Cityguide // Wat te doen tijdens een stedentrip in Vilnius Litouwen?

Cityguide // Wat te doen tijdens een stedentrip in Vilnius Litouwen?

Een stedentrip naar Vilnius is niet de meest voor de hand liggende. Toch gaan steeds meer mensen die kant op.En terecht, want de stad heeft veel te bieden en heeft leuke bezienswaardigheden om je een weekend te vermaken. Daarnaast hangt er een heerlijke sfeer in de stad. In deze cityguide laat ik je zien wat je kunt doen in Vilnius. Wat zijn de bezienswaardigheden die je niet mag missen en welke hotspots zijn de moeite waard in de hoofdstad van Litouwen. 

Uzupis

De stad Vilnius heeft een eigen republiek Uzupis. Een van de vele bezienswaardigheden in de stad die je zeker moet bezoeken. Waarom? Er hangt een heerlijk vrij sfeertje in dit deel van de stad. Ze hebben hier hun eigen regels, president, volkslied en ga zo nog maar even door. Ze hebben leuke regels waar iedereen zich aan moet houden en vergaderen wordt gedaan in de stamkroeg; het barlement. Oh en ze hebben ook een eigen leger, van welgeteld elf personen. Dwaal gewoon rond door de straten van Uzupis, neem een biertje bij het barlement, geniet van een lunch aan de waterkant en vergeet vooral niet om een stempel te zetten in je paspoort! Cityguide // Wat te doen tijdens een stedentrip in Vilnius Litouwen?

KGB Museum

Vijftig jaar lang was Vilnius in handen van de Soviets. In het voormalig hoofdkwartier van de KGB vind je tegenwoordig een museum. Veel hebben ze binnen niet veranderd, dus je krijgt een goede indruk van de omstandigheden destijds. Het is goed om ook even stil te staan bij de Russische invloed op de bewoners van Vilnius, want die invloed is er zeker geweest.  In het museum vind je een collectie van documenten van de 50-jarige bezetting van Litouwen door de Sovjets. Vele kamers zijn nog in originele staat en ook kamers die gebruikt werden om gevangen op te sluiten zijn nog zichtbaar.Cityguide // Wat te doen tijdens een stedentrip in Vilnius Litouwen? Cityguide // Wat te doen tijdens een stedentrip in Vilnius Litouwen?

KGB Museum
A: Aukų g. 2A

Vanuit Vilnius kun je ook een dagtrip maken naar het Trakai Kasteel.

Three Crosses

Vanaf het centrum van de stad zie je de drie witte kruizen al boven op de berg uitsteken. Via de T. Kosciuskos g. 1 kun je de heuvel op om deze kruizen van dichtbij te bekijken. Om boven te komen kun je het beste het verharde pad volgen, naar beneden kun je eventueel het bospad nemen om zo ook nog mooie uitzichten te hebben op de Gediminastoren. De drie witte kruizen werden in 1950 door de Sovjets neergehaald en degene die je nu ziet staan er sinds 1989.Cityguide // Wat te doen tijdens een stedentrip in Vilnius Litouwen? Cityguide // Wat te doen tijdens een stedentrip in Vilnius Litouwen?
A: Kalnų parkas
vilnius: Get Your Guide

Kathedraal

De kathedraal staat op een centrale plek in het centrum van Vilnius en daardoor kun je hier eigenlijk niet om heen. Daarnaast zijn de kathedraal en de naastgelegen Bell Tower ook erg fotogeniek. De barokke kerk is een van de belangrijkste plekken voor de katholieken in Litouwen. Er heerst een gezellige drukte op het plein rondom de kerk.Cityguide // Wat te doen tijdens een stedentrip in Vilnius Litouwen?A: Šventaragio g

Gediminas Tower

Vlakbij de Three Crosses ligt de Gediminas Tower op de Gedeminas Hill. Vanaf het kasteel kijk je uit over de stad en zie je eigenlijk hoe mooi Vilnius is. In het kasteel vind je ook een museum die je kunt bezoeken waar je informatie krijgt over de stad Vilnius. Je kunt vrij rondlopen rondom de toren, maar mocht je naar binnen willen, dan dien je wel entree te betalen.Cityguide // Wat te doen tijdens een stedentrip in Vilnius Litouwen? Cityguide // Wat te doen tijdens een stedentrip in Vilnius Litouwen?

A: Arsenalo g. 5

Joodse Ghetto

Vroeger was Vilnius een belangrijke thuishaven voor Joden. Het werd ook wel het Jeruzalem van het noorden genoemd. De Tweede Wereldoorlog heeft hier grote verandering in gebracht. Waren er destijds nog meer dan 106 synagogen, inmiddels is er nog 1.  De verstandhouding tussen de inwoners van Vilnius en de Joden werd in die periode flink op de proef gesteld. Er kwamen twee verschillende ghetto’s, een voor oudere mensen en een voor mannen. In 1943  waren al meer dan 55.000 Joden uit Vilnius gedood.Cityguide // Wat te doen tijdens een stedentrip in Vilnius Litouwen? Cityguide // Wat te doen tijdens een stedentrip in Vilnius Litouwen?

A: Folk Art Gallery: Zydu g. 2, Stiklui g.16 & Vitrazo manufaktura: Stikliu g.6-8

Benieuwd hoe je een dag kan indelen in Vilnius en wat je dan allemaal kunt doen?

Literatu Street

Deze straat is genoemd naar de dichter Adam Mickiewicz die hier vroeger woonde. Hij woonde in het begin van de straat. Sinds 2008 is de straat versierd met allerlei kunstwerken die literair gerelateerd zijn. Het is een leuke straat om even door heen te lopen met alle versiersel op de muren.Cityguide // Wat te doen tijdens een stedentrip in Vilnius Litouwen? Cityguide // Wat te doen tijdens een stedentrip in Vilnius Litouwen?

Hotspots in Vilnius

Twee leuke, goedkope hotspots waar je goed kunt eten in Vilnius zijn: Vapiano en Drama Burger. We aten op de andere avond bij een Italiaans restaurant in Pilles. G, maar deze raad ik niet aan, het eten was op zich prima, maar ik heb nog nooit zo weinig eten gekregen.

Vapiano

Inmiddels redelijk bekend in Nederland, maar de vestigingen vind je dus ook in het buitenland. In Vilnius zit de vestiging iets buiten het centrum, dus het is een stukje lopen. Maar de kwaliteit van Vapiano is zoals je gewend bent, dus het is wel de moeite waard.Cityguide // Wat te doen tijdens een stedentrip in Vilnius Litouwen?

A: Konstitucijos pr. 7

Drama Burger

Een goedkope en zeer fijne plek om te dineren is bij Drama Burger, overigens vlakbij het KGB museum. Je vindt er heerlijke burgers, maar vooral de zoete aardappelfrites waren een aanrader.

Cityguide // Wat te doen tijdens een stedentrip in Vilnius Litouwen?

A: Gedimino pr. 31

Waar zijn de bezienswaardigheden en hotspots te vinden?


Cityguide // Wat te doen tijdens een stedentrip in Vilnius Litouwen?

Cityguide // Wat te doen tijdens een stedentrip in Vilnius Litouwen?

Meer lezen over Litouwen en Letland?
Budget voor 2 weken rondreizen
Route rondreis 2 weken Litouwen en Letland
Trakai Kasteel
Wat te doen in Riga
Actief in Gauja National Park
Widlife in Gauja National Park
Overnachten in het Gauja National Park
Skrunda
Koerse Schoorwal

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *