Culinair op Schiermonnikoog – tips voor restaurants op Schiermonnikoog

Culinair op Schiermonnikoog – tips voor restaurants op Schiermonnikoog

Actief zijn en lekker eten, een goede combinatie tijdens een weekendje weg. Of eigenlijk altijd wel. Een heerlijk gevoel om na een stevige wandeling ergens te eindigen waar je lekker kunt eten. Ik kom al jaren op Schier en heb een aantal favoriete restaurants op Schiermonnikoog die ik graag met je wil delen. Leuke restaurants op Schiermonnikoog om uit eten te gaan.

Leuke restaurants op Schiermonnikoog om uit eten te gaan

Op een eiland vind je vaak redelijk wat restaurants waar uit eten kunt gaan. Zo ook op Schiermonnikoog. In al die jaren dat ik het eiland bezoek heb ik inmiddels mijn favorieten wel ontdekt. Benieuwd naar mijn tips?

Brasserie om de Noord – Brakzand

Voor de mensen die in het verleden op Schiermonnikoog kwamen, ook wel bekend als Brasserie om de Noord. Inmiddels omgetoverd tot een sfeervol restaurant waar je lekker kunt eten. Bij binnenkomst word je meegenomen in de sfeer van het restaurant, annex hotel. Lichte kleuren, strak meubilair en een klein woonkamer gedeelte aan de andere kant van het restaurant. De menukaart is gevarieerd, maar vooral gericht op liefhebbers van vis. In begin 2020 is Brasserie om de Noord overgenomen en gaat het verder onder de naam Brakzand.
Brakzand
A: Langestreek 66

Strandpaviljoen De Marlijn

Een van mijn favoriete plekken op het eiland na een wandeling is de Marlijn. Met mooi weer is er een prachtig terras met lounge banken en met slechter weer, kun je binnen zitten en de huiskamersfeer in je opnemen. De kaart is vooral gericht op vis, waardoor het voor mij vaak blijft bij een borrel of warme chocolademelk. Tijdens de wandeling van de November Wandelmaand, maakte ik voor het eerst kennis met hun beroemde vissoep. was het voor mij de eerste keer dat ik bij Marlijn ging eten. Iets dat ik nog nooit eerder heb gehad, maar ik vond de smaak verrassend goed eigenlijk.

De Marlijn
A: Prins Bernhardweg 2

de 4 Dames

De Tjattel was een van mijn favoriete plekken om s’avonds te dineren. Sinds 2019 is het overgenomen en heet het de 4 Dames, een wijnbar en bistro. Een gezellige en sfeervolle plek, waar je een gevarieerde menukaart hebt. Een heerlijke lunch zorgde ervoor dat ook de 4 Dames een plek is waar ik vaker terug ga komen. Overigens kun je hier ook overnachten.

4 Dames
A: Langestreek 94

Leuke restaurants op Schiermonnikoog om uit eten te gaan.
Leuke restaurants op Schiermonnikoog om uit eten te gaan.
Leuke restaurants op Schiermonnikoog om uit eten te gaan.

Toxbar

De Toxbar. Wie kent het niet. Vooral bekend vanwege de muziek die er s’avonds afgespeeld wordt en waar menig jongere op de zaterdagavond naar toe gaat. De Toxbar is enkele jaren geleden overgenomen door een tweetal jongere eigenaren en is nu een plek geworden voor de jongeren op het eiland, maar ook een plek waar je heerlijk kunt eten. Je kunt hier een maaltijd eten voor een redelijke prijs, plus een gevarieerde menukaart, en dat maakt de Toxbar tot een populaire plek om te eten.

Leuke restaurants op Schiermonnikoog om uit eten te gaan.

Toxbar
A: Reeweg 7

Wad Anderz

Sinds kort is Wad Anders overgenomen in de jachthaven van Schiermonnikoog. Inmiddels ben ik er al een paar keer geweest en is het een fijne plek geworden, een aanwinst voor het eiland. Vaak een beetje uit de richting, maar daarom niet minder leuk om een keer te lunchen of te dineren. Tijdens een wandeling bijvoorbeeld om de Westerplas, is Wad Anders een ideale plek om even te stoppen. Vanaf Wad Anders heb je uitzicht op de jachthaven van Schiermonnikoog en zeker in de zomer is het een gezellige drukte.

Wad Anderz
A: Reeweg 27

Hotel Bernstorff

Wij overnachtten al meerdere keren in het hotel, maar tot voor kort hadden we er nog nooit gegeten. Tijdens een dagje Schier besloten we dat het tijd werd om bij Bernstorff te gaan eten. Uiteindelijk werd het de burger die op het menu stond. Een heerlijke en goedkope keuze. ’s Avonds kun je uiteindelijk ook a la carte eten bij Bernstorff.

Bernstorff
A: Reeweg 1

Leuke restaurants op Schiermonnikoog om uit eten te gaan.

Noderstraun

Aan het eind van de Badweg vind je Noderstraun, een fijne plek voor een drankje na een strandwandeling. Tot voor kort had ik er nog nooit gegeten, alleen een drankje gedaan. Tijdens de lockdown periode besloten we gebruik te maken van hun afhaalkaart. Een goede kaart met veel variatie. We kwamen er achter dat het eigenlijk zonde was dat we er nog nooit eerder hadden gegeten. De volgende keer gaan we hier zeker een hapje eten!

Noderstraun
A: Badweg 32

Leuke restaurants op Schiermonnikoog om uit eten te gaan.

Made by Maud

Waar ik bij een eerder bezoek alleen nog kon bestellen, heeft Maud inmiddels een eigen plekje op het eiland. Naast Kleur aan Zee kun je terecht voor smoothies en gebak. Red Velvet en cheesecake staan onder andere op de menukaart, maar ook een gezonde oatbar die glutenvrij en suikervrij is. Overigens kun je nog steeds bij haar een taart bestellen als je wat te vieren hebt!
Made by Maud

Leuke opties voor een take -away op Schiermonnikoog

  • De 4 Dames
  • De Marlijn
  • Noderstraun
  • WadAnderz
  • Ambrosijn

Meer lezen over Schiermonnikoog?

Overnachten op Schiermonnikoog

Het boek over de Wadden

Ben jij net als ik fan van de Wadden? Dan is dit boek van Evert Jan Prins een enorme aanrader. Bestel hem hier!

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on