Culinair op Schiermonnikoog – tips voor restaurants op Schiermonnikoog

Actief zijn en lekker eten, een goede combinatie tijdens een weekendje weg. Of eigenlijk altijd wel. Een heerlijk gevoel om na een stevige wandeling ergens te eindigen waar je lekker kunt eten. Ik kom al jaren op Schier en heb een aantal favoriete restaurants op Schiermonnikoog die ik graag met je wil delen. De leukste tips voor restaurants op Schiermonnikoog.

Leuke restaurants op Schiermonnikoog om uit eten te gaan

Brasserie om de Noord – Brakzand

Voor de mensen die in het verleden op Schiermonnikoog kwamen, ook wel bekend als Brasserie om de Noord. Inmiddels omgetoverd tot een sfeervol restaurant waar je lekker kunt eten. Bij binnenkomst word je meegenomen in de sfeer van het restaurant, annex hotel. Lichte kleuren, strak meubilair en een klein woonkamer gedeelte aan de andere kant van het restaurant. De menukaart is gevarieerd, maar vooral gericht op liefhebbers van vis. In begin 2020 is Brasserie om de Noord overgenomen en gaat het verder onder de naam Brakzand.
Brakzand
A: Langestreek 66

5x culinair genieten op Schiermonnikoog
5x culinair genieten op Schiermonnikoog

Duinzicht

Na een kleine 100 meter lopen het dorp uit vind je Hotel Duinzicht, een combinatie van hotel en restaurant. Het grote witte gebouw is ongeveer het eerste wat je ziet wanneer je op de Badweg naar het strand gaat. In de zomer een plek waar je buiten kunt zitten en de voorbijkomende strandgangers in je op kunt nemen. Het restaurant heeft qua inrichting wel wat weg van een bruin café, een plek waar je met slecht weer spelletjes kunt doen.

Duinzicht
A: Badweg 17

5x culinair genieten op Schiermonnikoog
5x culinair genieten op Schiermonnikoog

De Marlijn

Een van mijn favoriete plekken op het eiland na een wandeling is de Marlijn. Met mooi weer is er een prachtig terras met lounge banken en met slechter weer, kun je binnen zitten en de huiskamersfeer in je opnemen. De kaart is vooral gericht op vis, waardoor het voor mij vaak blijft bij een borrel of warme chocolademelk. Tijdens de wandeling van de November Wandelmaand, maakte ik voor het eerst kennis met hun beroemde vissoep. was het voor mij de eerste keer dat ik bij Marlijn ging eten. Iets dat ik nog nooit eerder heb gehad, maar ik vond de smaak verrassend goed eigenlijk.

De Marlijn
A: Prins Bernhardweg 2

5x culinair genieten op Schiermonnikoog
5x culinair genieten op Schiermonnikoog

Tjattel – de 4 Dames

De Tjattel was een van mijn favoriete plekken om s’avonds te dineren. Sinds 2019 is het overgenomen en heet het de 4 Dames, een wijnbar en bistro. Een gezellige en sfeervolle plek, waar je een gevarieerde menukaart hebt. Een heerlijke lunch zorgde ervoor dat ook de 4 Dames een plek is waar ik vaker terug ga komen. Overigens kun je hier ook overnachten.

4 Dames
A: Langestreek 94

restaurants schiermonnikoog
restaurants schiermonnikoog
restaurants schiermonnikoog

Toxbar

De Toxbar. Wie kent het niet. Vooral bekend vanwege de muziek die er s’avonds afgespeeld wordt en waar menig jongere op de zaterdagavond naar toe gaat. De Toxbar is enkele jaren geleden overgenomen door een tweetal jongere eigenaren en is nu een plek geworden voor de jongeren op het eiland, maar ook een plek waar je heerlijk kunt eten. Je kunt hier een maaltijd eten voor een redelijke prijs, plus een gevarieerde menukaart, en dat maakt de Toxbar tot een populaire plek om te eten.

restaurants schiermonnikoog

Toxbar
A: Reeweg 7

Marina aan het Wad – Wad Anderz

Vaak een beetje uit de richting, Marina aan het Wad, daarom niet minder leuk om een keer te lunchen. Tijdens een wandeling bijvoorbeeld om de Westerplas, is Marina een ideale plek om even te stoppen. Vanaf Marina heb je uitzicht op de jachthaven van Schiermonnikoog en zeker in de zomer is het een gezellige drukte. Wij lunchten met een heerlijke burger en een kopje soep. Een prima plek om even uit te rusten en waar genoeg te bekijken valt in de zomer.
Update: Marina aan het Wad wordt in 2020 Wad Anderz. Ik heb het nieuwe restaurant nog niet bezocht.

Wad Anderz
A: Reeweg 27

restaurants schiermonnikoog

Hotel Bernstorff

Wij overnachtten al meerdere keren in het hotel, maar tot voor kort hadden we er nog nooit gegeten. Tijdens een dagje Schier besloten we dat het tijd werd om bij Bernstorff te gaan eten. Uiteindelijk werd het de burger die op het menu stond. Een heerlijke en goedkope keuze. ’s Avonds kun je uiteindelijk ook a la carte eten bij Bernstorff.

Bernstorff
A: Reeweg 1

restaurants schiermonnikoog

Noderstraun

Aan het eind van de Badweg vind je Noderstraun, een fijne plek voor een drankje na een strandwandeling. Tot voor kort had ik er nog nooit gegeten, alleen een drankje gedaan. Tijdens de lockdown periode besloten we gebruik te maken van hun afhaalkaart. Een goede kaart met veel variatie. We kwamen er achter dat het eigenlijk zonde was dat we er nog nooit eerder hadden gegeten. De volgende keer gaan we hier zeker een hapje eten!

Noderstraun
A: Badweg 32

Noderstraun

Made by Maud

Geen restaurant, maar een bezorgservice aan huis met heerlijke producten. Tijdens mijn verjaardag op Schiermonnikoog besloot ik geen taart te halen bij de supermarkt, maar een local te steunen op het eiland. Ik bestelde een taart voor drie personen bij Made by Maud. Een heerlijke carrot cake werd er op mijn verjaardag gebracht. Overigens kun je bij haar ook je ontbijt bestellen.
Made by Maud

Meer lezen over Schiermonnikoog?
Wat te doen op Schiermonnikoog
Een dagje Schier
Balgexpres
Excursie Engelsmanplaat
Wandelroutes op Schiermonnikoog
Schiermonnikoog in de winter
November Wandelmaand


Overnachten op Schiermonnikoog
It Aude Kolonyhus
Hotel van der Werff
Vitamaris

Alle accommodaties op Schiermonnikoog op een rijtje

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *