toch ook opgeladen thuiskomen. En dat is gelukt.

Op zoek naar Hygge in Denemarken Op zoek naar Hygge in Denemarken Op zoek naar Hygge in Denemarken Op zoek naar Hygge in Denemarken Op zoek naar Hygge in Denemarken Op zoek naar Hygge in Denemarken Op zoek naar Hygge in Denemarken

[bol_product_links block_id=”bol_5b4c27ecb2cc4_selected-products” products=”9200000060603217″ name=”Your Travel Guide” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”0″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Meer lezen over Denemarken?

Op zoek naar Hygge in Denemarken

Meer lezen over Scandinavië?
Greasy Spoon Stockholm
Solo Stockholm
Budget Solotrip Stockholm
Cityguide Stedentrip Stockholm
Rondreis Zweden en Noorwegen
Preekstoel Noorwegen
City Guide stedentrip Stockholm
Odense Denemarken
Romo Denemarken
Mons Klint
Stevns Klint
Rondreis Zuid Denemarken
Accommodaties Zuid Denemarken

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on