Socials

Ervaar de verschillende gezichten van Riga tijdens je citytrip

Wat te doen in Riga

Ervaar de verschillende gezichten van Riga tijdens je citytrip

Riga wordt ook wel de hoofdstad van de Art Nouveau genoemd, een stad die vaak aangedaan wordt tijdens een citytrip naar Letland. Een goedkope bestemming voor een weekendje weg. Riga is een stad dat nog onlosmakelijk verbonden is met het Sovjetverleden. Het is een stad met verschillende gezichten. Je kunt er goedkoop feesten, het authentieke Riga zien, de rauwe kant van de stad en het mondaine Jurmala. Riga heeft genoeg bezienswaardigheden om je te vermaken tijdens een stedentrip.

Wat te doen in Riga – tips voor bezienswaardigheden in Riga

Authentieke deel van Riga

Het oude gedeelte van de stad is prachtig. Daar kun je niet om heen. Je vindt er verschillende bouwstijlen terug, maar de grootste stroming is toch wel Art Nouveau. De stad wordt soms wel klein Parijs genoemd. Twee straten die het bezoeken waard zijn als je van deze stijl houdt zijn: Elizabeth en Alberta. Hier staan huizen die ontworpen zijn door Michael Eisenstein (de zoon van beroemde filmmaker Sergei Eisenstein). Sowieso is een wandeling door het oude gedeelte een aanrader. Je vindt er prachtige huizen zoals de Three Brothers op de Mazā Pils iela. Een iets minder opvallend detail is het gele huis op de Meistaru Iela waar twee katten op de torens zijn geplaatst. Riga heeft genoeg van dit soort artistieke huizen in het oude centrum staan. In het oude centrum is het bezoeken van de kerk de St. Peters Church de moeite waard. Voor 9 euro ga je met de lift omhoog en heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Je ziet vanaf de kerk de enorme markthallen liggen en onder je de schattige straatjes van de stad. Mocht je nog meer willen weten over de geschiedenis van de stad, dan is het Latvian War Museum een leuke optie. Dit museum is namelijk gratis en je krijgt een indruk over de bezetting van de stad. Ben je in de buurt van het museum? Loop dat ook nog even Bastion Hill op en geniet van rust van de stad rondom de Pilsetas Kanals.

Bezienswaardigheden in dit deel van Riga

  • Three Brothers – Mazā Pils iela 17
  • Gele huis – Meistaru Iela 101
  • The Latvian War museum – Smilsu Street 20 (Pulvertornis)
  • Bastion Hill
  • St. Peter’s Church – Skārņu iela 19

Wil je een Art Nouveau wandeling maken door Riga? Of ben je benieuwd welke excursies je nog meer kunt ondernemen?

Het rauwe deel van Riga

In de wijk Maskavas en rondom de Centrale Markt vind je het echte Riga. Op de markt proefde ik al meer van het lokale Riga, het gedeelte waar de meeste toeristen nog komen, maar de wijk erachter over het algemeen overslaan. Hier doen de inwoners hun dagelijkse boodschappen, afgewisseld door enkele toeristen die de markt bezoeken.  De dagelijkse markt vindt plaats in enorme hallen. Deze werden in de Eerste Wereldoorlog gebruikt voor het stallen van zeppelins. Achter de markt vind je de oude Joodse wijk. In de oorlog werd dit het Joodse Ghetto door de Nazi’s. Voor de oorlog woonden er ongeveer 45.000 Joden in de stad, na de oorlog maar 150. Tegenwoordig staan er grotendeels houten huizen, Art Nouveau panden en diverse kerken.

Bezienswaardigheden in dit deel van Riga

  • De Grote Markthallen

Het mondaine Jurmala

Op een half uurtje treinen vanaf het centrum van Riga bevindt zich Jurmala. De plek waar de inwoners van Riga verkoeling zoeken in de Golf van Riga. Jurmala voelt direct heel anders dan de stad. Je merkt dat je in een klein dorpje, hoewel het officieel een stad is, uitstapt waar een andere sfeer hangt. Jurmala betekent dan ook zeeplaats of strand in het Lets en werd gezien als een belangrijk kuuroord eind negentiende eeuw. Het was destijds een belangrijke plek voor de top van de Russische Communistische partij. In 1994 kwam er een einde aan de Russische overheersing en de grote hotels die toen gebouwd  werden, werden afgelopen jaren weer gerenoveerd, want de plek is ook tegenwoordig weer een populaire toeristische attractie. In het weekend komen er dan ook veel toeristen. En kijk dan ook niet raar op wanneer mensen voorbij komen fietsen op het strand. Het stadje zelf heeft een wirwar van oude en nieuwe huizen waarvan het grote deel in Art Nouveau stijl is gebouwd.

Tip: Stap de eerste keer uit bij Jurmala en loop terug via het strand of de stad en stap een halte eerder, bij Majori, in om weer terug te reizen naar Riga.

Riga als Goedkope feeststad

Tijdens ons bezoek in juni leerden we ook de andere kant van de stad kennen. Een kant waar ik niet per se gecharmeerd van was. Riga staat nog steeds bekend als een goedkope optie voor een stedentrip en daarmee ook voor vrijgezellenfeesten. In de oude stad zijn genoeg cafés te vinden waar je goedkoop kunt drinken. Dat je veel groepen in de stad tegenkomt die genoeg alcohol ophadden, gaf voor mij een andere sfeer aan de stad. Daarbij speelden nog meer dingen waardoor Riga niet in mijn lijstje met favoriete steden belande, maar misschien moet ik de stad ooit nog een kans geven.

Meer lezen over onze roadtrip door Litouwen en Letland?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on