Socials

Blog

Skrunda, de verlaten stad in Letland

Skrunda, de verlaten stad in Letland

Het lijkt erop dat we Skrunda weer verlaten, maar niets is minder waar. Er bevindt zich of eigenlijk bevond zich nog een stadje iets verder op; Skrunda1 en Skrunda2. Niet aangegeven op de kaart, maar met coördinaten vinden we de toegangspoort van de verlaten stad. In een wachthuisje zit een mevrouw die ervoor moet zorgen dat iedereen netjes betaald. Een gesprek voeren lukt niet, de taalbarrière staat tussen ons in. Ze spreekt geen Engels en ik geen Lets. Met handen en voeten komen we er wel. We moeten vier euro per persoon afrekenen, de rekenmachine komt erbij om 3×4 euro uit te rekenen waardoor ze kan laten zien hoeveel het totaalbedrag is. Hier heeft de tijd stil gestaan. Ik merk aan haar dat ze zich niet helemaal op haar gemak voelt met buitenlandse toeristen, ze wil dolgraag helpen maar ze kan zich niet uiten. Wanneer ik vraag om een plattegrond wordt het verhaal nog wat lastiger. In een la vind ze een nog een Russische of Letse plattegrond. Na enigszins Googlen weet ik nog niet welke taal het is. Desondanks een fijne ontmoeting met een lieve vrouw die probeert haar best te doen, met de middelen die ze heeft. Een warm welkom krijgen we ondanks dat we niet met elkaar kunnen communiceren.

Verlaten stad in Letland

Op vijf kilometer boven Skrunda stond vroeger een Soviet stad. In deze stad stond een radar vanwaar West Europa bekeken kon worden. In 1963 werd de stad gebouwd. Hoewel de radars centraal stonden in de stad, groeide de stad steeds verder. Appartementen, scholen, bioscopen, ziekenhuizen, alle voorzieningen waren er te vinden. Op het hoogtepunt woonden er zo’n 5000 mensen. Omdat het militaire programma een soort van geheim was, werden deze steden en dorpen niet op de kaart weergegeven. Vandaar de naam Skrunda1. Natuurlijk konden deze plekken niet helemaal geheim blijven en na een tijdje wisten ook de inwoners van Letland van het bestaan van Skrunda1.

Na de ineenstorting van de USSR in 1991 liepen steden als Skrunda1 langzaam leeg. De laatste inwoner verliet de stad in 1999, maar de spullen van de vorige inwoners zie je overal nog liggen. Bioscoopstoelen, foto’s badkuipen, schoolbanken, wanneer je rondloopt word je geconfronteerd met het vorige bestaan van de stad. Sinds een aantal jaren is het pas mogelijk om weer rond te lopen in de stad. Dit komt doordat de regering de stad heeft teruggekocht en er weer controle over wil hebben.

Urban photography

Bij binnenkomst weet je eigenlijk niet welke kant je op moet, zoveel lege gebouwen zie je om je heen. De een in nog slechtere staat dan de andere. We besluiten linksom te gaan. Af en toe lopen we een gebouw binnen. We moeten goed kijken waar we onze voeten neerzetten, sommige plekken zijn na al die jaren niet echt veilig meer. Het is bizar om voor te stellen dat hier enkele jaren geleden nog mensen woonden en hun dagelijkse dingen deden. We lopen langs een gevangenis, sauna en een kantine voor officieren. Allemaal tussen flatgebouwen die enorm Russisch aandoen. Het voelt alsof de meeste inwoners destijds snel hun woning hebben verlaten of gewoon niet meer spullen mee konden nemen. Voor fotografen die van urban en abandoned houden is dit een paradijs. Zoveel dingen om vast te leggen. Wanneer ik uit gefotografeerd ben, of eigenlijk wanneer we weer verder moeten en we weer richting de uitgang lopen komt de vrouw ons tegemoet. Met een glimlach op haar gezicht ziet ze ons aankomen. Ze heeft een plattegrond in het Engels gevonden. Iets te laat, maar niet minder lief bedoeld.

Skrunda, de verlaten stad in Letland Skrunda, de verlaten stad in Letland Skrunda, de verlaten stad in Letland Skrunda, de verlaten stad in Letland Skrunda, de verlaten stad in Letland Skrunda, de verlaten stad in Letland Skrunda, de verlaten stad in Letland Skrunda, de verlaten stad in Letland Skrunda, de verlaten stad in Letland Skrunda, de verlaten stad in Letland Skrunda, de verlaten stad in Letland Skrunda, de verlaten stad in Letland Skrunda, de verlaten stad in Letland Skrunda, de verlaten stad in Letland Skrunda, de verlaten stad in Letland Skrunda, de verlaten stad in Letland Skrunda, de verlaten stad in Letland Skrunda, de verlaten stad in Letland Skrunda, de verlaten stad in Letland Skrunda, de verlaten stad in Letland

Skrunda, de verlaten stad in Letland

Meer lezen over Litouwen en Letland?
Budget voor 2 weken rondreizen
Cityguide Vilnius
Trakai Kasteel
Wat te doen in Riga
Actief in Gauja National Park
Widlife in Gauja National Park
Overnachten in het Gauja National Park
Route rondreis 2 weken Litouwen en Letland
Koerse Schoorwal

Your Travel Guide is een digitale reisgids met persoonlijke en eerlijke tips voor (solo) road trips, citytrips en fijne escapes in de natuur; of een combinatie van alle drie! Liefde voor bestemmingen als New York, Noord- Amerika en dicht bij huis in Europa. Ontdek de hotspots & bezienswaardigheden in populaire bestemmingen of juist de verborgen parels.

Your Travel Guide

Een digitale reisgids vol met tips voor je citytrips, roadtrips, nature escapes en solo reizen in Amerika en Europa

Follow us on