Socials

Aarhus Denemarken – De bruisende stad met een mix tussen oud en nieuw

Aarhus

Aarhus Denemarken – De bruisende stad met een mix tussen oud en nieuw

Een levendige studentenstad, zo kun je de culturele hoofdstad van Europa in 2017 wel omschrijven. Het is de tweede stad van Denemarken. Een stad met een mix tussen oud en nieuw. Architectonische hoogtepunten en een levend openluchtmuseum waar je terug gaat in de tijd. Kortom Aarhus heeft genoeg te bieden voor een dagje of een weekendje weg. Benieuwd wat je allemaal kunt doen in Aarhus? Welke bezienswaardigheden je niet mag missen in Aarhus? Aarhus Denemarken – tips voor bezienswaardigheden en activiteiten

Aarhus Denemarken – tips voor bezienswaardigheden en activiteiten

Onze Lieve Vrouwe Kerk & Domkerk in Aarhus

Een van de grootste kerken in Aarhus is de For Frue Kirke in het centrum. Het bevindt zich dicht bij de Domkerk van Aarhus. De Domkerk is daarentegen de langste kerk van Denemarken. Met 93 meter lang zijn er zo’n 1200 plaatsen in de kerk. Deze kerk heeft de hoogste toren van het land, hij is namelijk 96 meter hoog. 

Aarhus

Eet een Deense hotdog 

Hotdogs en Denemarken zijn twee dingen die voor mij niet een voor de hand liggende combinatie zijn. Toch is er een speciale Deense Hotdog te verkrijgen bij de kraampjes. In Aarhus probeerde ik er een: een Risteit. Een broodje met hotdog, ketchup, remoulade, mosterd, crispy uien, verse uien en ‘pickled cucumber’. Voor ongeveer 28 kronen kun je deze typische hotdog proeven.

Aarhus

ARoS – Kunstmuseum

Ook al houd je niet van kunst, dan is het ARoS art museum een must om te bezoeken. Waarom? Vanwege de regenboog panorama op het dak van het museum. Naast interessante tentoonstellingen gedurende het jaar, kun je dus rondlopen in een panorama die van kleur veranderd. Een 150 meter lange ‘tunnel’ met 360 graden uitzicht op het dat zorgen voor een kleurend uitzicht over de stad. 
A: Aros Allé 2
ARoS Art

Openluchtmuseum Den Gamle By

Terug in de tijd bij het openluchtmuseum Den Gamle By in Aarhus. Den Gamle By betekend in het Nederlandse De Oude Stad en dat is terug te zien in dit openluchtmuseum. Je waant je weer in het oude Aarhus. Wanneer je houdt van mooie gekleurde huizen en geplaveide straten, dan ben je goed in dit museum. Je krijgt een idee hoe het vroeger was in Aarhus door de historische gebouwen en winkels. Ook de winkels zijn nog in oud-Aarhus stijl inclusief de producten die verkocht worden. Je loopt eigenlijk in een levend historisch dorp.
A: Viborgvej 2
Den Gamble By

Mooiste straat van Aarhus Møllestien

De meest ‘instagrammable’ straat van Aarhus. Kijk naar de gekleurde huisjes en je weet genoeg, deze straat vraagt om een bezoek. Kleine oude vakwerkhuizen die begroeid worden rozen, een straat vol oude charme. De meeste huizen zijn gebouwd in de 18eeeuw, de straat zelf is al ouder en komt uit de vroege Middeleeuwen. 

Boulevard bij Magasin in Latin Quarter

Dit is de  buurt waar je kunt shoppen in Aarhus, maar ook gezellig op een terras kunt zitten langs de Aarhus River. Hier merkte ik dat Aarhus een studentenstad is. De vele terrassen zaten vol met jonge mensen of mensen zaten langs de kade te lunchen. Fijne plek om even tot rust te komen of mensen te kijken.

Aarhus

Food markets in Aarhus

Foodies kunnen hun hart ophalen in Aarhus, er zijn namelijk drie verschillende food markets in de stad. Hoewel we eigenlijk liever bij de Aarhus Street Food hadden gegeten achteraf, was ook Aarhus Central Food Market een leuke plek om te dineren of te borrelen. De leukste vond ik de Aarhus Street Food die zich in een oude opslagplaats voor bussen bevindt. Hier hing de leukste sfeer en kwam een erg gevarieerd publiek. Van gezelschappen die kwamen eten tot personen alleen die een maaltijd kwamen halen. Het zonnetje scheen dus we konden lekker buiten zitten. De andere food market bezocht ik niet; maar ook Kodbyens Mad & Market is een fijne plek om te eten, deze is op verschillende momenten in het jaar.
Aarhus Street Food: Ny Banegårdsgade 46.
Aarhus Central Food Market: Skt. Knuds Torv 7-9

Rooftop op het Salling warenhuis

Op het dak van het warenhuis Salling vind je een verborgen parel die je niet in iedere reisgids tegenkomt. Hier vind je namelijk niet alleen een rooftop bar, maar kun je ook zonder drankje genieten van het uitzicht over de stad. Voor de waaghalzen, die kunnen staan op een bodem van glas. Leuk om de mensen in de winkelstraat onder je door te zien lopen. 
A: Søndergade 27

Parkeergarage Dokk1

Een parkeergarage in dit rijtje? Ja, bij Dokk1 is parkeren een hele ervaring die ik niet kende. Je rijdt met je auto naar een parking die ‘ledig’ aangeeft. De poort gaat open en je rijdt de auto naar binnen. Haal alles wat je nodig hebt uit de auto en vervolgens loop je naar de automaat van de parking. De poort gaat dicht en je auto verdwijnt in een ondergrondse parking. 

Aarhus

Struinen door Aarhus

Aarhus leent zich perfect om door heen te struinen. De stad heeft een heerlijke vibe door de mix aan oud en nieuw en een gevarieerd publiek. Je kunt fijne musea bezoeken, struinen door de straten, shoppen en vooral ook goed eten. Wandel door de straten en adem de sfeer van Aarhus. Een die je met een fijn gevoel de stad laat verlaten. 

Andere opties om te bezoeken in Aarhus

  • De oneindige brug (The Infinite Bridge) is een cirkelvormige houten constructie waar je een 360 graden panoramisch uitzicht hebt over het strand, de zee en het bos. (open van mei tot oktober)
  • Aarhus Ø- Aarhus Oost, is een wijk dat is aangelegd door uitbreiding van het havengebied. Een van de meest onderscheidende gebouwen is de Iceberg. 
  • Moesgaard Museum: archeologisch museum waarbij je teruggaat naar de Middeleeuwen.
  • Tivoli: Amusement park net even buiten de stad

Meer lezen over Denemarken?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on