Socials

Uzupis, de stad binnen Vilnius

Uzipis Vilnius Litouwen

Uzupis, de stad binnen Vilnius

“Vind je stad, dan vind je jezelf”. Een mooie quote die ik tegenkwam op straat in Uzupis. Uzupis zul je denken? Waar ligt dat? Uzupis is een republiek binnen de stad Vilnius. Een ‘wijk’ in de stad met een eigen grondwet en dus eigen regels. Zoals de quote deels al aangeeft, een plek waar je jezelf kunt zijn, waar je je thuis moet voelen. 

Uzupis, de republiek van Vilnius

Kunstenaarsvrijheid

Het klinkt inderdaad een beetje zweverig, Uzupis. Dat is het ook deels. Waar de ‘wijk’ vroeger geteisterd werd door criminelen onderging het een metamorfose. Door de komst van kunstenaars veranderde de wijk langzamerhand. Je mag zijn wie je wilt zijn, is het motto. Uzupis, ook wel de wijk achter de rivier, is sinds 1 april 1997 een onafhankelijke republiek. Dat houdt in dat er een eigen president, een leger, vlag en een grondwet is. Dat het leger maar uit elf personen bestaat, vergeten we dan maar even.

Uzupis

Smile, een van de dingen die je geacht wordt te doen wanneer je in Uzupis bent. Of geïnteresseerd zijn in kunst, een voorwaarde om hier te kunnen wonen. Fout geparkeerde auto’s krijgen een sticker in plaats van een boete. Zo kan iedereen later ook zien dat de eigenaar verkeerd heeft geparkeerd. Zomaar wat ‘regels’ die opgesteld zijn in het barlement. Barlement zul je denken? Jep, hier bevindt het parlement in een bar en dat wordt samen een barlement.

De grondwet van Uzupis is hier dan ook geschreven. In minder dan drie uur kwamen de regels op papier. Duidelijk is dat honden en katten belangrijk zijn in de republiek:

“A dog has the right to be a dog”

“A cat is not obliged to live its owner, but must help in time of nee”

Overigens staan er ook simpele dingen op als: “Everyone has the right to be happy”.  Het is duidelijk dat de grondwet geschreven is onder het genot van een biertje in het barlement. Overigens kun je de 42 regels in 23 verschillende talen de grondwet nalezen op een muur. Nederland sponsorde niet mee en daardoor is er geen Nederlandse vertaling te vinden..

Vrijheid

Je voelt de bohemian sfeer wanneer je door Uzupis loopt. Veel bezienswaardigheden zijn er niet te vinden. Rond de rivier bij het barlement, zijn de meeste bezienswaardigheden te zien en voel je de sfeer die er hangt. Verderop in Uzupis, merk je dat het gewone leven zich afspeelt. Net over de brug, die Uzupis verbindt met Vilnius, staat het Tibetplein. Waar Vilnius de Dalai Lama niet kon ontvangen vanwege conflicten met China, was dat in Uzupis wel mogelijk.

Het symbool van Uzupis is het standbeeld van een engel. Dit standbeeld vind je op het centrale plein en symboliseert een engel die op een hoorn blaast; de opleving en artistieke vrijheid van de wijk. Bij de engel vind je een watertank. Behalve op 1 april, wanneer Independance Day wordt gevierd, dan komt er bier uit.

Wist je dat je in Uzupis een stempel kunt halen voor in je paspoort bij het barlement?

Meer lezen over Litouwen en Letland?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on